🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои фирми получават преводи от "Автомагистрали" в периода 2019-2020

Разследване на "Капитал" показва, че няколко фирми са получили над 1 млрд. лв. от "Автомагистрали" без да се уточнява за какви дейности

На строежа на магистрала "Хемус" може да се забележи техника (и служители) както на официалният изпълнител "Автомагистрали", така и на други компании, които отдават под наем машини. Освен това на практика те изграждат отсечки въпреки че подизпълнителите са забранени по закон. Някои компании по непрозрачен начин получават десетки милиони левове.
На строежа на магистрала "Хемус" може да се забележи техника (и служители) както на официалният изпълнител "Автомагистрали", така и на други компании, които отдават под наем машини. Освен това на практика те изграждат отсечки въпреки че подизпълнителите са забранени по закон. Някои компании по непрозрачен начин получават десетки милиони левове.
На строежа на магистрала "Хемус" може да се забележи техника (и служители) както на официалният изпълнител "Автомагистрали", така и на други компании, които отдават под наем машини. Освен това на практика те изграждат отсечки въпреки че подизпълнителите са забранени по закон. Някои компании по непрозрачен начин получават десетки милиони левове.    ©  Надежда Чипева
На строежа на магистрала "Хемус" може да се забележи техника (и служители) както на официалният изпълнител "Автомагистрали", така и на други компании, които отдават под наем машини. Освен това на практика те изграждат отсечки въпреки че подизпълнителите са забранени по закон. Някои компании по непрозрачен начин получават десетки милиони левове.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

*Текстът е коригиран на 22 януари 2021г. в 15:46.

През последните две години държавната компания "Автомагистрали", която попада под шапката на регионалното министерство, сключи договори на принципа "инхаус" за общо 4.6 млрд. лв. с ДДС с пътната агенция. По закон тя не може да използва подизпълнители, но може да сключва договори за наем на механизация, служители, доставки и т.н. с частни компании. Досега тайната за това на кого и за какво плаща обаче се пази ревниво (повече може да прочетете в основния текст по темата).

"Капитал" успя да надникне в черната кутия поне отчасти да види механизма на плащане вътре. От информация, която вестникът получи от източници, става ясно, че получените от АПИ над 1.2 млрд. лв. са практически изцяло изплатени към конкретни частни компании през 2019 и 2020 г.

В таблицата може да видите данни за това колко пари са получили компаниите - някои от тях са получили преводи между 200 и 300 млн. лв. в рамките на две години.

Групата около "Грома холд" - над 350 млн. лв. за три фирми

Допреди няколко години "Грома холд" се казваше "Агромах". Собственик е Христо Савев, а управител - Виктор Велев (на снимката). Фирмата имаше тригодишен рамков договор с "Автомагистрали" за материали, машини и строителство от края на 2018 г., който "Капитал" видя.

Други две фирми, получили средства от държавната фирма, са свързани с нея. "Европейски пътища" се казваше "Пътища Пловдив" и беше контролирано от Георги Гергов, който я продаде. Сега неин управител е Маргарита Попиванова, а мажоритарен собственик е Анна Савева, майка на Христо Савев. "Водно строителство - Благоевград" пък е с действителен собственик Виктор Велев.

"Грома холд" и "Европейски пътища" изграждат участък от "Струма" между Благоевград и Крупник заедно с АБ и "Хидрострой", а и ремонтират участъка от "Тракия" между Чирпан и Стара Загора. Дружествата от групата спечелиха две големи поръчки в последно време - за 13 км от Видин - Ботевград за над 260 млн. лв. и за част от източното платно на "Струма" при Кресненското дефиле, чието строителство обаче няма да започне скоро заради липса на финансиране.

За какво са парите? Източници от строителния бранш твърдят, че те изграждат отсечка от "Хемус", като според публикация на Mediapool "Водно строителство - Благоевград" изпълнява участък 5 (от пътен възел "Летница" до разклона за Левски и Павликени - 23 км), а "Европейски пътища" - следващия участък 6 (до Велико Търново - 32.6 км). Освен това те изпълняват търг за отсечка на Видин - Ботевград, където нямат предварително плащане и имат нужда от финансиране на работата. Всички плащания от "Автомагистрали" са от 2020 г.

"Автомагистрали Хемус" - над 290 млн. лв.

Дружеството доскоро беше непознато за широката публика, като до 2019 г. мажоритарен собственик е бил Веселин Воденичаров. В края на същата година собствеността се сменя, като управител и краен собственик става адвокатът Райчо Котов. Неговото име се появи и около разследването на "Биволъ" "ДжиПиГейт". До 2018 г. Котов е вписвал документите, свързани със строителната фирма, в Търговския регистър. Последните такива са вписвани от Мила Жан Гюрова, която е била съдружник с Котов в адвокатско дружество. В съвета на директорите на "Автомагистрали Хемус" отскоро е Йонко Димитров (на снимката), който предходни години е участвал в конференции и е представен като мениджър проекти в "Джи Пи".

Строителната компания е силно свързана с хората от "Джи Пи груп", уточняват поне три източника от бранша. Самите "Джи Пи" още преди година отрекоха свързаност с "Автомагистрали Хемус".

В собствените си отчети фирмата отчита по около 260 - 270 служители в последните години, макар данните за осигурените от нея лица в АПИС да сочат далеч по-малки бройки. През 2019 г. в обединение фирмата спечели търг за ВиК инфраструктура в Смолян за 23 млн. лв. без ДДС с нулев опит във водното строителство. Преди това е работила по малки обекти в общини из страната.

За какво са парите? Получените суми от държавната компания са както за 2019, така и за 2020 г. Според два независими източника на "Капитал" "Джи Пи груп" строи магистрала "Хемус", но тя не присъства в списъка с получатели на пари от държавната фирма. Затова пък "Автомагистрали Хемус" е там, което само може да е пореден знак за свързаността между двете.

"Хидрострой" - над 150 млн. лв.

Собственост е на Велико Желев (на снимката) и със своите над 500 служители през 2019 г. "Хидрострой" е една от най-големите строителни фирми в страната. През 2019 г. в обединение с две свои дъщерни дружества завърши 9 км от "Хемус" до Боаза. Фирмата изграждаше и пречиствателна станция в Златни пясъци, завърши и обхода на Габрово в консорциум с "Пътни строежи - Велико Търново" (в него Велико Желев е миноритарен акционер с 34%, като партньор му е "Пътинженерингстрой-Т" на Григор Иванов - също получател на средства от държавната компания). В края на 2019 г. сдружение "Балканка" сигнализира, че багери влизат в коритото на река Вит точно там, където се строи "Хемус", и впоследствие излезе информация, че "Хидрострой" имали договор за почистване на реката за 1000 лв. - сума, която е нереално ниска и странна. Техника на "Хидрострой" бе забелязана през май 2020 г. при репортаж на "Капитал" на трасето на магистрала "Хемус".

Изпълнителният директор на фирмата Николай Пашов се позова на точката за конфиденциалност от споразумението с "Автомагистрали" и отказа да каже какво прави фирмата на "Хемус". На въпрос дали са получили десетки милиони от "Автомагистрали" той отрече да са им изплащани такива суми.

За какво са парите? Според два източника фирмата също строи "Хемус" точно след Боаза, където приключваше техният официален участък, а и между пътен възел Летница и Велико Търново.

"ГБС - Инфраструктурно строителство" - над 100 млн. лв.



Компанията е част от групата на "Главболгарстрой" на семейство Пешови. Дружеството има няколко значими обекта, като сред големите му проекти в последно време е изграждането на магистрала "Европа", на малка отсечка на "Струма" преди тунел "Железница" и околовръстното на София.

За какво са парите? От компанията не отговориха на "Капитал", но според неофициалната информация плащанията към тях са във връзка с рамковия им договор с "Автомагистрали" за ремонт на съоръжения по магистрала "Хемус" и са свързани с поддържане, а не с изграждане на новите отсечки.

"Битумина ГмбХ - България" - над 80 млн. лв.

Собственик на дружеството, създадено през 2016 г., е австрийската "Битумина Гмбх". Доскоро като действителен собственик беше посочен Хенри Балцер, но с нова декларация от октомври контролът е в ръцете на Христо Атанасов, общински съветник от ГЕРБ в община Аксаково (на снимката).

Фирмата спечели поръчка за над 113 млн. лв. на Национална компания "Железопътна инфраструктура" за отсечката Елин Пелин - Костенец заедно с ВДХ (бившето "Водстрой", от групата на Велико Желев) и варненската "Инжстройинженеринг". Освен това изгражда отсечка от магистрала "Европа" заедно с "Щрабаг" за 137 млн. лв., както и построи пречиствателната станция на Добрич, отново в консорциум.

За какво са парите? Не става ясно.

"Нивел строй" - над 70 млн. лв.

Дружеството бележи бомбастичен възход - има 1800 пъти ръст на приходите между 2014 и 2019 г. - от 22 хил. лв. на 40 млн. лв. През 2020 г. спечели търгове за над 80 млн. лв. само за ВиК ремонти в Сливен, като това не включва другите ѝ взети поръчки. През 2019 г. стана победител в търг за разширение на 30 км между между Видин и Ружинци за 300 млн. лв. заедно с ПСТ, както и поддържането на пътища в областите Кюстендил и Ямбол за пет години и улици в столичните квартали "Люлин", "Връбница", "Възраждане" и "Илинден" за малко над 6 млн. лв.

Фирмата е собственост на Велко Руйков (на снимката). "Нивел строй" е компания, която до 2018 г. е регистрирана в Перник, но след това адресът за кореспонденция вече е ул. "Сребърна" №22 в столичния квартал "Хладилника". Централата ѝ обаче остава в Брезник. Междувременно и адвокатът, който вписва документи в Търговския регистър, се сменя, като тези знаци могат да сочат за прикрита смяна в собствеността.

За какво са парите? Не са посочени като строител на "Хемус". И те като "Геострой" обаче трябва да строят заедно с ПСТ отсечка при Видин без предварително финансиране.

АБ - над 60 млн. лв.

Преди няколко години хасковската фирма се свързваше с депутата от ДПС Делян Пеевски сред представители на строителния бранш. През 2020 г. "Валирион" купи "Пътна сигнализация - България", която бе собственик на АБ. Официалният собственик на "Валирион" е Цветан Чолаков. През 2014 г. той купува фирмата "Хидрострой Монтажи" от собственика "Хидрострой" на Велико Желев. Впоследствие "Хидрострой монтажи" е преименувана на "Кселекс", а през 2018 г. - закрита. Един източник на "Капитал" твърди, че зад АБ сега стои Велико Желев, но официално потвърждение няма.

Дружеството участва в консорциум за модернизация на жп линията Елин Пелин - Костенец за над 130 млн. лв., както и поддържа магистрала "Марица".

За какво са парите? Според mediapool.bg АБ имат договор с "Автомагистрали" и също извършват дейности по "Хемус".

"Автомагистрали София" - над 50 млн. лв.

Едноличен собственик е Методи Аврамов. Било е собственост на "Инжстройинженеринг" до 2015. Аврамов е съдружник с Пламен Стилиянов от "Инжстройинженеринг" в друго дружество. Със своите около 100 служители дружеството не е сред най-известните или големите в сектора. Според регистъра на Камарата на строителите в България работи основно по поръчки в община Варна и региона.

За какво са парите? Според mediapool.bg близката до дружеството "Инжстройинженеринг" има договор за строителство на първите три участъка на "Хемус". Самата "Инжстройинженеринг" също е получавала пари от "Автомагистрали", но около 10 - 15 млн. лв. през 2019 г.

"ПСТ груп" - над 50 млн. лв.

Собственик на фирмата е кипърска офшорка - "Колвик сървисиз лимитид". В декларацията за действителен собственик като крайно контролиращ е посочен бившият зам. транспортен министър Камен Кичев (на снимката), който е и изпълнителен директор. Фирмата, някога част от "Холдинг Пътища" на Васил Божков, е сред най-големите експозиции на Първа инвестиционна банка.

Имат отношения с държавната фирма от преди: работили са с "Автомагистрали" по поддържане на магистралите като официален подизпълнител от години. В края на 2018 г. са сключили рамкови споразумения за материали, машини и строителство. Изграждат малка отсечка при тунел "Железница", като заедно с "Нивел строй" ще разширят 30 км от пътя Видин - Мездра за 300 млн. лв.

За какво са парите? Източници твърдят, че строят малка отсечка от "Хемус".
"Джамбо 33" - над 40 млн. лв.

Това е може би най-непознатото име сред големите получатели на пари. Фирмата е създадена през 2004 г. във Велико Търново. Изпълнявала е поръчки на община Горна Оряховица, както и на Велико Търново, като според публикации в медиите и сигнал на БСП "Джамбо 33" е изградила къща за гости по Програмата за развитие на селските райони за роднина на кмета на Горна Оряховица. Според сайта на компанията се занимава с укрепване на свлачища и подобни височинни дейности също.

Дружеството е странно малко за сумата, която е получило, но вероятно има обяснение за включването му в групата с най-големите получатели на пари. До януари 2020 г. собственик е Тодор Джамбазов (на снимката), като обаче напоследък влиянието на ДПС започва да се усеща. Преди година съдружник с 50% дял става дружеството "Фючър кепитъл естейт", като купува дела за 2500 лв. През октомври 2020 г. фирмата придобива бургаската строителна компания "Торкрет" за неизвестна сума.

През 2019 г. фирмата "Фючър кепитъл естейт" е купила фирма от съпругата на депутата от ДПС Камен Костадинов. Собственикът на ФКЕ е Иван Епихов, който преди години е бил собственик на "Билдинг Комфорт", свързвана във Велико Търново именно с Костадинов.

За какво са парите? Нямаме информация.

"Инфра експерт" - над 40 млн. лв.

Собственик се води Иво Михайлов, но в сектора свързват компанията с Велико Желев. В тази посока има и косвени връзки. От 2012 до 2016 г. адресите на регистрация и на кореспонденция съвпадат с тези на "Хидрострой". През 2016 г. купува 100% от "БГ естейт 2014", която е създадена под името "Хидрострой холдинг", а управител ѝ е изпълнителният директор на "Хидрострой" Николай Пешов. В управата на самото "Инфра строй" влиза друг бивш кадър и член на борда на "Хидрострой" - Гергана Атанасова.

За какво са парите? Нямаме информация.
"Геострой" - над 30 млн. лв. (парите са върнати на "Автомагистрали")

Част от групата на "Геотехмин" на Цоло Вутов. След период с малко поръчки се върна на строителната сцена заедно с друга фирма от групата - "Пътстрой 92", с голям договор за разширението на 20 км от пътя Ботевград - Мездра за почти 133 млн. лв. без ДДС без предварително финансиране.

За какво са парите? "Геострой" е имал сключен рамков договор от месец юли 2019 г. с "Автомагистрали" за възмездно предоставяне на транспортни средства, механизация и оборудване, но според информация от компанията след получен аванс по съгласие на двете страни отношенията са прекратени и парите са върнати. От дружеството уточняват, че не са извършвани дейности по договора.
23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sqn32546183 avatar :-|
    sqn32546183
    • - 1

    Човекът от снимката на Джамбо 33 не е Тодоро Джамбазов (както е посочено в текста), а кметът на град Г. Оряховица - инж. Добромир Добрев.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    "Нашите достойни строители" - Плевнелиев.

    Нередност?
  • 3
    azs41314323 avatar :-|
    azs41314323
    • + 8

    Браво за статията!
    Това трябва да бъде скандалът на годината.
    На какво осования еда държавна фирма превъзлага точно на тези кръгове от хора и фирми тези милиарди!!!
    Нали уж нямаше право да превъзлага а!

    Нередност?
  • 4
    t3stizz avatar :-|
    ХЪ ХЪ ХЪ
    • + 7

    Това е скандал, който се вихри повече от две години. А зад всеки от “подизпълнителите” (се твърди, че) има една дълга верига от подизпълнители дребни и големи, наши и чужди.
    И понеже всеки по-значим в тоя бранш ди е получил парчето от баницата, никой дума не обелва.
    Само дано не стане някой сакатлък (по време и след пострияването), че някои от обектите не са съвсем проста работа.

    И това не е единствения сектор, в който се приложи in-house модела.
    До коментар [#3] от "azs41314323":

    Нередност?
Нов коментар