Хвани пушача

Здравните инспектори разчитат на граждански сигнали за нарушения на забраната за пушене

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Изумително, току що забраниха пушенето в 5 (пет) заведения... какъв неземен "прогрес" :-/ "

Така коментира днес в Дневник LIVE читател, след като научи, че наредбата за пушене в закрити обществени места най-после е факт. Постановлението допълва с технически указания промените в Закона за здравето от юни т.г., с които се въведе частична забрана за пушене на обществени места.

Сигурно си спомняте, че през февруари група депутати от ГЕРБ внесоха предложение за отмяна на пълната забрана за пушенето, приета от предишното правителство, и след близо четири месеца ожесточени дебати в парламента, граждански протести и онлайн дискусии (Капитал направи пълната забрана своя кауза) на 4 юни промените влязоха в сила и пълната забрана беше "отложена". Тогава законът определи, че може да се пуши само в обособени помещения в хотели, заведения, жп гари и летища, кораби и в сгради с работни места.

Нагласи

Според проучване на "Ноема" две трети (60,6 %) от хората подкрепят и ще спазват мерките за забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места. Почти всеки шести интервюиран (17,9 %) заявява, че въпреки, че не подкрепя забраната, ще се наложи да спазва тази забрана. 6 % категорично не подкрепят мерките и заявяват, че няма да ги спазват. Почти толкова е и делът на хората, които не подкрепят и няма да спазват забраната за пушене в затворени работни помещения (5,3 %).

Новината от днес е, че цигарите ще са забранени и в заведенията за хранене, разположени в обща сграда с други обекти и неизолирани от тях - например кафенетата в общите части на търговските центрове. Точно тях имаше предвид и читателят, когото цитирахме по-горе.

Новото старо

След като на пресконференцията днес Маша Гаврилова, началник-отдел "Опазване на общественото здраве" в Министерство на здравеопазването, няколко пъти подчерта, че и наредбата от 2004 година е предвиждала механична вентилация, решихме да я сравним с постановлението, което днес я отмени. Оказа се, че новата наредба повтаря старата в най-оспорваните изисквания, които противниците на тоталната забрана смятат за неизпълними във време на криза:

- в помещенията, в които се пуши, да има механична вентилация, която да работи през цялото работно време на обекта и трайна маркировка "Място за пушене" (в новия вариант е "Помещение за пушене") и

На въпрос на "Капитал" възможно ли е връщането на пълната забрана на пушене на обществени места Маша Гаврилова отговори така: "Ние много искаме и ще настояваме пред депутатите да се въведе ако не тази, то поне другата година. Но това е политически въпрос"

- в заведения с повече от 60 места (стар вариант) или повече от 50 кв. м (нов) да се допуска пушене само в обособени помещения и в тях да не се пускат лица до 18 годишна възраст.

Тогава какво въобще променя новата наредба?

Различно е изискването за невъздухопроницаеми стени и затварящи се врати между помещенията с пушачи и непушачи, както и светлинната сигнализация, която работи ако е включена вентилацията. Сигнализацията се оказва ключова, щом в 5 от общо 9 точки подробно се описва с какъв шрифт, цвят, фон и графика трябва да се обозначи "Помещение за пушене", "Заведение без тютюнев дим" и задължителната табела "При неработеща вентилация сигнализирайте управителя на обекта или дежурния инспектор на телефон...".

Разчитаме на гражданската ви съвест

Тъй като досега малко собственици на заведения се съобразяваха с изискванията, в сила от 2004,  очевиден е опитът на Министерството на здравеопазването да засили контрола върху изпълнението на забраните - като разчита на гражданите сами да сигнализират за неработеща вентилация и неотделени помещения. Защото по думите на Маша Гаврилова "Колкото и много да са инспекторите на РИОКОЗ, те не могат да покрият всички обекти".

Тя призова всеки, който забележи неработеща сигнализация и вентилация, веднага да се оплаче на собственика или да звъни на посочения дежурен инспектор. По нейни наблюдения хората не протестират достатъчно и не отстояват докрай правата си. "Докато не стане естествен протест, не може да има успех. Затова подавайте сигнали, важно е съдействието", каза Гаврилова и обеща инспекторите да проверяват сигналите с приоритет.

Ще проработи ли новата форма на съвместен контрол РИОКОЗ-граждани? Ще стане ясно след Нова година, когато всички затворени обекти трябва да са изпълнили изискванията и инспекторите ще тръгнат на проверка. 

Всичко за дебата за забрана на пушенето на обществени места може да намерите тук

Забраните

Заведения до 50 кв.м сами решават дали да са за пушачи или непушачи, а тези над 50 кв. м задължително обособяват зони за непушачи, отделени с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. Помещенията, в които се пуши, трябва да са по-малки от частите, в които не се пуши. Освен това в тях трябва да има добра механична вентилация. В нощните заведения може да се пуши без отделени помещения, а достъпът до всички места, в които се пуши, е забранен за лица до 18 години. На вратите трябва да има и специални табели, които да показват, че са помещения за пушачи, както и че пребиваването на младежи до 18 години в тях е забранено.

Глобите

Санкциите за нарушителите са регламентирани в Закона за здравето. Глобите за едноличните търговци са от 300 до 1500 лв., а за юридически лица от 500 до 10000 лв. Със санкция от 50 до 300 лв. се наказват физическите лица. Изключение има за нарушилите забраната за допускане на лица под 18 години в помещения за пушачи - там глобата за юридически лица е от 400 до 800 лв., а при повторно нарушение - от 800 до 1000 лв.

43 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    viictor avatar :-P
    Драго ми е- Драгой Европейчев
    • - 27
    • + 7

    На гол тумбак чифти пищови-Европа ще ни ръкопляска.Пушенето ни е най-големия враг?! Браво отличници европейски и бивши СССР-ски!

    Нередност?
  • 2
    aussie avatar :-P
    aussie
    • - 1
    • + 7

    ".....60 места (стар вариант) или повече от 50 кв. м (нов).........." -
    опитайте се да съберете 60 стола в 50 кв.м помещение. Това е разликата между старата и новата наредба :)

    Нередност?
  • 3
    klouna avatar :-|
    klouna
    • - 15
    • + 14

    Пълни глупости. Щом цигарите са вредни и пречат, да ги забранят тотално. Какво е това, хем са вредни, хем трябва да се продават, че печелим от тях. Уж вдигнаха акциза за да намалее употребата, а сега са недоволни, че паднали приходите от акциз. Ами ще паднат, след като толкова много хора спряха да пушат цигари(предимно с бандерол).
    Много ме е яд на тази човешка глупост. Хем ги сърби, хем...
    Като един бивш пушач съм твърдо или да се пуши навсякъде или да се забрани производството и продажбата....

    Нередност?
  • 4
    bratdomingo avatar :-|
    Минчо Шишков
    • - 10
    • + 12

    Добре аз съм съгласен да сигнализирам, ако видя че в някое заведение нарушават забраната, но на кой телефон трябва да се обадя. Толкова ли е трудно да се дефинира една национална линия, и всеки да звъни там. А сега какво - за да се обадя, трябва да търся кой е телефона на инспектора, отговарящ за съответното заведение. И как ще го открия този телефон, не е ясно.

    Нередност?
  • 5
    plamenj avatar :-|
    alderweireld
    • - 2
    • + 13

    Понеже коментарът в началото е мой - отнася конкретно се за забраната за пушене в откритите кафенета в моловете (ъпдейт в l!ve-a на capital от пресконференцията). Но е верен и като цяло.

    Наредбата и законът са написани така, че да не се спазват - това е идеята и съзнателно не се създава работещ механизъм за контрол. Така, както не се спазваха и досегашните нормативни актове. Единственият работещ механизъм е пълната забрана. Защото сега собствениците на заведения ще правят всякакви шашми за да угодят на агресивните пушачи...

    Нередност?
  • 6
    deni.simeonova avatar :-|
    Дени Симеонова
    • + 6

    До коментар [#4] от "bratdomingo":

    според наредбата във всяко заведение, в което се пуши, трябва да има табелка с телефонен номер на инспектор, на който да сигнализирате. другият вариант е да си запомните номера на дежурния инспектор в РИОКОЗ в населеното място, в което живеете. например за София това е 02/ 832 31 10; може да изпращате сигнали и по e-mail: [email protected]. ето повече за подаването на сигнали http://capital.bg/906684

    Нередност?
  • 7
    nipper avatar :-(
    nipper
    • - 4
    • + 15

    До коментар [#3] от "klouna":

    Значи, по твоята логика или трябва да се забрани тютюнопроизводството, или всички да пушим?! Еми сори, ама не искам когато някой запали цигара и аз да пуша с него!

    Пълна забрана за всички затворени помещения! ..... като в цивилизованите страни.

    Нередност?
  • 8
    schumener_beer avatar :-|
    шуменско пиво
    • - 2
    • + 18

    Не ме учудва съпротивата на кръчмарите. Те са заинтересована страна, макар и недобре осведомена и затова противяща се. Учудва ме кретенизма на публиката. Не знам дали е резултат от исконното българско отричане на всичко което не сме пробвали ("такова животно нема!) или на елементарно неразбиране или по-скоро несъобразяване с правата на околните. Което пак си е твърдо нашенски патент. Няма да разсъждавам надълго. Само ще подкрепя мнението, че пълната забрана е единственото вярно решение. И колкото по-скоро влезе в сила, толкова по-добре ще бъде за всички! Повтарям: ЗА ВСИЧКИ!
    В т.ч. и за пушачите! Живея в такава страна и уверявам ви, забраната се прие много бързо. А доволни от нея са наистина всички. В т.ч. и самите кръчмари! Опасенията им, че ще им паднат оборотите изобщо не се сбъднаха. Даже напротив!

    Нередност?
  • 9
    viictor avatar :-P
    Драго ми е- Драгой Европейчев
    • - 22
    • + 4

    Нека не спираме до тук.Да забраним леките коли-стават много катастрофи с ранени и убити! След това алкохола-поне да му сложим надписи като на цигарите въпеки че не е опасен колкото цигарите- цироза и смъртни случаи по пътищата-нищо работа.След това филмите-много насилие! тогава Европа ще разбере че и ние сме дали нещо на света!Може и нещо умно да измислим-да забраним графитите и чалгата- ама нейсе не е за папагали тази работа!Как ще караме на червено както се пееше във една тъпа песен!

    Нередност?
  • 10
    viictor avatar :-|
    Драго ми е- Драгой Европейчев
    • - 9
    • + 2

    Да вярвам ли,че интелигенцията няма мнение по въпроса!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал