МВА програми по поръчка на бизнеса

Вътрешнокорпоративните академични програми стават все по-важен инструмент за работодателската марка и привличането на таланти

Над една трета от студентите, които се обучават във Виенския университет по икономика и бизнес, са чуждестранни. Сред тях има и българи
Над една трета от студентите, които се обучават във Виенския университет по икономика и бизнес, са чуждестранни. Сред тях има и българи
Над една трета от студентите, които се обучават във Виенския университет по икономика и бизнес, са чуждестранни. Сред тях има и българи    ©  Диляна Красимирова
Над една трета от студентите, които се обучават във Виенския университет по икономика и бизнес, са чуждестранни. Сред тях има и българи    ©  Диляна Красимирова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

MBA (магистър по бизнес администрация) е все още една от най-търсените образователни степени, особено за лидерски или мениджърски позиции. Пандемията повлия негативно на кандидатурите за МВА програми последните 2-3 години, като през 2022 те са намалели с 6,5% според Graduate Management Admission Council. Глобалната тенденция е, че след връщането към по-стабилен пазар и желанието на талантите да останат конкурентни на пазара на труда се очаква през 2023 г. интересът към МBA да се върне на същите нива от края на 2019 г. Има много причини, поради които тази програми да запазят позицията си на най-популярната бизнес степен, предоставяща уменията и знанията, необходими за успех на всеки бизнес.

Днес повече от всякога бизнесът е провокиран постоянно да развива уменията на служителите си, за да е в крак с текущите тенденции в технологиите, креативната икономика, дигитализация и устойчив бизнес.

Академичното образование среща бизнеса

Необходимостта компаниите да останат конкурентоспособни дава предпоставка за създаването на персонализираните корпоративни MBA програми на бизнес училището WU Executive Academy на Виенския университет по икономика и бизнес. Системата е разработена, за да предложи обучение на ключови служители и лидери в организацията, така че да развие и даде нови умения, които са нужни за бъдещето на работа. Много бизнес модели вече не могат да отговорят на променящия се пазар, което води до преструктуриране и трансформация. Това са само част от причините, поради които организации от всякакъв размер и индустрия имат необходимост от специализирани обучения, за да посрещнат уверено бъдещите предизвикателства на пазара.

Като част от водещите бизнес университети в Европа WU Executive Academy обединява всички икономически значими професионални компетенции, допълнени от лидерски и социални умения, обединява ги в краткосрочни обучения или цялостни програми за развитие и обучение на ръководни кадри.

Бизнес училището WU Executive Academy на Виенския университет по икономика и бизнес (WU) има повече от 100 години опит в областта на обучението на бизнес лидери и един от водещите бизнес университети в света. Образователното портфолио на WU Executive Academy включва Executive MBA програми, MBA, магистърски програми по право, професионални магистърски програми, сертификационна програма по бизнес администрация (CBA), програми за продължаващо обучение и индивидуални MBA програми.

Във Виенския университет по икономика и бизнес преподават 82 професори, близо 400 научни работници и се обучават 21 500 студенти, 31% от които са от други държави, включително България.

Персонализираните МБА програми се създават чрез сътрудничеството на преподавателите в университета и бизнес лидерите в компаниите. Много от тях се обръщат към WU Executive Academy с конкретни нужди за преквалифициране на цели екипи и адаптиране на бизнес моделите към по-дигитален или устойчив бизнес, разказва Барбара Щьотингер, декан на WU Executive Academy. Академията към Виенския университет работи с много научни експерти, които развиват различни актуални бизнес предизвикателства, за да подготвят компаниите при създаването на нови подходи за управление на бизнеса на бъдещето.

"Освен MBA програмите разработваме за компаниите индивидуално съобразени програми за лидерство и развитие на мениджмънта, семинари или уъркшопове, с които да развиват уменията на служителите си, като и да постигнат поставените си бизнес цели", разказва Барбара Щьотингер.

Всяка една от програмите протича в три основни стъпки, които включват методи на преподаване и учене, активно включващи служителите в тяхното собствено обучение и развитие на уменията им.

Всички участници получават подробна информация за съдържанието, с което ще се сблъскат още преди началото на програмата. Този подготвителен процес насърчава размисъл, което позволява ефективно използване на времето при започване на програмата. В процеса на обучение се използват примери, взети от сферата на опит на всеки служител, което прави учебното съдържание лесно за осъзнаване и разбиране.

В семинарите се разглеждат и специфични за организацията проблеми и съвместно с лекторите служителите разработват стратегии, които могат да бъдат приложени в действителност. Използват се методите на "дизайнерско мислене", за да се развият лидерските умения и да се подобри ангажираността на служителите с компанията. Третата стъпка е свързване на наученото с практиката - комбинация от интерактивно обучение и последващо практическо прилагане на наученото съдържание помага на служителите да придобият и овладеят нови умения.

Вътрешнокорпоративните академични програми привличат и задържат таланти

При привличането на нови таланти и задържането на настоящите вътрешните програми, които дават академична степен, стават все по-важен инструмент за работодателската марка. WU Executive Academy разработва различни индивидуални програми за служители, в които те могат да придобият академична и международно призната степен. Те са фокусирани не само върху индустрията на специфичната компания, но също така и към преодоляване на бизнес предизвикателствата ѝ.

Трансформацията на автомобилната индустрия провокира Porsche Holding да създаде съвместно с WU Executive Academy персонализирана вътрешна MBA програма с фокус в автомобилния мениджмънт за стратегическите си мениджъри, които да получат необходимите нови умения и преквалификация, с които да управляват новите тенденции в автомобилостроенето.

Telekom Austria Group създава съвместно с WU Executive Academy сертификациона програма за управление на телекомуникации, насочена към средния мениджмънт в компанията. Обучението е с цел да подпомогне служителите в момент, в който телекомуникационната компания обединява своите мобилни и стационарни мрежи.

Вътрешнокорпоративните академични програми са насочени към служители с минимум тригодишен стаж в компанията, имат натрупан предишен професионален опит и притежава бакалавърска степен. Обученията се извършват в малки групи от 20 до 25 души с различна продължителност, минимум 20 - 50 дни или 6 - 18 месеца. Служителите могат да получат академична степен MBA или бизнес сертификат, издаден от Виенския университет по икономика и бизнес. Всяка програма се изготвя според нуждите и целите на компанията. Използват се много от основните елементите на MBA програмите.

MBA програмите за професиите на бъдещето

Технологията е незаменимият инструмент на бизнеса, който позволява на служителите да изпълняват работата си по-гъвкаво и ефективно, оставяйки повтарящите се и механични задачи на машините.

МBA програмите със специализация и фокус в иновациите, устойчив бизнес, дигиталната трансформация, изкуствен интелект, блокчейн и метавселена ще са най-търсените от лидерите на бъдещето.

"Бъдещето ще бъде все по-предизвикателно за лидерите и те трябва да притежават нужните познания и умения, за да се справят с управлението не само на технологичните и климатичните промени, но и с предизвикателствата на новата работна среда, различните поколения и така наречената война за таланти. Затова мисля, че основна задача на компаниите е да осигурят една на добра работна атмосфера, където служителите да се развиват и процъфтяват", коментира Барбара Щьотингер.

В първата половина на 2023 г. WU Executive Academy очаква да представи нова МBА програма с фокус върху управлението на устойчив бизнес. За подготовката ѝ университетът изпраща експерти в компании във Финландия, за да анализират и усвоят успешни практики в трансформирането на един бизнес в устойчив. Финландия в момента е една от държавите, които работят по един от най-иновативните проекти по устойчивост и опазване на околната среда.

Така академията ще може да предложи подготовка и преквалификация на лидерски екипи, които успешно да управляват устойчивата трансформация на бизнеса във всяка организация.

Все още няма коментари
Нов коментар