🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България може да настигне ЕС по доходи за 15 години. Ето как

В базовия сценарий без реформи догонването ще се случи далеч след 2050 г., показва анализ на Световната банка

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България има шанс да догони средноевропейските нива на доходи за 15 години, като ускори икономическия си растеж. За да се случи това обаче, са необходими амбициозни реформи в няколко ключови сфери, става ясно от доклад на Световната банка, озаглавен "Път към високи доходи". Стимулиране на инвестициите, развитие на човешкия капитал и по-ефективни институции са сред най-важните задачи, за да постигнат българите европейски стандарт на живот възможно най-бързо.

Реформите могат да засилят икономическия растеж до средно над 4% на година до 2050 г., след като за десетилетието преди пандемията този показател е 2.1%, което не е достатъчно, за да се превъзмогнат неравенствата с развитите страни. Ако държавата не вземе мерки, прогнозата е растежът още повече да се забави до 1.25% през 2050 г., докато населението в трудоспособна възраст намалява, а факторната производителност се свива. При такова развитие настигане на европейските нива на доходи няма да е възможно дори до 2050 г., изчисляват икономистите.

Най-належащите реформи - инвестиции, човешки капитал и институции

Насърчаване на частните инвестиции, така че те да достигнат 25% от БВП, е ключово условие за ускоряване на растежа. Ако освен това държавата поддържа публичните инвестиции и се възползва ефективно от средствата от ЕС, заедно тези мерки биха донесли дългосрочно допълнителни 0.8 пр.п. икономически растеж на година. През десетилетието преди пандемията инвестициите са средно 16.6% от БВП, след като спадат след глобалната финансова кризи. Ключови за инвестиционните решения на фирмите са институционални фактори: "Разликата с останалата част от ЕС е най-силно изразена по отношение на институциите, критични за икономическия растеж, като върховенството на закона, контрола на корупцията и ефективността на управлението", посочва докладът.

Второ, по-бързият растеж изисква обръщане на негативните демографски тенденции. България е една от шестте страни в ЕС, където работната сила се очаква да се свие с една трета до 2070 г. Амбициозни реформи в здравеопазването и образованието, намаляване на неравенствата и осигуряване на достъп до качествени обществени услуги в регионите може да смекчат този процес и да донесат средно 0.4 пункта допълнителен растеж всяка година до 2050 г., показват изследователските модели на Световната банка.

Още 0.9 пункта средногодишен растеж може да дойдат от подобряване на пазарните механизми. "Растежът можеше да бъде много по-висок, ако пазарите функционираха по-ефективно", твърди изследването, според което през последните години по-малко производителни фирми са печелили пазарен дял за сметка на по-производителни. Като пример се посочват обществените поръчки, чиято стойност възлиза на около 12% от БВП. Според проучването по-малко ефективни фирми имат по-големи шансове да печелят договори с държавата, като често те се избират при неконкурентни условия. "Фирми с политически обвързаности са имали 4 пъти по-голяма вероятност да спечелят обществена поръчка от останалите" между 2011 и 2018 г., посочва докладът. Затова гарантирането на прозрачност и на пазарни механизми, както и борбата с корупцията са ключови за стимулиране на конкурентността и производителността на фирмите.

Сценарият на бърз растеж, макар да изглежда труден, според авторите на доклада е достижим, стига да има достатъчно решителност за реформи от страна на правителството.

Повече за възможностите и рисковете пред икономическото развитие на България очаквайте в петък в интервюто на "Капитал" с Десислава Николова, старши икономист в Световната банка и един от ръководителите на екипа, изготвил доклада.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvy471149733 avatar :-|
    qvy471149733
    • - 1

    С други думи - "Ако искате доходи като на европейците, не стойте в България. В близките 15 години няма дори теоретичен шанс да ги получите". Натам е Терминал 1, натам е Терминал 2.

    Нередност?
Нов коментар