Стена от юмруци

Защо преминаващите нелегално границата рязко намаляха

В специализираната полицейска операция по охрана на границата бяха задействани над 1400 полицаи от цялата страна
В специализираната полицейска операция по охрана на границата бяха задействани над 1400 полицаи от цялата страна
В специализираната полицейска операция по охрана на границата бяха задействани над 1400 полицаи от цялата страна    ©  Велко Ангелов
В специализираната полицейска операция по охрана на границата бяха задействани над 1400 полицаи от цялата страна    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Броят на нелегално преминалите границата рязко намаля дори и спрямо предходни години без бежанска вълна. 
1400 полицаи бяха командировани по границата за жива верига, която да спира мигрантите.

"Пристигнаха двамата началници. Помислих си, че ще мога да се разбера с тях. Казаха си нещо с останалите двама и изведнъж извадиха палките и почнаха да ни бият. Не казаха нито дума", спомня си сириецът Омар (името е сменено). Денят е 30 декември, около шест сутринта. Мястото е районът на река Каламица, няколко десетки метра навътре в българска територия. След побоя Омар е върнат насила в Турция. Официално той никога не е стигал до България и подобна случка няма. Истории като тази – преминаване на границата и връщане със сила обратно през браздата – са трудно доказуеми. По закон, веднъж стъпили на българска територия,  чужденците трябва да бъдат задържани, но в никакъв случай не и връщани обратно по този начин.

Някои от върнатите са самотни авантюристи, които просто си търсят късмета в Европа. Други обаче са цели семейства, бягащи от войната в Сирия или друга гореща точка в Африка или Близкия изток. "Капитал" научи историите на няколко души, които се оказват в най-лошо положение – част от семейството успява да влезе, но за останалата България се превръща в мисия невъзможна.

Операцията е успешна

Историите за насилствено връщане през границата зачестяват особено много след началото на специализираната полицейска операция през ноември, в рамките на която бяха изпратени 1400 полицаи от цялата страната по границата. Задачата е да допълнят личния състав на Гранична полиция, за да може движението на хора да бъде засечено още на чужда територия и да бъдат предупредени турските власти. По границата има жива верига от полицаи, разположени на всеки 100 - 200 метра, които гледат към Турция. Най-проблемен е участъкът източно от ГКПП Лесово, където минава основният поток от хора и в момента се строи стена.

Тези мерки очевидно работят, при това много добре. От 3626 преминали души през октомври, броят им е 1652 през ноември и едва няколкостотин през декември. В същото време по данни на международни хуманитарни организации всеки ден от Сирия бягат над 5000 души. В България обаче от началото на януари са дошли едва 50-ина души. Това е по-малко дори от миналата година, когато вълна нямаше, а границата бе премината от 193-ма за януари.

Зад това има повече от една причина. Лошите условия, бавната процедура и нежеланието на българите да приемат хората в нужда вече са добре познати на идващите в страната. Те едва ли пропускат да кажат това и на свои приятели и роднини, тръгнали по същия път. В същото време обаче толкова рязък спад не бе очакван. "Със сигурност няма да има съществено намаляване на потока", каза пред "Капитал" Даниел Инджиев, директор на дирекция в Държавна агенция за бежанците (ДАБ) в края на декември.

Гранична полиция има свое обяснение. "По принцип, ако видят полицай, те се връщат. Сирийците, които представляват около 55% от преминаващите границата, имат две възможности. Ако има полицай на границата, тя е затворена за тях. Ако няма полицай, границата е отворена. Това е логиката на хората, които идват при нас," казва Славчо Янев, зам.-директор на регионалната дирекция на Гранична полиция в Елхово.

Омар обаче не постъпва по този модел. Заедно с друг сириец – Ахмед, той сам се предава на властите. Двамата ходят по брега на река Каламица, но заради зимните условия не се решават да я прекосят. Изведнъж виждат полицаи. "GPS-ът на Ахмед показа, че се намираме в България. Видяхме полицейски автомобил и решихме просто да отидем при него. Оказа се, че през реката има мост и просто влязохме", разказва Омар.

Първото нещо, което граничните полицаи правят, е да се обадят на началниците. Докато ги чакат, започват обиските. "Този, който претърси Ахмед, беше пълен, намусен и пълен с омраза човек. Другият, който претърсваше мен, беше по-добър. Попита дали имам джобно ножче и веднага му го дадох. Той говореше английски и не се поколеба да ме разпита за документите и историята ми. Учуди се и разказа на другия полицай. Той звучеше ядосан. Доближи се до мен, наплю ме и каза:  Bulgaria impossible. Всъщност полицаите е трябвало да задържат двамата мъже и да ги откарат в най-близкия арест, защото те са извършили престъпление.

Законовите разпоредби обаче отпадат, ако мигрантите поискат убежище. И в двата случая обаче връщане обратно на турска територия не е предвидено. "Не може да ги върнем към Турция. Веднъж ако минат границата, те нарушават законите ни. Това е престъпление и действаме според закона", казва Христо Стефанов, началник на ГКПП Лесово. "Тези хора са мирни и не показват признаци на агресия. Те са принудени да бягат, бягат от нещо. Или бягат заради финансови или социални причини. Но не са агресивни. Не сме имали такива случаи (на насилие) и се радваме, че не сме", допълва той.

Колко е важно да не си сам

Въпреки уверенията на българските власти все повече и повече хора разказват, че са изритани насила обратно в Турция. Такъв е случаят със сириеца Тарек, който иска да дойде при жена си Ясмин. Тарек се опитва да влезе в България, но е избутван със сила. Четири пъти. Историята на разделеното семейство показва какви може да са човешките последици от подобни нерегламентирани връщания.

Ясмин е една от първите обитателки в лагера в Харманли. Има син на пет години, бременна е в деветия месец с второ дете и скоро й предстои раждане. Идва в България сама, родом е от кюрдския град Камишли, където живее в едно от предградията. Принудена е да бяга, след като мъжът й е отвлечен от терористичната групировка "Джабхат ан Нусра", която е свързана с "Ал Кайда".

"Чувахме, че те са наблизо, но така и не ги виждахме", спомня си Ясмин. "Един ден мъжът ми работеше в полето заедно с още десетина души. Дойдоха и ги отвлякоха. В такива случаи хората се връщат изпочупени или с отрязани глави. Ако изобщо се върнат", казва Ясмин. Тя е спокойна, дори се усмихва. Разказвала е историята десетки пъти – на други бежанци, на хора от институциите, на много журналисти.

След като мъжът й изчезва, къщата й също е взривена. По това време е в шестия месец. Заедно с други хора от района просто решават да тръгнат. Докато е на път, някъде между Истанбул и Одрин, съпругът й Тарек се обажда. Разминал се е леко – само със счупена челюст. Той я убеждава да продължи напред с обещанието да се съберат някъде в Европа.

Двайсет и пет годишната Ясмин пристига в България в края на октомври и попада в новосъздадения лагер в Харманли. "В началото, когато дойдохме тук, бяхме в палатки. Имаше някакви каравани, но те не бяха достатъчни. Бях в палатка 25 дни, беше студено, валеше." Сега Ясмин живее заедно със сина си на топло в каравана. Проблемът й обаче е друг – сама е, скоро ще ражда и няма на кого да остави сина си, когато влезе в болница. Тарик се намира на около 350 километра в Истанбул. Досега е направил четири неуспешни опита да влезе в България. От последния, малко преди Нова година, са му оставени по-видими спомени – охлузвания по кокалчетата на ръцете, които е вдигал, за да се пази от ударите.

Истанбул - Одрин - България

Намирането на пътя към България не е трудно, но струва скъпо. Около изхода на метрото в квартал Аксарай в Истанбул има хора, които шепнат – България, Гърция, Европа. "Не ми отне дълго време да намеря трафикант в Истанбул. Репутацията му вървеше пред него. Разбрахме се за цената по телефона и отидохме в граничния град (Одрин)", разказва Омар, който е минал по същия път.

Той е отведен в краен квартал на града, където влиза в стая заедно с още няколко души. "Само двама бяха сирийци, останалите други - араби. Всички искаха да отидат в Европа. Нямаха си обаче никаква идея в коя държава отиват, какви са процедурите и т.н. Докато чакахме около час, останалите араби се упражняваха да говорят със сирийски акцент и ме разпитваха неща за Сирия", казва Омар.

В последния момент останалите араби решават да тръгнат към Гърция. Остават само сирийците Омар и Ахмед. Към един сутринта каналджии им нареждат да се качат на кола и тръгват към границата. "Не бях ял и пил цял ден, виеше ми се свят. Но видях границата и това ми даде енергия. Най-накрая след 20 месеца опити да напусна, виждах пътя си навън", казва Омар. След лутане от няколко часа двамата стигат до река Каламица и следва срещата с българските полицаи. В 6:30 сутринта, докато говори с тях, Омар изпраща SMS на приятелка в България (който тя потвърди пред "Капитал") и съобщава за срещата с властите. Няколко минути по-късно е подгонен обратно в Турция.

Границата недостъпна

Омар и Тарик днес се намират в Истанбул. Омар не е опитвал да повтори перипетиите си, а Тарик събира пари за следващ опит. На теория той може да се възползва от правото на събиране на семейства, предвидено в Закона за убежището и бежанците. За да се случи това, Ясмин трябва да получи статут в България. Самата процедура обаче трае дълго време и тя най-вероятно ще трябва да роди, преди да дойде Тарик.

"Ако мъжът ми беше тук, щеше да е по-добре. Щеше да има кой да се грижи за мен, щеше да има кой да ме чака, когато се върна от болницата. Сега обаче не знам какво ще стане със сина ми. Нямам никой тук, при който да го оставя", казва Ясмин и нервно пали цигара с треперещи пръсти. Насъбралите се наоколо обитатели на лагера я гледат със съжаление, но бързо се разотиват. 

Историите на Тарек, Омар и други са почти невъзможни за потвърждаване. Подобни разкази обаче може да бъдат чути във всички бежански лагери. Някои от върнатите в Турция показват и снимки на следите от удари – но няма как да бъде гарантирано, че те са от полицейски палки.

Но подобни случаи за насилствено връщане има не само в България. Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) в Гърция например е събрала десетки сигнали  и през ноември е изпратила свидетелските показания до властите. Често става дума за обърнати лодки, опитващи се да стигнат гръцките острови. "Оцелелите казват, че полицаите са ги псували и са насочили оръжия към тях. Когато лодката се обърнала (в един от случаите) и хората са паднали зад борда, за тях не е имало спасителни жилетки или въжета", казва говорителката на ВКБООН в Атина Кети Кехайъйолу. Отговор на сигналите до гръцките власти все още няма, допълва тя.

Възможно е наистина подобни случаи да са единични, но статистиката е красноречива. Броят на нелегално преминалите е най-малък от години насам, и то в условията на топлата зима в началото на януари. Сирия продължава да бълва бежанци и част от тях със сигурност достигат България. По един или друг начин те са спирани и това скоро може да доведе до последици. На 15 януари Европейската комисия е предупредила правителството в София, че срещу страната може да бъдат предприети мерки заради неспазване на европейското законодателство. Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом е изпратила писмо, в което са посочени трите проблемни области - условията за настаняване, регистрацията и недопускане на търсещи закрила на българска територия. 

Вероятно писмото на Малстрьом ще бъде вплетено във вътрешнополитическия дебат за вота на недоверие в сектор "Сигурност", който ГЕРБ ще поискат през февруари. Така обаче съществува риск да не се обърне внимание на по-широкия европейски разговор дали Европа трябва да продължи да бъде непристъпна крепост, или да приеме ролята си на притегателен икономически и културен център за околните региони. България трябва ясно да определи какво иска и да го заяви. Пътят на Запад минава оттук.

80 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    buljubei avatar :-|
    buljubei
    • - 18
    • + 76

    Аман значи?
    Добре бе пич,
    дай да видим червените опорни точки.
    Какво ви е написала Моника?

    Нередност?
  • 3
    pgd03355347 avatar :-|
    pgd03355347
    • - 37
    • + 143

    Любопитен съм дали това е журналистика? Вие пишете:
    "Историите на Тарек, Омар и други са почти невъзможни за потвърждаване. Подобни разкази обаче може да бъдат чути във всички бежански лагери. "
    С други думи агенция ЕЖК (една жена каза). Какво сега, с клюки и слухове ли ще ни занимавате? Претендирате за сериозно издание и днес ме разочаровахте. На местото на някой от шефовете бих ви накарал да преведе 100 статии от сериозни вестници, как се прави разследваща журналистика и как се пише статия. И след това всяка да я препишете по 100 пъти : ) Винаги съм си мислел че във всяка професия си има десетина процента брак , но май в журналистиката е обратното 10 % са кадърните.
    Защо не направихте интервюта и с тези полицаи, които са мръзнели на границата. Между тях също има брак, както във всяка професията , но повечето си вършат работата. Не съм расист но просто не сте наясно как арабите лъжат, и ако лъжат европейци това не е грях.

    Нередност?
  • 4
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • - 23
    • + 108

    Вълната от нелегални сирийски имигранти беше пусната нарочно за да се измести общественото внимание от протестите срещу престъпното правителство, и за да се провокират националистически и ксенофобски настроения. Както например в Русия обвиняват гейовете за всички свои политически и икономически проблеми. Комунистите са царе на такива сценарии за манипулиране и формиране на обществени настроения в най-ниските социални прослойки.

    Нередност?
  • 5
    b.manchev avatar :-?
    b.manchev
    • - 29
    • + 31

    Поне за сега ситуацията със свободното преминаване на границата е овладяно! Да, полицията не е там в качеството си на социални работници и ние няма как да не бъдем засегнати от ужасите на войната.

    Това е успех за настоящото правителство, компенсиращ липсата на стратегия по отношение на емиграционната вълна породена от войната. Проблемите обаче не просто се отлагат във времето, а се и задълбочават и рано или късно ще трябва отново да се заговори за цената на постигнатия успех, както и за чия сметка е той!

    Нередност?
  • 6
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 16
    • + 181

    Турция ни ги праща незаконно. Няма как да е законно, защото преди да станат бежанци в БГ е трябвало да станат бежанци в Турция, което изключва преминаване на следваща граница в посока ЕС, демек БГ или Гърция. Ние явно им ги връщаме също толкова незаконно. От друга страна, имаме си предостатъчно негоден за интегриране мат'рял, още не ни е притрябвал, поне не в момента. Жалко за хората, повечето от които (сирийците) бягат от война, не за кеф. ЕС мръщи нос, но страни като Италия и Гърция много добре знаят за какво става въпрос, а то е Шенген и идиотското дъблинксо правило, според което изхранването и интегрирането на тези хора е на ръцете на "входната" страна. МВР се опитва да запуши пробойните в имиджа на правителството и никак не му е до новини за сирийци - били те пребити от скинари или нападащи продавачки. А трябват и пари, каквито в излишък нямаме. Еднозначна позиция в случая няма, каквото и да си говорим за права на човека, конвенции за бежанци, ЕС законодателство и т.н. При създалата се обстановка, МВР постъпва относително правилно или поне докато ние като общество не заявим какво точно искаме от държавата по този въпрос. А ми се струва че по-скоро общественото мнение би подкрепило именно тази политика. Без определения дали е добра или лоша и правилна или не.

    Нередност?
  • 7
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 5
    • + 61

    До коментар [#5] от "b.manchev":


    [quote#5:"b.manchev"]Това е успех за настоящото правителство, компенсиращ липсата на стратегия по отношение на емиграционната вълна породена от войната.[/quote]

    Именно! Няма консенсус в обществото, поради което МВР в случая гледа да тушира процеса както може. А стратегия скоро няма да имаме, както и пари за изхранване на нови гърла.

    Нередност?
  • 8
    creaturebg avatar :-|
    Creature
    • - 66
    • + 20

    Срам!

    Нередност?
  • 9
    big_papa avatar :-|
    big_papa
    • - 54
    • + 88

    Браво на българските полицаи! Удри! Нито един нелегален мусли няма място в България! Най-накрая да чуя, че имало мъже в тая България! Два месеца бой по границата и нито едно арабско мусли няма да припари!

    Нередност?
  • 10
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 15
    • + 86

    Че сирийците не бива да нахлуват в България - така е - трябва да си пазаим границите.
    Но това трябва да бъде цивилизовано, учтиво да им се обясни, че не допускаме подобни неща. А не да бъдат бити и грубо гонени.

    Затова слагаш една хубава дълга ограда, и като стигнат до нея да знаят ЧЕ НЕ МОЖЕ ! Толкова..

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал