🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Туризъм за пушачи?

Според член на здравната комисия британски граждани избират да живеят в България заради либералния решим на пушене

ЦВЕТА ГЕОРГИЕВА    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дебатът "за" и "против" пълна забрана на пушенето в закрити помещения продължава. След по-малко от час започва заседанието на парламентарната Комисия по здравеопазване, която ще обсъди на второ четене внесените от ГЕРБ промени, които предлагат на заведенията над 100 кв.м да обособят отделни зали, а на тези под 100 кв.м - сами да избират дали да бъдат за пушачи или за непушачи. Промените в Закона за здравето бяха приети на първо четене в Народното събрание.

Досега представихме част от позициите на членовете на комисията - тук и тук. Следват мненията на още пет от депутатите.

Цвета Георгиева, "Атака"

Смятам, че не трябва да има тотална забрана на тютюнопушенето. Първо там има огромен търговски интерес, който трябва да бъде защитен, защото бизнесът не бива да страда. Второ, защо да се прави закон, който ще бъде системно нарушаван и всички да живеят с чувството, че са едни лоши хора и нарушители при условие, че можем да дадем такъв толеранс, който да е възможен, удобен и да не пречи на тези, които не пушат?

Наистина, много малко заведения ще изберат да са за непушачи, вероятно това ще са сладкарници, в които ходят повече деца. Аз не съм пушач, синът ми не пуши, а съпругът ми пуши и е много внимателен да не пуши в жилището. За мен много по-добро решение ще бъде ако бизнесът реши да вложи повече пари в добри системи за прочистване на въздуха. И пак ще има клиенти и чист въздух. Една добра и работеща система, която я пускаш, а не пестиш тока, като не я включваш, ще прочиства въздуха до степен, в която пушенето няма да е такъв проблем.

Да, и сега ограниченията не се спазват - ние сме идеалната страна, в която и добрите, и лошите закони не се спазват. Но не можеш да накараш бизнеса да не съществува. Освен това българинът е пушач. Факт е, че голяма част от англичаните, които дойдоха да живеят в България дойдоха заради либералния режим на тютюнопушенето и ниските цени на алкохола тук и аз абсолютно гарантирам тези факти.

Не знам как да накараме пушачите да накараме да не бъдат такива. Да спреш цигарите е почти толкова трудно, колкото да спреш и алкохола. Проблемът е, че цигарите тровят и другите. Трябва да създадем възможности на тези, които искат да се тровят, да могат да продължат да правят това, защото това е бизнес. Или трябва да спрем производството на тютюн и цигари въобще с пълна, тотална забрана. Не можем да сме демократично общество и да кажем на тези, на които сме дали възможност да пушат – произвели сме тютюна, продали сме го в търговската мрежа и не сме казали, че той е наркотик - че не трябва да пушат никъде.

Ваньо Шарков, "Синята коалиция", Заместник-председател на Комисията по

здравеопазване

Като заклет пушач съм за това да има забрана за пушене. Друг е въпросът дали българските граждани са достатъчно мотивирани изобщо да спазват българските закони. През всичките години, в които се занимавам с политика, не виждам особен ентусиазъм да се спазват законите.

Предполагам, че мотивите на колегите за отмяна на пълната забрана са свързани – дано да са свързани - с икономическата криза, възможностите за развитие на туризма и всички мотиви, които изказват пред нас. Но според мен голямата част от заведенията под 100 квадрата ще изберат да бъдат за пушачи.

Едва ли има значение кой от депутатите е пушач и непушач, макар че в предишния парламент заклетите пушачи тичаха и гласуваха с по няколко карти. Но ако медицинската страна на въпроса надделее над икономическата, ще остане пълната забрана.

Ако законът бъде приет на първо четене, можем да търсим категорични забрани, особено в заведенията, в които се сервира храна.

Красимира Симеонова, ГЕРБ

Аз съм непушач и е нормално да кажа, като човек, който работи в Комисията по здравеопазването, че грижата за хората или пациентите е най-важна. Но тук се изходи от презумпцията, че всеки човек трябва сам да решава как да се пази. Моето мнение е, че трябва да се даде право на избор, особено като сме в период на криза, и част от обосновката е, че за хората в ресторантьорството пълна забрана ще се отрази отрицателно.

При тютюнопушенето проблемът не е в това че на дадено обществено място се пуши, а че трябва да възпитаваме децата в училище, че това е вреден порок и трябва да се борим с него. 

Аз съм непушач и не бих отишла в заведение, в което се пуши. Смятам, че трябва да разберем колко процента са пушачи и непушачи и бизнесът да се насочи и към двете групи. Ако имам бизнес и преценя, че пушачите са по-малко, ще си направя анализ и ще си направя заведение, в което да печеля от непушачи.

Вероятно това ще бъде временна мярка и след това ако преценим и хората решат, че това наистина вреди, може би ще се премине и към пълна забрана. Но тъй като в момента това не е общоприета мярка в Европа, сега ще дадем право на свободен избор.

Валентина Богданова, "Коалиция за България"

Подкрепих поправките в закона за отмяна на забраната за пушене защото, с разбиране че борбата с тютюнопушенето е важна, мисля, че рестрикциите не решават този проблем.

Проблемът може да се реши с  друг тип поведение, възпитание, чрез повече здравна

интервенция. Казвам го с неудоволствие, защото аз съм пушач и съм заявила личния си интерес когато съм гласувала, макар че той не е определящ.

Много бих искала гражданското обществено движение действително да доведе до резултат. Не със забрана, а с убеждение, защото тогава, когато има обществено настроение проблемът с тютюнопушенето би следвало да бъде решаван и в здравен, и в социален аспект. Винаги съм смятала, че забраните не решават проблеми, те създават ограничения тогава, когато има обществена нагласа един проблем да бъде решен.

Ограниченията, които законът предполага, включително и този, който се внася като предложение за поправка, би трябвало наистина да се спазват. Трябва да има сериозни механизми за контрол. Моите опасения са, че действащите механизми за контрол, особено по такива социални явления не са от най-работещите. Като се започне от Закона за закрила на детето и мярката да не се продават цигари на непълнолетни.

Снежана Дукова, ГЕРБ

Позицията ни е категорична и нека не се счита като отстъпление от европейските стандарти. Опряхме се на ярки примери за държави, дори и такива, в които тютюнопушенето по закон е забранено, а то гангстерски се нарушава. Затова моята твърда позиция е да бъде защитен един либерален режим на пушенето, да няма дискриминационни текстове, т.е. да има решение, което да удовлетворява и двете позиции. С оглед на бизнеса и, разбира се, на туризма, както и на това да бъде споделена отговорността между търговци, политици и участници в този процес, смятам, че решението ни е балансирано и е вярната позиция към този момент.

В нашето изпълнително бюро няма нито един пушач, но това не означава, че приоритетите на държавата в икономически и туристически план не трябва да бъдат приоритет и на нашето политическо мислене и политически решения. Аз съм пушач, но в моето семейство съм репресирана, защото всички са трайни непушачи и винаги съм се чуствала дискриминирана, но така и не успяха да ми повлияят, за да си променя позицията. Знам колко трудно се взима такова решение и че здравето на нацията е приоритет, но той не се решава с детерминанта "Не, от утре няма да пушим". По-добре либерален закон, отколкото рестриктивен закон, който няма да се спазва. Не искаме да се получи както проблема с акциза за ракията, където трябваше да се върнем и да отменяме решението.

Мисля че решението не е дискриминационно по отношение на непушачите, защото те имат правото на избор, то остава лично право и те могат да го изберат.

Решението за забрана на пушенето в заведенията за хранене не е избистрено, но обсъждаме и такива варианти.

"Капитал" подкрепя пълната забрана за пушене в закрити помещения. Следете развитието на дебата и в Дневник Live.

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenj avatar :-|
    alderweireld
    • - 1
    • + 10

    "Не можем да сме демократично общество и да кажем на тези, на които сме дали възможност да ходят по голяма нужда – произвели сме храната, произвели сме тоалетна хартия, продали сме я в търговската мрежа и не сме казали, че е вредна - че не могат да дефекират навсякъде."

    Нередност?
  • 2
    dobiznesmen avatar :-@
    Добре Облечен Бизнесмен
    • - 1
    • + 20

    О БОЖЕ ГОСПОДИ...... както каза един съфорумец, ДОБРЕ ЧЕ НЕ ПОЗНАВАМ ТОЛКВА ПРОСТИ ХОРА. Чудех се от къде да започна да оборвам безумните тези на титаните на мисълта по горе, но след като поразмислих установих че няма абослютно никакъв смисъл. Това би била поредната загубена битка срещу всепроникващата глупост, безхаберие, необразованост и дебелокожие. Ако бяха прочели и осмислили поне едно становище на световната здравана организация по темата, надали щяха да се излагат така. Ако не за възрастните, поне за децата можеха до помислят. Например да забранят достъпа на непълнолетни в заведения, в които се пуши. Не е много, но все пак е нещо. Като гледам обаче от тази пасмина трудно може да се очаква нещо...

    Нередност?
  • 3
    esther avatar :-|
    Естер
    • - 2
    • + 9

    Е браво, Цвете от "Атака", трябват ли наистина такива англичани - дето си сменят държавата заради по-либералния режим на пушене и заради евтината пиячка. Пияници си имаме достатъчно, за какво ни е да си ги внасяме отвън?

    Нередност?
  • 4
    chyene avatar :-|
    chyene
    • - 1
    • + 11

    На 4-тия ред във въведението [..]...100 км.м да обособят...[..] Може би сте имали предвид 100 кв. метра [м²]

    Конкретно по темата. И без да чета до края статията само с първото изречение на депутатката от Атака [..]...Първо там има огромен търговски интерес...[..] Тука може да се направи паралел със защитените територии в Република България - природни и национални паркове, резервати, защитени местности и др. Та там също има огромен ТЪРГОВСКИ интерес. За Бога Вие депутати ли сте от Народно събрание или тъпи п****и заспали. Избраните сте да браните интереса на нацията - респективно защитените територии и здравето на нацията или търговския интерес ?!?!?!??!?!?!?!??!!? Ма като го има търговския интерес дай да продадем всички защитетни територии и да се отровим всички и да умрем в тази държава, като и без друго се топим всяка година. Но като се почне от депутатите та се стигне до общинските съвети - всички са един дол дренки и никой няма смелостта да направи това което трябва да се направи и да се въдвори ред, ами всеки е мек мъжки полов орган и мисли, за после че нали идат пак избори и да не се разсърди някой....

    Нередност?
  • 5
    ilich avatar :-|
    ilich
    • + 4

    Цвета винаги е била откачалка. Още помня как се опитваше да ме тормози да пея Бийтълс в час по английски, а аз съм тотален музикален инвалид. Преди беше забавна, но с годините просто е станала луда.

    Нередност?
  • 6
    mto avatar :-@
    mto
    • - 1
    • + 13

    "защо да се прави закон, който ще бъде системно нарушаван и всички да живеят с чувството, че са едни лоши хора и нарушители"

    Ами разрешете наркотиците и проституцията - то и сега има наркомани и проститутки - защо да нарушават закона хорицата, пък да живеят с лошо чувство хората...

    Абе тези след като ги изберат за депутати ли стават малоумни или са си така от по-рано, но се прикриват умело?

    Нередност?
  • 7
    mto avatar :-P
    mto
    • - 1
    • + 16

    "Аз съм пушач, но в моето семейство съм репресирана, защото всички са трайни непушачи и винаги съм се чуствала дискриминирана..." - Снежана Дукова, ГЕРБ

    Боже, колко мъка има по този свят, боже... милата Снежана - репресирана и дискриминирана в собственото си семейство. Изверги някакви... терористи... може би, а то - "трайни непушачи"!

    Нередност?
  • 8
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 9

    Идиоти наричащи се депутати. По-гламави разсъждения надали могат да се измислят. Неграмотници.

    Нередност?
  • 9
    vescopetcov avatar :-|
    vescopetcov
    • - 2
    • + 6

    Идиоти са не те, а хората които ги избраха. Дори и да са срещу пушенето, Партията Майка им заповядва да увъртат и шикалкавят, за да не накърняват Партийната Линия. Да не стават предатели, да не разпространяват вражеската пропаганда, която иска да убие българския бизнес. Как само го обичат те българския бизнес!!! Как само се борят за неговото добруване!!!

    Нередност?
  • 10
    mushamata avatar :-|
    mushamata
    • - 9
    • + 1

    Хора,какво пак искате ?!Нали ви казаха че ще има отделни салони за пушачи и непушачи,избор в определянето на статуса на заведението и т.н.От какво недоволствате?Е няма да се сбъдне заветната ви мечта да не се произвеждат цигари и да няма пушачи по земята,но не мисля че тава ще ви се отрази негативно на здравословния статус

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал