Фас по-малко

Има ли надежда за ограничаване на пушенето?

Законът забранява да се пуши в общите пространства в моловете. В деня на влизане на наредбата в Старбъкс в The Mall се пушеше, но обещаха да махнат пепелниците<br />
Законът забранява да се пуши в общите пространства в моловете. В деня на влизане на наредбата в Старбъкс в The Mall се пушеше, но обещаха да махнат пепелниците<br />
Законът забранява да се пуши в общите пространства в моловете. В деня на влизане на наредбата в Старбъкс в The Mall се пушеше, но обещаха да махнат пепелниците<br />    ©  Денислава Симеонова
Законът забранява да се пуши в общите пространства в моловете. В деня на влизане на наредбата в Старбъкс в The Mall се пушеше, но обещаха да махнат пепелниците<br />    ©  Денислава Симеонова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В най-добрия случай този текст трябваше да започне така: 2010-та ще запомним като първата година, в която беше въведена пълна забрана за пушене на обществени места в България...

Само че хепиендът не се хареса на депутатите от ГЕРБ, които го махнаха от сценария още през юни.  Вместо това въведоха частични ограничения под формата на наредба за условията, при които се допуска пушене в закрити обществени места, която влезе в сила преди три дни. Сега собствениците на ресторанти и кафенета мога да избират дали да допускат пушене или не. Всеки може да реши на територията му да не се пуши изобщо, а ако се пуши трябва да има отделни помещения с твърди прегради между пушачи и непушачи.

Ще се промени ли нещо?

Около 19 декември ситуацията не изглеждаше много оптимистична: в заведенията продължаваше да се пуши без прегради, а до нас стигнаха сигнали и сами видяхме, че се пуши дори в офиси, работни помещения и автобуси, където пълната забрана е факт от години.

Всъщност частичната забрана донесе малка надежда за непушачите и почти никакво щастие за търговците, заради които всъщност беше отменена пълната забрана (не и без сериозно лобиране от страна на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите). Сега управителите на заведения отлагат реконструкциите с оправданието, че са необходими големи инвестиции, за да разделят помещения за пушачи и за непушачи и да монтират климатични инсталации.

В "Мотто" на ул. Аксаков ден преди влизане на новите правила на въпроса какво ще решат за заведението отговориха така: "Виждате, че сме разделили масите на такива за пушачи и такива за непушачи. Представете си сега, че тук, по средата, има прозрачна преграда. Планът е готов, само още не сме го изпълнили".

В неделя в The Mall на Цариградско шосе цигареният дим се стелеше в откритите пространства пред кафенетата на всички етажи. Особено фрапиращо изглеждаше дима в Старбъкс, след като преди няколко месеца от заведението заявиха за Капитал, че спазват политика за забрана на цигарите във веригата в целия свят. Управителката на Старбъкс в мола заяви, че знае за наредбата, но очаква официално съобщение от ръководството на търговския център, за да махнат пепелниците. Ден по-късно въпросният имейл беше изпратен до всички търговци в центъра, ни убеди Антоанета Раднелиева от The Mall: "Наредбата засяга предимно кафенета и ресторанти, но ние изпратихме съобщение за забрана за пушене в мола до всички търговци". Тя потвърди, че вече са идвали  инспектори на проверка с предписания към конкретни търговци, защото наредбата се е нарушавала на тяхна територия, но добави, че в мола също има правилник за вътрешния ред и ще следят забраната да се спазва.

С малко помощ

Хората, които търсят място без дим, все още трябва да подбират внимателно между малкото заведения, които са взели решение да не допускат пушене или са направили необходимите прегради. Ако сте от тях, може да подавате сигнали за нарушения до здравните инспектори в съответната Регионална служба по опазване и контрол на общественото здраве - за София телефонът е 832 31 10, e-mail [email protected]. Самото Министерство на здравеопазването заяви, че разчита на гражданска подкрепа, за да се справи с проверките. Инспекторите започват и нарочни обиколки за нарушители от началото на новата година.

Още един начин за контрол е да сигнализирате за заведения, в които не се пуши или има помещения без пепелници във форума към каузата на Капитал. Предложенията ще добавяме към списъка,  подготвян от коалиция "Без дим", която ще работи заедно със здравните инспектори за по-добър контрол и спазване на ограниченията за пушене.

Капитал ще продължи да настоява за пълна забрана на пушенето. Каузата ни до момента е подкрепена от 461 души, а темата е сред най-коментираните през цялата година. Благодарим ви, продължаваме. Докато не стане

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sutura avatar :-|
    Sutura
    • - 3
    • + 10

    Много ми се иска да видя, че не се пуши на обществени места...но...няма да стане скоро. Дори не сме направили и първия опит. За разлика от Гърция примерно, където се опитаха и провалиха здраво още първия път (защото на хората им се пуши), тук дори нямаше и първи опит...Всички мерки от рода на табелки, прегради, фунний на летищата са само прах в очите. Все едно алкохолик да каже ще дръпна, ама само 50 грама....абе да...

    Нередност?
  • 2
    zbat avatar :-|
    J. Radev
    • - 6
    • + 15

    Според мен няма наистина състоятелна икономическа причина срещу забраната за пушене на обществени места. Не говорим дори за пряко съпоставяне с обществените разходи за здравеопазване, които се правят за коригиране на вредата от тютюнопушенето.
    Нека направим анализ на най-широко използвания икономически аргумент - "спад в оборота на заведения за хранене и питейни такива (т.е. ресторанти, кафенета, дискотеки и т.н.)". Тук ще разделим проблема на две части - 1.резонно ли е да се очаква спад в дългосрочен аспект и 2.дори и да има спад има ли реална загуба за държавния бюджет
    1. Идеята че ако не се пуши в заведенията хората ще ги посещават по рядко можем да проверим ако се запитаме какво кара хората да посещават подобни заведения - дали само за да изпушат по цигара и или задоволяват някакви други нужди (например от общуване със себеподобни лице в лице, танци, хубава музика, добре приготвена храна и т.н.). Отговора оставям на вас - всеки да прецени за себе си, но е факт че в аргумента дали се пуши в дадено заведение или не е решаващ при посещение единствено ако има разлика в заведенията. Ако навсякъде е забранено, този аргумент има нулево значение.
    2. Нека за миг допуснем, че все пак ще има спад в посещаемостта. Е и? Единственото до което би довело това е спад в укритите обороти, като официалните такива естествено ще останат на настоящите си нива (малка част от реалните такива, както показват нееднократно акциите на НАП по питейните заведения). Т.е. от гледна точка на фиска - нулев отрицателен ефект.
    Да обобщим - при положение че икономическия аргумент против забраната за тютюнопушене не е състоятелен, и при положение че има няколко силни аргумента в подкрепа на забраната - защо все още се води спор да има забрана или не?

    Нередност?
  • 3
    izida avatar :-|
    Ирина Марудина
    • + 11

    Скай сити: От около седмица-две има табели "Пушенето в мола е забранено, при нередност се обадете на тел....." по колоните в централното пространство с кафенето. На повечето маси, включително тези до колоните с табелите, има пепелници и се пуши.

    Нередност?
  • 4
    izida avatar :-|
    Ирина Марудина
    • + 4

    Всъщност наблюденията ми са от миналият четвъртък - така че щом наредбата е влязла преди 3 дни, може и да са махнали пепелниците.

    Нередност?
  • 5
    valdes avatar :-|
    Valdes
    • - 13
    • + 12

    Няколко основни грешки:
    1 - Много грешно е да се твърди, че обществото плаща за здравословните проблеми на пушачите. Като работещи, пушачите си плащат здравните осигуровки предвидени по закон. Ако има проблем, той е в закона а не в пушачите!
    2 - Всички мероприятия срещу пушачите са толкова непрофесионално направени, че ефекта най-често е обратен. Сякаш са направени от непушачи и са насочени към непушачи. А пушачите къде са?!
    3 - Няма държава в света, която да води адекватна борба срещу пашенето!! Защо ли?! Ето Ви един прост пример - ако си купите един стек цигари с цена ~ 45 лв., то Вие внасяте ~ 36 лв. като такси, данъци и акцизи. Коя държава ще се откаже от тези приходи в бюджета си?! (кой кого издържа??)
    4 - Като бивш (надявам се) пушач, смело мога да твърдя, че в по-голямата си част акциите срещу пушенето са "пушилка" или много шум за нищо, но в замяна на това са и доста скъпи. Нарочно са такива, нищо лично - просто БИЗНЕС!!!

    Нередност?
  • 6
    peho avatar :-|
    peho
    • - 6
    • + 11

    "Като работещи, пушачите си плащат здравните осигуровки предвидени по закон"
    Да бе да. Не може сериозно да твърдиш, че с жалките като сума осигуровки може да се покрият разходите по един раково болен. И те са жалки защото голяма част от хората се осигуряват на нисък доход, защото са част от сивата икономика. И аз като непушач им плащам лечението на болест която те сами са си причинили.

    Нередност?
  • 8
    valdes avatar :-|
    Valdes
    • - 5
    • + 3

    До коментар [#6] от "peho":
    Нарушават ли ЗАКОНА???!! Не!! От икономическа гледна точка идиотите нанасят доста по големи щети, ама и те толкова плащат, нали?
    Когато пишеш за раково болните, нали НЕ намекваш, че рака на гърдата е проблем на носителя му?! Запознат ли си колко вида рак има и за колко от тях има доказана връзка с пушенето?!

    Нередност?
  • 9
    valdes avatar :-|
    Valdes
    • - 1
    • + 2

    Що се отнася до "жалките суми", ето ги: http://news.ibox.bg/news/id_76501978

    Нередност?
  • 10
    peho avatar :-|
    peho
    • - 1
    • + 4

    "Когато пишеш за раково болните, нали НЕ намекваш, че рака на гърдата е проблем на носителя му?! "
    Не бъди дребнав, много добре знаеш, че става дума за рак на белия дроб. И да, има и други приченители на болестта.
    "Що се отнася до "жалките суми", ето ги"
    Айде сега ми обясни какво общо има това с здравните осигуровки които плащаме.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал