За безплатното саниране ще се кандидатства до края на март 2023 г.

След това проектите ще се подпомагат с до 80% от разходите, а останалото ще плащат собствениците

Санирането на старите сгради е заложено по Националния план за възстановяване и устойчивост
Санирането на старите сгради е заложено по Националния план за възстановяване и устойчивост
Санирането на старите сгради е заложено по Националния план за възстановяване и устойчивост    ©  Надежда Чипева
Санирането на старите сгради е заложено по Националния план за възстановяване и устойчивост    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Пакетът документи с правилата по програмата за саниране вече е публикуван за обсъждане.
  • Предвидено е за безплатно саниране да се кандидатства до 31 март, а след това проектите ще са с 20% самофинансиране.
  • Минималните изисквания са в сградата да има 4 жилища на различни собственици и да са проектирани преди 1999 г.

Месец преди да започне приемът на документи по новата програма за саниране, Министерство на регионалното развитие и благоустройството публикува за обществено обсъждане пакета с насоките, изискванията и необходимите документи за кандидатстване.

От тях става ясно, че ще има два срока за кандидатстване по първия етап на програмата, който включва 100% безвъзмездна помощ за проектите. Единият е до 15 февруари 2023 г., а другият до 31 март 2023 г. Всички подадени до първия срок предложения ще бъдат разгледани и ще имат предимство при оценката пред подадените по време на втория срок. Всяко проектно предложение, което е подадено след втория срок за кандидатстване, ще бъде отхвърлено и няма да бъде разглеждано по настоящата процедура.

След приключването на този първи етап се очаква да бъде обявена нова процедура, при която обаче безвъзмездната финансова помощ вече ще бъде 80% от разходите, а останалото ще трябва да платят собствениците на имотите. По нея ще може да се кандидатства до 31 декември 2023 г.

Заложените в проекта за обществено обсъждане стойности за финансиране са 100 000 лв. минимален размер на заявени средства за всеки индивидуален проект за сграда, а максималният размер не може да надхвърля 6 500 000 лева.

Новата програма за саниране ще се финансира с 1.13 млрд. лв. без ДДС по Плана за възстановяване и устойчивост. Тя е насочена към енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради на територията на цялата страна и ще се изпълнява в следващите 4 години.

Детайлите за санирането

Одобрените проекти на сдружения по Националната програма за енергийна ефективност, за които не достигна финансиране и чакаха с готови проекти, ще трябва да прекратят сключените договори за безвъзмездна помощ с Българска банка за развитие, ако искат да кандидатстват по настоящата процедура.

Това е предвидено, за да се избегне двойно финансиране и дублиране на дейности.

Те ще трябва да подготвят и всички необходими документи като енергийно обследване и технически паспорт отново.

Според публикуваната документация допустими за финансиране ще са са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) и са проектирани преди 26 април 1999 г. Освен това броят на самостоятелните обекти в сградата трябва да са най-малко четири и да принадлежат на повече от един собственик. Сградата, която ще се санира, следва да е жилищна и да е предназначена за постоянно обитаване, в която най-малко 60% от разгънатата застроена площ се заема от жилища.

Допустими за финансиране ще са и разходите по изготвяне на обследвания за енергийна ефективност и сертификат за енергийни характеристики на сградите, дори ако те са подготвени преди подаване на проектното предложение.

Важна подробност е, че проектите по процедурата могат да бъдат подавани само в партньорство с общинската администрация, която като водещ партньор ще носи пълната отговорност за качеството и пълнотата на разработената техническа документация, включително за законосъобразността при изготвянето, съгласуването и одобряването й.

Общинарите също ще изпълняват функциите по административно и финансово управление на проекта, както и на неговото отчитане.

Изисквания и критерии

Санираните сгради трябва да постигат клас на енергопотребление "В" или по-висок. Задължително изискване е да се постигне минимум 30% спестяване на първична енергия.

Приоритет ще имат предложения, които включват и използването на възобновяеми енергийни източници, както и допълващи архитектурния облик на града.

Планираната продължителност на всеки проект, включително дейностите, предвидени в него, не трябва да надвишава 30 месеца и ще трябва да приключи не по-късно от 30 юни 2026 г.

Оценката на предложенията ще се извършва на един етап, който обхваща критерии за административна допустимост и оценка на качеството. Критериите са детайлно разписани в предложените за обсъждане насоки и според тях предложения, получили минимум 72 от максималните 140 точки на етап "Оценка на качеството", ще се класират в низходящ ред съобразно получената оценка, като за финансиране ще се предлагат всички предложения по реда на класирането до покриване на общия размер на финансови средства.

Кандидатстването по настоящата процедура ще се осъществява изцяло по електронен път чрез информационната система за Механизма за възстановяване и устойчивост (ИС за МВУ), като предложенията за изпълнение на инвестиция по настоящата процедура се подават на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg

Коментари и предложения във връзка с публикуваните документи пък могат да бъдат изпращани чрез сайта на информационната система на Механизма за възстановяване и устойчивост, на електронна поща: [email protected], както и по официален път в срок до 30 октомври 2022 г. включително.

Допустимите дейности за финансиране са:

• Мерки за енергийна ефективност, които са предписани като задължителни за сградата в обследването за енергийна ефективност:

• По външните сградни ограждащи елементи:

• подмяна на дограма (прозорци, врати, витрини и др.)

• топлинно изолиране на външните ограждащи елементи (външни стени, покриви, подове и др.).

• По системите за поддържане на микроклимата:

• изграждане на системи за оползотворяване на енергията от възобновяеми източници за енергийните потребности на сградата

• ремонт или подмяна на амортизирани общи части на системите за отопление, охлаждане и вентилация на сградата

• реконструкция на вертикалната система за отопление в хоризонтална, като се осигурява индивидуално отчитане на разхода на топлина за всеки собственик на самостоятелен обект в сградата

• ремонт или подмяна на електрическата инсталация в общите части на сградата и изпълнение на енергоспестяващо осветление в общите части

• инсталиране на система за автоматично централизирано управление на топлоподаването при локални източници, собственост на собствениците на самостоятелни обекти в сградата

• инсталиране на система за автоматизирано централизирано управление на осветлението в общите части на жилищната сграда

• поставяне/инсталиране на системи за възобновяеми енергийни източници, ако са посочени в енергийното обследване.

Няма да се финансират:

• Подмяна на отоплителни тела в самостоятелните обекти

• Подмяна на асансьори с нови или втора употреба

• Обзавеждане и оборудване в самостоятелните обекти

• Изпълнение на дейности по вертикална планировка около сградата

• Ремонт и подмяна на ВиК инсталации.