Бизнес климатът се подобрява във всички сектори през май, най-много в строителството

Индексът на промишлените цени отчита дефлация през април, но в търговията и в услугите очакват поскъпването да продължи

Строителните фирми очакват увеличаване на активността през следващите месеци и задържане на цените
Строителните фирми очакват увеличаване на активността през следващите месеци и задържане на цените
Строителните фирми очакват увеличаване на активността през следващите месеци и задържане на цените    ©  Надежда Чипева
Строителните фирми очакват увеличаване на активността през следващите месеци и задържане на цените    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Най-разпространеният проблем сред бизнеса остава общата несигурност, която отразява политическата нестабилност и преживените шокове от пандемията и войната в Украйна.
  • Нагласите сред промишлените предприятия достигат най-високо ниво за последните близо две години.
  • Делът на фирмите в търговията, които се затрудняват да си осигурят достатъчно персонал, достига рекордните за последните години 30%.

Въпреки все по-осезаемото забавяне на икономическата активност оптимизмът сред фирмите в страната продължава да расте и през май. Общата оценка за бизнес средата се покачва най-рязко за последната година, като подобрение в нагласите се наблюдава във всички сектори, a най-значително е в строителството. Това показват резултатите от месечните анкети на НСИ сред компаниите. Запазва се тенденцията през последните месеци нагласите на фирмите да са по-положителни и в сравнение с година по-рано.

На този фон известно облекчение за инфлацията може да дойде от промишлеността, където производствените цени през април минават на минус за първи път от края на 2020 г. Само допреди месеци те растяха с двуцифрени темпове. Спадът от 3.5% на годишна база обаче идва основно от цените в енергетиката и добива и преработката на метали, които се изстреляха след началото на войната в Украйна, но напоследък се нормализират. В много подсектори, които са по-близо до крайните потребители, като производството на храни, напитки, дрехи и др. инфлацията все още е двуцифрена, макар и там постепенно да слиза надолу. Според бизнес анкетите на НСИ в промишлеността и строителството нагласите сред мениджърите са за задържане на цените през следващите месеци. При продажбите на дребно и услугите обаче преобладават проинфлационните настроения.

Най-разпространеният проблем сред бизнеса остава общата несигурност, която отразява политическата нестабилност и преживените шокове от пандемията и войната в Украйна. Въпреки това тежестта на този фактор намалява. Като все по-сериозен проблем обаче се очертава недостигът на кадри в условията на стегнат пазар на труда, което е допълнителен фактор за ръст на цените.

Оптимистични очаквания

Нагласите сред промишлените предприятия достигат най-високо ниво за последните близо две години, след като показателят в сектора се покачва с 1.9 пункта през май. Въпреки отчетения спад на промишленото производство през първото тримесечие компаниите в сектора оценяват положително своето състояние и очакват засилване на активността. Водещ проблем за тях остава икономическата несигурност, но тежестта на този фактор намалява. За сметка на това се увеличават предприятията, които страдат от недостиг на работна сила, като делът им вече достига една трета от анкетираните. Сигналите са, че инфлацията в промишлеността ще продължи да пада, тъй като мениджърите предвиждат цените да останат относително постоянни през следващите месеци.

Строителството е секторът с най-значително подобрение, като индексът там рязко се покачва с 8.4 пункта само за месец. Това се дължи на благоприятни оценки на фирмите за тяхното състояние, както и на по-добри очаквания за следващите месеци, включително за по-силна строителна активност. Водещи затруднения остават несигурността, високите цени на материалите и липсата на работна ръка. Сигналите за достигане на плато на имотния пазар се потвърждават от допитването, според което строителните фирми предвиждат задържане на цените през следващите месеци.

Ситуацията се подобрява и в търговията на дребно, където общият показател се покачва с 4.7 пункта според анкетите на НСИ. Повишават се оценката за сегашното и очакваното състояние на фирмите, а положителни остават прогнозите за продажбите. Търговците обаче отчитат засилване на конкуренцията в бранша, а делът на фирмите, които се затрудняват да си осигурят достатъчно персонал, достига рекордните за последните години 30%. Цените при продажбите на дребно се очаква да продължат да растат.

Позитивни нагласи в сектор услуги водят до покачване на индекса с 3.2 пункта, с което той достига най-високо ниво поне за последните две години. Фирмите отчитат леко засилване на търсенето, а очакванията им за следващите месеци се подобряват. Въпреки че конкуренцията се посочва като водещ проблем за бранша след несигурността, нагласите за покачване на цените се засилват.