Икономическите отношения ЕС - Русия в графики

Какъв е търговският стокообмен между европейските страни и Руската федерация

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на конфликта в Украйна, обсъждането на санкции срещу Русия и възможността Москва да прекъсне доставките на газ за Европа е не по-малко важно и какви всъщност са измеренията на икономическите отношения между ЕС и Русия.

Погледнато на макрониво, Русия е петият по значимост търговския партньор на ЕС през 2020 г. Вероятно за 2021 г., поне при вноса, страната се е изкачила до четвъртото място заради повишаването на цените на енергийните ресурси.

Като цяло търговският баланс между ЕС и Русия е отрицателен - вносът на енергийни суровини в Стария континент значително надхвърля всичко, което се изнася от европейските страни към Руската федерация.

Дори през 2020 г., при ниските цени на стоките, това се вижда в разбивката по стокови групи:

Газът, разбира се, е най-тежкото "оръжие" на Русия в Европа. Макар някои държави в последните години да успяха значително да намалят количествата на потребявания руски газ, други остават силно и дори напълно зависими от него. България традиционно е в челните места по този показател:

За изминалото десетилетие на пръв поглед има значително намаление в стойността на вноса от Русия, но реално това се дължи на рекордно ниските цени на петрола, петролните продукти и природния газ през 2020 г. За 2021 г., а вероятно и за 2022 г. стойността на вносните енергийни ресурси ще бъде поне два пъти по-висока.

Любопитно е, че само няколко европейски страни имат положителен търговски баланс с Русия. А Нидерландия има най-големия отрицателен баланс, тъй като редица руски компании, включително "Лукойл", са регистрирали дружествата си за Европа именно там. Причините за това са либералните данъчни режими в страната.

Германия е най-големият търговски партньор на Русия в ЕС. Но като дял от общия внос/износ най-зависими от Русия са прибалтийските страни Литва, Латвия, Естония и Финландия.