Дим над здравната комисия

Здравната комисия прие на първо четене предложението за смекчаване на забраната за тютюнопушене на обществени места

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Забраната за пушене на закрити обществени пространства понесе днес първия си подложен крак след началото на сагата по предложението за смекчаването й. Това стана, след като парламентарната комисия по здравеопазването прие на първо четене с 13 гласа "за", 2 "против" и 3 "въздържал се" предложението за промени в Закона за здравето, свързани с облекчаване на рестриктивния режим.

Предложението бе внесено на 18 февруари от група депутати от ГЕРБ начело с депутата Иван Иванов. То предвижда да се смекчи приетата от 1 юни пълна забрана за пушене на закрити обществени пространства. Тяхната идея е собствениците на заведения до 100 кв. сами да решават дали заведението им да е за пушачи или за непушачи. Тези, които притежават по-големи помещения, според предложеното, ще могат да обособяват отделно специално изолирано място за пушачи. Идеята им, твърдят те, е въпросният етап да е плавен преход към пълната забрана. Целта по думите им е да се подпомогне бизнесът по време на криза и да се защитят правата на пушачите.

Въпреки, че темата е гореща и успя да подпали виртуалните и офлайн общества, разпалена (и най-вече смислена) дискусия по време на заседанието почти липсваше и до гласуването се стигна след едва 20 минути изказвания. Единственото категорично изказване против забраната дойде от страна на депутата Петър Петров (ГЕРБ), който се противопостави на идеята на съпартийците си. Той беше единственият, който ясно заяви, че т.нар. палиативни мерки, както беше наречена облекчената забрана, са грешен подход.

Първи сред членовете на комисията се изказа Янаки Стоилов (БСП), който поиска във всички заведения да има задължителни обособени помещения за пушачи и непушачи. Той влезе в кротка дискусия с председателя на здравната комисия Лъчезар Иванов (ГЕРБ) на тема може или не може държавата да задължи собствениците на заведения да изолират два вида помещения. "Няма как ние да вменим на собствениците на заведения – на един частник да му вмениш места, които са за пушене, и такива, които не са. В крайна сметка заведенията, които са питейни заведения и които са за хазарт, не са задължителни за посещения на хора, които не пушат. Човек избира и знае. (...) По същия начин мога да кажа и следното: Заведения в които се пуши и когато човек не пуши, знае, че заведението е такова и ще прецени дали да влезе, или не. Въпросът е да има избор в обществото", заяви Лъчезар Иванов. Депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков пък предложи в списъка със забранени за тютюнопушене обществени места да бъдат включени и спортните зали.

10 минути след началото на дебата председателят на здравната комисия Лъчезар Иванов беше на път да го закрие, за да се пристъпи към гласуване. Тогава се намеси депутатът от ГЕРБ Петър Петров, който направи единственото остро изказване срещу предложението за облекчаване на забраната, направено от негови съпартийци. "Ние сме на път да променяме закон. Аз не виждам една причина, която да налага промяна на закона. Поне в така посочените половин страничка причини няма нито една причина, която да казва: поради това, че "като се въведе тази забрана, половината от населението ще получи инфаркт, от което разходите за здравеопазване ще нараснат с еди колко си. Това налага да се промени закона. Такова нещо няма. Има три параграфчета, които въобще не са мотиви – това не е сериозно", заяви депутатът, който се представи като "човек, който се занимава не със здравеопазване, а съм по-близо до икономическата част на въпроса". Като контрааргумент той даде пример със САЩ, където след въвеждането на категорични забрани, са проведени десетки изследвания, резултатите от които са еднозначни – забраните върху тютюнопушенето въобще не засягат негативно нито кръчмарския бизнес, нито ресторантьорския, нито туристическия бизнес. "Тоест, ако това е мотив, той въобще не съществува. Това е мит. Нещо повече: оказа се, че в редица случаи тази забрана води да увеличаване на оборота на заведенията".

По думите му дори се увеличава броя на заявленията за лицензи за откриване на заведения – защото повече хора искат да ги посещават. Депутатът представи и още един мотив в аргумент на тезата си – според него приетата към момента забрана говори за това, че обществото е осъзнало колко скъпо му струва тютюнопушенето и поради тази причина предприема мерки, включително и законодателни, с които да го ограничи. "И този закон цели именно това – репресия. Няма как да се вслушваме в оплакванията на пушачите – че виждате ли, ама той ни репресира. Целта, замисълът на този закон е такъв – полека полека да изтласка тютюнопушенето и то да изчезне". Според него палиативните полумерки всъщност не решават, а задълбочават проблема.

Въпреки че дебатът трябваше да е приключил, след позицията на Петър Петров, думата взе Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация: "Като гражданин с две ръце подкрепям напаравеното предложение, но като бизнесмен, като човек, който отговаря за гилдията и за 500 хиляди семейства, икономически не мога да накарам и да застана зад предложението. Няма по-неподходящ момент от сега да направим това нещо", заяви Рагин, който уточни, че никога през живота си не е палил цигара, но въпреки това защитава обратната страна. Той застана зад позицията, че забраната трябва да се въвежда "step by step", за да се облекчи икономиката и да не се повиши нивото на безработица.

На свой ред след това Цвета Георгиева ("Атака") първо се усъмни в автентичността на посочените от Петър Петров изследвания (на което Лъчезар Иванов заяви "Не се съмнявайте – така е, аз също съм ги виждал тези изследвания"), а после, от личната си позиция на непушач, защити правата на пушещите. "Или трябва да забраним тютюнопушенето и цигарите въобще и нито да се продават, нито нищо и да не се произвеждат и тогава радикално ще решим въпроса. Както зъболекарите казват: Боли ли ви зъб – ще го извадим", каза тя, предизвиквайки вълна от весел смях в залата. По думите й всичко е въпрос на добра вентилация, която би могла да разсее цигарения дим. След изказаните на глас разсъждения на Георгиева се премина към гласуването на предложението и последвалата зелена светлина за половинчатата забрана.

"Доктор Адемов, ще направим една справка как сте гласували предишния път", пошегува се Лъчезар Иванов с Хасан Адемов (ДПС), който гласува против предложението.

Така днес идеята за смекчаване на забраната за тютюнопушене, която трябваше да влезе на 1 юни, направи първата крачка към реализацията си. Въздухът вече е размътен. Време за промяна (или по-скоро непроменяне на първоначалния замисъл) обаче все още има. Така че – дишайте активно.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bdavidkov avatar :-@
    Борислав
    • - 2
    • + 38

    Жалка държава, жалък парламент!
    А това правителство през ден сменя посланията - вдигат акциза на цигарите и парите щели да отиват в здравната каса, защото тютюнът убива, после го забравят и отенят забраната за тютюнопушене на обществени места, защото страдал бил бизнесът, но пък вдигат здравната вноска на "частниците" и работниците!
    Аз не виждам логиката, някой от вас вижда ли я?

    Нередност?
  • 2
    bdavidkov avatar :-@
    Борислав
    • - 3
    • + 33

    Чак сега прочетох какъв съдрушителен довод е измъдрил Лъчо Мозъка:
    " В крайна сметка заведенията, които са питейни заведения и които са за хазарт, не са задължителни за посещения на хора, които не пушат."
    Благодаря ти, Господи, че не познавам толкова тъпи хора!

    Нередност?
  • 3
    gg2 avatar :-|
    gg2
    • - 3
    • + 10

    http://www.bgpetition.com/bez-tsigaren-dim/view.html

    Подписвайте петицията. Трябва да се упражни натиск да се остави единственият добър закон Орел, Рак и Щука приеха.

    Нередност?
  • 4
    jerman avatar :-|
    jerman
    • - 2
    • + 7

    Преди известно време трябваше да определят се места за пушачи и непушачи в заведенията. Тогава на масите за непушачи , даваха даваха чинийки вместо пепелници за да изглежда, че пушим на своя отговорност. Дори и на село имаше разделение в кафето, а сега всичко е забравено.
    Защо се забрави за този закон(или както там се казва)?
    А сега се прибягва към много по-радикални мерки които не е сигурно че ще спазват.




    Нередност?
  • 5
    timur_commandos avatar :-P
    Timur&commandos
    • - 12
    • + 5

    ...Аз пък предлагам в заведенията да не се сервират свински пържоли - миризмата им дразни хората с висок холестерол, създава у тях вътрешен дискомфорт - яде им се, а не бива - ами тогава да приемем закон, че може да се предлагат само варени моркови?
    Всички станахте големи Хамериканци ;)

    Нередност?
  • 6
    kabadjov avatar :-|
    Hristo Kabadjov
    • - 9
    • + 3

    Предлагам като в the Onion movie да се отдели само една стая за пушачи в цялата страна. Тя да бъде в Пичковци и да направят железницата до там малко по-развита, че да можем да отскачаме в обедната почивка. Предлагам и да се премахнат цигарите от класическите филми и да бъдат заменени с плодове и зеленчуци. Ще е много естетическо, ако Клинт Истууд дъвче праз вместо цигара. Предлагам Цариградско също да се забрани, защото е не по-малко раково от чалга клуб в Студентски град. Пърденето под юргана да е основателна причина за развод и прибиране на цялото имущество. Тимур в предния коментар го е казал най-точно. Очаквам скоро водещите дизайнери по света да пуснат специална линия костюми - ще миришат на плодове и ще са във формата на презервативи. Така или иначе все повече хора са пълни капути, поне да си се обичат така... А, да, организирам протест против ръкостискането, трябва да бъде категорично забранено!!!

    Нередност?
  • 7
    timur_commandos avatar :-?
    Timur&commandos
    • - 9
    • + 3

    За по-младите и наивни читатели напомням, че абсолютно по същия начин преди двадесет и пет години някой реши, че алкохолът бил вреден, у нас имало много пияници, трябвало да се учим от Големия брат (тогава беше СССР, сега са САЩ) - и в резултат на всичко това беха изкоренени най-добрите лози на България. Ей-така, "от грижа за здравето на хората". И бяхме завинаги изхвърлени от световния пазар на винопроизводителите, а мястото ни заеха страни като Чили и Австралия, които хич не ги беше еня за хората им...А за слънчева Калифорния изобщо да не говорим.
    Как беше - който бързо забравя историята, е осъден да я преживее отново? Нещо такова. Но какъвто и икономически интерес да се появи - ГМО, "свински грип" и т.н. - всичко е в името на човека. И този човек, ако мисленето му не протича с висока скорост, е много благодарен как някой се "грижи" за него...
    А всъщност в парламента просто се бият две лобита.

    Нередност?
  • 8
    dobiznesmen avatar :-|
    Добре Облечен Бизнесмен
    • + 13

    То какво ли да очакваме... Как в "Комисията по здравеопазването" да се говори за здравето на хората, като и самите лекари също пет пари не дават за него. При всички стачки и реформи нито веднъж не се защити от тяхна страна здравето и интереса на пациентите. Добре облчени в бяло бизнесмени. И при взимането на това решение нито веднъж не се споменава здравето (освен от Петър Петров, който всъщност казва че не се споменава нито веднъж здравето) а само икономически аргументи представени не от някой друг а от Благой Рагин, който дори не е ясно какво прави там и защо взима думата. Неслучайно туризма е в такова окаяно състояние при такъв късоглед председател на съсловната организация. А за опозицията, не трябва ли именно комисията по здравеопазването да е опозицията в този казус. Поне да се направят че са опозиция. 10минути.. за толква време една цигара не могат да изпушат даже, а осъждат останалите 5млн. непушачи на смрад и болести.

    Колкото до коментара на г-жата Цвета Георгиева, вентилацията не е решението. Още през Юли 2006, U.S. Surgeon General Richard Carmona , казва горе долу следното "Дебата е приключен, относно научните доказателства за ефектите на вторичното пушене. Няма конвенционална вентилационна или филтрационна система, която да може да елиминира вторичното пушене или намали в приемливи количества вредните вещества във въздуха в затворено помещение. Също така вентилационните и отоплителните системи способстват за разпространяване на дима в сградата.."
    Оригинала
    In July 2006, U.S. Surgeon General Richard Carmona declared that the debate is over about the science of secondhand smoke, concluding that separating smokers from nonsmokers, air cleaning technologies, and ventilating buildings cannot eliminate secondhand smoke exposure, stating that conventional air cleaning systems cannot remove all the poisons, toxins, gases, and particles found in secondhand smoke. Additionally, heating, ventilation, and air conditioning systems can distribute secondhand smoke throughout a building.

    Жалко жалко и пак жалко. За съжаление няма смисъл и от аргументи и дискусии. Поздравления за Филим морис, БритАмТабако, Булгартабак и т.н. за 100% успех при прокарването на промяната чрез ГЕРБ. Добре сте им платили с нашето здраве. Битката е изгубена но войната продължава. Следващия рунд се надявам да е за хората.

    Нередност?
  • 9
    kochev avatar :-|
    Христо Кошев
    • - 1
    • + 5

    Не мога да разбера как винаги вместо да търсим решение удобно за двете страни заставаме на двата бряга на реката и започваме да се замерваме с камъни.

    за мен решението е просто, позволете на всички заведения които искат да разрешат пушенето да го направят, след като платят допълнителни (високо рискови) здравни осигоровки на целия персонал принуден да работи във въпросните помещения и данък (спрямо броя места), който да се внася или за здавеопазване или за социални придобивки на общинско ниво.

    Нередност?
  • 10
    aktivist avatar :-P
    Активист
    • + 6

    Всичко е добро,щом е добро за рейтинга на ГЕРБ.Други критерии са вредни.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал