Седмица без дим

Пълната забрана за пушене важи от 1 юни до момента, в който президентът обнародва промените в Закона за здравето

Министерството на здравеопазването и Коалиция "За живот без тютюнев дим" раздаваха балони и стикери на Световния ден без тютюнопушене
Министерството на здравеопазването и Коалиция "За живот без тютюнев дим" раздаваха балони и стикери на Световния ден без тютюнопушене
Министерството на здравеопазването и Коалиция "За живот без тютюнев дим" раздаваха балони и стикери на Световния ден без тютюнопушене    ©  Анелия Николова
Министерството на здравеопазването и Коалиция "За живот без тютюнев дим" раздаваха балони и стикери на Световния ден без тютюнопушене    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Южноавстралийското правителство отбеляза световния ден против тютюнопушенето 31 май с реклама на цяла страница в местен вестник, с която обяснява и показва вредите от цигарите. Западноавстралийското правителство също избра нестандартен начин да привлече внимание - на шест страници в West Australian публикува най-добрите рекламни постери от десетгодишната си кампания Make Smoking History (и двата примера може да разгледате тук).

Сигурно по света са се случили още много интересни и полезни кампании около тази дата. Но никой не се е сетил да направи това, което реши българският парламент - да отмени пълната забрана за пушене на закрити места. Забраната, приета от предишното Народно събрание, влезе в сила на 1 юни само защото сегашните депутати се забавиха с приемането на новите правила и те все още не са обнародвани от президента. Очаква се това да стане на 4 юни, освен ако Георги Първанов не ни изненада с вето.

Министерството на здравеопазването също допринесе за световния ден - след като заеха позицията да не се въвежда пълна забрана за пушене, в неделя от министерството опънаха шатра в Южния парк, за да изследват нивото на въглероден двуокис на издишания от белите дробове въздух. А на 1 юни министър Анна-Мария Борисова изнесе лекция на ученици за вредата от тютюнопушенето, като им каза, че "пушенето е вреден навик и е причина за белодробни заболявания, които в световен мащаб са третата причина за смъртността". Помните думите й отпреди 3 седмици нали? Цитат: "И така, медицината казва не на тютюнопушенето, но има социално-икономически условия, които в момента в нашата страна налагат да се направи един, надявам се за кратко време, компромис".

Компромисът се изрази в зелена светлина за пушене в малки заведения и в отделни зали в големите заведения и забрана на деца до 18 години да влизат в зоните за пушене. Така подрастващите получиха странно послание: големите имат важен бизнес с пушенето, но вие, деца, не влизайте при тях и не пушете.

Каква забрана?

"Ама те забраната не я ли отмениха?". Така реагира сервитьор в кафене на пл. Славейков днес на въпрос защо разрешават пушене в заведението, след като по закон то е забранено от 1 юни във всички закрити помещения, включително тези за развлечение. Бърза проверка на "Капитал" в центъра на София показа, че никой няма намерение да спазва забраната.

"Днес категорично не трябва да се пуши в закрити помещения. Достатъчно добре беше анонсирано в медиите и трябваше всички да са запознати с промяната. Но явно хората изчакват да влязат в сила промените, които отменят забраната", коментира д-р Таня Иванова, директор на дирекция "Здравен контрол" към столичния РИОКОЗ. По думите й 136 инспектори в дирекцията осъществяват контрол над всички обекти в София, като проверката за спазване на ограниченията за пушене не се прави отделно, а като част от цялостна проверка на съответния обект. Реагират и призовават за сигнали и от граждани, които могат да се обаждат на дежурния инспектор на тел. 832 31 10 (само за столицата).

Таня Иванова заяви още, че до влизане в сила на промените инспекторите ще следят за нарушаване на пълната забрана за пушене и ще налагат съответните глоби - за физически лица тя е от 50 до 100 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 100 до 300 лв. За юридическите лица имуществената санкция е в размер от 500 до 1500 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв. "Имаме пълни правомощия да глобяваме собствениците на обекти. Но ако клиент реши да запали цигара, въпреки че е забранено, ще ни е малко трудно, защото не можем да изискваме личната му карта", каза д-р Иванова, като обясни, че това може да се случи само в присъствието на представител на полицията.

В края на работния 1 юни в РИОКОЗ - София липсваше информация дали са налагани повече глоби от обикновено. Обяснението беше, че а) инспекторите не са се върнали от проверки и б) тепърва предстои обработване на данните от проверките.

Д-р Иванова отказа да коментира новите промени, докато не влязат в сила заедно с ревизираната наредба, която ще определи точните изисквания за прегради и вентилационни системи от собствениците. Но и не очаква сериозна промяна в работата на столичната инспекция. В същото време тримесечните дебати, обърканите послания и инфарктното гласуване на новите ограничения за пушене, които съдържат в себе си много неизяснени въпроси, оставят доста опасения, че контролът ще е силно затруднен. Развръзката и последствията от решението на депутатите предстоят.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    blala avatar :-P
    jrachev
    • + 2

    Нищо ново в нашата мила родина

    Нередност?
  • 2
    jonas avatar :-|
    Йонас
    • + 2

    "Днес категорично не трябва да се пуши в закрити помещения. Достатъчно добре беше анонсирано в медиите и трябваше всички да са запознати с промяната."
    Глупости пълни. Няма по-объркана история от тази с гласуването, приемането, променянето и т.н. на тази забрана. Никой не е наясно, а докато никой не е наясно и никой не поставя глоби - абсолютно все тая.

    Нередност?
  • 3
    soregashi avatar :-?
    soregashi

    Значи днес ме глобяват, а в петък не...

    Нередност?
  • 4
    katapult avatar :-P
    Катапулт
    • + 1

    Пак немислени решения ... Нека отчитат дейност

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал