Къде да подам сигнал при нарушение на забраната за пушене?

Директорът на РИОКОЗ - София отговаря на въпроси на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От 2 юни т.г. ще действат нови ограничения за пушене на обществени места. "Капитал" попита Столична регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) кой и как следи за нарушаване на забраните за пушене в момента (възможно е с предстоящите промени в наредбата на МС за тютюнопушене да се въведат нови правила - бел.ред).

Отговори д-р Михаил Попов, директор на столичната инспекция. Използвани са въпроси, зададени от читатели тук и тук.

Какви са задълженията на столичната служба РИОКОЗ във връзка със забраната за пушене на обществени места?

Условията и реда за тютюнопушене на закрити обществени места са регламентирани с:

- Закон за здравето – ДВ.бр.бр.70/2004 г.; (новите промени ще влязат в сила от 2 юни 2010 – бел.ред)

- Наредба за условията и реда, при които се допуска по изключение тютюнопушене в обособени зони на закритите обществени места и на закритите работни помещения, приета с Постановление № 329 на МС – ДВ.бр.110/2004 г. (наредбата ще бъде ревизирана в срок от 3 месеца след влизане в сила на промените в Закона за здравето – бел.ред)

Контролът по спазване на тези нормативни актове се осъществява от РИОКОЗ, които са задължени да извършват проверки, да дават разяснения и препоръки и да издават предписания при необходимост за монтиране или ремонт на вентилационната инсталация. При установени нарушения на действащата нормативна уредба на отговорните лица се налагат санкции.

Има ли отношение РИОКОЗ към нарушаване на забраната за продажба на алкохол и цигари на малолетни и пушенето на малолетни в района на училищата?

Столична РИОКОЗ, респ. отдел "Контрол на хранителни обекти и храни" осъществява контрол по отношение спазване забраната за продажба на алкохол и цигари на лица под 18 години. Съвместно с органите на полицията всяка година се извършват тематични проверки за спазване на тази забрана, като се проверяват предимно най-посещаваните от този контингент заведения с нощен режим на работа – дискотеки, барове и пр.

Има ли отношение РИОКОЗ към нарушаване на забраната за пушене вътре в учебни заведения?

С Наредбата за условията и реда, при които се допуска по изключение тютюнопушене в обособени зони на закритите обществени места и на закритите работни помещения е определена пълна забрана за тютюнопушене в закритите помещения на детските и учебни заведения. Отдел "Контрол на нехранителни обекти и стоки" на Столична РИОКОЗ осъществява периодичен здравен контрол в тази категория обекти. Паралелно с устройството и експлоатацията им, както и създадените условия за възпитание и обучение на децата, при всяка проверка задължително се контролира и спазването на пълната забрана за тютюнопушене в сградите. Не е регламентирана забрана за тютюнопушене в дворовете на учебните заведения.

Може ли гражданин да се обърне към РИОКОЗ със сигнал, че е станал свидетел на нарушение на забраната за пушене? Къде да подаде сигнала и как РИОКОЗ ще реагира не него?

Сигнали за нарушения на забраната за тютюнопушене в Столична РИОКОЗ могат да се подават на:

- e-mail: [email protected]

- дежурен телефон: 832 31 10;

- писмено на адрес: ул. "Враня" № 20.

Сигналите по установената в инспекцията практика незабавно се насочват към началник отдела, контролиращ съответната категория обекти. Подателят на сигнала се уведомява за извършената проверка, установените констатации и предприетите мерки.

Може ли РИОКОЗ да наложи глоби на физически лица за нарушаване на забраната за пушене на обществени места? Какво е взаимодействието с полицията в такива случаи?

РИОКОЗ може да налага глоби на физически лица (различни от длъжностните лица и персонала в подконтролните обекти) за нарушаване забраната за пушене на обществени места само при съдействието на полицията. В актовете за установяване на административни нарушения, които се съставят, съгласно Закона за административните нарушения и наказания, се изисква вписването на следните задължителни реквизити – трите имена на нарушителя, ЕГН и домашен адрес, които могат да се вземат от личната карта на съответното лице. В отсъствието на полицай то може да откаже да я предостави, което прави санкцията неприложима.

Глоби за близо 250 000 лв. са наложени миналата година за нарушение на изискванията, при които се допуска тютюнопушене на обществени места. Инспекторите на РИОКОЗ в цялата страна са направили над 277 000 проверки през 2009 г., като са издали над 2000 наказателни постановления за нарушения на закона, свързани с пушенето. За сравнение през 2007 и 2008 г. проверките са около 260 000, а глобите по издадените постановления са съответно 122 000 лева за 2007 и 164 000 лева за 2008 г.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mto avatar :-|
    mto
    • - 3
    • + 25

    Около 250 000 лв глоби за около 2000 акта - т.е. по 125 лева глоба за всеки акт. Според мен е смешно - те и заплатата не могат да си оправдаят инспекторите при 277 000 проверки това прави по малко от 1 лев на проверка. Само да се разходя из заведенията в София и трудно ще мога да намеря изрядно...
    Глобите трябва да бъдат ДРАСТИЧНИ, за да не си и помислят за заобикаляне на закона. Първа глоба поне 500 лв и ако не се плати в 7-дневен срок да нараства на 1000 лв. При повторение на нарушенията трябва да бъдат и още по-високи.

    Нередност?
  • 2
    the8 avatar :-|
    The 8
    • - 3
    • + 3

    mto, добре казано! Нищо няма да добавям, освен, че пушачите парламентът пак ни пре@ба с отмяната на пълната забрана!

    Нередност?
  • 3
    abadobata avatar :-?
    Distributed
    • - 1
    • + 4

    Въпрос:

    Тези контакти само за София ли важат или може и от страната да подаваме сигнали на тях?

    Нередност?
  • 4
    timur_commandos avatar :-?
    Timur&commandos
    • - 1
    • + 9

    Малко по-различни въпроси - знаете, че в много офиси се пуши въпреки забраната. Най-често шефът е пушач и на него просто не му пука дали това се харесва на подчинените му. Тогава:
    1.Ако някой подаде сигнал, гарантира ли се анонимността му? (понеже в случай, че дойдат проверяващи и глобят началника/фирмата, познайте какво ще се случи с автора на сигнала)
    2.Колко от цитираните в статията глоби са наложени в ситуация, подобна на описаната от мен? Аз лично не зная за нито един случай някой да е направил внезапна проверка в офисни помещения на фирма и да е наложил глоби (тук изключваме пожарните инспектори и визираме само РИОКОЗ) Може ли да научим за поне няколко подобни случаи?
    3.И ако такива случаи няма, не е ли цялата акция за забрана на тютюнопушенето просто една показност? (Понеже - човек може да избере да отиде ли в някое заведение или не, но не може да решава да ходи ли на работното си място - просто ще го уволнят).
    4.Какво ще се случи, ако непушач наистина откаже да влезе в офиса, понеже там е задимено и това нарушава законите? Моля за коментар.

    Нередност?
  • 5
    deni.simeonova avatar :-|
    Дени Симеонова
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "abadobata":

    контактите важат за София. всеки по-голям град има своя дирекция РИОКОЗ и сайт. примерно РИОКОЗ-Варна е на http://www.riokoz-varna.com/. свързвате се със съответната служба и ще ви кажат. ако някой откаже да сподели контакти пишете тук, за да проверим

    Нередност?
  • 6
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#4] от "Timur&commandos"

    арменски.поп@радиоереван.а
    там е възможно да се оплаче..

    Математичката: Г-н директор, нека наравим стая за пушене на учениците, дразнят се бабите ..така пред училището.
    -Не колега, не може ли да пушат в стаята за.. пиене?
    Докато няма общинска полиция /шерифи/ които да имат права за глоби - и то не само за пушене, а и за други ГСПрояви - защитени, контролирани и стимулирани, няма да са възможни анонимки.
    Повечето хора в БГ рядко порастват над 20 г.

    Нередност?
  • 7
    waldemaar avatar :-?
    Waldemaar
    • - 1
    • + 4

    Другари, хванах се аз да се правя на буден български гражданин и да видя какво ще стане като подам сигнал. Ето го резултата:


    This is an automatically generated Delivery Status Notification.
    Delivery to the following recipients failed.
    [email protected]

    На печелившите – честито, а останалите, не губете кураж, идва нов тираж!

    Нередност?
  • 8
    medunch0 avatar :-|
    Медунчо

    Във Варна се пуши в повечето заведения. Но не дават пепелници на масата. Вместо това клиентите си искат чаша наполовина пълна с вода и си тръскат/изхвърлят фасовете вътре. Проверките констатират липса на пепелници по масите (при положение, че в заведенията е димна завеса). Няма никаква полза от проверките, които освен това се извършват само в работно време...

    Нередност?
  • 9
    yaga avatar :-|
    yaga
    • + 1

    ще ги зария със сигнали. тъпанарите и наглеците трябва да бъдат мачкани по всички възможни начини.

    Нередност?
  • 10
    ivaylo.hristov avatar :-(
    Ивайло Христов

    Дадените контакти не работят. На посочения телефон никой не отговаря, а посочение емаил е на сайт, който не е на англисйки език.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал