От МОН са източени 8 млн. лв. с фиктивни почивки на ученици

Държавното дружество "Ученически отдих и спорт" не може да докаже 293 000 от 299 000 отчетени нощувки

Проф. Николай Денков, служебен министър на образованието.
Проф. Николай Денков, служебен министър на образованието.
Проф. Николай Денков, служебен министър на образованието.    ©  Юлия Лазарова
Проф. Николай Денков, служебен министър на образованието.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Няма нито документи, нито регистрации за почти 8 млн. лв., платени от Министерството на образованието и науката (МОН) за почивки за използване на базите на "Ученически отдих и спорт" ЕАД (УОС) от ученици за период от две години. Това обяви днес на брифинг служебният министър на образованието Николай Денков. Проверки през последните 4 месеца на звеното за вътрешен одит на министерството в търговското дружество, чийто принципал е МОН, установяват, че "Ученически отдих и спорт" не може да докаже документално 293 000 от общо 299 097 отчетени нощувки от юли 2019 до 30 юни 2021 г. За нощувките министерството е платило 9.1 млн. лв., от които през август държавното дружеството е върнало 1 млн. лв. и на практика дължи и останалите 8 млн.

Резултатите от вътрешния одит ще бъдат изпратени на прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери, каза Денков.

От МОН изрично подчертаха, че нощувките, за които става дума, не са свързани с проведената това лято национална програма "Отново заедно", замислена в помощ на туристическия сектор.

Фиктивни почивки

"Ученически отдих и спорт" ЕАД е регистрирано през 2005 г. с 165 държавни имота в структурата си, като в момента управлява 145 бази за нощувки. По договор с министерството от юли 2019 г. до , юли 2022 г. то е длъжно да осигури почивки на над 48 хил. ученици с не по-малко от 482 598 настанявания (средно 10 дни на човек) в поне 30 бази, без в договора да са посочени конкретните бази.

В двете проверени години дружеството е получило от обрзователното министерство плащания за 299 хил. нощувки на ученици на стойност 9 110 494 лв. Според Денков МОН субсидира по 30 лв. на ученик на ден, а според избора на родителите децата доплащат съответно 18 лв. за пълен пансион, 12 лв. за полупансион и 6 лв. за нощувка със закуска.

Документи за такива доплащания на настанените деца липсват, както и хартиени или електронни регистри, че нощувките им някога са се случили. В Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) за същия период са записани малко над 6000 нощувки на деца в базите на "Ученически отдих и спорт", за които МОН следва да преведе едва 186 000 лв, съобщиха от министерството. Получава се дупка от около 293 000 нощувки.

Без имена и рождени дати

Проверки в 18 почивни бази на дружеството това лято са установили хиляди фиктивни нощувки в неизползваеми бази, за които то е получавало пари от МОН. Такъв пример е почивната база "Фиш фиш" в курорт Албена, която не е работила нито през 2020 г., нито през 2021 г. Според държавното дружество обаче през юни и юли т.г. там са "почивали" 535 ученици и са "реализирани" 5351 нощувки. Същото е устновено и в поредица други почивни бази.

Нощувките са били отчитани всеки месец към МОН като бройка, но без имена и рождени дати на учениците, тъй като с анекс от юни 2020 г. към договора "Ученически отдих и спорт" вече не е било задължено да предоставя такива данни. То обаче не успява да ги предостави и на вътрешния одит.

"Грешки" и високи заплати

Първоначално от дружеството застъпват тезата за "погрешно отчетени" 37 009 нощувки, които били записани като осъществени, а всъщност били "прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди". Именно за тях са възстановените на МОН 1 млн. лв. От МОН уточняват, че и за тези "сгрешени" настанявания не са представени каквито и да е документи. И ще изискват върщането и на останалите 8 млн. лв.

Според представители на министерството парите, които "Ученически отдих и спорт" ЕАД е получавало с фиктивни отчети , са послужили като основание за повишаване на заплатите на ръководството му. През първите три месеца от 2020 г. Изпълнителният директор на дружеството Емануил Райцев е получавал брутна заплата, равняваща се на 17 минимални заплати (10 370 лв.), а през юли тази година е увеличена с още 975 лв. "заради положителни финансови резултати" през второто тримесечие на 2021 г. "Има съвет на директорите, който се състои от четири човека, има изпълнителен директор.

"Всеки трябва да си понесе отговорността, която трябва да бъде установена по съответния ред", заяве министър Денков. Той е предложил вписването на двама нови членове на Съвета на директорите на дружеството, но още не са вписани в Търговския регистър. Дотогава сегашното ръководство не може да бъде уволнено, тъй като по правилник, то трябва да се състои от минимум трима души.

Дружеството: Къде е било министерството като принципал?

В съобщение до медиите изпълнителният директор Емануил Райцев оцени разкритията от МОН като "политическа битка" и обвини Денков в нарушаване на закона, тъй като е обявил резултатите от одита преди да го предостави на ръководството на дружеството. Райцев смята, че Денков е "подведен, макар и несъзнателно", а цифрите си противоречали. Той посочва, че ако "от 8 млн. са върнати 1 и откраднати 7 млн., то това означава, че за последните 3 години дружеството не е работило изобщо. Ако това е така, къде е бил принципалът и защо МОН не е реагирало тогава?", пише Райцев.

Само за месеците на управление на Денков и с неговия подпис държавното дружество е получило 1.7 млн. лв. срещу предоставени фактури, от които 570 000 за времето, в което е било одитирано. В случай, че одиторите са имали някакви съмнения за нарушения, е трябвало да спрат тези пари, се посочва още в изявлението.