Велико Желев излезе от съдружие с Григор Иванов в компания със 70 млн. лв. оборот

В борда на бившето "Водстрой" на Желев влезе "консултант" от държавната компания "Автомагистрали"

Два месеца след ареста си Желев излиза от една от строителните фирми, от която притежаваше една трета.
Два месеца след ареста си Желев излиза от една от строителните фирми, от която притежаваше една трета.
Два месеца след ареста си Желев излиза от една от строителните фирми, от която притежаваше една трета.    ©  Надежда Чипева
Два месеца след ареста си Желев излиза от една от строителните фирми, от която притежаваше една трета.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През май 2023 г. Велико Желев официално е излязъл от строителната фирма "Пътни строежи - Велико Търново", в която притежаваше 34% дял. На 10 май е вписано напускането му на съвета на директорите и смяната на формата на компанията от акционерно дружество (АД) в еднолично акционерно дружество (ЕАД). Така едноличен собственик на дружеството става бизнесменът Григор Иванов през "Пътинженерингстрой - Т".

"Капитал" потърси Желев за официален коментар защо се отказва от дела си в иначе успешната фирма, която печели редица обществени поръчки за пътно строителство, както и на каква стойност е била сделката, но той не отговори.

Коя е фирмата

"Пътни строежи - Велико Търново" има над 67 млн. лв. приходи и над 450 служители по данни от последния публикуван финансов отчет през 2021 г. Oколо 2012-2013 г. приходите са били наполовина, но компанията устойчиво расте през последните години. Компанията е част от обединението, което трябва да изгради тунела под Шипка за 358 млн. лв. с ДДС. Другите две фирми в консирциума са "Хидрострой", собственост на Желев, и "Пътинженерингстрой - Т" на Григор Иванов.

Освен това "Пътни строежи - Велико Търново" поддържа пътища в областите Габрово и Велико Търново през последните няколко години.

Сега едноличен собственик е търговищката строителна компания "Пътинженерингстрой-Т" на Григор Иванов, която често се явява на търгове с фирми от кръга на "Хидрострой" на Желев. Компанията от Търговище е втората най-голяма строителна фирма в страната с резултатите си от над 273 млн. лв. приходи за 2021 г. (първата беше държавната "Автомагистрали") според класацията на "Капитал" К100.

Велико Желев е от Варна и е бил шеф на Областно пътно управление - Варна. В началото на март тази година строителният шеф имаше проблеми с МВР. Тогава той беше арестуван, а офиси и имоти в София и Варна - показно претърсени. Разследването беше за побой и изнудване на негов бивш служител, като впоследствие беше образувано и досъдебно производство от прокуратурата. Възможно е излизането му от фирмата да е свързано със създалите се тогава неприятности, които бяха необичайни за иначе влиятелен в бизнеса човек, който се считаше и за близък до властта.

Желев е собственик на "Хидрострой", която пък е четвъртата най-голяма строителна фирма с 224 млн. лв. оборот за 2021 г., както и на друга инфраструктурна компания, ВДХ, с почти 67 млн. лв. приходи. Има хотели по Черноморието, както и според редица източници има неофициално участие и в други строителни фирми.

Смяна във ВДХ

В друга фирма на Желев пък през март е настъпила смяна в съвета на директорите. Става въпрос за ВДХ или бившето "Водстрой 98", което той купи през 2016 г., а преди това фирмата се свързваше с Делян Пеевски. През март в съвета на директорите са вписани двама нови членове - Калин Борисов и Димитър Димитров. Ако вторият не е познат в строителния сектор (имал е участия в компании на Бедо Доганян), то Борисов е интересен.

Калин Борисов седеше до Велико Желев по време на неговата пресконференция на лот 1 от "Хемус" през март, когато собственикът за "Хидрострой" се появи публично пред журналисти за първи път покрай показния си арест няколко дни по- рано.

През 2019 г. Калин Борисов се появи във видео с тогавашния премиер Бойко Борисов по време на инспекция на строителството на магистрала "Хемус". Тогава ГЕРБ и ръководството на регионалното министерство и пътната агенция упорито отричаха, че трасето се строи не от държавната фирма "Автомагистрали", както трябва да е по договор, а от незаконни подизпълнители. Частните фирми имаха договори за наем на механизация и доставка на материали, които на практика бяха евфемизъм за договори за подизпълнение.

При въпросната среща на двамата мъже с фамилия Борисов се коментираше проблем с разкопаване на река Вит незаконно покрай строежа на "Хемус". Тогава от правителствения пресцентър уточниха на въпроси на "Капитал", че служителят е инж. Калин Борисов, консултант на "Автомагистрали". Той е участвал в строителството на лота между Ябланица и Боаза, който обединение на "Хидрострой" завърши преди местните избори. Сега неговата експертиза се използва в участъка на държавното дружество, като Калин Борисов има сключен граждански договор с "Автомагистрали".

Останалите членове на борда на директорите на "ВДХ" са Живко Недев, който е и УС на Браншовата камара "Пътища", Петко Геров и Моника Алексова. До 2017 г. Алексова е била в борда на "Промишлено строителство холдинг". Това е дружество, което беше дъщерно на "Водстрой 98" и за което се считаше, че при затварянето на КТБ остава под контрола на Делян Пеевски. После фирмата беше обявена в несъстоятелност. Компанията изпълняваше например ремонта на Централна гара - София при цена от близо 56 млн. лв. без ДДС заедно с "Главболгарстрой".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    "велик и жилав" бос с 10 апартамента за над 4,1 милиона долара в Дубай
    https://bird.bg/dubaiuncovered-zhelev/

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Престъпления с изхарчени 1 милиард лева по времето на ГЕРБ!

    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161587065001189
    Засекретен от #Прокуратурата одитен доклад на #СметнатаПалата констатира драстични нарушения и данни за #престъпления в държавната #Монтажи при ремонтите на #язовири, строителството на нов #ПравителственКомплекс и на авариен водопровод до #Перник. BIRD откри бизнес връзка на шефа на фирмата с Цветелина Бориславова. Половината от милиарда отива във фирма, свързана със строителния бизнес на #Пеевски.

    Нередност?
Нов коментар