Референдумът ще бъде само за е-гласуването

Депутатите отхвърлиха предложенията на президента за допитване за мажоритарен и задължителен вот

Миналата година инициативен комитет събра необходимите 500 хил. подписа в подкрепа на допитването, но ГРАО не зачете част от тях.
Миналата година инициативен комитет събра необходимите 500 хил. подписа в подкрепа на допитването, но ГРАО не зачете част от тях.
Миналата година инициативен комитет събра необходимите 500 хил. подписа в подкрепа на допитването, но ГРАО не зачете част от тях.    ©  Надежда Чипева
Миналата година инициативен комитет събра необходимите 500 хил. подписа в подкрепа на допитването, но ГРАО не зачете част от тях.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След няколко часа дебати по предложението на президента за референдум за изборното законодателство, парламентът прие само един от трите предложени въпроса - този за дистанционното гласуване по електронен път. Идеята да се питат хората дали искат задължителен вот и дали част от депутатите да се избират мажоритарно, не беше одобрена. Така, заедно с местните избори през октомври, гражданите ще могат да отговорят и на въпроса "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?". Според последните законодателни промени обаче референдумът ще се счита за валиден само, ако  гласуват най-малко толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори - 3,5 млн. души. На последните самостоятелни местни избори през 2007 г. също гласуваха над 3,4 млн. избиратели, а през 2011 г., когато вотът за кмет беше заедно с този за президент, избирателната активност беше над 48%. 

До резултатът днес се стигна, след като преди повече от година президентът Росен Плевнелиев внесе за пръв път предложение за референдум по темата за изборното законодателство, с три въпроса: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?" и "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?". То беше отхвърлено от предишния парламент, в който мнозинство имаха БСП, ДПС и "Атака".

Впоследствие инициативен комитет събра необходимите 500 хил. подписа в подкрепа на допитването, но ГРАО не зачете част от тях. Сегашните управляващи от ГЕРБ и Реформаторския блок първоначално изглеждаше, че ще подкрепят изцяло предложението на Плевнелиев, но накрая се оказа, че не всички депутати от двете групи са на едно мнение. ГЕРБ не присъстваше в целия си състав на заседанието днес, а Реформаторският блок гласува разнопосочно. Опозицията от БСП предложи редакции на въпросите и гласува против първоначалните им варианти. ДПС беше твърдо против задължителното гласуване, но подкрепи електронното. От по-малките партии също предложиха редакции на въпросите, но в крайна сметка всички нови варианти бяха отхвърлени.

Пет часа дебати

"Първопричината за почти всеки от големите проблеми на България е в съдебната система и изборния процес", започна изказването си пред депутатите президентът Росен Плевнелиев. И изброи ниското доверие на гражданите, усещането за липса на справедливост, незадоволителният растеж на икономиката и доходите, недостатъчният размер на инвестициите, корупцията, сивата икономика и ниската избирателна активност. Според него референдумът може да внесе стабилност в изборния процес, а в дългосрочен план качествено да подобри българската политическа система.

Макар парламентарната правна комисия да беше приела предложението на президента без редакции на 1 юли, мнозинството от депутатите в зала днес не бяха на това мнение. "Няма да подкрепим референдума без промяна във въпросите", категоричен беше зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Както той, така и лидерът на партията Михаил Миков заявиха, че в момента българите се интересуват от други въпроси, а не от предложените от президента. Редакцията на социалистите на първия въпрос гласеше "Подкрепяте ли половината от народните представители да се избират в едномандатни райони, като при определяне на мандатите за партиите се отчитат всички подадени за тях гласове в едномандатните и многомандатните райони". Вторият въпрос Стоилов предложи да се допълни с предвиждане на санкция за негласуване.

Лидерът на ДПС Лютви Местан за пореден път даде пример с проведения референдум в Гърция. Формацията още от началото се беше обявила против допитването, особено в частта му за задължителното гласуване. За първия въпрос Местан предложи два варианта за промяна - или всички 240 депутати да се избират мажоритарно или да се въведе смесена пропорционално-мажоритарна избирателна система, при която представителността на партиите да отразява процента получени гласове на изборите. Подобно предложение - за пропорционално разпределние на мандатите между политическите партии и коалициите, имаха и от АБВ. Стефан Кенов от БДЦ заяви, че се е консултирал с математика Михаил Константинов и са стигнали до следната редакция: "Подкрепяте ли половината народни представители да бъдат избирани мажоритарно при пропорционална избирателна система?".

Петър Славов от Реформаторския блок повтори тезата си от заседанието на правната комисия, че въпросите не могат да бъдат пренаписвани изцяло, а е допустима само редакция. И предложи първият въпрос да се измени на "Подкрепяте ли народните представители ли да се избират мажоритарно чрез разширяване на преференциалното гласуване?"

Димитър Байрактаров обяви, че Патриотичният фронт няма да подкрепи мажоритарния избор, но са "за" задължителното гласуване и поиска въпросите да се гласуват отделно.

И предварителни договорки

"Защо трябва да редактираме въпросите?", попита в края на дебатите зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Но все пак подкрепи идеята въпросите да се гласуват един по един. По-късно пред журналисти в парламента той коментира, че в партията му не е имало единно мнение по въпроса за задължителното гласуване. От думите му стана ясно, че още преди обсъждането в пленарна зала е било ясно, че задължителното гласуване няма да се приеме, като Реформаторският блок, БСП и ДПС са били против. Депутатите гласуваха този въпрос два пъти, като във втория взеха участие само 55 депутати от ГЕРБ и това предреши резултата. За отхвърлянето на мажоритарното гласуване пък Цветанов обвини Реформаторския блок. 14 от народните представители на дясната формация гласуваха "въздържал се" по отношение на първия въпрос на президента. Това е логично предвид факта, че мажоритарната система работи по принцип в полза на големите партии.

В крайна сметка депутатите отхвърлиха всички предложения за редакция. Мажоритарното и задължителното гласуване също не беше прието, а в подкрепа на електронния вот гласуваха 146 народни представители срещо 40 "против" и 10 "въздържали се".

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hristov_hiron avatar :-|
    Димитър Христов
    • - 1
    • + 12

    Знаехме кой и защо не иска задължителното гласуване или поне си мислехме, че знаем...! Не знаехме, че това са и Реформаторите. Не мога да повярвам как искането на 500 х. души, по-голямата част от които подкрепяха протестите в София, бе пренебрегнато от Реформаторите и от Герб. Какъв ли процент от тези хора ще отидат да гласуват ? Според мен доста малък и това ще се види в намаляване на гласовете за тези две партии в местните избори, най-вече в София. Жалко за електронното гласуване, защото поради тази причина едва ли ще се съберат 3,5 млн. участващи в референдума.

    Нередност?
  • 2
    greenhrast avatar :-|
    greenhrast
    • + 9

    гарван гарвану референдум не организира!
    :-|

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    alex052 avatar :-@
    alex052
    • - 2
    • + 10

    Мажоритарния вот и задължителното гласуване бяха важни въпроси лично за мен, сега не виждам смисъл от този референдум.
    Това в момента е подигравка лично според мен с всички 500 000 гласували за организиране на референдум, а няколкочасовия парламентарен цирк беше само прах в очите на слепите. Е с мажоритарен вот лица като Александър Методиев /или бат Сали/ трудно биха станали депутати..........

    Нередност?
  • 4
    sar39435243 avatar :-|
    sar39435243
    • - 1
    • + 2

    Призовавам подписалите искането за референдум да гласуват на местните избори с недействителна бюлетина,а на въпреоса от референдума да гласуват с ''да''

    Нередност?
  • 5
    gotze avatar :-|
    gotze
    • + 3

    Е, електронното гласуване не може ли да се приеме без референдум? Какъв е проблема да се случи?
    Или целта е никога да няма електронно гласуване!!??

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 6
    mils5656 avatar :-|
    mils5656
    • - 1
    • + 8

    За една седмициа всички депутати ни убедиха че разлика между тях няма - ВСИЧКИ СА ИЗМЕТ ! Подкрепяме ГЕРБ, РБ и ПФ да се преборят с БСП и ДПС мафията, а те пият заедно с тях кафета , правят си договорките и заличиха разликите помуежду си ! Глупакът и 10 пъти да го излъжеш той е готов и за 11 път да бъде излъган, но избирателите на десните са интелигентни и много от тях ходят за гъби, затова трябваше десните депутати да подкрепят задължителното гласуване ! Но сега и тези които гласуваха са тотално прецакани от РБ , от ГЕРБ и Патриотите ! Тъкмо ПФ почнаха да ми стават симпатични, Каракачанов се изцепи че подкрепял Бокова за шеф на ООН, и Мая Манолова за омбудсман ! Това ли са достойните българи бе ахмак ?

    Нередност?
  • 7
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 1
    • + 6

    Жалки, дребни човечета събрани в една кошара наречена парламент. Смешници.

    Нередност?
  • 8
    valsbak avatar :-|
    Вино Вин
    • - 1
    • + 6

    РБ заби последния пирон в ковчега си

    Нередност?
  • 9
    istorik avatar :-|
    ISTORIK
    • + 2

    Преференцията играе ролята на мажоритарен елемент.

    Спомнете си 15/15 (стана евродепутат) и 13/13 (влезе в националния Парламент)!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал