ВиК холдингът ще плати сметките за ток на "ВиК Добрич" и "ВиК Шумен"

Двете дружества бяха на косъм да спрат работа заради дългове над 10 млн. лв. към "Енерго-про"

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В сряда Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обяви, че "няма опасност жителите на областите Добрич и Шумен да останат без вода" заради спрян ток. В съобщението си ведомството подчертава, че дълговете на двете ВиК дружества към "Енерго-про Варна" ще бъдат погасени от Българския ВиК холдинг, който е постигнал споразумение с електроразпределителното дружество. Дълговете трябва да се изчистят до 9 октомври, като през това време токът на "ВиК Добрич" и "ВиК Шумен" няма да спре. Холдингът ще сключи договори с ВиК операторите за отпускане на кредит за дълговете, които са в размер на общо 10.5 млн. лв. за двете дружества.

Холдингът беше създаден тази година с капитал 1 млрд. лв., за да инвестира във водния сектор. МРРБ е принципал както на новото звено, така и на самите ВиК оператори.

Задължения в шкафа

"Задълженията на "ВиК Добрич" и "ВиК Шумен" са натрупани през изминалите години, тъй като водата в двете области се добива чрез помпи. Същевременно цената на ВиК услугата не може да надвишава прага на социална поносимост", пишат от МРРБ. Водата там наистина до голяма степен се изпомпва и това вдига разходите сериозно, но това е само част от картината.

Високите цени не отговарят на услугата в двата региона, където водата спира доста често. Двете дружества са с най-големите загуби по водоснабдителната система - 80% по данни на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от тази година. Управлението на операторите, а и като цяло в сектора от години са занемарени.

Първо, ситуацията с дълговете към "Енерго-про" се задълбочава от години, но не се взима сериозно устойчиво решение. Дори се стигна дотам, че миналата седмица "ВиК Добрич" заплаши с ДАНС. Запознат източник коментира пред "Капитал" преди време, че това е може би единственото дружество в България, в което разходите за ток през годините са половината от оперативните разходи.

Освен това лошото финансово състояние в Добрич не е само в сметките за електричество, макар че те са най-големият разход според финансовите отчети на ВиК оператора. От интервю на изпълнителния директор Саркис Караджиян пред БНР става ясно, че то има дългове над 30 млн. лв. както към басейновите дирекции, така и към "ВиК Бургас". Дружеството е с отрицателен капитал и просрочени задължения към НАП, писа "Капитал" още през март.

Трето, "ВиК Шумен" се снабдява и от язовир "Тича", а не само от подземни източници. Довеждащият водопровод от "Тича" обаче от години е в ужасно състояние и авариите са непрестанни. Тепърва ВиК операторът ще ремонтира съоръжението си с пари по оперативна програма "Околна среда". Не на последно място, началниците на двете дружества се назначават без конкурси от години. Илиян Илиев беше управител на "ВиК Шумен" от май 2019 г. до април 2020 г., след което стана изпълнителен директор на Българския ВиК холдинг. Наследникът на Илиев е досегашният главен счетоводител. В Добрич това също е дългогодишна практика, както разказа "Капитал" през март.

Цел на 1 млрд. лв.

Българският ВиК холдинг беше създаден с решение на правителството през януари 2020 г. Холдингът беше вписан в Търговския регистър на 5 май тази година, но не спазва Закона за публичните предприятия, влязъл в сила същия ден.

Холдингът ще е възложител на обществени поръчки за ВиК инфраструктура, но няма да възлага търгове, финансирани от оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 г.". Няколко месеца след създаването му холдингът все още се работи по критериите, по които ще се одобряват проектите. В същото време от думи на премиера и министрите му се разбра, че с пари от холдинга се подготвят и големи проекти като ремонта на язовир "Пловдивци" и водоснабдителна система "Дунав". Една от основните задачи на холдинга е да подпомага ВиК дружествата в тежко финансово състояние, както и инвестициите във ВиК инфраструктура с цел подобряване на услугата за населението, написаха от МРРБ. Ключовото ще е, освен да бъде като банка за операторите, новото звено все пак да проведе реформа в сектора и управлението на водите наистина да се подобри.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS

    За тез пари ВиК тата да си бяха построили собствени електроцентрали ...

    Нередност?
Нов коментар