Премиерът откри недовършен обход на Поморие без акт 16, за да няма летни тапи

Организацията на движение и маркировката са временни

Обходът на Поморие е пуснат за лятото без акт 16 и износващ пласт асфалт.
Обходът на Поморие е пуснат за лятото без акт 16 и износващ пласт асфалт.
Обходът на Поморие е пуснат за лятото без акт 16 и износващ пласт асфалт.    ©  Facebook профил на премиера Бойко Борисов
Обходът на Поморие е пуснат за лятото без акт 16 и износващ пласт асфалт.    ©  Facebook профил на премиера Бойко Борисов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Премиерът Бойко Борисов откри в събота обхода на Поморие в компанията на десетки политици и журналисти. Дългата 6 км отсечка беше пусната тържествено за движение в незавършен вид и с временно ограничение от 70 км/ч. Председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Георги Терзийски обясни пред btv, че по обекта остават довършителни работи - "банкети, отводняване и окопи". От агенцията отговориха на въпроси на "Капитал", че организацията на движението и маркировката са временни.

Работата продължава след края на лятото

"След края на летния сезон ще се направи износващият сезон асфалт", обяви регионалният зам-министър Николай Нанков във Facebook live от джипа на премиера на път за откриването на обхода, като добави: "Важното е да отпушим трафика за летния сезон."

Справка в регистъра на ДНСК сочи, че той няма акт 16 - удостоверение за пускане в експлоатация. На практика незавършената отсечка беше открита, за да се облекчи летният трафик в района, става ясно от отговорите на АПИ. "Обектът не е завършен. Предстоят довършителни работи като оформяне на банкети, полагане на износващия асфалтов пласт, въвеждане на постоянна организация на движение, включваща хоризонтална пътна маркировка и вертикална сигнализация, които ще бъдат изпълнени след приключването на активния туристически сезон", казаха от там.

Скоро започваме и изграждането на Северния обход на Бургас, пише във Facebook профила на премиера Борисов. Това обаче е далеч от истината - тепърва бяха събрани офертите, така че строителство на скъпия обект за над 50 млн. лв. ще може да започне най-рано през 2021 г.

Другият ключов обект, който беше открит по Черноморието в събота, беше пречиствателната станция на Приморско и Китен, която беше завършена от "Джи пи груп".

Историята на обхода

На откриването на обхода присъстваха и кметът на курортния град и ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), както и множество други политици, включително екоминистърът Емил Димитров, заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и др.

Стойността на проекта е 20.6 млн. лв.с ДДС, като цялото финансиране е от държавния бюджет. Изпълнителят - консорциум между "ПСТ груп" и "Понсстройинженеринг", беше избран още в края на 2016 г. Договорът с фирмите беше подписан през август 2017 г., но строителството започна почти две години по-късно заради жалби на собственици на земи. Във Facebook профила на премиера Бойко Борисов пише, че обходът се пуска два месеца предсрочно. Според регистъра на регионалното министерство разрешението за строеж е издадено на 13 май 2019 г. По договор срокът за изпълнение от откриване на строителна площадка е 12 месеца.

След като обходът бъде наистина готов, позволената скорост по него ще е 90 км/ч, уточниха от АПИ.

Освен това редица медии цитираха премиера Борисов, че следващата седмица или месец започва строежът на обхода на Бургас. "Надявам се четвъртък-петък другата седмица да започне този строеж - малко преди аерогарата вдясно до автомагистрала "Тракия". Идеята е като тръгнеш от София, Пловдив или Стара Загора. Да стигнеш до Бургас без светофар", каза премиерът, цитиран от Агенция "Фокус". Това обаче е абсолютно невъзможно. Само преди две седмици АПИ събра офертите в търга. Предстои те да бъдат разгледани, след това да се избере изпълнител, да мине периодът за обжалване, да се подпише договор, да се проектира отсечката и чак тогава да започне строителството.

Преди близо две години беше пуснато движението по обхода на Ахелой и четирилентовият път в участъка между Поморие и Ахелой, с обща дължина над 9 км. Те също бяха финансирани от бюджета с близо 45 млн. лв.

По-чиста вода за Приморско и Китен

В събота беше открита и завършената пречиствателна станция на Китен и Приморско. Обектът е финансиран по оперативна програма "Околна среда" и е част от поредицата водни проекти край морето. Поръчката беше обявена през май 2017 г., като беше обжалвана. В крайна сметка община Приморско сключи договор за 16.8 млн. лв. без ДДС през май 2018г. с обединение "Блек сий груп", в което влизат "Джи Пи груп", "Соф проект инженеринг", "Агуа Ресидуос и Медио Амбиенте", "Бора".

"Oгpoмнa пpeчиcтвaтeлнa cтaнция, вcичĸи нaceлeни мecтa вeчe имaт нaй-мoдepнoтo. Toвa, ĸoeтo cмe пoeли ĸaтo aнгaжимeнт, cмe гo нaпpaвили. Πpeдocтaвямe им нaй-чиcтoтo мope. Bcяĸa ĸaпĸa вoдa щe ce пpeчиcтвa", ĸaзa пpeмиepът, cлeд ĸaтo paзглeдa cъopъжeниeтo.

Положението с пречиствателните станции в страната обаче не изглежда добро - през май тази година стана ясно, че България я грози наказателна процедура заради отпадните води.

В края на 2015 г. беше завършена модерзаницята на ПСОВ и в Поморие за 27.38 млн. лв. без ДДС. Изпълнител беше обединение с основен участник "Главболгарстрой".

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfl32583434 avatar :-?
    sfl32583434
    • + 5

    Ся, тоз път отворен ли е за обществено ползване или не?

    Нередност?
  • 2
    ivanko77 avatar :-@
    ivanko77
    • + 9

    Ако се живеете в жилище, което няма акт 16 подлежите на санкция, но да пътувате по такъв път може, това е абсурдно!

    Нередност?
  • 3
    ivc50641445 avatar :-?
    робин от Крузо
    • + 7

    Хммм .... това не е нищо!
    Премиерът може да открие дори и незапочнат обход, подход и всякакъв останал по азбучен ред, пътен обект.
    Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

    Нередност?
  • 4
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 9

    За Борисов, акт 16 и законноста като цяло е просто досадна подробност, която спира мащабния му държавнически размах. Единственото решение на този проблем са изборите догодина.

    Нередност?
  • 5
    khmerrouge avatar :-|
    khmerrouge
    • + 11

    те летните тапи са на Кулата, можеше да изчака да се завърши на 100%.

    Нередност?
  • 6
    sfl32583434 avatar :-?
    sfl32583434
    • + 3

    До коментар [#2] от "ivanko77":
    то чарът е, че органите за контрол нямат правомощия извън пътищата отворени за обществено ползване а тук...не знам.

    Нередност?
  • 7
    afanko avatar :-P
    afanko
    • + 3

    тъкмо ще уплътнят слоевете, едно ремонтче преди износващият и след това цели 2 години без ремонт

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 3

    Позор за всяка медия е да се превръща в ретранслатор на Севда ТВ!
    Така неминуемо Капитал ще стигне и до анализ на продукта на сутрешната Му дефекация...

    Нередност?
  • 9
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf
    • + 3

    Взели са Акт-16 на морските сараи и са го дали на пътя.

    Нередност?
  • 10
    western_ avatar :-|
    western_
    • + 3

    Абсурдно е да се пуска в движение път, по който не е положен финалния слой асфалт. Интересно, ако стане катастрофа дали застрахователите ще откажат покритие на пострадалите заради движеное по недовършен и необезопасен път

    Нередност?
Нов коментар