🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Депутатите за забраната за пушене - част втора

Членовете на здравната комисия предвиждат корекции в първоначалния вариант на законопроекта, предложен от ГЕРБ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точка първа в дневния ред на народните представители утре е законопроектът за изменение и допълнение на Закона за здравето, с който група депутати от ГЕРБ настояват за отмяна на пълната забрана на пушене на обществени места, приета от предишния парламент.

В очакване на утрешните "за" и "против" ви предлагаме мненията на още шест от членовете на Комисията по здравеопазване, с които разговаряхме часове преди дискусията. Мненията и аргументите са разнообразни, но като цяло в момента вносителите от ГЕРБ имат подкрепата на депутатите от "Атака", а представителите на ДПС и "Коалиция за България" са за запазване на пълната забрана.

Даниела Дариткова-Проданова, депутат от ГЕРБ, член на Комисията по здравеопазване, лекар

Аз съм от представителите на ГЕРБ, които се въздържаха при гласуването в здравна комисия на този закон, защото съм педиатър и смятам, че никакво оправдание за инвестиции в бизнес не може да оправдае инвестициите в здраве - те са с най-висок дивидент и са сред най-сигурните инвестиции. Като лекар винаги съм съветвала моите пациенти да се освободят от вредните навици и смятам, че това е особено опасно за децата. Не мога да изневеря на лекарските си принципи, независимо от политическото решение.

Наистина кризата в момента може да налага някакви спешни решения, но би трябвало да сме насочени към дългосрочните решения и ефекти. А в дългосрочен план здравето е най-важната инвестиция.

Единственият аргумент, с който аз бих приела това решение, е тази мярка да бъде временна и наистина да помогне в кризисната ситуация на туристическия бранш. Впоследствие тази мярка може да се върне към старите принципи.

Този път в групата наистина се получи дебат, защото това е въпрос, по който не може да има единно политическо решение - той малко или много засяга принципите и вижданията на всички и тук има място за лично мнение. Постигнахме решение между първо и второ четене да се внесат предложения  либерализацията да не касае заведенията за хранене и там да има пълна забрана до определен час на деня. В баровете и нощните заведения режимът може да бъде по-свободен. По отношение на кафенетата смятам, че принципите трябва да бъдат точно установени, защото знаем какви са резултатите от сегашната мярка. Трябва да въведем такава норма, че да бъде лесно контролирането и спазването й. Между първо и второ четене категорично ще има корекции в първоначалния вариант на законопроекта.

Хасан Адемов, депутат от ДПС, член на Комисията по здравеопазване, лекар

Ние сме против предложението, което дойде от парламентарната група на ГЕРБ, защото сме убедени, че всички други решения, освен радикалното, са палиативни и един ден в България на публични места просто няма да се пуши. Иначе който иска да посещава заведения, в които се пуши нека го прави. Но да ги делим на под 100 кв.м и над 100 кв.м какво означава? До 100 квадрата щом собственикът има право сам да определи дали да се пуши или да не се пуши нали се сещате, че тези заведения по дефиниция ще бъдат за пушачи? А всички над 100 кв.м по дефиниция ще бъдат по-скъпите заведения. При тях ще има зали за пушачи и за непушачи, т.е. тези, които са по-достъпни за повече хора са по дефиниция за пушачи, а другите ще бъдат за двете групи. Това според мен е временно решение, отлага решаването на проблема – хем вълкът сит, хем агнето цяло.

Туристическият бизнес винаги разчита на сигурно, а сигурното е да може да се пуши. Големият проблем е с пасивните пушачи и техните права, защото трябва да защитаваме правото на човек, който иска да не бъде обременяван по никакъв начин, пряко или косвено. Ние сме майстори на палиативните мерки – измислихме варианта с маси за пушачи и за непушачи, сега измислихме друг вариант, малко по-висше ниво на глупост. В Турция, макар и не-членка на ЕС има категорична забрана за пушене на обществени места, но има и санкциониращ механизъм. Туристическият бизнес там не само не е загубил, но и процъфтява.

Аз съм за пълната забрана, защото колкото повече отлагаме никой не печели, а има такива, които губят. Въпрос на време е приемането на радикалния вариант.

Проф. Станислав Станилов, зам-председател на ПГ на "Атака", член на Комисията по здравеопазване, доктор по археология

Моята позиция съвпада с колективната (на групата на Атака – бел. ред). Там (в Комисията – бел. ред) дойде един човек, който каза, че е председател на Асоциацията на ресторантьорите в България и ми направи голямо впечатление - каза, че никога не е слагал цигара в устата си. Каза ни: "Моля ви, гласувайте смекчаване на обстоятелствата, защото в Македония гласуваха категоричен закон и 30% от заведенията фалираха. А ние храним към 10 хиляди семейства".

Не можем да си го позволим засега. Това е въпрос на бавен процес. Аз самият пуша 2-3 цигари на ден 3 дни в седмицата и мога да ги откажа всеки миг. Изобщо съм против пушенето и окадяването. Но има нещо, което малко хора съобразяват - когато правят реформи в страни като България и Румъния пренасят чужди модели. Има културен модел в Германия или Франция, който възприема една мярка по един начин, а българският културен модел я възприема по друг начин. Българският модел е формиран по време на Османската империя и това е изкривило пътя на този модел в историята. Трябва да се внимава какво може да стане в България и какво не може. Реформата може да е безболезнена, но трябва хората да се убедят и да се направи по начин, по който те ще я приемат. Сега ако изведнъж им отрежеш квитанцията те пак ще пушат. В съвсем малките кръчмици за обикновени хора си се пуши – и да им забраниш, и да не им забраниш, и да ги глобиш и да не ги глобиш пак ще се пуши. Може да искаме от тях до три години да въведат забраната, но не сега.

Тази мярка, която предлагат ГЕРБ, е абсолютно временна. Бих подкрепил също да има определени часове в заведенията, в които не се пуши – примерно от 11 до 14, това е много добро предложение, а който иска да яде и да пуши да ходи след 14.

 Евгений Желев, депутат от "Коалиция за България", зам.-председател на Комисията по здравеопазване, бивш министър на здравеопазването

Позицията ми е в подкрепа на сега действащия закон, който трябва да влезе в сила от 1 юни. Всеки гласува по съвест, но най-вероятно ние (депутатите от БСП – бел.ред) няма да подкрепим предложението за промяна в закона.

При приемането на закона сме се съгласували с позицията на голяма част от европейските страни.

Според мен това предложение е популизъм. Ако искаме да пазим здравето си и да даваме по-малко пари за лекарства, пълната забрана трябва да се спазва.

Нигяр Джафер, депутат от ДПС, член на Комисията по здравеопазване, лекар

Изразявам личното си мнение - подкрепям да остане решението така както беше гласувано в предния парламент. Тогава лично аз гласувах за пълната забрана за тютюнопушене на обществени места просто защото съм убедена, че това е европейското решение и ние не можем да продължаваме да се правим на някакви тъмни балкански субекти и да се държим уж като европейци, но всъщност да създаваме вратички и да отлагаме решения, особено от този тип.

Мисля, че се спекулира с фактите. Имах възможност да поспоря с един от вносителите на тези текстове в лицето на г-н Емил Димитров. Не може с презумпцията, че това ще подпомогне туристическия бизнес да предприемаме мерки, които всъщност са либерализация на предложението за пълна забрана просто защото техните аргументи са, че пълна забрана има само в три страни в Европа. А всъщност т.нар. широка забрана касае поне още 15 страни. Ясно е, че при нас нещата стават по-трудно, ясно е, че българинът смята, че не е задължително да се спазват законите. Но и като лекар твърдя, че не трябва да се отстъпва от решението на Народното събрание за пълна забрана. Всичко друго е някаква форма на лобизъм.

Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ, член на Комисията по здравеопазване, юрист

Обсъждахме тази мярка като временно отлагане. Така или иначе мисля, че 2012 г. трябва да има тотална забрана за пушене по изискване на Европейската комисия.

26 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mto avatar :-@
    mto
    • - 3
    • + 22

    Най-добре ще бъде народните представители да вземат да прочетат мнението на хората тук и да се съобразят с него. Да не се правят, че не разбират за какво става въпрос. Толкова години заведенията имаха възможност да обособят отделни зони за пушачи и непушачи. Резултатът е точно никакъв - едно помещение, без добра вентилация, две маси една до друга - на едната има пепелник, на другата - не. Това е ситуацията сега. Ако можеше да се разчита на култура и възпитание - досега да беше станало. Като не става - по трудния начин! Забрана и толкоз!

    Нередност?
  • 2
    sioux avatar :-(
    Sioux
    • - 1
    • + 11

    Европейско развитие на България!?

    Нередност?
  • 3
    mto avatar :-@
    mto
    • - 3
    • + 17

    И още нещо - туристическия бранш няма как да загуби. Чужденците (ако за техния отлив се притесняват, защото много се съмнявам да е заради нас, "аборигените") за разлика от българите се съобразяват със законите и се стараят да ги спазват. За много от тях е необяснимо масовото съзнателно нарушаване на правила и закони в България - "Абе... по принцип не трябва, но всички го правят" - е такова животно при тях няма.

    Нередност?
  • 4
    jddi avatar :-@
    Димов
    • - 1
    • + 12

    Бойко Борисов: "Забраната за пушене на обществени места няма как да се случи нито веднага, нито когато и да е. Познаваме се българите!"

    Европейско развитие на България наистина!

    Нередност?
  • 5
    shwarzspeht avatar :-@
    Клюводървец
    • - 2
    • + 16

    Пушач съм.На 60 год съм.България трябва да забрани пушенето на обществени места.ГЕРБ ако искате да докажете че сте водеща Политичска сила-направете го.Много е трудно но е тест за Вашето оцеляване.

    Нередност?
  • 6
    demokrat avatar :-(
    Demokrat
    • - 2
    • + 17

    ГЕРБ?!
    Граждани - гражданите НАСТОЯВАТ за запазването на пълната забрана за пушене на обществени места.
    ГЕРБ внасят промени за отпадане. Водени са от "бивш" търговец на цигари, облагодетелстван от замени на гори.

    Европейско - ЕС настоява за забрана на пушенето, като доказан фактор с огромно икономическо значение( разходите за лечение на болни от свързани с пушенето заболявания). ГЕРБ не са съгласни!

    Развитие - обществото очаква реформи, които да оптимизират държавната администрация като я направят много по-бърза, по-продуктивна, по-отзивчива и не на последно място по-евтина. Обществото очаква отговор на въпроса, за какво са на България 62 000 полицаи. ГЕРБ предлага "развитие" чрез връщане към Ориента, чрез засилване на полицейщината, чрез НЕправенето на реформи.

    България - чака най-сетне националния интерес да стане основа и цел на всички управленски действия. ГЕРБ предлагат лобозъм!
    Малко ГМО, малко хазарт, малко тютюн, малко разсейване за замените на гори!

    ГЕРБ?!

    Нередност?
  • 7
    svetla68 avatar :-|
    svetla68
    • - 3
    • + 10

    Смятам, че Парламента трябва да заема национално отговорна позиция и забрани напълно пушенето в затворени помещения, на обществени места, на работно място. Ние непушачите сме дискриминирани, защото никой пушач доброволно няма да се откаже да ни трови. Колегите ме съветват, като не ми изнася, да не стоя с тях е една стая. Но, това е моето работно място, те не се съобразяват с мен, аз не мога да държа прозореца отворен ден и нощ, защото на тях им духа и им става неконфортно. А за това, че аз съм пасивен пушач, на никой не му пука. Ами децата ни, които отиват да пият кафе и се връщат с дрехи усмърдени на тютюн. Как да го убедиш, че не трябва да пуши, като ти казва, че така и така седи на пушек, по-добре и той да пуши.

    Нередност?
  • 8
    tougherty avatar :-|
    tougherty
    • - 2
    • + 15

    Ако депутатите днес приемат поправката в закона ГЕРБ губят моята подкрепа. Гласувах за промяна на положението, а не същите ..... в нови цветове да си прокарват интересите на гърба на народа. Този филм вече сме го гледали.

    Нередност?
  • 9
    drokhen avatar :-|
    drokhen
    • + 3

    Асен Агов отново се изказва както обикновено. Интерсно, с какво друго освен със закони?! Явно има алтернатива за управление на държавата ...
    Очакваме обобщение за дебатите. Благодаря предварително.

    Нередност?
  • 10
    tenderblade avatar :-P
    tenderblade
    • + 15

    Много мъчително и трудно ще бъде за нас, българите да свикнем да спазваме законите и правилата. Проблемът със забраната на пушенето е само илюстрация на тази национална особеност. От една страна - на всички е ясно, че зад опитите да се "обясни" нежеланието на "активистите" от ГЕРБ да гласуват за забраната стоят ясни икономически интереси на бизнеса с тютюневите изделия. Дори се стига до смешни и парадоксални обяснения, че видите ли, ние сме повлияни от традициите в Османската империя по време на Турското робство (вижте публикуваните мнения на депутатите)! Ами да вземат да гласуват да се върнем в Османската империя, за какво ни е тази Европа?! То и без това ориентът трайно се е настанил и в парламента и в медиите...Може вместо седалки в парламента да сложат миндерчета и пред всеки депутат - по едно наргиле! Вместо да гласуват, да щракат с пръсти и да премятат броеници, а Ахмед Доган и с танцьорки може да ги уреди! От друга страна целият вой, че видите ли заведенията щели да фалират е просто смешен. Който иска да отиде да пийне нещо или да се види с приятели, ще отиде независимо, дали се пуши или не! Който се интересува от по сериозни статистически данни, да прочете за въвеждането на тази мярка в европейски страни като Италия или Германия. Никой не се интересува от това, какво е станало в Макединия, а и е съмнително, доколко македонцките данни са верни. Дали заведенията им не фалират, заради повсеместното обедняване и кризата, а не заради забраната на пушенето на обществени места? Освен това, ние братята македонци ли трябва да взимаме за пример или страните от Европейския съюз? За пушачите: стоят си чинно германците пушачи пред заведенията и никой и не мисли да негодува, защото има правила! Изпушват си цигарката и пак си влизат обратно вътре...Никой не иска да ги накара да спрат да пушат, защото всеки е свободен сам да преценява, какво да прави със себе си и с живота си, но просто трябва да се съобразяват със закона и да не тровят околните, които с нищо не са им виновни. И накрая още една утешителна подробност за пушачите: забраната за пушене в заведенията ще допринесе за създаване на тесни социални контакти в "пушкомите" пред тях! Така че хем ще започнат да пушат по малко, за ужас на тези които изкарват милиони от тяхната слабост, хем ще могат да общуват непринудено със себеподобните!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал