Голямото нощно бдение

Поредната драма с опашки пред детските заведения е колкото административна грешка, толкова и синдром за сгрешена социална политика

Стройната организация пред яслите включваше проверки на присъстващите на всеки кръгъл час
Стройната организация пред яслите включваше проверки на присъстващите на всеки кръгъл час
Стройната организация пред яслите включваше проверки на присъстващите на всеки кръгъл час    ©  Иво Мирчев
Стройната организация пред яслите включваше проверки на присъстващите на всеки кръгъл час    ©  Иво Мирчев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Втори януари, седем часа сутринта. Температурите са под нулата, а улиците в неделя след посрещането на Новата година - празни и тихи. Не и пред ясла 55 в кв. "Павлово", където родители чакат още от предишния ден на опашка, за да запишат децата си в заведението. Някои пък обикалят около нея още от края на декември, за да следят кога ще започне подаването на молбите. Иван Петров е номер 17 в списъка и се подготвя да прекара следващите 24 часа в нечовешки студ, игри на белот и дълги разговори защо всичко в България трябва да бъде толкова сложно. Взел си е спален чувал, но така или иначе на всеки кръгъл час трябва да се обозначава, че е все още там, за да не го зачеркнат от списъка на чакащите. Така както отпада една майка например, която чака през целия неделен ден с двете си деца, но вечерта си тръгва, защото няма кой да ги гледа, а студът започва да хапе жестоко. Единствената добра новина е, че в подобни екстремни ситуации българите противно на очакванията се организират добре - списъците се спазва стриктно, на всеки кръгъл час се правят проверки, осигурени са провизии, членове на семейството дават смени. И така до към пет и половина в понеделник, когато директорът на яслата специално идва по-рано на работа, за да прекрати мъките на мръзнещите родители.

Такава беше ситуацията пред няколко общински ясли в София в първите дни на 2011 г. Подобни проблеми имаше и в други големи градове като Пловдив и Велико Търново. Причината е, че местата в яслите са недостатъчни и макар документи да се подават целогодишно, принципът на приемане е по реда на молбата или "който превари". Като в социализма, когато прясното мляко вървеше в промоция с ранното ставане сутрин или се организираха денонощни бдения за цветен телевизор или печка "Раховец". Обидното е, че тук става дума за достъпа на деца до социални услуги, които им се полагат.

Росица Владимирова, директор на детска ясла "Бонбон" в район "Триадица", която на 3 януари също осъмна с опашки от изнервени родители, коментира, че това е "напрежение, което се създава изкуствено заради уплахата на родителите, че няма да успеят да запишат детето си". Тя обясни, че е уверявала родителите и в телефонни разговори, че няма смисъл да идват преди 8 сутринта, но те започвали да се тълпят още от 6 часа. Капацитетът на детска ясла "Бонбон" е 64 места. Само до момента са подадени 85 молби (някои от тях са още от края на миналата година), а класиранията с приетите деца ще бъдат обявени чак през юни. В детска ясли "Слънчево зайче" в кв. "Изток" (единствената в района) пък, където нямаше нощни бдения на разтревожени родители, подадените молби до момента са 120 при капацитет на заведението 40 деца.

е-какво?

Казусът в София е с 26 детски ясли, които не са включени в електронната система на Столичната община (СО) за записване и класиране в детски заведения. Тя обхваща детските градини и обединените детски заведения (ОДЗ) и работи сравнително добре през последните две години. Яслите обаче се водят към Министерство на здравеопазването, а се управляват от дирекция "Здравеопазване" в СО. А електронната система е в компетенциите на дирекция "Образование" и по всичко личи, че става дума за административна неразбория. "Отговорността за забавянето и мудността са на ресор "Здравеопазване", коментира за "Капитал" Малина Едрева, председател на групата на общинските съветниците от ГЕРБ и председател на комисията по образование в общинския съвет. Според нея от тази дирекция ще бъде поета и отговорността за ситуацията с опашките. Едрева смята, че при разработването на електронната система приоритет са имали детските градини, защото са част от предучилищното образование. Освен това се счита, че отглеждането на детето до 3-годишна възраст е отговорност на семейството и яслите се явяват като специализирана услуга с медицински персонал. Детските ясли обаче са вторият етап от разширяването на системата и според уверенията на кмета на София Йорданка Фандъкова през цялата минала година е работено за включването им. Това не обяснява защо срокът, който общината дава за интегриране на яслите в системата, е чак краят на 2011 г. Още повече че по думите на Явор Джонев, председател на надзорния съвет на "Сирма груп холдинг" - фирмата, която разработва и поддържа електронната система за записване в детските градини, технически проблем за включване на яслите няма и това би отнело не повече от една седмица. Не получихме задоволителен отговор от столичната администрация защо при това положение те разтягат този процес за още една година (повече за електронната система в карето).

Дори и работещата система си има обаче своите недостатъци. Така например Иван Петров, който чакаше пред ясла 55 в кв. "Павлово" да запише дъщеря си, е опитал първо онлайн, но тъй като работи на граждански, а не на трудов договор, системата му отнема точка при класирането в яслена група в ОДЗ. Поради тази причина резултатите му в електронната система стават по-малки от средните и това намалява значително шанса на детето му да бъде прието. Според системата за оценка в момента с предимство са семействата с постоянен или настоящ адрес в София, такива, в които един от членовете работи в детско или здравно заведение, самотни родители или такива със здравни проблеми, студенти и т.н. Трябва да се добави и това, че ако детето е било в ясли, то получава една точка допълнително за класацията в детската градина. "Няма абсолютно справедлив начин за класиране на децата", обяснява Цвета Брестничка, председател на управителния съвет на асоциация "Родители", която е в работната група по развитие на електронната система. Тя смята, че й в момента голям акцент се поставя върху защитата на най-слабите семейства и в дългосрочна перспектива това би било мрежа за сигурност за цялото общество.

Бум, бейби, бум

Като изключим обичайната бюрократична бъркотия, истинският проблем всъщност е демографски - недостигът на места в яслите и детските градини. По данни на СО от 1998 г. до 2002 г. в София са били закрити 44 детски градини. На този фон през последните години раждаемостта се увеличава (виж графиките), както и миграционните процеси към столицата. И въпреки че през 2007 г. общината започва да работи в посока строителство на нови детски градини и разширяване на вече съществуващите (за три години са построени 40 нови сгради), местата все още са по-малко от броя на кандидатстващите деца. Освен това проблемът не засяга единствено предучилищната подготовка и много скоро ще обхване и училищата. Особено в новозастроени квартали, като "Манастирски ливади" например, който дели една общинска ясла с капацитет от около 40 деца с още няколко района. Там частните ясли и градини са на всяка крачка, но на около пет пъти и повече по-високи цени от общинските.

Ясно е, че общините няма как за кратко време да смогнат със строежа на нови сгради и набирането на медицински и педагогически персонал. Има обаче и алтернативни услуги, които могат да са в помощ на родителите при отглеждането на децата. Като например публично-частни партньорства, в които общините предоставят помещения, а родителите поемат организацията и останалите разходи по грижата за децата. Тази услуга би била по-скъпа от общинска ясла или градина, но по-евтина от частната и има родители, които биха се съгласили на нея, обяснява Цвета Брестничка от асоциация "Родители". Иначе, "когато един ресурс не достига, винаги една група бива ощетена", казва тя.

Унизителната ситуация, в която на едно дете се гарантира място в детско заведение (а после и в училище) в зависимост от това доколко родителите му издържат на студ, глад и нечовешки условия, е срамният резултат от провеждана години наред недалновидна социална политика. Общинските администрации не помислиха и достатъчно рано за алтернативни начини, чрез които могат да подкрепят родителите в отглеждането на децата им. Ако този процес се развиваше паралелно със строежа на нови сгради и тържествени откривания на детски градини обаче, нощните бдения на семействата около детските заведения нямаше да са обичайното абсурдно начало на всяка Нова година.

Хаос със системата

Допълнителен хаос внася и идеята на общината да подмени изцяло системата за детските градини. В момента тече обществена поръчка за нов софтуер, който, освен че ще изпълнява функциите за записване и класиране на децата, ще бъде интегриран и с други информационни системи като данъчната или тази на ГРАО и ще съдържа допълнителна информация за детските заведения, като например присъствие на децата и храната, която им се дава. По думите на Тодор Тодоров, директор на дирекция "Информационно обслужване и технологии" в Столичната община, сегашната система не може да се пригоди към тези изисквания и за общината би излязло по-евтино, а за потребителите - по-ефективно, ако се разработи нова система. Не на същото мнение е Явор Джонев от разработилите сега действащата система "Сирма груп", според който тя е една от малкото работещи електронни услуги в България, може да се интегрира според новите изисквания на общината и смяната й би била много рисково начинание. Затова и "Сирма" няма да участват в новата обществена поръчка. Всъщност договорът на "Сирма" с общината изтича края на май и ако дотогава новата система не бъде готова (което не е ясно как ще се случи, при положение че документи за конкурса ще се приемат до 18 февруари), проблемите вече няма да са само за родителите от опашките пред яслите.

по темата работи и

Елена Старидолска

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 16
    • + 6

    ".....раждаемостта се увеличава ...." да ама рестипутите на лостов побързаха да краднат, "приватизират" по тяхному, де що има, щото държавата лош стопанин... аде сега добрите стопани постройте 40 нови детски градини за здравето на рестипутландия....

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 9
    • + 13

    От таблицата с раждаемостта по градове си проличава стихийният, неконтролируем процес на миграция към София. Постепенно България придобива облика на една африканско-азиатска кочина, където цялата покупателна способност изкуствено е придърпана в столицата, а подир нея и цялото население. Социалните благини трявба да са достояние на всяко дете, и щом не стига, нека не стига за всички поравно. Ще се наложи временно, децата в София да имат гарантирана детска градина за 1 година на дете, или 2 години на дете. За другото време - баби, частно и т.н. Но да се знае отсега. И когато си дойде всичко на мястото - сметките за парно да се събират изкъсо, данъците да се плащат изкъсо от всички, паркирането на общинската улица пред блока да се заплаща, детската градина - 1 година и другото: бай кеш 500 лева на месец, тогава първите 100-200 хиляди жители на града ще изгърмят финансово и ще почнат да се изтеглят към провинцията в безкрайни бежански колони.

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 10
    • + 3

    До коментар [#2] от "cinik":цинично, но непрактично, по лесно ни е да изметем лостоваците, приватизатори, рестипути и да "възстановим" броя на детските градини и ясли от времето на Тато + да построим нови и въпросът с децата се решава....
    Щото, съгласи се, децата са нещо много по важно от принципите на циниците и мераците на рестипутите, нали?

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 4
    • + 8

    Не е само яслата, боби, не е само яслата. След яслата следва детската градина. После същата драма ще обхване предучилищната, после - първокласниците, а накрая ще се разрази и с гимназиите. Все същата мизерия ще бъде, повярвай ми. А гимназия още не са реститурали на никого, за да си измиваш ръцете с него. И ако за детските градини ти намери бързото решение, то какво ти е решението с 1,1 милиона автомобила при общо 137 хиляди места на улицата + гаражи заедно според кадастъра? Какво ти е решението със задръстванията? Ще чакаме да се преселят още 800 хиляди, за да строим после естакади и виадукти за 20 милиарда евро, иначе да не можеш да си стигнеш до работата? То и това е решение, но не когато става въпрос за население с имотен статус малко над циганите

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 5
    • + 2

    До коментар [#4] от "cinik":де го чукаш, де се пука........
    Проблемът със задръстванията в София по специално, щото в провинцията нещата са си решени горе долу, е в урбулешкото застрояване от далавераджиите и рестипутите около мафиянски, а и днес, на де що има празно място. Това продължава и в момента виж бул. Тодор Александров, бул. Клеменитина например...виж отстоянията от новите "градежи", виж "развръзката" на Ларгото пусната онзи ден в движение и сам ще се убедиш къде е скрит заека.....
    --------------------------------------
    Това не значи че децата в София трябва да стоят без ясли и детски градини....


    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#5] от "boby1945":

    Taка стана с презастрояването, но нали знаеш - пазарът предлага това, което търси потребителят. Очевидно потребителят, изправен пред алтернативата да стои в провинцията без доходи, избира да пристигне в София, да се зароби в ипотеки и заеми, срещу което да вземе едностаен (задължително без гараж !!!) в квартал без инфраструктура, да купи по една таратайка на него и жена му, да пълни със заплатата резервоара до горе, да пъпли всеки ден през Орлов мост на път за работа и друго не му трябва. После идват драмите с детските градини, училищата и гимназиите. Не гледаш ли още сега, когато още върват малобройните набори, истерията в стил "Аз съм идна лоша майка, ни можах да го запиша в добро училищи, провалих бидището на собственото си дитье!". А представи си какво ще стане, когато дойде вълната с многолюдните набори, съчетана с новопридошли от провинцията. Пред порталите на училищата ще има такъв сеир, пред който репортажите от лидл ще бледнеят

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#6] от "cinik":Нищо страшно няма да стане ако кметството си е на място при планирането на града....
    За сведение за периода 1878-1948 населението на София е нараствало с още по големи темпове от сега.....
    За съжаление от едно 100 години, с малко изключения, кметството не е много в час (виж уличките в "стара" София, па и новите "Изток" например не са строени с много акъл) .............................
    .....................................................................
    Ама какво да правиш, акъла изглежда не е национална особеност....

    Нередност?
  • 8
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 3
    • + 3

    Точно така! Предизвикателството да правим София като Хонг-Конг ще завърши много злополучно. Гаранция! Затова предпочитам общината навреме да се осъзнае, да почне да си събира изкъсо данъците, общинската Топлофикация да си търси сметките за парно от всички, паркирането по тротоарите да се преустанови, а по улиците и по т.нар. кални площи между блоковете - да става срещу годишен абонамент, ходенето на детска градина да бъде с еднакъв шанс за всяко дете, дори когато това значи съкратен срок или доплащане. Защото сегашното положение е еквивалентът на кюрдските квартали по хълмовете около Истанбул. С тази разлика, че тук кюрдският квартал е разпръснат из цялата територия на града и все повече дава своя отпечатък върху качеството на живот в него.

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#8] от "cinik":
    не се коси, няма да "завърши много злополучно", наоколо място има и то равнина, с много вода (650 млн.м3), на стратегически кръстопът за още една София и то ниско строителство.
    За полупланината да не говорим, за Справка "ГугЪля Земя" софийско поле...... а и по наоколо.....

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал