Служебният кабинет видя необосновано високи цени при храните, ще въвежда мерки

Министърът на икономиката Никола Стоянов ги вижда в две посоки - по-добра предвидимост за бизнеса и масирани проверки за нелоялни търговски практики

При цените на яйцата например България е сред европейските рекордьори
При цените на яйцата например България е сред европейските рекордьори
При цените на яйцата например България е сред европейските рекордьори    ©  Лили Тоушек
При цените на яйцата например България е сред европейските рекордьори    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Поскъпването на храните и на останалите бързооборотни стоки като цяло явно влиза във фокуса на новото служебно правителството. На първото заседание на кабинета въпросът бе поставен от премиера Гълъб Донев. Вече е създадена и междуведомствена работна група под ръководството на вицепремиера Христо Алексиев. Това става ясно от интервю на министъра на икономиката и индустрията (МИИ) Никола Стоянов пред "Нова телевизия" в неделя. В "Панорама" на БНТ в петък и вицепремиерът Атанас Пеканов спомена, че служебното правителство ще обмисля "мерки срещу необяснимо високите цени на някои храни в България".

Всъщност въпросът със справянето с ценовата криза беше заложен още при назначаването на това служебно правителство от президента Румен Радев в четвъртък. И за разлика от поставените предния път (през август 2022 г.) от държавния глава задачи за сваляне на цените на природния газ и горивата, които зависят изцяло от външни фактори, сега правителството реално има лостове за управление.

Хората не са усетили това по джоба си

Приоритетът е ясен и логичен - макар от управлението да отчитат успехи с инфлацията на макрониво, си дават сметка, че засега това не се усеща от избирателите на микроравнище. "Енергийните цени бяха овладени и това допринесе за намаляване на инфлацията, но хората не са усетили това по джоба си", каза министър Стоянов.

Все повече статистики и публикации доказват, че цените на дребно на някои храни в България надхвърлят тези в държави, чието население е с далеч по-висока покупателна способност.

"За мен е ясно, че във времена на несигурност всеки по веригата си е сложил малко повече марж и накрая това довежда до сериозно поскъпване на цените. Със сигурност има спекула, то дори това, че всеки се презастрахова, е някакъв вид спекула", каза министърът по "Нова телевизия".

Всичко е възможно, всичко е на масата

В подобна ситуация - на ангажиране на държавата с пазара, деликатните въпроси са поне два. На първо място е важно от какъв тип ще бъдат мерките и дали ще са адекватни. Защо има и риск от антипазарни намеси, които дългосрочно може да се окажат вредни. Също така е спорно дали цялата офанзива ще доведе до реални положителни резултати.

"На този етап не бих искал да се ангажирам с конкретни мерки. Всичко е възможно, всичко е на масата", каза икономическият министър. Като уточни, че той лично е против административни бариери от типа на тавани на надценките.

Стоянов вижда решаването на въпроса по две линии - намаляване на рисковете и създаване на предвидимост пред бизнеса, съчетано с масирани проверки за нелоялни търговски практики. "Убеден съм, че на базата на по-сериозни проверки и разговори с пазарните играчи и на базата на предвидимостта, която сме им гарантирали, цените ще тръгнат надолу", каза той.

По-добра предвидимост

Като фактори за по-добра предвидимост той посочва вече случилия се спад в цените на газа, електричеството и транспортните услуги. Друга предпоставка е, че депутатите не само удължиха компенсациите на бизнеса за цените на електроенергията през цялата 2023 г., но и реално намалиха с 20% разходите за ток, които фирмите биха правили. Правителството вече е гласувало механизма, по който да се случва това, и първите по-ниски фактури (тези за януари 2023 г.) ще дойдат около 10 февруари.

Друг пример, е че повишаването на тол таксите с 50%, което беше планирано от 1 януари, бе отложено за 1 юли. Решението е взето след двете декемврийски срещи на министъра с търговските вериги, на които те са го посочили като една от причините за очаквано поскъпване на стоките и услугите от януари. От друга страна обаче цените на горивата сега са на най-ниските си нива от началото на войната в Украйна, но това сякаш не се отбелязва от превозвачите и търговците.

И по-ниски надценки по цялата верига

Министър Стоянов вижда и доста възможности за намаление на надценките по цялата верига на доставки - от производителите до крайните продавачи. Технически важно уточнение е, че информацията кой с каква надценка работи е търговска и конфиденциална. Но пък, както обясни той, изпълнителната власт има поглед върху крайния резултат, вижда в кои звена се задържат повече печалби и смята да разговоря именно с тези участници на пазара.

Комисията за защита на потребителите (КЗП), която е подресорна на МИИ, ще постави на фокус бързооборотния сектор при проверките за нелоялни търговски практики, каза министърът. Той уточни и че макар обществените очаквания към КЗП да са големи, тя ще се придържа към правомощията си по закон, като той не е склонен да се допуска административен произвол. В момента например КЗП може да разследва само за нелоялни търговски практики. Никола Стоянов спомена, че във връзка с въвеждането на еврото се обсъжда да се увеличат и правомощията на комисията и тя да може да разследва за вероятна спекула.

Със сигурност е важна и ролята на независимия регулатор на пазара - Комисията за защита на конкуренцията, особено когато има съмнения за картелни договори в определени сектори, които изкуствено държат цените високи.

Всъщност регулаторите отдавна трябваше да се задействали, а не да чакат заръка от президента.

Яснота по мерките - до две-три седмици

Очаква се конкретните мерки да станат известни в рамките на две-три седмици. Дотогава всяко ведомство трябва да види какво може да направи, според възможностите си, и всички да започнат да действат масирано. Резултати върху крайните цени се очакват евентуално през март.

"Това ще са мерки по веригата от производител до крайния продавач, така че всеки да бъде успокоен, да си намали малко маржовете, с които се е презастраховал, да се види тази спекула, без думата да се използва в негативния й смисъл. Факт е, че навсякъде има поскъпване, че вносните стоки поскъпват, но пък и в чужбина някои стоки са доста по-евтини, отколкото тук в същите вериги, които са и в България", казва министърът.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    acarid avatar :-|
    acarid
    • - 1
    • + 3

    Най-работещата мярка ще е нищо повече да не пипат и да си ходят по живо, по здраво. Най-вече Алексиев и енергийното чучело.

    Нередност?
Нов коментар