Изяж това

За да отменят на пълната забрана за пушене депутатите забъркаха комедия от грешки

Апетитът идва с пушенето    ©  Shutterstock/Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Не разбрах. Имаме следната ситуация:

Малко заведение. Собственикът (наемател) продава на дете близалка, докато на бара местния пияндур пуфка "Арда". Влиза контролен орган. Пита се в задачата, кой е престъпникът и кой ще бъде наказан?
- Собственикът? - Пушачът? - Детето?

Ако детето няма пари да си плати глобата, ще бъде ли задържано за 24 часа в местния арест?" 

Не само онлайн читателите си задаваха безброй въпроси, след като миналата седмица пълната забрана за пушене, която трябваше да влезе в сила на 1 юни, окончателно се изпари. Объркани от прибързаните поправки, усуканите аргументи и юридическите гафове останаха всички, които следиха дебата за и против пушенето на обществени места.

Любимият аргумент на защитниците на по-либерален режим беше икономическият - да не се налагат допълнителни ограничения върху заведенията в момент на криза. В желанието си все пак да направят компромис, включително и заради гражданския натиск през последните месеци, законодателите въведоха много условия, които само породиха нови въпроси.

Всичко това нямаше да се случи, ако пушенето беше забранено напълно. Сега, вместо да помогнат, поправките ще затруднят повечето собственици на заведения, които трябва да инвестират в ремонти и климатични системи по време на криза. Освен това частичните забрани с много условия са трудни за контролиране, а това като цяло подлага на съмнение спазването на нововъведенията.

Отмяната на забраната е (без преувеличения) крачка назад от европейските ценности и шляпване в калта на ориенталския непукизъм. Защото основната идея на това в заведенията да не се пуши е, че така се вреди на всички хора наоколо. Така един от основните принципи на демократичното съжителство - че свободата ни свършва там, където нарушава свободата на другите, беше заменен с доста по-азиатската концепция, че всеки си прави каквото си иска, другите да се оправят.

Какви са новите правила и кой печели от поправките

Къде може да се пуши?

Вместо да изброяват места с публичен достъп, на които пушенето е забранено, както беше в закона досега, депутатите решиха да опишат зоните, в които може да се пуши. Сред тях са хотели, заведения, гари и автогари. Печелят: Пушачите, защото досега не можеха да пушат на летища и гари. Освен това ще имат достъп до повечето малки заведения, които по дефиниция ще изберат да са за пушачи.

Губят: Непушачите, за които изборът на заведения остава ограничен.

В кои заведения може да се пуши?

Заведенията под 50 кв.м сами избират дали да се пуши в тях.В заведения с изцяло нощен режим може да се пуши без ограничения.
Печелят: Собствениците на малки заведения, защото каквото и да изберат, няма да им се наложи да правят инвестиции в преустройство.

Губят: Непушачите, тъй като голяма част от малките заведения ще предпочетат да са за пушачи, а в нощните заведения също ще се пуши. В случая с баровете и дискотеките губи и бизнесът, тъй като децата до 18 години няма да могат да влизат в тях.

А по-големите заведения?

Заведения, по-големи от 50 квадрата, ще разделят с твърди прегради помещението на салони за пушачи и непушачи. Зоната за пушачи не трябва да е повече от половината площ. Печелят: Пушачи и непушачи, защото ще могат да избират в коя зона да се настанят.

Губят: Собствениците на заведенията, които трябва да вложат средства в ремонт.

В кои заведения се допускат деца?

Деца до 18 години ще посещават през деня само заведения, в които не се пуши, или заведения, които имат обособени зали за непушачи. След 22 часа непълнолетните нямат достъп до заведения с нощен режим, но могат да влизат с придружител в частите за непушачи на заведенията за хранене, които работят и с нощен режим. Печелят: Децата.Стига да се спазва, решението е изцяло в полза на здравето им.

Губят: Собствениците на заведения, в които се пуши, защото остават без част от клиентите си. Освен това може да възникнат недоразумения - например сладкарница под 50 кв.м да избере да бъде за пушачи, с което автоматично прекъсва достъпа на родители, които искат да я посетят заедно с детето си.

Какви са глобите?

Физическо лице (клиенти и служители) трябва да плати от 200 до 400 лв. при нарушение, а при повторно - от 400 до 800 лв. За юридически лица санкцията е от 400 до 800 лв., а при втори път – от 800 до 1000 лв. Предимство: Включването на санкциите в закона, а не в наредба, е заявка и предпоставка за по-строг контрол върху новите разпоредби. Недостатък: Предложените глоби са по-високи за граждани и по-ниски за фирмите в сравнение с досега съществуващите. Обяснението на вносителите отново е желанието да не натоварват бизнеса в кризата.
Къде да подадете сигнал за нарушаване на забраната?

В местната служба РИОКОЗ, която отговаря за контрола и санкционира нарушителите.

Главни действащи лица в дебата

Против пълна забрана на пушенето

ГЕРБ

Бойко Борисов

"Отпадането на възможността да се пуши на обществени места няма как да се случи нито веднага, нито когато и да е. Познаваме се българите. Ще направим обществена дискусия и ще решим въпроса."

"Атака"

Станислав Станилов

"В съвсем малките кръчмици за обикновени хора си се пуши – и да им забраниш, и да не им забраниш, и да ги глобиш, и да не ги глобиш, пак ще се пуши".

Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация

Атанас Димитров "В момента така или иначе сме силно затруднени от кризата, новият закон щеше съвсем да ни довърши. По принцип забраната за пушене би помогнала на заведенията, тъй като няма да се налага да правят постоянно разходи за вентилационна техника, но на този етап няма достатъчно търсене на места за непушачи."

За пълна забрана на пушенето

"Синята коалиция"

Иван Костов

"Да превръщаш хората около себе си в пасивни пушачи е абсолютно неприемливо. Това е много балкански аргумент, много ориенталски."

ДПС

Рамадан Аталай

"Всяка нация, която уважава себе си, ограничава тютюнопушенето, а популизмът рано или късно се връща като бумеранг."

Лютви Местан

"Никой не ограничава правата на пушачите, но те свършват там, където започва територията на непушача."

Кметът на Кюстендил (градът, който единствен забрани пушенето във всички закрити помещения от 1 юли)

Петър Паунов "Забрана съществуваше и досега, но собствениците не направиха нищо, за да се съобразят с наредбите. Отговорни сме за здравето на децата, а здравна реформа с цигара в уста не се прави."
Асоциация на българските туроператори и туристическите агенти "Осигуряването на среда без тютюнев дим в ресторантите може дори да увеличи посещаемостта. Доколкото тези места се посещават преди всичко за нахранване, вероятно ще има промяна в "сечението" на постъпленията в полза на храната за сметка на напитките." Коалиция без тютюнев дим
Протестът започна във "Фейсбук" и обедини 30 организации. Те водиха протести в София, срещаха се с министъра на здравеопазването и омбудсмана, протестираха и в парламента, декларираха позициите си пред здравната комисия и в президентството и активно защитаваха аргументите си в медиите. вестник "Капитал"

В Capital.bg дадохме старт на дебата, който не се случи извън онлайн пространството, както беше обещал премиерът. Следихме отблизо всичко в парламентарната зала, в гражданските коалиции, в заведенията и в социалните мрежи. Стотиците коментари в сайта ясно откроиха мнозинството в полза на забраната на цигарите. Ще продължим да следим дали ограниченията ще се спазват.

За и по-късно против

Анна-Мария Борисова, министър на здравеопазването

22 април

"Навсякъде в културния свят във всички питейни заведения и ресторанти е забранено. В България трябва да се възприеме парижкият модел – да се пуши на тротоарите."

13 май

"Ние сме близо до Ориента и естествено, че имаме малко, така, табиети. Един от тези табиети е, когато си пиеш турското кафе, да си го допълниш преживяването... И така, медицината казва не на тютюнопушенето, но има социално-икономически условия, които в момента в нашата страна налагат да се направи един, надявам се за кратко време, компромис.

Топ 5 на най-нелепите аргументи

Пламен Цеков, ГЕРБ


"Що се отнася до тоталната забрана за тютюнопушенето, в Ирландия го забраниха, но там пък изригна вулкан. Така че в природата винаги има равновесие." (По-късно депутатът уточни, че вулканът избухнал в Исландия, което било съвсем близо до Ирландия.)
Светлин Танчев, ГЕРБ


"Почти е нереалистично да си мислим, че ако направим някаква тотална забрана, хората ще отидат да си пият ракията или кафето и да не използват цигари."
Лъчезар Иванов, ГЕРБ


"Това не е лечебно заведение, в което да влизат всички, без да избират. В крайна сметка заведенията не са място, без което човек да не може да живее."

Цвета Георгиева, "Атака"


"Факт е, че голяма част от англичаните, които живеят в България, дойдоха заради либералния режим на тютюнопушенето."
Андрей Пантев, КБ


"Тук става дума за нещо човешко, което е забранено за някои, но всичко хубаво в този свят е забранено."
11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mto avatar :-@
    mto
    • - 4
    • + 16

    @ Цвета Георгиева --> Надявам се голяма част от вас да си отидат заради либералния режим на тютюно пушенето!

    @ Лъчезар Иванов --> Жалко, че са се излъгали хората да те изберат да влезнеш в "заведението"... но като гледам изявите ти - няма да повториш...

    @ Пламен Цеков --> Исландия е далече... по- ме интересува в Турция ще изригне ли вулкан, след като там пушенето е забранено...

    Нередност?
  • 2
    martinangelov avatar :-|
    martinangelov
    • - 4
    • + 11

    Евала Капитал, направо ми пълните душата с вашата позиция, а в същото време институции на които първа цел е здравето на хората се спукаха от гафове!!!

    Защото тази тема се отнася САМО и единствено за ЗДРЕВЕТО!!!
    Който твърди друго подобре да се скрие

    Нередност?
  • 4
    anima77 avatar :-(
    anima77
    • - 5
    • + 13

    Явно българите ще сме последните в Европа, които ще осъзнаят, че да пушиш на обществено място е точно толкова неприлично и недопустимо, колкото да се изпикаеш на обществено място. Сигурно е голям кеф, докато си пиеш бирата да си пикаеш под масата, без да се налага да ставаш и да си разваляш комфорта, но с развитието на нашата цивилизация сме се научили да ходим до тоалетна, за да не усмърдяваме мястото, където и други хора пият бира и да предотвратим последиците за здравето им от лошата хигиенна среда. Абсолютно същото е с пушенето - просто излизаш и си палиш цигара пред заведението, обратното е варварство. В цялата дискусия не видях никъде статистика, как точно е пострадал ресторантьорският бизнес в страните, където пушенето е забранено. А и истината е, че не е пострадал никак - просто хората много бързо свикнаха да пушат навън, дори в държави със сходен манталитет на нашия, като Гърция и Македония (!) и продължиха да си ходят по заведенията, както преди.

    Нередност?
  • 5
    plamenj avatar :-|
    alderweireld
    • - 1
    • + 8

    Ау, тая Асоциация на българските туроператори и туристическите агенти нещо се е объркала.. Абе, абдали, нали депутати казаха, че заради туризма, заради бизнеса, заради вас е отмяната на забраната, вие що не ги слушате? ;-)

    И добре, че все пак разрешиха да се дими навсякъде, че току виж ако го бяха забранили, в Унгария щеше да избухне вулкан...

    Нередност?
  • 6
    helo avatar :-|
    helo
    • - 1
    • + 7

    Анна-Мария Борисова, министър на здравеопазването - поредната жалка пионка от антуража на ББ!!! Нейната стратегия за повишаването приходите на здравната каса: да трови народа с цигарен дим докато се повиши броя на белдробните заболявания, така че да ходят по-често хората на лекар, да си плащат потребителски такси поне два пъти в месеца, да правят усложнения -бронхити, пневмонии и пр., че да създават работа и на болничния персонал. И всеки нов заболял от рак направо ще е като златна мина!!! Успех, г-жо Борисова!!

    Нередност?
  • 7
    foxyeta avatar :-(
    Diana Stamenova
    • - 1
    • + 8

    Може да сме близо до Ориента, но сме в Европейския съюз - общност от цивилизовани общества с ясни правила. Крайно време е да спрем да си търсим оправдания в прословутия ни ориенталски манталитет. Аз нямам ориенталски манталитет и съм възмутена, че и депутатите от това правителство действат преди всичко водени от личен интерес и популизъм. Жалко!

    Нередност?
  • 8
    svetzool avatar :-|
    svetzool
    • + 4

    Всеки, който се занимава с туризъм (както и аз впрочем) е напълно наясно, че пушенето в заведенията по-скоро има отрицателен ефект отколкото положителен върху туризма.

    Нередност?
  • 9
    mm_50 avatar :-?
    Mickey Mouse Super Стар
    • - 2
    • + 2

    Може би е крайно време "Капитал" или "Дневник" да намерят някой който обективно да напише нещо по тази тема . Криенето зад догми и фалшива загриженост за здравето на хората не носи нищо полезно по темата.
    А на тъпия "казус" от началото на статията вече съм дал коментар в "онлайна" от който се цитират само неща удобни за автора и .
    Самият избор на "казуса" показва много ясно , че авторът на статията няма абсолютно никаква представа за реалностите - нито кой , къде и какво пуши и даже и къде се продават близалките ...

    Нередност?
  • 10
    nikitovanch avatar :-P
    nikitovanch
    • + 2

    "Факт е, че голяма част от англичаните, които живеят в България, дойдоха заради либералния режим на тютюнопушенето."......аз си мислех, че е заради спокойния живот и красивата природа, а то било, защото могат да си пушат на воля. Как не се сетих по-рано...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал