Кои са най-добрите университети в света

Европейските университети заемат над 40% от списъка на най-добрите университети в света на Times Higher Education

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С 1799 висши учебни заведения от 104 държави и региони класацията на Times Higher Education (THE) на най-добрите университети в света е най-голямата и разнообразна. Класацията е изготвена въз основа на 13 показателя, които измерват представянето на всяка институция в четири области: преподаване, научни изследвания, трансфер на знания и международна перспектива.

Световният топ 100

САЩ имат 34 университета в тазгодишната подредба на топ 100, което е с шест университета по-малко спрямо класацията от преди пет години. От стотицата са изпаднали Университетът на Минесота; на Мериленд, "Колидж парк"; Мичиганският държавен университет; Държавният университет в Охайо и колежът "Дартмут".

Същевременно през 2023 г. 36 от топ 100 на световните университети са в Европа. Това обаче не е най-доброто представяне на Стария континент в класацията - през 2016 г. европейските университети в челната стотица бяха 42.

Шестнадесет от останалите 30 висши училища в топ 100 са в Азия, като през 2023 г. прави впечатление, че Китай увеличава представянето си и вече е със седем университета спрямо шест година по-рано и едва три преди пет години.

Европейските университети

Над 600 от класираните от THE 1799 университета са в Европа. Оксфордският университет във Великобритания оглавява глобалната световна класация и съответно заема и първо място сред европейските висши учебни заведения. Други 102 университета от Обединеното кралство фигурират в общата класацията. Испания и Италия също са добре представени с по 55 институции. След Брекзит двете държави, както и скандинавските страни, които предлагат най-достъпно образование, привличат все повече интереса на българските младежи.

В класацията на THE скандинавските държави също имат завидно участие - Швеция и Финландия присъстват в класацията със съответно с 13 и 10 университета, а Дания със седем, водени от Университета в Копенхаген. От 52 висши учебни заведения в България само две попадат в световната класация - Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Техническият университет в София.

Европейският топ 10 включва институции от Обединеното кралство, Швейцария и Германия, но университетите от Великобритания заемат повечето места - седем. Освен Оксфордския университет останалите участници от Острова в десетката са университетът "Кеймбридж", Imperial College, Лондонският университетски колеж (UCL), Единбургският университет и Лондонското училище по икономика и политически науки (London School of Economics and Political Science).

Швейцарският ETH Zurich се подрежда на четвърто място в европейската топ 10 листа и на 11-о в световната класация. Институтът, чийто фокус са науката, технологиите и математиката, е произвел повече от 20 носители на Нобелова награда, включително Алберт Айнщайн. Два университета от Германия допълват европейската десетка - Техническият университет в Мюнхен и Мюнхенският университет "Лудвиг" (LMU).

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    g.karakolev avatar :-|
    Георги Караколев
    • - 1
    • + 1

    Трябваше да включите и другите международно признати ранкинги като QS University Ranking. Това е важно, защото различните класации слагат различни тежести за качество на научните проучвания, качество на обучението, съотношение местни спрямо чуждестранни студенти и т.н. Освен това, американските класации често слагат на челните места техните университети, а английските висши учебни заведения следват сходна тенденцията, поставяйки, своите на водещите места. Тоест, чрез демонстриране на различни класации ще намалите нивото на предразсъдък.

    Също, можехте да добавите ранкинги по специалности, защото така се добива по-ясна представа, които университети в кои сфери са по-силни (бизнес, науки (формални, натурални, социални и т.н.).

    Нередност?
Нов коментар