Нощта на непушачите

Как един софийски бар прави петъчни партита без цигарен дим

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

26 март, петък вечер. Таксито ме чака. За момент се чудя кое яке да принеса в жертва на всепроникващия цигарен дим. После се сещам, че отивам в бар, където тази вечер не се пуши. Да, и на мен ми звучи нереално.

Влизам в познатото на много софиянци заведение на ул. "Цар Иван Асен" II, което и вечер прилича повече на кафене с ратановите столчета, остъклена предна част и градина. В първия момент се усеща утаената миризма от изпушените през деня цигари, но липсват талазите пушек, обичайни за всички останали софийски заведения не само в петък вечер. Почистените пепелници са строени на масичка до вратата и тази вечер няма да стигнат до масите.

Малко преди началото на музикалното парти заведението е полупразно. Има няколко двойки на малките дървени масички. Барманките си бъбрят с колега от друг софийски клуб. Той пали цигара. След няколко дръпвания двете изведнъж се сещат нещо и в надпревара го карат да я загаси. Шегувате се, нали? Човекът гледа недоумяващо. (Петък е, в бар сме, нали не сте забравили?) Тази вечер не се пуши, настояват момичетата. Цигарата е загасена, но изражението "Абе вие луди ли сте?" остава.

Мъж на средна възраст влиза от външната тераса премръзнал, иска припряно да плати и не спира да мърмори недоволно срещу забраненото пушене в топлото заведение. "Само тази вечер е", успокоява го барманката.

Всъщност това е втора нощ, в която тук не се пуши. Първото подобно събитие е на 23 февруари. Поканата във Фейсбук гласи: "За всички, които обичат да излизат от заведението в приятно настроение БЕЗ миризмата НА ЦИГАРЕН ДИМ... Това е вашата вечер в Арт Клуб... А наш гост ще бъде Деси от Phuture Shock". Коментарите на феновете тогава са: "Евала", "Браво" и "Все повече такива вечери да има!".

По разкази на очевидци заведението е било пълно. Далеч не всички гости обаче били щастливи. "Влезе компания от десет души, с които имаше и двама пушачи. Като разбраха, че не се пуши си излязоха. Искат да са заедно, а на непушачите не им пука. Ако беше забранено навсякъде, нямаше да имат избор, но сега..", обяснява чернокосата барманка, като добавя, че в такива вечери пуши много по-малко и не й пречи.

Колежката й е оставила цигарите от три седмици и за нея такава вечер е "екстра". Но и по нейни наблюдения идват по-малко хора. "Става ако се прави един-два пъти в седмицата, но ако е всеки ден няма да има клиенти".

Ивайло Евтимов управлява създадения в началото на демокрацията клуб от две години. Бързо се съгласява да направи вечер без цигари, когато певицата в една от гостуващите групи го моли за това. Не може да прецени дали през февруарската нощ е имало по-малко клиенти или по-малък оборот в сравнение с предишните, защото му трябват поне няколко такива вечери, за да отчете разликите. Но разчита феновете на музикантите да компенсират евентуалния отлив от пушачи.

Липсата на димна завеса тази вечер е облекчение и за вентилационната система, която не е от най-скъпите. Последната инвестиция е на стойност 1600 лева за два вентилатора. "Пълната смяна на вентилацията струва около десет хиляди лева", твърди Евтимов. Очевидно е, че за заведение от този тип подобна инвестиция е трудна. Но собственикът не подкрепя пълната забрана на пушенето. "Добре е заведенията сами да избират - най-добре в тези за хранене да не се пуши изобщо, а в нощните да е разрешено". За финал ме изненадва с един неподозиран, но логичен ефект от забраната - когато в големи закрити помещения не се пуши въобще и се съберат да речем хиляда души се появявал проблем с ... човешката миризма. Дава пример с Македония, която посетил скоро. Бързо се връщаме на мисълта, че добрата климатизация е задължителна със или без забрана.

Междувременно барманките отново са заловили нарушител. Използвам случая да си поговоря с младежа-непушач, чиято приятелка трябваше да си допуши навън. "Бизнесът ще го закъса, защото няма клиенти в такива вечери. Разделяне на зали за пушачи и непушачи могат да си позволят само заведенията от по-висок клас", песимистичен е и той.

Партито още не е започнало, а във външната градина вече се е заформила по-голяма група отколкото вътре. "Ами няма да пушим тази вечер", обещават две момичета. На масата им има две питиета и кутия цигари. Пушачи сме, но предпочитаме да не ни е запушено. Добре е да има обособени места за пушачи и непушачи, но наистина да се спазват, а не да се заобикаля закона". След малко и те се изнизват в градината.

Трудно ще си представите диджей с по-фино, почти детско изражение от това на Деси Андонова. Контрастът е още по-голям, когато ви каже, че е бивш пушач. Успокоението идва бързо: "Аз съм от нетолерантните бивши пушачи. Не искам да поставям пушачите в позицията, в която сме ние сега. Нека да има места, където да пушат, може да има и заведения за пушачи, нямам против. Но сега местата не са пригодени".

Деси не си позволява често да иска от организатори и собственици да й осигурят вечер без цигари. Правили са подобно парти във Варна, но в София Ивайло е единственият, който е откликнал. "Много беше странно първата вечер, защото се изнасят на талази да пушат навън. Както е пълно и весело, изведнъж заведението се изпразва и после се връщат".

Голямото й желание е всеки път, когато пуска музика или пее някъде, там да не се пуши. "Димът ме дразни много. Когато заведението се напълни се задавям, не мога да пея, давам много по-малък процент от себе си и поне по един-два пъти гласът ми "засича". Сигурна е, че всички, които пеят в нощни клубове, страдат като нея. И се надява да не отменят забраната за пушене в заведения.

Начало на партито. Деси слага слушалките и застава на пулта. Не успявам да видя продължението, но съм сигурна, че гост-музикантите са дали всичко от себе си. А посетителите са виждали съвсем ясно лицата на съседите по маса. И са дишали свободно. До следващата нощ без цигарен дим.

В тази статия трябваше да разкажа за още едно заведение - малък бар в престижен софийски
квартал, който забрани напълно пушенето вътре от началото на тази година. Историята
предизвика интереса ми, защото са взели решението да премахнат пепелниците след анкета
сред почитателите си във Фейсбук. Когато отидох на среща със собствениците обаче ми беше
казано ясно, че действията им са част от рекламна стратегия и "не ни интересува здравето на
хората, важен е бизнесът". Умишлено не споменавам заведението - повече от ясно е, че
не споделя каузата на "Капитал" и логично не намери място в репортажа.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mushamata avatar :-|
    mushamata
    • - 12
    • + 3

    Много важно!!!!

    Нередност?
  • 2
    makarena avatar :-P
    makarena
    • - 2
    • + 9

    Браво, много хубава идея!

    Нередност?
  • 3
    mushamata avatar :-|
    mushamata
    • - 7
    • + 2

    До коментар [#2] от "makarena":

    Пътят към ада е наслан с добри намерения!

    Нередност?
  • 4
    dobiznesmen avatar :-P
    Добре Облечен Бизнесмен
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#3] от "mushamata":
    Обикновено ако си "мушама", това е за цял живот.

    Нередност?
  • 5
    negativnonapred avatar :-|
    negativnonapred
    • - 1
    • + 3

    Да свикват, всички ще са така.

    Нередност?
  • 6
    t_ avatar :-|
    t_
    • - 1
    • + 8

    Аз съм бивш пушач и димът изобщо не ми пречи. Преди година обаче влязох в ирландски бар в Пампорово - там не беше забранено, но хората си бяха свикнали, че в заведение не се пуши - тези които искаха си излизаха навън. Бях истински изненадан, колко по - приятно място става заведението, когато не се пуши. Дано тази идея да има успех и да се наложи и на други места.

    Нередност?
  • 7
    dark_dirk avatar :-|
    Симо
    • - 1
    • + 5

    Много по-добре е ако не се пуши. Бил съм в рок дискотека в Сан Франциско където беше забранено пушенето. Кристален въздух и никакви облаци от дим. Вътре беше тъпкано с хора и въпреки това беше много комфортно.

    Нередност?
  • 8
    mushamata avatar :-P
    mushamata
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#4] от "Добре Облечен Бизнесмен":
    Хахаха,така е ,но добре облечен и то бизнесмен може и да не си цял живот!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал