Видео: Шествие в подкрепа на задължителното изучаване на религия в училище

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Това са кадри от петъчното национално литийно шествие в подкрепа на задължителното изучаване на религия в училищата. Няколко хиляди души, предимно свещенослужители и пенсионери, дошли от различни градове, вървяха от НДК до катедралата "Александър Невски", където патриарх Максим отслужи молебен.

Какво остана извън видеото?

Две възрастни жени, които казаха, че "е редно" религията да се изучава в училище, защото "децата трябва да имат страх от някого, от Бога. На религия трябва да се учат от най-малки, в семейството, а в училище да помагат, защото учителката е половин майка".

Момичетата от църковен хор в Троян, които не бяха сигурни дали искат да изучават религия, но и никой досега не им е предлагал да я учат, дори като свободноизбираем предмет.

Група французи, които се чудеха каква е тази маса хора и после споделиха, че във Франция всяка сряда може да се изучава един час религия, "по желание".

Отец Божидар, преподавател в Духовната семинария, който коментира: "Защо децата да изучават религия ли? Най-малкото, за да различават добро от зло, защото ценностната им система е объркана. Добре е това да се случва още в семейството, то да е първо, а ние подкрепяме семейството, помагаме им. Много е важно децата да се срещнат с основните истини докато са малки, защото ако от малки не ги попият, после ще им е много трудно".

Повече за исканията на Българската православна църква, за позицията на правителството, на експерти и на читателите на Capital.bg - в дебата по темата тук.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daria_vip avatar :-|
    daria_vip
    • - 3
    • + 2

    тези неуки хорица нямат и на идея какво правят .
    манипулацията е велико нещо и затова демокрацията е лош избор защото манипулирани овце и тъпанари като тези на карпо дълбоко в разединението
    Основата на тези които ще се облагодетелствани от религия в училищата в българия са булгаро мюсюлманските промити мозъци -хора неуки ,неграмотни ,некадърни,прости и изостанали .
    Половин българия живее под ислямски джихад Когато разрешиш на един етнос религия в уилище не може да забраниш на друг о неразумний и малоумнии българино .
    Мюсюлманските нагли организации манипулират простите хорица с цели зад които прозират техните мръсни интереси прокарвани чрез малоумни българи като тези по горе на които чрез манипулация им е внушено да настояват че искат религия в училище >
    По лошо тези отгоре които искат да наложат това са абсолютни предатели и разрушители на нацията
    Религиозни предмети в училище ще са за сметка на българският данъкоплатец .
    Искам да кажа МНОГО ЯСНО че БЪЛГАРИТЕ ще трябва да ПЛАЩАТ ОТ ЗАПЛАТАТА СИ ЗА ходжи ,имами ,КОРАНИ и прочие ПОМИЯ
    и как това ще заздрави и така оаканата ни държава ???
    В българия мястото на религията е вънот училището .
    дискриминирани ,винаги ще заемаащите най скапанитре позиции в държавата и тютюневата промишленост да знаят че мястото им е в обора кадето са кмпетентни а не да изразяват малоумните си интереси по този начин защото никой 5 пари не дава кой олигофрен какво иска а именно става това което е целесъобразно
    ДС да спре парите от Рияд и тогава всички самозвани български подлоги и търкофили талибани прокарващи политика за разрушение на българия и нацията да ги видя тогава

    Нередност?
  • 2
    naschenec avatar :-@
    Naschenec
    • + 4

    Страхотен "морал" и духовни " ценности" са демонстрирали и християнството и исляма през вековете ...
    Като започнем от гоненията срещу юдеите от " новопроизведените " християни , преминем през ИНКВИЗИЦИЯТА и 11 септември , та и да достигнем до разплутите попове в джипове и самоубийствените атентати срещу съвсем невинни хора !
    БЛАГОДАРЯ !
    Нямаме нужда...
    А тези , които искат да си ги изучават- да го правят в свободните от учебни занятия дни и НЕ ФИНАНСИРАНО от НАШИТЕ ПАРИ !!!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал