🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строежът на Алепу: тепърва ще има още

Брегоукрепването на Шофьорския плаж върви към естествения си край - курортен комплекс. "Капитал" прекара година да търси всички документи по сагата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една снимка събуди тези дни ново възмущение. Тя е от Шофьорския плаж до Алепу и последните години стана традиция новините от това място да предизвикват скандали преди началото на сезона.

Тези четири етажа, които виждате на снимката, са брегоукрепително съоръжение - или поне такова се води по разрешителното за строеж, което компанията ГБС има. Миналата година, когато този бетон започна да се налива на пясъка, "Капитал" разказа цялата история, в която едно свлачище се превърна в строителен обект, а под предлога "финансиране на укрепването" ГБС получи правото да построи курортно селище.

Разрешителното за строеж е издадено на 10 септември 2018 г., по времето на кмета на Созопол Панайот Рейзи. От инвестиционния проект става ясно, че двете сгради ще представляват 10 жилищни блока на височина между един и три етажа, разположени терасовидно и свързани помежду си. Това на снимката не изглежда така, което предизвиква въпроса дали не ставаме свидетели само на първия етап от строителното разрешително - самото "укрепване". Ако това е така, то би значело, че над тези етажи тепърва ще порасне "курортен комплекс", каквото съдържа вторият етап. Не е ясно и дали ГБС вече има "зелена светлина" за втория етап. Първата част от строежа е приета и въведена в експлоатация от РДНСК, разбра "Капитал" от свой източник.

Всичко това, разбира се, се случва с одобрението на редица институции - Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), община Созопол, РДНСК, РИОСВ, "Геозащита - Варна". И ако строителят и инвеститор очевидно е минал безпроблемно през всички тях, за да получи правото да строи, "Капитал" прекара почти година, за да проследи пътя на тези документи и да получи достъп до тях. Защото да застрояваш свлачище на плажа очевидно е по-лесно от това да разбереш кой и как го е позволил.

Пътят на документите

За да стане факт строеж в свлачище, особено в забранена зона, трябват един куп неща: промени в планове, изследвания на терена и накрая - подпис на министъра на регионалното развитие. През 2019 г. "Капитал" поиска от МРРБ по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) редица документи за строежа. От ведомството твърдяха, че нямат в архива си някои от тях, въпреки че само преди две години са дали разрешението на база същите. Нямаше ги предварителните договори за право на строеж и Доклад за извършено инженерно геоложко и хидрогеоложко проучване (ИГХП) от януари 2017 г. на "Аква тера консулт".

За другите два документа - частично изменение на Плана за регулация и застрояване от 2006 г. на ЕТ "Кодан" за въпросния имот, което е одобрено със заповед на созополския кмет, както и протокол от 16 февруари 2017 г. на специализиран състав на Общинския съвет по устройство на територията при община Созопол за приемане на доклад за инженерно-геоложко и хидрогеоложқо проучване на района - от МРРБ препратиха към община Созопол, където се съхраняват.

Тогавашният кмет на Созопол Панайот Рейзи отказ достъп до двата документа, като се позовава на отказа на трети лица. Става дума за Марио Щерев, представител на собственика на терена "Алепу вилидж". Не е ясно защо за документи, които трябва да са публични (регулационен план и заседание на общински съвет) е искано позволение от инвеститора.

През април обаче Рейзи подаде оставка, след като прокуратурата започна разследване за корупция. На 1 август временният наследник на Рейзи - Катя Стоянова, изненадващо позволи на "Капитал" достъп до документите.

Единственият документ, който получихме сравнително бързо, беше анализ на "Геозащита - Варна".

Инвеститорите са три фирми: "Алепу вилидж", "Бриз 2000" на Ани Милошова и Алекс Димитров и "ГБС турс", дъщерно дружество на "Главболгарстрой". Последните са и строител.

Да свлечеш свлачище

Експертът Йоан Каратерзиян, председател на камарата на геодезистите, обясни пред "Капитал", че на теория това може да бъде брегоукрепително съоръжение. "Това е сграда, която изпълнява функцията на укрепително съоръжение, но не това трябваше да се случи на Алепу", казва той. По думите му обаче възложителите са подали едно инвестиционно предложение в РИОСВ - Бургас, което е одобрено, а след това съвсем друго в общинската администрация на Созопол.

В решението на РИОСВ от края на 2017 г. пише, че въпросният първи етап - укрепването, ще се извърши чрез "сондажно-изливни пилоти в имота и пилотно фундиране ще изпълнява ролята на постоянно подпорно съоръжение". В решението пише още, че подпорната степа ще се изпълни изцяло в частния имот - зад плажа.

Реално защитното съоръжение трябва да бъде изградено на нивото на пътя, а не на плажа. "След като се изгради пилотната конструкция, трябва да минат няколко години и се прави мониторинг и ако той покаже, че няма движение на земните маси, чак тогава се минава към етап 2", уточнява той. Вторият етап, както стана ясно, е изграждането на самото курортно селище.

"[Инвеститорите] какво правят обаче - взимат това становище [на РИОСВ], внасят в община Созопол и получават разрешение за строеж, което е съвсем различно - за подпорна стена с конструкция", казва Каратерзиян. "Когато започнаха да строят, отнеха целия почвен слой, стигнаха почти до нивото на плажа, започва да се свлича пръст от пътя, казаха - вижте то е тръгнало свлачище, ние трябва да го укрепим. Това свлачище те го предизвикаха и то бе ясно, че ще се случи."

На практика геодезистът уточнява, че вече въобще не става дума за свлачищата от началото на историята.

Реакции за пред екраните

През януари 2019 г. ДНСК обясниха, че главният архитект на Созопол е допуснал укрепването на свлачището край Алепу да става успоредно с изграждането на курортно селище на плажа. "Капитал" попита ДНСК вчера кой е бил санкциониран в историята на този строеж. Неофициално стана ясно, че след проверките миналата година не са били наложени никакви съществени санкции.

Тази сряда сутрин - 3 юни 2020 г. - РДНСК отново се появи на място, за да установи какво се случва. И миналата, и тази година строителната инспекция реагира след остри реакции в социалните мрежи. Това, естествено, беше по-скоро шоу за пред медиите, защото инспекцията има отдавна всички необходими документи за ставащото на Алепу и надали е особено изненадана от завършения още през януари тази година строеж. "Четирите нива, които са изпълнени, не са сграда, а са строеж. И само по себе си това представлява укрепително съоръжение", обясни Милен Ненчев, шеф на РДНСК - Югоизточен район. Според него вторият етап още не е започнал.

"Вторият етап се разпростира и по местоположение се намира в източна посока от изграденото вече съоръжение, като терасовидно или стъпаловидно намалява своята етажност и в най-ниската си част е с едноетажна височина", допълни той.

Това съвпада и със сроковете, за които ГБС говореше преди година. Тогава за "Капитал" те обясниха, че същинското строителство на сградите вероятно ще започне през 2020 г. Сега ГБС отказа да коментира темата.

Към странното възмущение се присъедини и Валери Симеонов, който каза следното днес: "Това е брутално действие, което цели да бъде заблудено обществото, че е подпорна стена."

Парадоксалното в случая е, че геозащитата и брегоукрепването попадат в ресора на регионалният зам.-министър Владимир Йовев, който е от квотата на НФСБ - партията на Симеонов.

Повече за историята на строежа може да прочетете туки тук.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    orchis avatar :-@
    orchis
    • + 7

    Уроди.

    Нередност?
  • 2
    jebidiah avatar :-|
    jebidiah
    • + 16

    На това черноморие ли искате да ходим? Този ли бизнес трябва да подкрепим?

    Нередност?
  • 3
    k_ avatar :-|
    k_
    • + 5

    Като гледам картата това си е разширение на св. Тома, което е с руски собственик.
    Пред пред щенията на руснаците по българското Черномория всички по веригата се подмокрят.
    Като почнеш от местния нещастен чиновник в Созопол и стигнеш да башбакана в Банкя.

    Нередност?
  • 4
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 11

    Фактите, изнесени в статията, са достатъчно основание за прокуратурата да се самосезира.
    Самообявилият се се за Инструмент в ръцете на Господ решава какво да си "причини" и какво - не. Едва ли този казус ще бъде причислен към активните му мероприятия. В поведението си Гешев копира Вишински /ген. прокурор по време на сталинските репресии/. Вишински обаче е имал солидно образование. И не е носел каскет.

    Нередност?
  • 5
    groagy avatar :-(
    groagy
    • + 10

    На море в Гърция, там такива бруталии няма. Нека фалират тези инвеститори/хотелиери по българското черноморие. Пу!

    Нередност?
  • 6
    cgf16532284 avatar :-|
    cgf16532284
    • - 7
    • + 2

    Да строят колкото искат и където искат. На мен не ми пречат...
    В редките случаи когато съм в България със жена ми и четирите деца, ходим в Гърция на почивка.

    Нередност?
  • 7
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 13

    Ако хотел е "брегозащитно съоръжение", то цялото черноморие е едно колосално свлачище! Цинизмът на банкянците е убийствен!

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 12

    Уникално разследване на г-жа Чернева! Почитания.
    Тя не го казва в прав текст, но системата от далавери, която описва - с един проект в Геозащита, с друг - в Созопол и цялата система от криене и несъгласуване на документи, крещят с пълно гърло за уникалната корупция, просмукала всички нива на т.н. държава.

    Схемата на банкянския мутренски модел е много проста и видима навсякъде, където се бръкне: печелене на огромни обществени поръчки на предварително договорена цена и обезвъзмездяване чрез друго. Така и при Божков, така и при Златев, така и при Ковачки, така и при Вълка, така и при Пешови, така и при...
    На Пешовия ГБС, който задължително присъства във всяка многомилионна ОП (дори му подариха 93 млн. за дострояването на детска болница, за която няма и проект дори: как ги калкулира?), му се дава правото срещу "брегоукрепване" да си построи нов Слънчак на Алепу!
    И не само да го построи, а и да го притежава и експлоатира, защото октоподът ГБС е единствената голяма строителна структура в БГ, която има и туроператор - ГБС турс.
    Където пипнеш - мръсотия!
    И не вирус или метеорит ще ни затрие. Корупцията отдавна ни е превърнала в ходещи трупове.

    Нередност?
  • 9
    guero avatar :-|
    Guero
    • + 7

    До коментар [#6] от "cgf16532284":

    Тъпо, късогледо мислене.
    Демек си се измъкнал и ти е все тая.
    И аз не съм ходил отдавна на нашето море, но то е само малка част от корупцията ако не ти пука за него значи не ти пука и за другите кражби, а от там и за малките пенсии и за некачествените ремонти и за всички други системи покварени от корупцията.

    Нередност?
  • 10
    falcone avatar :-|
    falcone
    • - 4

    До коментар [#5] от "groagy":

    Няма защото не си им виждал морето преди. Строят като за последно! Единственото нещо, което е различно е че строят относително ниско и другото което ги покрива (за сега) е голямата брегова ивица. Ако имаха 300 км като нас щяха да са построили къщи до 50 км във вътрешността :)

    Нередност?
Нов коментар