Хроника: Какво се случва със забраната за пушене

Депутатите гласуваха днес за отмяна на пълната забрана на цигарите в закрити помещения

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ново: 28 април, 10.40 ч

С 85 гласа "за", 53 "против" и 5 "въздържал се" предложението за отмяна на забраната на пушене беше прието на първо четене в парламента. Пълна забрана на цигарите в закрити помещения трябваше да се наложи от 1 юни т.г. според промените в Закона за здравето, приети от предишния парламент. В следващите седмици предстои второ четене в Комисията по здравеопазване и повторно и окончателно гласуване в пленарна зала.

Промените в Закона за здравето, с които група депутати от ГЕРБ поискаха отмяна на пълната забрана за пушене в закрити помещения, са в дневния ред на трето поред парламентарно заседание. И ако няма непредвидени обсъждания между сряда и петък, много вероятно е тази седмица депутатите най-после да завършат обсъждането и да гласуват на първо четене на промените.

От момента, в който "Капитал" представи позициите на председателя на Комисията по здравеопазването Лъчезар Иванов и още шест депутати, се случиха няколко интересни събития:

16 април

Дебатът "за" и "против" в пленарна зала започна доста емоционално. Представители на гражданското движение Коалиция без тютюнев дим изненадаха депутатите с демонстрация "Пушенето забранено". Обсъждането беше отложено за следващата сряда, но така и не се състоя заради нови точки в дневния ред.

17 април

През последните две седмици темата предизвика очаквано много коментари в медиите, в многобройните групи във Фейсбук и в блогове (тук, тук и тук). Защитниците на забраната прибягнаха до нови методи, като започнаха да снимат нарушители на сега действащия закон, който забранява пушенето в обществени сгради.

21 април

В очакване на обсъждането гражданските организации продължиха протестите си пред парламента. Като че ли солидарни с протестиращите, властите в канадския град Ванкувър решиха да забранят пушенето и на открити места, вкл. плажове и паркове, от 1 септември т.г.

22 април

В първата си официална пресконференция новият здравен министър Анна-Мария Борисова подкрепи забраната с думите: "Навсякъде в културния свят във всички учреждения е забранено, във всички питейни заведения и ресторанти е забранено. Знаете - в Париж всички са на тротоарите и там си пушат колкото си искат. В България трябва да се възприеме парижкият модел – на тротоарите. Всички заведения да си извадят масички, да си получат разрешенията, надлежно".

25 април

Премиерът Бойко Борисов, който споделя позицията на вносителите на промените и до момента отклонява всички покани за участие в гражданските инициативи срещу пушенето, заяви по повод казаното от проф. Борисова: "Министърът на здравето е длъжен да защити правата на непушачите и е абсолютно прав. Всички ние сме против тютюнопушенето на закрити обществени места.Въпросът тук е чисто икономически. Но се надявам парламентът да намери нужния баланс между здравните и икономическите интереси".

27 април

- В момента парламентарните групи са разделени в позициите си така: вносителите ГЕРБ са подкрепяни от Атака. ДПС, Синята коалиция и отделни депутати от Коалиция за България са против промяна в Закона за здравето, който трябва да влезе в сила на 1 юни т.г. На пресконференция на БСП вчера Сергей Станишев потвърди, че въпреки, че е пушач, ще гласува против отмяна на забраната.

- Булгартабак отчете спад в продажбата на цигари с 25% заради увеличения акциз от началото на годината. Но приносът на отказалите се пушачи към тази тенденция е малък.

- Коалиция без тютюнев дим разпространи писмо от регионалния директор на Световната здравна организация за Европа до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, изпратено в края на март (вижте оригинал и превод в прикачените файлове). В него се казва:

"... бих искала да Ви помоля да не подкрепяте предложеното преразглеждане на чл. 56 от Закона за здравето и да се запази сегашната всеобхватна забрана на тютюнопушенето на всички обществени и работни места, влизаща в сила на 01 юни 2010 година.

Влизането в сила и прилагането на всеобхватната забрана на тютюнопушенето във всички затворени обществени и работни места през юни ще позволи на България да стане една от водещите страни в Европа в осигуряването на високи стандарти на политики за обществено здраве и защита на хората от здравните последици от употребата на тютюн."

"Капитал" подкрепя пълната забрана за пушене в закрити помещения. Следете развитието на дебата тази седмица и на живо в карето Дневник Live.

@@file:893603@@

@@file:893601@@

74 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    smarty_v avatar :-(
    smarty_v
    • - 6
    • + 36

    Доводът за промяна на текста - на пълната забрана за пушене е икономически ("заведения : кафенета , барове и др ще фалират". ) . Това са пълни глубости , когато не се пуши (най вече в заведения) се консумира много повече питиета и храна . И от това ще спечели именно бизнеса . Единствените засегнати от забраната ще са тютюнопроизводителите - точно те са причината за опита за да се промени текста . И сега какво - чакаме парламента да намери баланса "между здравните и икономическите интереси" - хмм , въпрос с повишена трудност .

    Нередност?
  • 3
    mushamata avatar :-|
    mushamata
    • - 31
    • + 5

    До коментар [#2] от "smarty_v":

    А смея ли да попитам ,как установихте ,че ще има повишение на градиента на консумацията в заведенията, намаляла посещаемост от страна на пушачите (най-вероятно) и увеличена такава от страна на непушачите и каква е корелацията между тези три функции?

    Нередност?
  • 4
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • - 6
    • + 23

    До коментар [#3] от "mushamata":

    Установихме го по челния опит на страни, въвели ограничения за пушачи.

    И да ти кажа, не знам, дали е съвпадение, но залите за непушачи са пълни, откакто ги има. И все си мисля, че и цялото заведение ще се напълни, ако не се пуши. Не виждам проблем да пушиш пред заведението, ако толкова ти се пуши. Тъкмо зимата ще понамалиш цигарите.

    Нередност?
  • 5
    tougherty avatar :-|
    tougherty
    • - 5
    • + 36

    Ей мушама, не се прави на по-глупав отколкото си всъщност. Оборотът на едно заведение може безспорно да ти покаже увеличила ли се е консумацията или не. А оборотът се прави не от цигари, а от ядене и пиене. Пушачите няма да спрат да посещават заведенията ако забраната влезе в сила, нито непушачите ще спрат да посещават заведения ако забраната бъде отменена. Просто всичко ще си бъде по старому. По-голямата част от хората (непушачите) ще бъдат принудени да дишат дима и да се тровят, не защото им харесва така, а защото заведения за непушачи няма и няма да има. Децата ни ще израстнат с мисълта, че да се пуши е нещо нормално, щом във всеки ресторант може да се прави и не на последно място за пореден път ще четем как България е най-застаряващата държава в Европа, с най-висок процент затлъстели и нездравословно живеещи хора. Това от своя страна ще натоварва допълнително и без това скапаната ни система на здравеопазването. Не на последно място цивилизованите европейски държави ще имат още един повод да се чудят ние всъщност европейци ли сме и споделяме ли ценностите на европейското семейство или някакво странно средноазиатско племе е успяло някак си да се засели в бленувания от толкова народи континент. Тютюнопушенето е смърт, то подтиска апетита и това отговаря и на третия ти въпрос. А това е пределно ясно на гласуващите закона. Просто те за пореден път показаха, че не им пука за народа и се грижат само и единствено за себе си.

    Нередност?
  • 6
    skydiver avatar :-|
    Skydiver
    • - 2
    • + 29

    Задължително поименен списък кой как е гласувал!

    Нередност?
  • 7
    mushamata avatar :-P
    mushamata
    • - 11
    • + 4

    До коментар [#4] от "Chievo":

    Хахаха,здравей ,скоро не бяхме кръстосвали шпаги по горещи въпроси.Хубаво,може би изследванията са задълбочени и непредубедени,аз това не мога да го кажа,но явно вие имате информация от първа ръка.Това което предлагаш, за цели заведения за непушачи е прекрасна идея,но защо като има заведения за вас,да няма такива и за нас,без реклами на цигари, без релси за детски колички , без право да се облужват непълнолетни и т.н. Само че да мога аз и такива като мен да отидат там спокойно, да пият по едно питие, да хапнат по нещо и да се срещнат с други такива от нашата порода,но без да ви пречат на вас и без да нарушат 33 европейски ,щатски и не знам още какви си закони!!!?

    Нередност?
  • 8
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • - 2
    • + 19

    До коментар [#7] от "mushamata":

    :)

    Честно да ти кажа, според мен спорът е много по-дълбоко.

    Аз съм бивш пушач. Вярно, пушил съм само 3 години, не е кой знае какво, но пушех поне по кутия на ден.

    Отказах ги рязко - днес пуша, утре не пуша. Най-голямото изпитание за мен беше около седмица след като спрях. Седнахме с приятели в заведение, почти всички пушат, пийване, знаеш как е. И си казах - ако тази вечер не запаля, никога няма да запаля. Издръжах, и оттогава са минали 11 години.

    За мен големият въпрос е - имаш ли желание да откажеш цигарите, и смяташ ли ги за нещо вредно? Ако не, спорът е излишен. Защото аз виждам смисъл в ограниченията, само ако те стимулират хората да откажат цигарите. И затова подкрепям мерки, като спиране на субсидиите за тютюнопроизводството.

    България, за съжаление, е една болна държава. Хората почти не спортуват, масово пушат, отскоро и затлъстяването е проблем. Аз бих бил по-щастлив, ако хората около мен са по-усмихнати и по-щастливи. И здравето е основен фактор в това отношение.

    Нямам нищо лично срещу пушачите. Просто си мисля, че имате нужда от помощ да откажете цигарите. Ако ти не смяташ, че това е така - извинявай. Най-малко искам да ограничавам нечии права. Но за мен ти си пленник на никотина. И вината не е изцяло у теб. Просто живеем в такъв свят, и би трябвало да подкрепяме инициативи, които ще го направят по-добро място.

    Нередност?
  • 9
    mushamata avatar :-|
    mushamata
    • - 19
    • + 3

    До коментар [#5] от "tougherty":

    Ти може би, си много наясно с психологията на клиентите на заведенията ,(след като ми постави експресна диагноза),но има и други мнения по въпроса.Аз ще се опитам да изкажа някои ,ако ми позволиш:
    1.Явно знаеш какво ще покаже оборотът на заведение,въвело забрана за пушене,но аз не съм дарен от господ да гледам в бъдещето.
    2.Само непушачите ли ядат и пият и ако е така, интересно от какво живеят и се развиват организмите на пушачите ,може би от никотиновата и другите отрови получавани при тютюнопушене?
    3.За всичките пушачи не мога да говоря ,но лично аз ще прекратя посещенията си в заведения където не се пуши и ако забраната е тотална ще тъся други алтернативни начини на прекарване на свободното си време или само в крайно належащи случаи ще посещавм заведения .
    4.Това за децата и застаряване на нацията не е мой проблем.

    Нередност?
  • 10
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • - 2
    • + 24

    Само да добавя нещо.

    Много сериозно ме дразни гледката на лежерно пушещи родители на 1 метър от детската площадка, където играят децата им. Това е типична българска ориенталщина, която нанася поражения върху цялостната ценностна система. И ще се постарая дъщеря ми да не се превърне в подобен индивид, въпреки лошите примери около нея.

    Затова за мен забраната за пушене е просто една крачка по дългия път, който ни предстои да извървим, ако искаме да сме нормална държава.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал