И все пак побеД@

Резултатът от референдума изненада неприятно противниците на електронното гласуване

Липсата на указания сред избирателните комисии и на информираност сред избирателите първоначално доведе до по-ниска активност на референдума
Липсата на указания сред избирателните комисии и на информираност сред избирателите първоначално доведе до по-ниска активност на референдума
Липсата на указания сред избирателните комисии и на информираност сред избирателите първоначално доведе до по-ниска активност на референдума    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Липсата на указания сред избирателните комисии и на информираност сред избирателите първоначално доведе до по-ниска активност на референдума    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Малка стъпка за човека и голям скок за човечеството", беше възкликнал американският астронавт Нийл Армстронг при стъпването си на повърхността на Луната през 1969 г.  На българска почва 46 години по-късно подобен революционен скок би било въвеждането на електронно гласуване на политически избори. А малката стъпка към него беше направена миналата неделя.

След почти бламирането му от големите партии референдумът "да" или "не" на електронния вот постигна впечатляващ резултат с участието на над 2.7 млн. души, или 39.67% от всички българи с право на глас. И близо 70 на сто от тях - около 1.9 млн. души, казаха "да".

"Да" по още толкова

Тази подкрепа придобива още по-голяма тежест предвид обстановката, в която референдумът беше проведен. Той беше на косъм да се провали  заради неясните указания на ЦИК и откровения саботаж в множество изборни секции. Още в началото на изборния ден дойде и хакерската атака на страниците на ЦИК, ГРАО и МВР, послужила за нов тласък на кампанията срещу електронното гласуваве в инфорвмационни сайтове, контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски. В blitz.bg и pik.bg веднага реагираха с опорната точка, че щом сайтовете на три ключови за изборния процес институции могат да паднат, това грози и електронния вот. 

С подобни позиции излезе и лидерът на БСП Михаил Миков. "Референдумът си изигра ролята - усложни достатъчно тези избори и допринесе за създаването на сегашната обстановка в ЦИК", коментира първо той, а после предупреди: "Последните дни показаха всички възможности за манипулирането с електронни средства на изборния процес. Мисля, че много граждани, които са подкрепяли от сърце електронното гласуване, вече си правят съответните изводи."

Мненията на компютърни специалисти, че между защитата на една информационна страница и защитата на електронно гласуване няма почти нищо общо, така и не успяха да пробият в официозното публично пространство.

Чашата празна или пълна

Коментарите на резултата от референдума повториха класическия пример с отношението на песимиста и оптимиста към чашата с вода. Според Михаил Миков чашата на референдума е полупразна: "Народът се произнесе. Каза ни: "Не ни занимавайте нас с този въпрос, бъдете добри да го решите вие, с мнозинство в НС." За хората от Инициативния комитет "Гласувай без граници"  - една от малкото организации, провели реална агитационна и разяснителна кампания, чашата твърдо е повече пълна. "Волята на хората е категорична: 70% от участвалите в референдума искат електронно гласуване. Резултатите са успех за всички граждани, които излязоха срещу мълчанието на статуквото и апатичните политически групи, които като народни представители можеха отдавна да са подкрепили електронното гласуване. Ако законопроектът бъде бламиран, ние сме длъжни да окажем граждански натиск чрез различни инициативи, каквито законът позволява", каза Борис Рангелов от комитета. Според друг негов член -  Искрен Кръстев, най-важният извод, който може да се направи, е, че "след като парламентарно представените партии абдикираха от информационната кампания за референдума, гражданите останаха последната линия на защита на обществения интерес."

Партийните апарати ще решават

От "Гласувай без граници" ще разчитат на подкрепата на партии, регистрирали се в ЦИК като подкрепящи електронното гласуване, каквито са три от представените в управляващата коалиция. Пред "Капитал" депутати от АБВ и Реформаторския блок заявиха, че не смятат да отстъпват от досегашната си позиция. Премиерът Борисов също призова парламента да подкрепи електронния вот.

Електоратът на БСП се оказа доста активен в участието си в допитването - 82% от гласувалите на изборите са гласували и на референдума, мнението им е разделено почти на две в подкрепа и против електронното гласуване, но това едва ли ще доведе до промяна в позицията на ръководството на партията, което е твърдо против.

Същото може да се очаква и от участващия в управлението "Патриотичен фронт", който се обяви против електронното гласуване - въпреки че 83% от избирателите му са гласували на референдума, а около 70% от тях са били "за" . Пред "Капитал" депутатътДимитър Байрактаров отказа да коментира резултатите от екзитпола и настоя, че той, а и най-вероятно и останалите му колеги от групата на ПФ отново ще се противопоставят на законопроект за въвеждане на електронния вот. Според него: "България очевидно още не е готова за това и на този етап за страната ни ще бъде опасно да бъде въведен този тип гласуване."

Както винаги, в позицията на ДПС има интрига. В края на юли, когато парламентът трябваше да приеме въпросите за референдума, от движението подкрепиха единствено този за електронното гласуване. Но впоследствие не се регистрираха в ЦИК като партия застъпник и изключиха темата от предизборната си кампания. Данните сочат, че над половината от гласоподавателите на ДПС не са участвали в референдума, а от участвалите 55% са отговорили с "Не". Пред "Капитал" Четин Казак от ДПС каза, че парламентарната група на движението ще подкрепят включването на електронното гласуване в рамките на обсъждането на измененията в Изборния кодекс, но добави: "Ние подкрепяме по принцип (електронното гласуване), но искаме да сме сигурни, че няма да се повторят проблеми като този със свалянето на масивите на ЦИК и ГРАО." За по-голяма яснота за предстоящите парламентарни дебати - избирателите на "Атака" масово да  гласуват срещу електронния вот.

Какво следва

Резултатът от референдума задължи в тримесечен срок парламентът да изработи и внесе проект на закон за въвеждане на електронното гласуване. Ако бъде приет,  ще се обяви обществена поръчка за изготвянето на системата, с която ще се осъществява електронно гласуване, в която могат да участват български и чуждестранни компании. От "Гласувай без граници" настояват за отделен многомандатен избирателен район "Чужбина" за хората зад граница, както и да се разработят пилотни проекти за електронно гласуване на местно ниво или в отделни общности - академични, съдебни, партийни и др.

"Предстои да направим анализ на данните и да достигнем и тези райони, където има по-голямо недоверие, за да убедим хората в силата на този способ и да разширим подкрепата за електронното гласуване", каза Искрен Кръстев. Съдейки по коментарите на част от депутатите, вероятно трябва да включат в списъка с тези места и парламентът.

34 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    znayko84 avatar :-P
    znayko84
    • - 2
    • + 64

    Много се "кефя" като ми обясняват как няма начин да се случи електронното гласуване. По същия начин преди години ни обясняваха, че няма как България да влезе в ЕС и НАТО. Оказа се, че начин има.

    Нередност?
  • 2
    bgmnt avatar :-|
    bgmnt
    • - 61
    • + 10

    Резултатът от референдума изненада неприятно не противниците на електронното гласуване, а създателите на кьорфишека "референдум за електронно гласуване". Стана безпощадно ясно, че тези, които уж бленували да гласуват по интернет - българите в чужбина, всъщност изобщо не се интересуват от ПР ходовете на Плевнелиев и от измислиците на българската грантова общност. Ако наистина много се вълнуваха, щяха с див възторг да окупират съществуващите секции в градовете им, или ако нямат секции в населеното място, да положат елементарни усилия да се отворят такива секции. Изприщвам се вече, щом видя за пореден път някой емигрант да се пени по форумите и да пита защо имало много секции в Турция, а из Европа били малко. Как пък толкова време не научиха, че броят на секциите не се определя еднолично от държавата, а зависи в голяма степен от самите емигранти - от тяхната активност при предишни избори и от тяхното желание/нежелание да се възползват от възможностите, които им дава законът. 20 заявления за град с посолство или консулство, 40 заявления за всички останали градове - и секцията е готова. Бахти усилието - да начаткаш за две минути едно заявление и да го пратиш в ЦИК по електронен път. Или да се наложи да си загубиш една неделя и да участваш в организацията - какво толкова, нали така помагаш на сънародниците си да гласуват по-удобно. Другият път друг ще се прежали и така. Бахти общността, бахти чудото. Не били мотивирани да гласуват - ами да ходят за гъби тогава, много важно.

    А в Естония, за която грантаджиите така са се вкопчили, от години се случва нещо твърде мистериозно - повечето гласуващи гласуват с хартиени бюлетини. От години тази държава, в която има електронно правителство, им е дала шанс да гласуват "удобно" - с един клик, но те игнорират това удобство. Не се лишават от другото удобство - да комуникират с държавата по електронен път, но съзнателно се лишават от удобството на електронния вот и предпочитат да се разкарват до секции и "да се мъчат" с бюлетините. При последните избори само 30% от гласуващите са си дали гласа по интернет - рекорд досега. Рекордът е 30%! Дали някой грантаджия може да обясни този феномен - съмнявам се. Грантаджията даже не може да схване защо е нужно да се замисли върху тази статистика. И друга статистика мога да дам - за опита на други държави за въвеждане на електронно гласуване и последвалия отказ. И за пореден път мога да дам имената и доклада на специалистите, които показаха нагледно как се подменя вот при естонската система, без да се оставя никаква следа. Мащабът на манипулация, който може да се постигне, е потресаващ, и многократно надхвърля сегашните възможности за подмяна на вота. Но край, баста, писна ми да се занимавам с тази глупост. Нека овцете да си викат "юруш", щом им харесва.

    Нередност?
  • 3
    nogica avatar :-|
    nogica
    • - 4
    • + 62

    2 bgmnt
    Извинявайте,НО в чужбина няма бг секции във всяко село,най близката е от50-1000 км.така че много моля тези който не са излизали от БГ да не се изказват за БГ вота в чужбина,тези които са излизали в съседните страни и си мислят ,че 500км е далеко да си мълчат.Пари се превеждат,много пари по интернет само насрания вот е заплашен по интернет.Чувалите ги мъкнат по автобуси,отварят и преправят,бюлетини се търкалят навсякъде,голяма тайна голямо чудо.В мойта секция един дядо се разписа на мойто място и настана паника когато заявих че това е нарушение,предложиха ми компенсация да се разпиша на неговото място,седяха 18човека в стаята и гледаха като пръднали в автобус комисия,наблюдатели,радатели куповачи всички изтръпнали да не се увеличи скандала.Голяма тайна голямо чудо.ЗАТОВА ЕЛЕКТРОННО,МАШИННО и Толкова.След като не можеш да четеш и пишеш няма да гласуваш.Как неграмотния прочети името на кандидата?

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    bgmnt avatar :-|
    bgmnt
    • - 31
    • + 12

    [quote#3:"nogica"]Извинявайте,НО в чужбина няма бг секции във всяко село,най близката е от50-1000 км.така че много моля тези който не са излизали от БГ да не се изказват за БГ вота в чужбина,тези които са излизали в съседните страни и си мислят ,че 500км е далеко да си мълчат.[/quote]

    Ей затова в Чорлу ще има 5 секции, а в Чикаго - една. Щото чакате някой да се сети да ви отвори секция наблизо, а тези, които организират вота в Турция просто запретват ръкави, правят стройна организация, възползват се от възможностите в закона, поддържат високо ниво на гласуване, което не позволява на България да закрие секцията поради неактивност на имащите право на глас. А вие си мрънкате по форумите. Как така в големите американски и немски градове ще има 0 или 1 секция? В Щутгарт примерно българите ги мързи да ходят до секцията в града, 100 човека не могат да се съберат да гласуват, държавата закрива секцията, след това няма заявления към нея, че поне 40 човека искат да гласуват, и следва вой - ама защо ни пречат да гласуваме. И сега на всички емигранти се даде възможност да кажат ясно - искат ли гласуване по интернет, те пак мълчат. Абе ало, в Чикаго са 100 000! И 50 000 да са, и 20 000 да са - пак внушително число. Мълчат - не искат да гласуват на избори, не искат на референдум. А разни хора тук упорито напират да ги кандърдисват - много смешна гледка.

    [quote#3:"nogica"]Пари се превеждат,много пари по интернет само насрания вот е заплашен по интернет.[/quote]

    Опорната точка "пазаруване по интернет е същото като гласуване по интернет" е разбита от самия факт, че повечето държави, в които масово се пазарува по интернет, са замразили за неопределено време проектите си за повсеместно въвеждане на електронно гласуване, или изцяло са се отказали от тези проекти. Очевидно за тези държави онлайн гласуването не е като онлайн пазаруването (даже гражданите на Естония са стигнали до този извод, след като само 30% от гласуващите гласуват по интернет). Как форумните философи и специалисти по всичко обясняват този факт - със следните общи приказки: "да, ама там, в другите държави, не се налага, а при нас се налага". Защо, бе, джанъм, при нас се налага - защото требе да борим ДПС и БСП. Ке ги преборите чрез емигрантите, га ми цъфнат трандафорите.


    [quote#3:"nogica"]ЗАТОВА ЕЛЕКТРОННО,МАШИННО и Толкова.[/quote]

    Аааа, как така машинно? Те машините са в секции. Ганчо Германеца и Ганчо Американеца няма да се разкарват до секцията, я. То много път, много главоболия. Може в техния град да има секция, ама защо пък те да ходят до там, като могат да не идат? Я мога да копам, ама мога и да не копам, е казал шопът. Я по-добре да чакат пощенско гласуване. Да, ама нали ще трябва да се ходи до пощата? Зарежи тая работа. По-добре електронно. Да, ама ако ги карат да се занимават с регистрация, ако ще пишат заявления - дали пък това не е тормоз от страна на българската държава? Ами тормоз е. Как да навием тези наши братя да гласуват и как да направим така, че да не са подложени на стрес, докато гласуват - това сега ще ни е най-големият проблем в държавата, най-големият зор.

    Нередност?
  • 5
    nogica avatar :-|
    nogica
    • - 3
    • + 32

    До коментар [#4] от "bgmnt":
    С опорните точки може би сте вие,поне разбрахме ,че не сте "електрическия вот " това с пазаруването много ви харесва като пример,но има банкови операции който се извършват през интернет -плащане на глоби,данъци,заплати,пенсии,осигуровки,преброяване на населението,проверка за статуса ви в НОЙ,НАП и хил.други.Държавата и гражданите не се притесняват и се доверяват пари,лични данни,имоти описват -всичко материално за което се борят и живеят.Само част от тези хора говорят глупости за несигурността на вота им.
    Платеният гласоподавател не се притеснява за парите си които му превеждат по дебитната карта ,А ЗА ВОТА си .Стига с вашите опорни точки.
    П.С. И моля да обясните как става краденето на вот,технически не с примери от вашите опорни точки

    Нередност?
  • 6
    thermobee avatar :-|
    Thermobee
    • - 4
    • + 9

    Неприятно съм изненадан от ниската активност в чужбина.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 7
    simon40 avatar :-|
    simon40
    • - 2
    • + 24

    До коментар [#2] от "bgmnt":

    Не разбрах тезата ви. Бихте ли обяснили пак?
    Вота в Турция не се организира от гражданите а от ДПС.
    Нима искате в Чикаго или Хамбург ГЕРБ или БСП или която да е партия да създадат организация, да наливат пари и да организират изборите така че всички там да гласуват под строй за тях?

    Нередност?
  • 8
    bgmnt avatar :-|
    bgmnt
    • - 20
    • + 5

    [quote#7:"simon40"]Не разбрах тезата ви. Бихте ли обяснили пак? [/quote]
    Да, бих, макар че вече казах "баста". Малко ще си разширя тезата, за да стане по-ясно. Имам роднини и познати в САЩ, Канада, Франция и Германия. Повечето тотално са се откъснали от българските проблеми, не следят политическия живот тук, а някои даже и не знаят коя партия управлява в България в момента. Аз не ги съдя, това си е техен избор. И не виждам защо тук трябва да напираме непременно да получим техния вот при избори. Ако ще напираме, нека това да е чрез граждански организации. Държавата не е длъжна да ги котка, да ги кандърдисва.

    За другите емигранти, които искат да гласуват, държавата е създала изключително гъвкав механизъм за създаване на секции. Гласува се във всякакви помещения, не само в посолства и консулства. Държавата не изисква голям брой заявления за откриване на секция и не изисква непосилна активност при упражняване на правото на вот, за да запази съществуваща секция.


    [quote#7:"simon40"]Вота в Турция не се организира от гражданите а от ДПС. [/quote]

    Казах не "гражданите в Турция", а "тези, които организират вота". ДПС се възползва от гъвкавия механизъм, създаден от държавата. Нищо не пречи на емигрантите из Европа да се възползват от същия механизъм, но не го правят. Разбирам, че ако човек живее в някое европейско село, няма как да си докара секция в населеното място. Но в големите градове какво става - в градове, пълни с българи, в които има съществуващи секции, ходят да гласуват по стотина човека. Щутгарт да не е някакъв мегаполис, че хората с мъка да пътуват до секцията. Или в големи градове, където няма секции, не правят дори опит да се възползват от механизма за създаване на нови секции. Срамно е в този случай да се обвинява държавата, че спъвала гласуването. В същото време не съм чул чужди граждани в България да се оплакват, че тяхната държава ги кара да гласуват само в градове с посолства и консулства.

    Нередност?
  • 9
    bgmnt avatar :-|
    bgmnt
    • - 24
    • + 5

    [quote#5:"nogica"]но има банкови операции който се извършват през интернет -плащане на глоби,данъци,заплати,пенсии,осигуровки,преброяване на населението,проверка за статуса ви в НОЙ,НАП и хил.други.Държавата и гражданите не се притесняват и се доверяват пари,лични данни,имоти описват -всичко материално за което се борят и живеят.Само част от тези хора говорят глупости за несигурността на вота им. [/quote]
    Кажи го това на гласуващите естонци - от тях дори половината не се престрашават да гласуват онлайн, а имат интернет гласуване от години. И го кажи на държавите, които са се отказали да въвеждат електронно гласуване след тестове и дълги проучвания. Сигурно са много тъпи тези държави, нищо не разбират, нали.

    Нередност?
  • 10
    bgmnt avatar :-|
    bgmnt
    • - 27
    • + 6

    [quote#5:"nogica"]П.С. И моля да обясните как става краденето на вот,технически не с примери от вашите опорни точки [/quote]

    В австралийския щат Нов Южен Уелс са провели електронно гласуване преди няколко години. Установило се е, че тамошната ЦИК може да установи за коя партия е гласувал конкретен гласоподавател. Така се губи тайната на вота. Освен това има гласове, които просто са се изпарили. Няма хакване, просто системата нещо е изперкала и е загубила тези гласове. И няма никакъв шанс да се извърши прегласуване и те да се върнат.

    Професор от Мичиганския университет + специалист по сигурността, който се е отличил с елегантно хакване на машина за гласуване + студенти на професора + други специалисти са тествали естонската система, и са успели да подменят вот, като подчертават, че подмяната не оставя следа. Ако престъпна организация или чужда разузнавателна централа впрегне специалистите си, може да извърши изключително мащабна подмяна на вота. Естонското правителство не се е уплашило много (макар че като им думнаха електроното правителство през 2007, външният им министър обвини Русия, значи все пак и властимащите там се усещат за някои неща), обаче естонските граждани все така не се възползват масово от възможността за гласуване с един клик. Да не повтарям за стотен път какъв досега е рекордът за електронно гласуване в Естония. Мнозинството гласуващи в Естония, които се мъчат с бюлетини, са сигурно некви врагове на прогреса, некви заблудени мурзилки.

    Върховният административен съд във Финландия касира проведените електронно местни избори през 2008 година и постановява прегласуване с хартиени бюлетини. Причината - неотчетени, загубени гласове, като в Австралия.

    Норвежкото правителство прави тестове за електронно гласуване, но след критичен доклад на специалистите постановява, че опитите спират. Мурзилки с опорни точки, какво да ги правиш.

    Тази информация няма да намерите в грантаджийските медии. Те нямат за цел да ви информират, имат за цел да ви манипулират. Не им се връзвайте на елементарните трикове и не се дръжте агресивно към хората, които отказват да бъдат манипулирани.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал