🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рецесията в САЩ и Европа става все по-вероятна

Goldman Sachs увеличи шанса американската икономика да се свие през тази година от 15% на 30%

Рисковете от рецесия в САЩ и Европа се увеличават заради инфлацията и енергийната несигурност
Рисковете от рецесия в САЩ и Европа се увеличават заради инфлацията и енергийната несигурност
Рисковете от рецесия в САЩ и Европа се увеличават заради инфлацията и енергийната несигурност    ©  Reuters
Рисковете от рецесия в САЩ и Европа се увеличават заради инфлацията и енергийната несигурност    ©  Reuters
Темата накратко
  • Повишаването на лихвения процент в САЩ със 75 базисни пункта притеснява икономистите.
  • Енергийната несигурност в Европа не вещае икономическа стабилност.
  • Рискът САЩ да навлезе в рецесия до края на 2023 г. се увеличи до 48% според Goldman Sachs.

Икономисти по света са все по-убедени, че Европа и САЩ ще навлязат в период на рецесия най-късно през 2023 г. Експерти от двете страни на Атлантическия океан казват пред Financial Times, че са станали все по-песимистични след решението на Федералния резерв да ускори ръста на лихвите. Фед взе невиждано от 1994 г. решение да увеличи лихвения си процент със 75 базисни точки, за да се противопостави на растящата инфлация. Повод за притеснение за Европа са нарастващите опасения за доставките на газ, което вещае трудна зима.

Холгер Шмидинг, който е главен икономист в Berenberg Bank, смята, че балансът сега се е "наклонил" в полза на икономическо свиване през следващата година в САЩ и Европа. "Това, което преди беше нарастващ риск, сега се превърна в базов вариант. Goldman Sachs удвои риска САЩ да влязат в рецесия тази година от 15% на 30%, като вероятността се увеличава до 48% за следващата година.

"Рисковете от рецесия в САЩ са неудобно високи и се увеличават. Бих ги поставил на 40% през следващите 12 месеца и повече или по-малко равни коефициенти през следващите 24", каза пред Financial Times Марк Занди, главен икономист на Moody's Analytics. Според него Европа е още по-уязвима заради пряката си енергийна зависимост от Русия. "За да избегне рецесията, глобалната икономика се нуждае от малко късмет и икономическите последици от пандемията на коронавирус и руската агресия бързо да отшумят заедно с някои ловки политики от Фед и други централни банки", добави Занди.

Глобалните икономически перспективи стават все по-негативни, след като руската инвазия в Украйна през февруари доведе до спираловидно покачване на цените на енергията и храните. През юни Фед увеличи лихвите с повече от очакванията на пазарите. Това показа на икономистите, че американската централна банка е готова на всичко, за да ограничи инфлацията, дори това да означава навлизането в рецесия.

Питър Хупър, който е икономист в Deutsche Bank и бивш служител на Фед, през април стана един от първите на Уолстрийт, които прогнозираха рецесия. Сега той предупреждава, че картината на инфлацията в близко бъдеще "не изглежда добре", което означава, че централната банка може да се наложи да повиши лихвите дори по-агресивно от очакваното в момента.

Икономистите също така рязко намалиха перспективите си за икономиката на еврозоната, Обединеното кралство и осем други страни за 2023 г., проследявани от Consensus Economics. Нийл Ширинг, главен икономист на Capital Economics, смята, че рисковете от рецесия са най-високи в Европа, където предизвиканото от инфлацията покачване на разходите за живот е съчетано с възможен недостиг на газ. Подобно на САЩ, Обединеното кралство и еврозоната също се справят с инфлация, която достигна най-високото си ниво от много десетилетия насам.

Доставките на газ за Европа станаха по-несигурни след решението на Русия да намали потоците към много страни. Прекъсванията на веригата за доставки в резултат от политиките на Китай за нулева толерантност към ковид продължават да натежават върху перспективите за растеж. Международната енергийна агенция (МАЕ) предупреди тази седмица, че Европа трябва незабавно да се подготви за пълното прекъсване на износа на руски газ тази зима.

Мартин Волбург, който е старши икономист в застрахователната компания Generali, смята, че ако доставките спрат, рецесията е неизбежна. Ако Русия прекрати напълно доставките на газ за ЕС, рецесията в еврозоната ще се превърне в новия основен проблем с особено тежко ударена германска икономика, заяви той пред британската медия. Катарина Утермьол, старши икономист в застрахователната компания Allianz, е по-оптимистична от колегата си в Generali. "Силното възстановяване след блокирането в секторите, най-засегнати от пандемията - особено пътуванията и туризмът - трябва да поддържа икономиката на еврозоната на повърхността през летните месеци", смята тя.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    etiboko avatar :-|
    Ети бин ислям бурсук

    Весолрчо,видното путинистченце и байдънчовец да чете..

    Нередност?
Нов коментар