Алтернативният бюджет на ИПИ: рязко понижение на осигуровките и без данък за реинвестирана печалба

Според икономистите сега е моментът за големи промени, които да насърчат инвестициите и да увеличат доходите

Икономистите от ИПИ изготвят своя алтернативен бюджет за 19 пореден път като сега залагат на радикелни идеи за насърчаване на икономическия растеж.
Икономистите от ИПИ изготвят своя алтернативен бюджет за 19 пореден път като сега залагат на радикелни идеи за насърчаване на икономическия растеж.
Икономистите от ИПИ изготвят своя алтернативен бюджет за 19 пореден път като сега залагат на радикелни идеи за насърчаване на икономическия растеж.    ©  Надежда Чипева
Икономистите от ИПИ изготвят своя алтернативен бюджет за 19 пореден път като сега залагат на радикелни идеи за насърчаване на икономическия растеж.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въвеждане на нулев данък за реинвестираната печалба и намаление на осигурителните вноски с 12 процентни пункта. Тези две мерки могат да насърчат инвестициите в страната, да увеличат доходите на населението и да отключат потенциал за по-висок икономически растеж, според икономистите от Института за пазарна икономика, които представиха традиционния си алтернативен прочит на бюджета.

За разлика от предходни години обаче, тази все още няма финансов план на държавата, затова и анализаторите предлагат рамка, която е правена "на чисто" - без да коментират в детайл правителствените разчети. Според тях през 2022 г. могат да се направят смели реформи, които да отключат потенциал за по-висок икономически растеж, а краткосрочните антиковид мерки, помощи и субсидии трябва да останат в миналото.

Как България да стане по-богата държава

Икономиките се връщат към растеж, а пандемията оказва все по-малък натиск върху решенията на бизнеса и хората, затова и държавата може да е по-радикална и да промени фискалната си политика така, че да насърчи двигателите на растежа. А това са човешкия капитал и инвестициите, казват анализаторите от ИПИ. Затова и двете мерки са фокусирани в тази посока.

- Въвеждане на нулев данък за реинвестиране на печалбата (100% амортизация в първата година за инвестиции в машини, съоръжения, оборудване и нови технологии). По изчисления на икономистите годишно се разпределят около 10 млрд. лв. под формата на дивидент от местни и чуждестранни компании. А въвеждането на подобно облекчение ще помогне част от тези средства ще бъдат реинвестирани и ще разширят потенциала на доказано конкурентоспособни предприемачи.

"Инвестициите са основен фактор за разширяване на производствения потенциал на икономиката в дългосрочен план", посочват от ИПИ и казват, че България цяло десетилетие е с едни от най-ниските нива на инвестиции в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) - под 20% от БВП. За сравнение, средното в региона е 22% и около 26-29% в най-успешните и бързорастящи икономики в региона.

- Намаление на осигурителните вноски с 12 процентни пункта. От ИПИ изчисляват, че това ще доведе до ръст на нетните доходи на работещите с около 25% спрямо 2021 г., т.е. в домакинствата ще останат с 5.3 млрд. лв. повече.

"В допълнение очакваме увеличение на заетостта в частния сектор на икономиката и изсветляване на заетост, доходи и потребление. Комбинация от стимули като по-ниски осигуровки и по-ефективна работа на приходните администрации може да доведе до много по-добри резултати в намаление на укриването на доходи", твърди Георги Ангелов от "Отворено общество", който също участва в изработването на алтернативния бюджет на ИПИ.

По-малко пари за ковид мерки

Според икономистите ресурсът за т.нар. ковид мерки може постепенно да се свие, а това отваря пространство за политики за дългосрочен растеж.

"Не по-малко важно е заетите и издръжката в публичния сектор да следват демографските тенденции. При значителното намаление на трудоспособното население публичният сектор не може да остане в сегашния си размер и трябва да се намалява, като се свиват приоритетно неефективни разходи и структури", посочват от института.

Предлагат и да се върнат в бюджета всички т.нар. извънбюджетни ресурси - вкл. набирателни сметки и "фирми-касички". Такива например бяха "Автомагистрали" и "Държавната консолидационна компания".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cgf16532284 avatar :-|
    cgf16532284
    • - 2

    ИПИ надявам се да споделите как ще се компенсират социалните разходи, ел.
    енергия, газ и т.н. Щото сега ще излизат още експерти от УНСС да обясняват, че ДДС също трябва да се намали …. за на се стимулира икономиката…
    Накратко с тези препоръки насърчаваме взимането на още по-голям външен дълг, с който да се плати днешната сметката!
    Още нещо, няма таков чудо като Български икономически модел и т.н. Експертите от ИПИ и УНСС да прегледат данъчните системи и облагане на САЩ, Великобритания, Германия и видят как функционират развитите пазарни икономики и как се финансират (високи данъци и висок държавен дълг, т.е създаването и финансирането на работещи социални системи се финансира от държавата, гражданите бизнеса)

    Нередност?
Нов коментар