Бизнес климатът се подобрява във всички сектори през юни, най-много в строителството

Общият показател е 1.4 пункта нагоре, но все повече фирми изпитват недостиг на работна ръка, показват анкетите на НСИ

Едва 10% от строителните фирми определят търсенето като недостатъчно - рекордно нискък дял за последните две години.
Едва 10% от строителните фирми определят търсенето като недостатъчно - рекордно нискък дял за последните две години.
Едва 10% от строителните фирми определят търсенето като недостатъчно - рекордно нискък дял за последните две години.    ©  Надежда Чипева
Едва 10% от строителните фирми определят търсенето като недостатъчно - рекордно нискък дял за последните две години.    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Бизнес климатът в България се подобрява през юни след лек спад миналия месец. Общата оценка на мениджърите за икономическата среда се повишава с 1.4 пункта, показват бизнес анкетите на НСИ. Най-позитивно настроени са в строителния бранш, а този месец нагласите в нито един от секторите не се влошават. Общата оценка достига 19.2 пункта и е най-висока от началото на годината.

Основен проблем за бизнесите остава несигурната икономическа среда, като тежестта ѝ приблизително се запазва през последните месеци. Голяма част от мениджърите продължават да са проинфлационно настроени. Вероятността продажните цени да вървят още нагоре се потвърждава и от останалите затруднения, които фирмите срещат - високи цени на материалите и недостиг на работна ръка, докато все по-малко оценяват търсенето като ниско.

Бизнес климатът се подобрява най-много в строителството и промишлеността

Показателят за бизнес климата в промишлеността се повишава с 1.7 пункта през юни на фона на положителни оценки за настоящото и очакваното състояние на предприятията, показват резултатите от месечните анкети на НСИ. Подобряват се прогнозите за производствената активност на предприятията през следващите 3 месеца. Близо една трета от промишлените компании изпитват недостиг на работна ръка, а над 12% - недостиг на материали и оборудване. Почти 30% от мениджърите очакват продажните цени да продължат да растат.

Най-много се подобряват нагласите в строителството, като общата оценка е 2.1 пункта нагоре през юни. Фирмите оценяват положително своето бизнес състояние, нагоре са и очакванията за строителната активност през следващите три месеца. Над половината от анкетираните мениджъри прогнозират ръст на продажните цени. Търсенето в сектора остава високо, като едва 10% от формите го определят като недостатъчно - най-нисък дял за последните 2 години. Все повече компании изпитват недостиг на работна сила - над една трета от анкетираните, а за над 54% високите цени на материалите са проблем.

Общият показател за бизнес климата в търговията на дребно се покачва с 1 пункт този месец на фона на подобрени оценки за състоянието на фирмите. Мениджърите дават положителни оценки и за продажбите през последните 6 месеца. Над 46% от търговците на дребно са настроени проинфлационно. Основен проблем за бранша освен икономическата несигурност остава конкуренцията, а според една трета от анкетираните затруднение е и недостатъчното търсене. Делът на фирмите, които изпитват недостиг на работна сила, нараства до близо 19%.

Нагласите в сектор услуги приблизително се запазват на нивото си от миналия месец, като отчитат съвсем лек ръст от 0.3 пункта. Оценките на мениджърите за състоянието на бизнесите им са благоприятни, но очакванията им за следващите месеци са резервирани. Продължава да расте делът на фирмите с недостатъчна работна сила, като през юни те са близо 29%. Другите основни затруднения за бранша остават икономическата несигурност и конкуренцията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • - 2
    • + 2

    Всичко се оправя. Прескочихме рецесията и инфлацията :)

    Айде отбелязвайте ги тия статии като "платени материали", моля ви се :)

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 1

    Това се явява контра статия на днескашните протести на бизнеса, че се спират мерките подпомагащи ги за скъпия ток? И от тук подготвяте полезните идиоти които основно четат Дневник и Капитал да очакват още по-голямо повишаване на цените на всичко и да не се плашат. Всичко е наред и това поскъпване е нормално.
    Бизнес климатът се подобрява след като Промяната дойде, но пък видите ли населението ще обеднява с бързи темпове следващите месеци. Това е все едно слушам Асан и цялото ПП да защитава и хвали в НС финансовата им политика на държавата при рекордни нива на инфлацията и обедняване на населението!

    Нередност?
Нов коментар