Строител на капитализма: Крум Зарков за последователност в политиката

Депутатът от БСП гласува против предложението на партията си за включване в дневния ред на парламента на промени в Изборния кодекс за връщане на хартиената бюлетина

Крум Зарков    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Депутатът от БСП Крум Зарков показа в сряда, че човек може да е верен на партията и парламентарната си група, но да гласува "по своята съвест и убеждение". Зарков гласува против предложението на БСП за включване в дневния ред на парламента на проекта на левицата за промени в Изборния кодекс (ИК), в който се съдържа и станалият сакрален за БСП въпрос за връщането на хартиените бюлетини във всички секции в страната. И точно неговият глас се оказва решаващ за отпадане на този проект от седмичната програма на Народното събрание в един момент, когато дните на парламента изглеждат преброени.

Медиите веднага припомниха изявлението на Зарков отпреди дни, че не хартиената бюлетина ще върне подкрепата за БСП, а смяната на лидера Корнелия Нинова, която превърна връщането на хартиения вот в своя и на БСП кауза. Но позицията му по въпроса за хартиените бюлетини далеч не се дължи на вътрешнопартийно противопоставяне, защото той има сериозни аргументи и на първо място - задължението на политика да е последователен. "Десетки часове съм спорил с ГЕРБ и ДПС по въпроса за хартиената бюлетина и днес ние да внесем тяхната отколешна идея за мен е непонятно", написа Зарков във фейсбук преди десетина дни. И това му кредо не е за първи път. В края на май той остро се противопостави и срещу продължаването на ограничението за една съдебна инстанция на делата срещу екооценките, предложено от управляващите. И произнесе поредната си знакова фраза в пленарната зала, широко цитирана в медиите: "Критерият за истински политик е, когато като управляващ защитаваш същите позиции, които си защитавал като опозиция".

Българската политическа практика сочи, че подобно еманципирано поведение на народен представител със съвест и убеждение, които стоят над партийната повеля, често носи немалко негативи за кариерата и остракиране. Но както показва случаят Зарков - и уважение от всички страни на залата, и поздравления от хора, които не симпатизират на партията, към която принадлежи.

Независимо дали ще има нов кабинет и независимо с колко ще се отложат изборите, дали изобщо промените в Изборния кодекс ще останат актуални след задаващите се преговори, поведението на Зарков е модел, какъвто обществото очаква от всички депутати.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 1

    Похвално за Крум Зарков.
    Михлюзите... много искат да върнат хартиената бюлетина, защото неграмотните мангали ще може да гласуват с .. конче.. клечка.. на машината трябва да знаеш да четеш и да познаваш цифрите...
    Като се комбинира с омерзяването на електората и откровеното призоваване за ходене за гъби, на крадокрацията се гарантира при ниска активност желания резултат - изборна длъжност чрез контролирания и платен вот.
    Така Грух е депутатин днес... от ВеликоТърновско... Преди го избираха.. пазарджишките... хм.. ентелегенти..
    Ако гласувате за Гееб, ДпС, бКп, Израждане, и.. чалга фюрери... не се чудете защо всъщност живеете като мужиците в Мордор...
    А.. ако сте от захлебилите... поздрав от бат Венци - Кради, кради, не му мисли.. дедо господ се й обърнал настрани...
    https://www.youtube.com/watch?v=z7t8_1wV3C0

    Нередност?
  • 3
    ucn061129932 avatar :-|
    ucn061129932

    Браво! Един смел и перспективен млад български политик. Дано се появят още такива.

    Нередност?
Нов коментар