Чужденците и техните приятели

Историята на Джузепе, който създаде виртуална агора на новодошлите от други страни в София

Джузепе : "Това не е просто поредната група на експати, а общност на българи и чужденци"
Джузепе : "Това не е просто поредната група на експати, а общност на българи и чужденци"
Джузепе : "Това не е просто поредната група на експати, а общност на българи и чужденци"    ©  Цветелина Белутова
Джузепе : "Това не е просто поредната група на експати, а общност на българи и чужденци"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една студена зимна вечер в началото на януари двайсетина души се събират на късно кафе в малко столично заведение на ъгъла на "Мария Луиза" и "Тодор Александров". Студенти, софтуерни инженери, учители по чужди езици, маркетинг специалисти и хора със свободни професии са обединени от две неща - отскоро са в София и искат да намерят съмишленици, с които да я опознаят и да се почувстват като у дома си. Това са "Чужденците в София" - малка група непознати, събрани на едно място от сицилианеца Джузепе ди Бенедето, който пристига, за да започне работа в София в края на декември 2014 г. и разбира, че ако иска наистина да се потопи в атмосферата на града и България, трябва сам да направи нещо по въпроса. "Познавах само един човек, когато дойдох в София. Нямаше как да оставя нещата така", казва днес италианецът.

Седем месеца по-късно това, което Джузепе започва без особени очаквания като на шега, е една от най-динамичните и развиващи се неформални общности в града. В началото двайсетина, днес активните потребители във Facebook групата са вече над 2000. В мрежата си разменят съвети за живота в новия град, споделят интересни събития, помагат си с търсене на апартаменти и съквартиранти, а след това се срещат на живо. И за да не остане връзката само по интернет, всеки месец Джузепе и някои от другите по-активни членове на групата организират сбирки. Те могат да бъдат на интересно място из града, в Борисовата градина или пък разходка в планината, до гръцкото крайбрежие или пък до някой от десетките малки и големи фестивали из цялата страна. Където и да са обаче, те задължително предизвикват интерес - на някои от най-големите събирания присъстват между 150 и 200 души. Освен това почти всяка вечер някой в групата кани другите на по бира след работа, да потърсят интересна галерия или пък на концерт някъде из града.

Групата вече има няколко двигатели, но тя нямаше да съществува в сегашния си вид без инициативността на италианеца. Джузепе пристига в София в края на годината, когато дните са най-къси, студът - нетърпим, а София - далеч от приветлива. Както много чужденци, пристигнали през този сезон, и Джузепе не се влюбва от първия миг в града. "Имах лошо първо впечатление. Но това само ме амбицира да потърся по-активно хора, с които да открия по-добрата му страна", казва той. Няколко месеца по-късно Джузепе смята, че чрез международната компания, която се е създала около него, вече се чувства като у дома си в София. "Още от първия момент групата не се усещаше като поредния форум, а като общност", казва италианецът. 

Няма мои, няма чужди

Още през първите седмици Джузепе променя името на групата от "Чужденците в София" на "Чужденците в София и техните приятели". "Голяма част от членовете ни са българи, които скоро са се върнали от чужбина, но и просто отворени хора, които искат да разширят кръгозора си", казва той. И според него това прави общността толкова важна. "Това не е просто поредната група на експати, която събира хора от една и съща националност, за да им предостави чувство на комфорт и сигурност далеч от дома. Превърнахме се в общност, в която българи и чужденци се срещат редовно, помагат си и научават много едни от други", мисли Джузепе.

Това, че чужденците активно се събират с българи, ги кара наистина да искат да се интегрират в новото си общество. За това говори фактът, че едно от най-търсените неща в страницата са уроците по български. Според поляка Кшищоф Филипюк, които живее в България вече повече от година и е бил консултант на няколко големи компании, това, което прави групата уникална, е миксът от българи и чужденци. "Смесването на чужденците с българи, наскоро завърнали се от чужбина, и с такива, които никога не са живели извън страната, прави изживяването уникално за всички страни", казва полякът. А Симона Грозева - друг активен организатор в групата - разказва защо това е важно за хора като нея, които скоро са се върнали обратно от друга държава. "Обожавам да помагам на хора с адаптацията им към новото място - била съм в същата ситуация няколко пъти и е приятно да съм от другата страна", казва тя. За нея, както и за много други от българите в групата, контактът с чужденците е вид адаптация към новата стара среда на дома. "Винаги има какво ново да се научи, да ти се обогати мирогледът за света", казва Симона.

За ползите от различната перспектива

А има много какво да разбереш, ако следиш случващото се в групата - там се организират пътувания по фестивалите извън София, знае се за всяко англоезично събитие в града, приятен ресторант или кафене, за което дори повечето местни може да не знаят. Хората с повече свободно време промотират доброволчески инициативи, търсят къде да дарят стари дрехи, записват музика заедно, докато семейните се опитват да си проправят път през бюрократичния ад на записването в детска градина, например. Практическите въпроси също не отсъстват. Страницата служи както за продавалник на стари вещи, така и за съвети относно това как да се избягват фалшивите таксита и как да намериш добър общопрактикуващ лекар, който да говори английски. А някои от хората, работещи в по-големи фирми, я използват и като портал за предлагане на работа - все пак там има няколкостотин души, всеки от които говори два или повече езика. Обяснения относно българската култура и традиции са друга любима тема. На 2 юни един от потребителите обяснява на останалите защо не трябва да се страхуват от сирените, а след това се заформя дискусия защо този ден е важен за българите. Но не само чужденците научават много за страната ни от живота тук - хората, с които те комуникират, също има какво да спечелят.

Може би най-важното за българите в общността е външната перспектива, която те получават от чуждестранните си приятели - те усещат много по-лесно промените в страната и виждат развитието и перспективите там, където иначе забелязваме само проблеми. "Групата ми помогна да видя София и България през други очи - по-позитивна, по-цветна и по-обнадеждаваща", казва Симона. "Градът се променя стремглаво, забелязвам го дори за скромните осем месеца, в които живея тук", мисли Джузепе - мнение, което трудно би било споделено от средностатистическия софиянец. И не става дума само за положителните неща, които чужденците забелязват - когато някой ти спомене със спокоен тон как още не са пуснали топлата вода в "Младост" на английски, чувството е, меко казано, странно.

Едно от нещата, които правят впечатление на Джузепе, е негативното и едностранчиво отношение на българите към емиграцията. "В Сицилия живеят 5 млн. сицилианци, а казват, че по света има още 20 млн. души, които се определят като такива. За нас да имаш брат, сестра, братовчед, чичо, леля, които да живеят в чужбина, е напълно нормално", казва той. Според него обаче на този процес не бива да се гледа негативно, а като на възможност за развитие: "Хората, които се връщат, го правят с опита, които са събрали. А аз се запознах с много такива чрез тази група." И все пак остава въпросът какво води тези хора в България, докато мнозина българи избират пътят навън.

"Храната, жените, природата, цените"

"Обикновено това казват чужденците, когато ги питаме какво харесват в България", споделя Симона. Извън стереотипните неща, които традиционно чужденците харесват в страната (виж карето), според Джузепе и Кшищоф България е привлекателна и по други, чисто икономически и социални причини. "Има все повече големи чуждестранни компании, което означава и атрактивни заплати и условия за работа", казва Джузепе. Кшищоф допълва, че бумът на стартъпите в България я прави привлекателно място и за чужденците да започнат своя бизнес, а ниските данъци и високият стандарт на живот, който можеш да си осигуриш с работа в иновативна индустрия, биха накарали все повече предприемачи да дойдат и останат.

"Моето усещане е, че това, което най-много им харесва, е малко по-спокойният живот отколкото в големите градове като Лондон, Ню Йорк. Качеството на живот е приоритет за много млади хора и, може би някои българи ще ми се изсмеят, то е много по-високо тук, отколкото на редица други места", казва Симона. Според нея за чужденците качество на живот не означава само висока заплата - "например, много от тях ценят факта, че са на половин час от планината, че храната има вкус, че хората не се усмихват изкуствено и че някак е по-свободно". Така мисли и Кшищоф, който е от Гданск в Полша - бивш скаут и настоящ любител на планината. Да отиде на планина в Татрите за него е означавало десетчасово пътуване с влак. А сега е обграден с планини, най-далечните от които са на по час-два път от София.

А какви са плановете за бъдещето на Джузепе и групата? Според него е от ключово значение да се организират повече събития, в които българи и чужденци обменят професионален опит и създават контакти. Освен това той иска да направи групата по-видима за институциите в България. "Ако българската държава иска да привлича повече международни компании, тя трябва да мисли и как да създаде условия, които да накарат служителите им да се чувстват добре." Кшищоф разказва по колко различни начини са изписвани имената му на различните документи, които му се налага да си вади в имиграционния отдел. А физиономията му се променя, когато заговаря за "английския" и отношението на служителите там. За трудностите на това да си чужденец у нас говорят и многобройните постове в групата, в които хората, преборили различни административни трудности, обясняват как са го направили. Симона пък споделя амбицията си да организира курсове по различните езици, които се говорят от членовете на групата. В крайна сметка колкото по-голяма и сплотена става общността на чужденците и българите, отворени към Европа и света, толкова по-голям е шансът България да се превърна в притегателна точка за други като тях.

 

Новите жители на София за добрите, лошите и странните неща в България

За да разберем какво си мислят новите жители на София за града, страната ни и живота тук, от "Капитал" пуснахме кратка анкета в тяхната общност. Отдолу можете да видите част от техните отговори, а в следващите седмици ще публикуваме всички на capital.bg. От тях ще разберете какви са добрите, лошите и странните неща в България според чужденците в София, както и какво би довело и задържало тук младите професионалисти.Ако познавате чужденеци, които биха желали да разкажат своята история, пратете им този линк: https://goo.gl/iDu57T

"Пристигнах три седмици преди Коледа, когато всичко бе сиво и депресиращо. Но когато пролетта наближи, всичко се промени. Обожавам колко много паркове има в самата София, въпреки че не е голям град. Имам прекрасна гледка от апартамента си и обожавам факта, че можеш да видиш планини от всяка страна на София. Впечатлен съм от общо взето всеки аспект на страната. Единственото, което не ми харесва, е че хората тук са омърлушени и нещастни през цялото време. Рядко виждаш усмивка върху българско лице." Йонатан, Швеция

"През зимата София е ужасна! Постоянният цикъл на снеговалеж и разтапяне, снеговалеж и разтапяне правеше и без това лошите пътища мръсни. Градът изглеждаше хаотичен и на места беден. Какви са тези каруци по улиците? Това столица ли е или? Но след това пролетта дойде и слънцето се показа. Социалният ми кръг се разшири, а с него и моята перспектива. София започна да изглежда като картина, в която трябва да се вгледаш по-задълбочено, за да я оцениш." Сергей, Украйна/Холандия

"Първото кацане в София и първият сблъсък с такситата - копърки :) Както всеки път, когато се пренесеш в нова държава, се почувствах развълнуван. Следващите две седмици само затвърдиха ентусиазма ми - обожавам факта, че храната тук има някакъв вкус, за разлика от Швеция и Чехия, където съм живял. Тук повече хора говорят английски, отколкото в Чехия, което прави адаптацията по-лесна (макар че се опитвам да науча езика малко по малко)." Клаб, Швеция

"Обожавам храната в България и честно мисля, че вашата кухня е най-добрата и разнообразна европейска кухня. Освен това обичам чалгата и българските нощни клубове, разбира се. Със сигурност не харесвам тротоарите... както и факта, че виждаш боклуци навсякъде около себе си. Освен това не ми харесва, че държанието към животните не винаги е добро." Ана, Полша

"Разбира се, не всичко е позитивно в България и има много какво да бъде подобрено политически, социално и културно. Но страната е на правилен път. Само ако можеше българите да придобият малко повече самоувереност, да престанат с негативността си и да разберат, че трябва да станат част от решението." Алeксандър, Колумбия

"Имам намерение да остана в София в обозримо бъдеще, а защо не и завинаги. Нямам причина да напускам страната и мисля, че в България става все по-добре с течение на времето." Ребека, Великобритания

"Обожавам факта, че цените фолкора си толкова много, вместо да се срамувате от него, както повечето хора в Полша. Смайват ме и сложните и неравноделни ритми на музиката, както и прекрасните традиционни костюми." Кшиштоф, Полша

"Разбира се, една от първите ми мисли беше колко често ще мога да ходя на ресторант с приятелите си при тези цени! Но гастрономическите изкушения и сиренето не бяха единственото, което ме привлече - откакто съм тук, открих у себе си дълбока страст към планините." Серхио, Испания
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tucker_case avatar :-P
    tucker case
    • - 2
    • + 17

    човек се чуства добре там където се чуства добре...

    Нередност?
  • 2
    antonalex avatar :-P
    OMUNVINGE
    • + 11

    Готина статия :)

    Нередност?
  • 3
    patriotyt avatar :-|
    patriotyt
    • + 5

    И къде е името на фб страницата?

    Нередност?
  • 4
    grigorova_86 avatar :-|
    grigorova86

    И аз бях искала да знам името на страницата

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 5
    mrpetrov avatar :-|
    mrpetrov
    • + 2

    Много добра статия. Смях се доста като прочетох това: "малко по-спокойният живот отколкото в големите градове като Лондон, Ню Йорк". Животът е много по-спокоен в София, в сравнение с тези градове е направо спрял, което е предимство.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 6
    edt08470471 avatar :-|
    edt08470471
    • + 6

    Името на групата е:
    Foreigners in Sofia & Friends

    Нередност?
  • 7
    gerganche avatar :-|
    gerganche

    Това е линк към страницата на групата във ФБ:
    https://www.facebook.com/groups/1752281848329730/?fref=nf

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал