Деца близо до офиса

Законът за училищното образование може да улесни партньорството между държава и бизнес в правенето на детски градини

Детската градина на Сименс
Детската градина на Сименс
Детската градина на Сименс    ©  Анелия Николова
Детската градина на Сименс    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вали из ведро, а двайсетина деца с дъждобрани играят на двора. Тичат, сядат в локвите и никой от учителите, също под дъжда, не подвиква "Не прави така" или "Стани от там". Любопитна гледка за група костюмирани чужденци, които надничат през прозорците на норвежкото министерство на външните работи. Но съвсем обичаен ден за всички в детска градина "Виктория".

Градината, създадена за служителите в министерството, e в една от главните му сгради, близо до старото пристанище и корабостроителница на Осло – Акер брюге, една от туристическите атракции на града. Дизайнът й е "морски" – част от пространството е оформено като кораб, като половината от него е на открито, облицовката на коридорите имитира стените на рибарска хижа, а пералното помещение и складът изглеждат като цистерна за петрол.

Още по-интересен е начинът, по който работи градината - тя е частна собственост на фондация "Детска градина Виктория", а финансирането идва от държавата, общината и от родителските такси.

"Защо да няма такова място и в България?" е логичният въпрос на Василена Доткова, автор на популярната книга и блог за съвременно майчинство "Близо до бебето", когато вижда градината-кораб. Каузата й във Фейсбук първоначално е за създаване на градина в българското Външно министерство, но бързо прераства в убеждение, че повече ведомствени или корпоративни детски градини със смесено финансиране може да компенсират липсата на места в общинските детски заведения.

Ведомствена градина в минало време

20 години след края на детските градини, включени в големи производствени комплекси из цялата страна млади родители от Външно министерство се включват в каузата във Фейсбук за детска градина в сградата. Разказват, че са обсъждали идеята "на кафе", но никога не са я предлагали официално - решили, че в сградата ще е трудно да се обособи специално помещение по стандарти за детска градина. Спира ги и това, че в кризата финансовото участие на министерството ще е равно на нула.

"В централното управление на МВнР до момента не е имало детска градина и идея за създаване на такава не е обсъждана. Не е мислено дали министерството въобще разполага с удобни помещения. Опитът на други български министерства показва, че ако едно министерство се занимава с подобни несвойствени дейности, те водят до повече проблеми. Затова по-скоро може да се мисли за помощ на общината, ако се намери подходящ обект", каза за "Капитал" Даниел Стефанов, съветник на външния министър Николай Младенов.

"Несвойствена" се оказва грижата за собствени детски градини за Министерство на отбраната, което преди две години изгражда седем нови детски градини. Заради липса на ресурси и защото "общината ще се справи по-добре" в момента се подписват документи за безвъзмездно прехвърляне на пет от градините (три в София и по една в Пловдив и Стара Загора) на съответните общини. Две-трети от местата остават запазени за деца на работещи в отбраната. Самото министерство няма да строи повече детски градини, защото не може да ги поддържа.

Точно за случаите, когато държавните институции нямат капацитет и познания, за да създадат in-house детско заведение е отдавна утвърденото и работещо в други страни публично-частно партньорство. Административно детска градина "Виктория" например е ръководена от частната фондация според съответен Закон за детските градини, а родителите участват в управлението чрез родитело-учителския съвет и общото събрание на фондацията.

Партньорство в проект

В българското законодателство липсва определение за корпоративна детска градина или за частни градини със смесено финансиране. Възможност за партньорство с бизнес и граждански организации е предвидена преди няколко месеца в проект на Закона за училищното образование, при това без да е конкретна. "Записаното в чл. 14 на проекта ("Държавата създава условия и насърчава публично-частното партньорство в училищното образование" - бел. ред) звучи като добро пожелание без да дефинира понятието, характеристиките, формите и особено важно – да съдържа стимули за бизнеса да бъде активна страна. Такъв стимул може да бъде например данъчно облекчение в случаите, когато инвестира в създаването на фирмена детска градина", твърди Милка Славчева, председател на Българската асоциация на частните училища.

Общините също не могат да помогнат на фирми ако те решат да създадат градини. "За съжаление няма законова уредба която да урежда корпоративните детски градини. Към този момент не може да се осигури държавно или общинско участие – общината не може да поеме такива разходи", заяви заместник-кметът по образование в Столична община Христо Ангеличин. Затова в момента примерите за публично-частно партньорство се изчерпват с отстъпването на общински терени с учредено безвъзмездно право на строеж на частни училища и градини или замяна на частен имот за строеж на общинска детска градина.

Отпускането на частична държавна субсидия за деца в частните градини и училища на принципа "парите следват ученика", предвидена в новия Закон за училищното образование, може да се окаже разрешение за всички страни. Предложението все още е в процес на обсъждане, но ако се приеме заедно с ясни правила за контрол на средствата ще улесни работодателите, решили да създадат фирмена детска градина. Според Василена Доткова обществените средства трябва да се отпускат на работодател според броя на децата, а фирмата може да добави собствени средства, както и да допълни финансирането с такси от родителите.

"Когато плащам данъци и осигуровки не отговарям на въпрос дали детето ми е в частна или в субсидирана детска градина или училище. За мен справедливият вариант е само един - парите да вървят с детето - в каквато и градина или училище да бъде записано субсидията за него да се получава от съответното училище или градина, независимо от собствеността й. Принципът е и справедлив, и пазарен", коментира Цвета Тановска в дискусия на Капитал във Фейсбук.

"Родителите, чиито деца са в частните учебни заведения, също са данъкоплатци. Така таксите в частните заведения ще поевтинеят и те ще станат достъпни за повече деца", добавят от Овъргаз, които имат собствена детска градина.

За Външно министерство субсидията не е достатъчно решение. "Вероятно това би улеснило и решило отчасти чисто бюджетния проблем за създаването на детска градина, но не решава проблема, че МВнР няма капацитета да управлява детска градина, тъй като за това се изискват специфични знания", каза Даниел Стефанов.

Тук идва моделът на компании като МТел и Сименс. През последната година те преустроиха собствени помещения и ги отдадоха на вече съществуващи частни детски градини (вижте повече за различните модели фирмени детски градини в каретата). Едно по-конкретно законодателство, което да определи публично-частното партньорство в предучилищното образование, може да направи възможен такъв тип аутсорсинг и за държавни институции. А докато законът стане факт, остават гъвкави варианти за детски градини в офиса с повече участие на родителите.

Ведомствена градина със смесено финансиране


Детска градина "Виктория" е създадена през лятото на 1992 г. за служителите на норвежкото външно министерство. Тя е частна собственост, притежавана и управлявана от създадена за целта фондация. По информация на Норвежкото посолство в София фондацията е отделна структура, но в седемчленния управителен съвет има и представител от Външно министерство.


Общата площ на градината е 220 кв.м., а капацитетът й е 28 деца на възраст между 0 и 6 години, отглеждани в две групи от 7 служители.


Според норвежкия Закон за детските градини всички градини (частни и държавни) се третират като равностойни по отношение на публичното финансиране. Субсидиите за частните детски градини на територията на дадена община се управляват от общината.

Фирмена детска градина със собствено управление


Овергаз


"Слънчево зайче" не е корпоративна детска градина в чистия смисъл, защото в нея се допускат и деца на хора, които не работят в Овергаз. Тя е част от учебния комплекс "Българско школо", създаден през 1999 година. Той е частен и се издържа единствено от таксите, които плащат родителите. През миналата учебна година броят на децата в детската градина е бил 40, 20 от тях са деца на служители на компанията.


Изграждането на комплекса е финансирано изцяло от компанията. Помещава се в бивша общинска детска градина, която е била изоставена и затворена. Овергаз финансира ремонта и купува оборудването. Част от учителите идват от Факултета по предучилищна и начална педагогика на Софийския университет.

Корпоративна детска градина с аутсорсинг


Мтел


Мобилтел прави реконструкция на една от съществуващите сгради и покрива консумативите на детската градина, открита през 2010. Операторът, частна детска градина "Съни", прави подбор на персонала, който задължително минава и през интервю с представители на Мобилтел. Детската градина е корпоративна и не се приемат деца, чиито родители не работят в компанията. Месечната такса се заплаща от родителите, като компанията е договорила преференциална цена, наполовина по-ниска от средната месечна вноска за частна детска градина в столицата. Родителите не са ангажирани с управленски и административни задачи в детската градина.


Сименс


Инвестицията на Сименс в детска градина в офис сградата е около 200 000 лева. За оператор на фирмената градина, открита в началото на 2009, Сименс обявява конкурс и избира частното немско училище и детска градина "Веда". В градината се обучават общо 30 деца в една яслена група (от 18 месеца до 3 години) и първа група детска градина (за деца от 3 до 6 години). Освен първоначалната инвестиция за изграждането на детската градина, компанията поема и около 40% от годишната такса за всяко дете на служител на Siemens. Служителите на Сименс са с предимство, но ако останат свободни места в градините операторът има право да ги запълни с деца извън компанията.


Дейността на детската градина се контролира от родителски комитет, който включва трима служители на Сименс, чиито деца посещават градината. Родителският комитет контролира функционирането на детската градина, сигурността и грижите за децата, условията за прием и спазването на договорните условия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    napbon avatar :-|
    napbon
    • - 1
    • + 5

    Не виждам смисъл от обсъждане на частното на частното.( Частно, не в смисъл на собственост, а в смисъл на изключение.) По-широката дискусия е не за корпоративни, а за частни(собственост) детски градини.
    Принципът е същия, като даването на пари за частни у-ща. А различното е, че докато държ. у-ща все пак могат да обхванат целия набор, детските градини не могат.
    Вместо държавата да се разтовари от тази тегоба и да прехвърли тежестта върху частните предприемачи, тя съвсем необяснимо се пречка.

    Нередност?
  • 2
    valterr avatar :-|
    valterr
    • + 3

    Държавата да не се пречка - който иска, нека отвори детска градина /дай боже повече/. Такива големи фирми като изброените нямат нужда от държавната помощ - ще намерят начин да се финансират, особено като става въпрос за децата на служителите им. Та те харчат повече пари за банкети например. А държавните пари да отиват за държавните градини и училища. Ако се намери подходящия начин за контрол/в това е същността/, нещата ще се пооправят.

    Нередност?
  • 3
    napbon avatar :-|
    napbon
    • - 1
    • + 4

    В началото на 60-те, също нямаше места в детски градини. Една жена инвалид, гледаше мене и още 2 деца в апартамента си, срещу 30 лв/калпак. Майка ми вземаше заплата от 40 лв като счетоводител. Работеше, за да не си загуби работата.
    Като вземат да ми хвалят соца...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал