Защо рублата достигна 7-годишен връх

Високите цени на енергийните суровини и капиталовият контрол помагат за поскъпването на руската валута

Високите цени на енергията помагат на руската рубла да поскъпне въпреки западните санкции
Високите цени на енергията помагат на руската рубла да поскъпне въпреки западните санкции
Високите цени на енергията помагат на руската рубла да поскъпне въпреки западните санкции    ©  Reuters
Високите цени на енергията помагат на руската рубла да поскъпне въпреки западните санкции    ©  Reuters
Темата накратко
  • Руската валута достигна най-високата стойност от 2015 г. насам.
  • Високите цени на енергията са един от ключовите фактори за поскъпването на валутата.
  • Капиталовият контрол на местната централна банка също играе роля.

Руската рубла достигна 52.3 за долар в средата на миналата седмица, което е и най-високото й ниво от май 2015 г. насам. Поскъпването дори я прави най-силната валута за годината, което се случва въпреки западните санкции.

Три месеца след като стойността на рублата падна до по-малко от един цент заради най-строгите икономически санкции, наложени на страна в съвременната история, руската валута направи зашеметяващ обрат. От януари рублата скочи с 40% спрямо долара. "Това е необичайна ситуация", каза пред CBS Джефри Франкъл, професор по капиталообразуване и растеж в Harvard Kennedy School.

Това дава възможност на руския президент Владимир Путин да обяснява как икономиката на страната е дори по-силна в сравнение с началото на войната в Украйна. "Идеята беше ясна: да си смаже руската икономика насилствено", каза Путин миналата седмица по време на годишния международен икономически форум в Санкт Петербург. "Те не успяха. Очевидно това не се случи", каза той относно санкциите, които бяха наложени на страната му.

Реалността обаче е малко по-различна от бодрите изказвания на руския президент, защото предвижданията показват, че руската икономика през тази година ще преживее най-тежката си рецесия от 30 години, като БВП може да се свие с 15%.

На какво се дължи силната валута

Причините за доброто представяне на рублата са високите цени на енергията, капиталовият контрол и самите санкции. Русия е най-големият износител на газ в света и вторият по големина износител на петрол. Основен клиент за тези енергийни ресурси е Европейският съюз (ЕС), който купува руска енергия за няколко милиарда долара на седмица. От началото на войната ЕС налага санкции на страната, като блокът дори прие ембарго на вноса на руски петрол от началото на следващата година.

Това постави ЕС в неудобно положение - сега той плаща повече на Русия за енергийни доставки, отколкото на Украйна като военна или друга помощ. По този начин печалбите за руските енергийни компании остават сравнително постоянни, а освен това и сигурни. Цената на суровия петрол Brent е с 60% по-висока спрямо нивата от миналата година.

През първите 100 дни на войната Руската федерация е получила 98 млрд. долара приходи от износ на изкопаеми горива, сочат данни на Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух - изследователска организация, базирана във Финландия. Повече от половината от тези приходи идват от ЕС, като това се равнява на около 60 млрд. долара.

И докато много страни от ЕС възнамеряват да намалят зависимостта си от руския внос на енергия, този процес може да отнеме години заради продължителната връзка с руската енергия. През 2020 г. блокът разчита на Русия за 41% от вноса на газ и 36% от вноса на петрол според "Евростат".

ЕС прие знаков пакет от санкции през май, като той частично забранява вноса на руски петрол до края на тази година, но в него има изключения за доставките по тръбопроводи. По този начин Русия ще запази поне някакво ниво на доставки на петрол за Европа поне до 2024 г., като не е изключено този период да се удължи.

"Обменният курс, който виждате за рублата, е такъв, защото Русия трупа рекордни излишъци по текущата сметка в чуждестранна валута", казва пред CNBC Макс Хес, сътрудник в Института за външна политика. Тези приходи са предимно в долари и евро чрез сложен механизъм за суап на рубли. "Въпреки че Русия може да продава малко по-малко на Запада в момента, тъй като Западът се движи към прекъсване на [разчитането на Русия], те все още продават на високи цени на петрола и газа. Така че това носи голям излишък по текущата сметка", обяснява Хес.

Капиталов контрол

Капиталовият контрол, който ограничава износа на чуждестранната валута, също играе голяма роля. Това включва забрана чуждестранните притежатели на руски акции и облигации да изнасят плащания на дивиденти от страната. В същото време руските износители са длъжни да конвертират половината от излишните си приходи в рубли, като целта на този ход е да се създаде търсене на валутата (изискването за преобразуване беше 80% до края на май, когато спадна до 50%). Освен това за чуждестранните компании е изключително трудно да продадат руските си инвестиции, което е друга пречка за изтичането на капитал.

"Властите въведоха доста строг капиталов контрол веднага след влизането на санкциите", каза Ник Стадмилър, директор на стратегията за нововъзникващи пазари в Medley Global Advisors в Ню Йорк. "Резултатът е, че парите от износ влизат в страната, докато има сравнително малко изходящи капиталови потоци. Нетният ефект от всичко това е по-силна рубла", обяснява пред CNBC Стадмилър.

Това не означава, че санкциите не работят

Експерти са на мнението, че силната рубла не означава, че санкциите, които западните страни наложиха на страната, не работят.

"Силата на рублата е свързана с излишък в общия платежен баланс, който се дължи много повече на външни фактори, свързани със санкции, цени на суровините и мерки на политиката, отколкото на дългосрочни основни макроикономически тенденции и фундаментални показатели", каза Темос Фиотакис, ръководител на FX изследвания в Barclays пред CNBC.

Министерството на икономиката на Русия заяви в средата на май, че очаква безработицата да достигне близо 7% тази година и че връщането към нивата от 2021 г. е малко вероятно преди 2025 г. От началото на руската война в Украйна хиляди международни компании напуснаха Русия, което остави след себе си огромен брой безработни руснаци. Чуждестранните инвестиции са понесли огромен удар и бедността се е удвоила само за първите пет седмици от войната, сочат данни на Руската федерална статистическа агенция "Росстат".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    prostokiro avatar :-|
    Харвард
    • - 3
    • + 2

    За рублата разбрахме – сега е силна, но икономиката се свива и след известно време, Русия ще усети ефекта от санкциите.

    А сега може ли анализ какво става с европейската икономика и защо курсът на еврото спрямо долара потъна толкава драматично последните месеци?

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 7

    Рублата е "силна", защото стойността й се определя изкуствено от руската централна банка, а не по реални пазарни принципи. Руснаците все още имат ЗАБРАНА да се освобождават от техните рубли като купуват чужда валута.

    Нередност?
  • 3
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • + 1

    Силна, по-силна, все по силна на думи .. а на практика - няма какво да купят с рублите. Няма къде да отидат на почивка, няма коли, перални,самолети и каквото се сетиш. Само чакай да минат още 3-6 месеца ...

    Икономиката и свободната търговия е 80% от причиниата хората по света да живеят все по-добре материално, който прави война ще разбере че икономика и война са 2 противоположни понятия ..

    Нередност?
Нов коментар