🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Хуан Карлос

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бившият испански крал напусна страната и се оттегли в самоизгнание. Хуан Карлос е уведомил за това сина си крал Фелипе, съобщи дворецът в Мадрид. Според испанските медии той вече е в чужбина и има предположение, че е в Доминиканската република.

Този изненадващ ход цели да защити монархията след поредния скандал за корупция, за който срещу Хуан Карлос през юни започна разследване. Швейцарското издание La Tribune de Geneve твърди, че бившият монарх е замесен в съмнителни обстоятелства около поръчка от Саудитска Арабия за високоскоростна железница. Покойният саудитски крал му платил 100 милиона долара, твърди журналистическото разследване.

В съобщението от двореца се цитира писмото, в което се казва, че бившият монарх иска да даде възможност на крал Фелипе да управлява без проблемите от "общественото отражение, което създават определени отминали събития от личния ми живот". През март Фелипе спря цивилната листа на баща си след обвинения, че той поддържа тайни офшорни сметки.

Все още няма коментари
Нов коментар