🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Язовир "Бели Искър" ще бъде ремонтиран 20 години след като бе обявен за опасен

Министерство на икономиката дава 10 млн. лв. на Столичната община за алтернативно водоснабдяване

Язовир "Бели Искър" е проблем от поне 2016 г. Вече четири години обаче той не е решен от правителството
Язовир "Бели Искър" е проблем от поне 2016 г. Вече четири години обаче той не е решен от правителството
Язовир "Бели Искър" е проблем от поне 2016 г. Вече четири години обаче той не е решен от правителството    ©  Надежда Чипева
Язовир "Бели Искър" е проблем от поне 2016 г. Вече четири години обаче той не е решен от правителството    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерство на икономиката ще даде 10 млн. лв. на Столичната община, за да построи нова връзка за водоснабдяване на София. Ремонтът на язовир "Бели Искър" също трябва да започне скоро, след като от години се знае, че стената му е опасна. Язовир "Огняново" край Елин Пелин пък ще може да се ползва за питейни нужди в северните части на столицата.

Това всъщност е "скритата" информация във взетото на 14 октомври от правителството решение за водоснабдяването на София. Поради оскъдната информация в прессъобщението на Министерския съвет то беше сложно за разшифроване и не ставаше ясно коя институция какво точно ще прави, но с отговори на Столичната община (СО), които "Капитал" получи, картинката става много по-конкретна.

За предвидените дейности по ремонт на язовири и нови ВиК връзки ще отговаря "Българският ВиК холдинг", който бе създаден, за да финансира и помага за водни проекти из страната, като получи 1 млрд. лв. държавен капитал.

От януари, когато се заговори за трансформацията на "Огняново" в питеен язовир, както и за новата водна връзка и ремонта на "Бели Искър" обаче, досега не е имало дебат или поне представянето на проектите пред граждани или други институции. От ръководството на "Българския ВиК холдинг" дори неофициално коментираха пред Mediapool миналата седмица, че са научили за решението на кабинета от медиите. От Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) пък не отговориха на въпросите на "Капитал" до публикуването на този текст.

Обезпечаването на столицата с водни ресурси е важно, особено предвид климатичните промени и нарастващото население на града. Инвестицията от 10 млн. лв. обаче се случва на фона на дълбоките проблеми в десетки други населени места, където вече водоподаването прекъсва с дни.

Кой какво ще прави

В своите отговори от Столичната община уточняват, че решението на Министерския съвет е в резултат на изричното настояване и искане на кмета Йорданка Фандъкова и взетото решение на Столичния общински съвет за предоставяне на водни количества за община Перник от 28 януари 2020 г.

Може би най-голямата новина е, че идва ред на дългоочаквания ремонт на стената на язовир "Бели Искър", който се намира на около 70 км от София в Рила. В решението на кабинета се посочва, че "Български ВиК холдинг" ще възложи изготвянето на проект на ремонта на стената, като то ще е и възложител на задачата. Столичната община уточни, че с това решение ремонтът на язовира се възлага на държавно предприятие, като най-вероятно става въпрос за "Монтажи". Дружеството има договори с Държавната консолидационна компания за ремонти на язовири за 500 млн. лв., като "Бели Искър" бе добавен в списъка през 2018 г.

За това, че язовирната стена е в лошо състояние и трябва да се ремонтира, се знае от 20 г., но ремонтът не е изпълнен. От 2004 г. има предписание язовирът да не се пълни догоре, благодарение на което не е имало проблеми със сигурността на стената. Още през 2016 г. в МРРБ е изготвен анализ на техническото състояние на язовирната стена и прилежащите й съоръжения, който ги оценява като "неизправно, частично работоспособно състояние", а това означава, че веднага трябва да се предприемат ограничения в натоварването и ремонт. Има и прокурорско разпореждане от 12 януари 2017 г. "до всички оторизирани от закона с конкретни задължения и правомощия държавни и общински органи и дружества" да предприемат спешни координирани мерки за рехабилитация и укрепване, ремонт и до момента не е започван. Отговорността за задачата обаче се прехвърляше между министерства, дружество концесионер, община и областна администрация. Преди три години уж бе взето окончателно решение ремонтът да започне, но това не се случи.

Втората спомената задача в решението на МС е изграждане на реверсивна връзка между довеждаща система "Бели Искър" (Рилски водопровод) посредством Малобучинския водопровод и довеждаща система "Искър" посредством помпена станция "Бъкстон". Връзката е с дължина около 2.5 км и ще има три помпени станции, като приблизителната стойност на проекта ще е 10.5 млн. лв., обясниха от СО. Накратко, така водоизточниците на столицата ще могат да бъдат взаимозаменяеми, докато сега двете системи не са свързани.

От решението на кабинета става ясно, че икономическото министерство ще предостави пари от своя бюджет на общината за проекта. Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител. "С тази връзка се осигурява възможности за алтернативно водоснабдяване на части от Столичната община в южните райони на Подвитошката яка", коментират от общината за "Капитал"

За дейностите по язовир "Огняново" ще отговаря създаденият тази година "Български ВиК холдинг", като ще има нужда от рехабилитация на язовира, изграждане на пречиствателна станция и нов магистрален водопровод, който да го свърже със системата на София. От общината уточняват, че за реализирането на този проект "трябва да се направят и всички тестове за качеството на водата и съоръжението". В решението на правителството се посочва, че общината ще изпълни прединвестиционно проучване, за което обаче ще плати МРРБ - до 50 хил. лв. От регионалното министерство не отговориха каква е прогнозната стойност на бъдещото строителство.

Язовир "Огняново" снабдяваше "Кремиковци" с вода, а от 2011 г. не се използва. "Идеята да стане резервен водоизточник на София предвид климатичните промени, на които сме свидетели, е стара. Преди време възложих на главния архитект Здравко Здравков да направи проучване дали това е възможно. То показа, че водата там е годна за пиене и има нужните качества. За да се реализира проектът, трябва да се изградят пречиствателна станция и 20 км трасе, което да се свърже с водопреносната мрежа на града", каза Фандъкова през януари 2020 г. пред "24 часа".

На заседание на Столичния общински съвет в края на януари обаче общинският съветник Грети Стефанова изтъкна, че водата в язовира била "доказано радиоактивна", а стената му нямала акт 16. "Ако това е начинът да се вкара питейна вода в системата на София, не смятам, че това е решение на криза, това е вкарване на нова криза", заяви тя. На заседанието Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода", уточни, че на водата й е нужна филтрация, но от думите му се разбра, че може да се използва за София.

Трябва ли вода за София

Накратко, за момента столицата има вода. Язовир "Искър" има налични 77% от полезния си обем. Ако се използват данните за месечна нужда и количеството вода според графика за водоползване на екоминистерството, "Искър" може да снабдява София с вода в продължение на над две години и без да има валежи. Язовирът снабдява около 80% от територията на града по данни на "Софийска вода" и се експлоатира от Националната електрическа компания (НЕК).

Язовир "Бели Искър" пък е на 72% от полезния си обем, или 9.9 млн. куб м. Водоползването за "Софийска вода" варира от 2.3 до 5.3 млн. куб.м, пише в графика. Обемът в "Бели Искър" се контролира, защото стената е в лошо състояние и той не трябва да надвишава определена стойност. Водоемът отговаря за снабдяването на близо 20% от града.

Под 1% от водата на София идва от речни водохващания и каптажи, като се използва вода от планините Витоша, Люлин, Плана и Стара планина.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 8
    • + 3

    От 1-2 месеца гледам, че насаждате непрекъснато и постянно напрежение и страхове в обществото, че хората в някой населени места ще останат без вода видите ли зарада правителството на кръволака Борисов. Надявате се сушата да продължи и това да стане катализатор за обществено недоволство и евентуално сваляне на правителството. Аз лично ще се "изкефя" много поднат тази зима много дъждове и сняг и язовирите се препълнят. Да ви видя тогава. Никой не казва, че няма проблеми във ВИК сектора, дори напротив. Там трябват милиарди, за да се спрат загубите по водопреносната мрежа. Но преди години нямаше и инфрастурктура, магистрали, околовърстни, метро, детски граднин, градовете ни приличаха на нищо, тунелите, мостовете, виадуктите бяха опасни за пътуващите, нямаше заводи за боклук, пречиствателни станции, депа за боклук и т.н. В момента се работи и по проблемите във ВИК сектора непрекъснато. Успоредно с това през годините се платиха милиарди за американски централи, за руски реактори, за фалирали банки, ненужни не бойни самолети и т.н. Сега се дадоха и пари за модернизиране на армията. И това за има няма 9 години при непрекъсната конфронтация от опозиция и медии. Аз обикалям държавата и градовете и знам какво беше преди едва 10 години и какво е сега!

    Нередност?
Нов коментар