🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бойните машини за специалните сили ще се купуват без търг

Бронираните превозни средства на стойност 50 млн. лв. вероятно ще бъдат сглобявани в самоковския военен завод на "Самел-90"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До края на годината Министерството на отбраната ще задвижи проект за оборудване на Силите за специални операции (ССО) с нови бронирани бойни машини. Това потвърди вчера министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на честването на деня на парашутиста. Приблизителната стойност на модернизационната програма е 50 млн. лв. с ДДС, срещу които спецчастите трябва да получат между 50 и 100 превозни средства с различно предназначение, уточни за "Капитал" командирът на ССО ген.-майор Явор Матеев. По неофициална информация от няколко независими източника става дума за около 75 машини от типа 7+1 и 5+1 пасажери с различна степен на бронировка, които трябва да бъдат доставени в рамките на 3 години в периода 2021 - 2023 г.

Според военния министър също така идеята е машините да се изработват в България. Той отказа да назове с кого се преговаря, но според източници на "Капитал" става дума за самоковското предприятие "Самел-90" и по-специално военното му подразделение "Самарм", което е джойнтвенчър с "Интернешънъл Арморд Груп БГ". Намерението също така било да няма търг и да се отиде към пряко договаряне само с една фирма по изключението от Закона за обществените поръчки, касаещо националната сигурност, за да се избегне протакане на процедурата и евентуални обжалвания от недоволни заинтересовани страни и загубили участници.

Също така спецификациите на проекта са претърпели сериозни промени спрямо пролетта, когато за първи път се заговори за купуване на бойни машини за спецчастите. Намерението е сега се премине към по-евтин вариант. Първоначално срещу 50 млн. лв. ССО трябваше да придобият между 25 и 50 машини в три версии - леки небронирани десантни бъгита и силно бронирани превозни средства за 5+1 и 7+1 пасажери, като някои от тях трябваше да са оборудвани с куполи с 12.7-милиметрово бронебойно оръдие или с 7.62-милиметрова картечница. В настоящата версия на проекта от въоръжението са останали само 7.62-милиметровите картечници.

Идеята в момена е голяма част от машините да бъдат пикапи без купол и с лека защита от типа B5, която предпазва максимум от обстрел със стандартен автомат "Калашников". Вероятно точно пикапите ще позволят увеличаването на бройката до 75 превозни средства, тъй като ориентировъчната им цена е около 200 хил. лв. за разлика от тежко бронираните превозни средства 7+1, които струват над 2 млн. лв. едната, или командно-щабните машини от типа 6х6 на стойност над 3.5 млн. лв.

По информация на "Капитал" също така най-вероятно ще отпадне първоначално обсъждания вариант на проекта, при който с една поръчка трябваше да се закупят еднотипни машини не само за специалните сили, но и за полевото разузнаване на Сухопътните войски и за военната полиция.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    happyappy avatar :-|
    Deadpudding
    • + 1

    Супер, сега да се ориентират и към дронове. Азерите бая главоболия създадоха в Армения/Арцакх с израелски и турски апарати и множество "умни муниции"

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Страхотно! Най-сетне от тези военни разходи да се види някаква полза!

    Нередност?
  • 4
    ckc50594919 avatar :-|
    Тиква загубена
    • - 1

    Естествено и шкембе воевода ще се облажи най-много!

    Нередност?
Нов коментар