Moody's: България ще приеме еврото, но най-вероятно отложено поне до 2025 г.

Рейтинговата агенция потвърди дългосрочния рейтинг на страната в чуждестранна и местна валута Baa1 със стабилна перспектива

От рейтинговата агенция обясняват, че биха повишили кредитния рейтинг, ако се подобрят перспективите за растежа в дългосрочен план като следствие от подобрения в инфраструктурата и институционалната среда, както и от присъединяването на страната към еврозоната
От рейтинговата агенция обясняват, че биха повишили кредитния рейтинг, ако се подобрят перспективите за растежа в дългосрочен план като следствие от подобрения в инфраструктурата и институционалната среда, както и от присъединяването на страната към еврозоната
От рейтинговата агенция обясняват, че биха повишили кредитния рейтинг, ако се подобрят перспективите за растежа в дългосрочен план като следствие от подобрения в инфраструктурата и институционалната среда, както и от присъединяването на страната към еврозоната    ©  Reuters
От рейтинговата агенция обясняват, че биха повишили кредитния рейтинг, ако се подобрят перспективите за растежа в дългосрочен план като следствие от подобрения в инфраструктурата и институционалната среда, както и от присъединяването на страната към еврозоната    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Прогнозата е, че реалният растеж на БВП ще бъде 2.7% през 2022 г., а през 2023 г. ще се забави до 1.4%
  • Инфлацията ще се понижи до 6.0 % в края на 2023 г., спрямо 14.3 % в края на 2022 г.
  • Липсата на стабилно управление е повишила рисковете за ключовите политики и би могла да усложни възможността за реакции при непредвидени събития

България все още може да изпълни целта си за приемане на еврото от 2024 г., но в основния сценарий на Moody's за страната е заложено, че този процес вероятно ще бъде отложен поне до 2025 г. Това посочват от международната рейтингова агенция в съобщението, с което потвърждават дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута Baa1 със стабилна перспектива.

Рейтингът на страната беше повишен от Baa2 на Baa1 със стабилна перспектива през октомври 2020 г. Това беше свързано най-вече с влизането на страната в чакалнята на еврозоната - ЕRM II.

Стабилната перспектива сега е израз на очакванията на Moody's за относително слаба флуктуация на основните икономически и фискални показатели на страната през следващите 12 до 18 месеца. Тя също така отразява баланса на рисковете между потенциалните отрицателни ефекти върху кредитния профил, произтичащи от политическата ситуация в страната, и потенциалните положителни ефекти от евентуалното приемане на еврото.

Фактори рейтингът да бъде потвърден

Потвърждаването на рейтинга на България е обвързано с няколко ключови фактора. Очакванията на Moody's, че енергийна криза в Европа няма да влоши съществено икономическата и фискалната позиция на страната. Подкрепата за кредитния й профил, произтичаща от перспективата за приемане на еврото, въпреки риска от забавяне на приемането след 2024 г. Рисковете за ефективността и напредъка на правителството по ключови приоритети, произтичащи от продължителния вътрешнополитически застой в страната.

Анализаторите оценяват, че въпреки нарастващите производствени и потребителски цени, данните за България, налични към ноември 2022 г., сочат, че индустриалното производство и частното потребление в страната са относително устойчиви на тези шокове.

Moody's очакват реалният растеж на БВП да бъде 2.7 % през 2022 г., след което да се забави до 1.4 % през 2023 г., и посочват, че тези оценки са сред най-стабилните темпове на растеж в сравнение с останалите европейски страни през тази година. Отбелязана е също способността на правителството да предостави подкрепа на предприятията, без да отслаби фискалната си позиция, като важен фактор, който обяснява защо Moody's не очаква енергийната криза да има значителни и трайни икономически последствия върху българската икономика.

От рейтинговата агенция смятат, че инфлацията ще се понижи до 6.0 % в края на 2023 г., спрямо 14.3 % в края на 2022 г. В съответствие с необходимостта от изпълнение на Маастрихтските критерии, очакванията на агенцията са, че бюджетният дефицит ще остане стабилен около 3% от БВП през 2023 и 2024 г., а държавният дълг леко ще се увеличи до 23.8 % и 24.7 % от БВП, съответно в края на 2023 и 2024 г., запазвайки общата фискална позиция на страната като цяло непроменена.

Липсата на стабилна управляваща коалиция през по-голямата част в периода от април 2021 г. досега е довела до повишаване на рисковете, свързани с провеждането на ключови за страната политики, и би могла също да усложни възможността на правителството за реакция при наличието на непредвидени събития.

Какво би променило нещата

От рейтинговата агенция обясняват, че биха повишили кредитния рейтинг, ако се подобрят перспективите за растежа в дългосрочен план като следствие от подобрения в инфраструктурата и институционалната среда, както и от присъединяването на страната към еврозоната.

Биха го понижили при трайно влошаване на силната бюджетна позиция на страната, перспективите пред дългосрочния икономически растеж, както и при неуспех в завършването на процеса по присъединяването към еврозоната.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Само за протокола: не БГ трябва да приеме евраците, а страните от там :)

    Нередност?
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Злокобният проблем в еврозоната е, че съответните членове на еврозоната осъществяват неправилен метод за държавни финанси със силно влияние за неустойчива покупателна способност на еврото. Неправилността на държавната власт е водещата причина за сегашната инфлация в еврозоната.
    Европейската финансова грешка подсигурява провалът на еврото.
    При съответен участник в еврозоната, прекратяване на неправилния метод за държавни финанси спира водещата причина за сегашната инфлация в тази държава.

    Нередност?
  • 3
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski

    Само слепците и злобните путинофили не искат да разберат, че с еврото ще сме много по-добре.

    Нередност?
Нов коментар