🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Премиерът се похвали с незавършен и закъснял проект за язовир в Панагюрище*

Борисов се хвали с изграждането на "Луда Яна", но пропусна да спомене закъснението му и новия му строител - "Джи Пи груп"

Язовир "Луда Яна" трябваше да е готов през 2019 г., но ще закъснее с три години
Язовир "Луда Яна" трябваше да е готов през 2019 г., но ще закъснее с три години
Язовир "Луда Яна" трябваше да е готов през 2019 г., но ще закъснее с три години    ©  Цветелина Белутова
Язовир "Луда Яна" трябваше да е готов през 2019 г., но ще закъснее с три години    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В четвъртък поредното излъчване на живо от Facebook профила на премиера Бойко Борисов показа, че той в компанията на вицепремиера Екатерина Захариева и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков е посетил района на Панагюрище. В спокойна обстановка и без журналисти те се похвалиха, че се работи по няколко проекта за града, един от които е ключов за питейното му водоснабдяване.

"Отпуснахме 20 млн. лв. за довършването на язовир "Луда Яна" край Панагюрище", каза той, но удобно пропуска няколко важни детайла в този проект.

  • Първо, той трябваше да бъде завършен през март 2019 г., но срокът е отложен за края на 2022 г.
  • Второ, "Джи Пи груп" стана изпълнител по проекта без търг и се включи изненадващо. Това е строителната компания, свързана с редица скандали като разследването на "Биволъ" "Джи Пи гейт", или злополучния ремонт на ул. "Граф Игнатиев" в София. Преди две години Борисов разпореди на пътната агенция "да извади" компанията от проектите си заради започнало досъдебно производство покрай "Джи Пи гейт", но т.нар. втори катарзис на премиера приключи, след като дружеството започна да строи тунел "Железница" на магистрала "Струма" за 250 млн. лв.
  • Трето, заради закъснението изтече заемното споразумение със Световната банка и сега финансирането е изцяло държавно. Въпросните отпуснати 20 млн. лв. са били предвидени от години, просто чак сега проектът продължава.

Иначе строителството на "Луда Яна" е на стойност общо 56 млн. лв., като към началото на ноември бяха изплатени малко над 20 млн. лв.

Сагата "Луда Яна"

Във Facebook-а на премиера, далеч от въпроси на репортери, пише следното:

"Вече са работи активно и по довършването на язовир "Луда Яна". Общият обем на водоема ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока 50 м. Строителството на язовира стартира преди 35 години. През 2000 г. изграждането спира, като реализацията на обекта се възобновява през 2016 г.

Съоръжението ще осигури питейна вода на над 45 хил. души от Панагюрище и съседните общини. Сега градът се захранва с вода от сондажни кладенци, довеждащият водопровод е на 40 г. и е силно амортизиран. Ще бъде изградена и голяма пречиствателна станция."

И ако информацията, общо взето, е вярна, то тя е непълна.

По време на правителството на Пламен Орешарски през 2014 г. регионалното министерство започва предварителен подбор на кандидати в поръчката. През 2016 г. регионалното министерство начело с тогавашния министър Лиляна Павлова възлага поръчката за 56.3 млн. лв. на обединение между строителните компании "Щрабаг" и "Станилов". Основен източник на финансиране е Световната банка, която осигурява 80% от бюджета на проекта, а останалите са от държавата.

Впоследствие обаче едната фирма - "Станилов", започва да има сериозни финансови затруднения (според някои източници точно заради проекта с язовира, в който е извършила повече дейности, а е получила по-малко плащане).

"Към момента се планира обектът да бъде завършен от същото юридическо лице, което извърши преструктуриране на консорциума си. На мястото на фирма "Станилов" ЕООД е включена "Джи Пи груп" АД и консорциумът е преименуван на "Щрабаг - Джи Пи", коментираха през ноември от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за "Капитал".

Днес от министерството отговориха на "Капитал", че решението за новият строител е взето от самите фирми. "В съответствие с договора е поискано предварително съгласие от МРРБ за промяна в неговия състав. С оглед важността на обекта и неговото значение за региона, МРРБ е предоставило необходимото предварително съгласие. Не следва да се търси основание в Закона за обществени поръчки, тъй като, договорът за строителство е сключен по правилата на Световната банка и съгласно международните правила на ФИДИК, Червена книга, хармонизирано издание", написаха от ведомството в отговор до "Капитал". Според въпросните правила нямало нужда от анекс.

Сега от системата "Апис" се вижда, че "Джи пи" е влязла в консорциума през май миналата година, а участието е 40%, което бе потвърдено и от писмените отговори на МРРБ.

Липсва обаче отговор кога са отпуснати гореспоменатите 20 млн. лв.

Към ноември 2019 г. когато регионалният министър Петя Аврамова отговори на депутатски въпрос по темата за "Луда Яна", бяха завършени около 30% от дейностите. Тогава министърът обясни, че основната вина за забавянето е у обединението, които работи по язовира. От министерството тогава не отговориха на въпрос на "Капитал" какви санкции са предвидени за изпълнителя, след като министър Аврамова твърди, че по негова вина проектът се бави.

Освен това тогава Аврамова каза, че вариант е и прекратяване на договора. Министерството все пак е предпочело да включи "Джи Пи" директно и без ново състезание вместо това.

При забавянето се промени и източникът на финансиране. Заемното споразумение със Световната банка е приключило в края на 2019 г. "Предвидено е обектът да се довърши със средства от държавния бюджет. Необходимите средства са заложени в тригодишната бюджетна прогноза", написаха от МРРБ до "Капитал".

Очаква се язовир "Луда Яна" да бъде завършен до края на 2022 г., сочи прогноза на министерството. Парадоксалното е, че дори към 2001 г. водоемът е бил готов на цели 70% според одит на Сметната палата. Сега се строи от близо пет години, но не е довършен все още.

*Статията е допълнена с отговори на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в 17:52 часа на 25 февруари 2021г.

Все още няма коментари
Нов коментар