Американският ракетен разрушител USS Roosevelt преминава през Босфора в района на Истанбул.
Американският ракетен разрушител USS Roosevelt преминава през Босфора в района на Истанбул.    ©  Reuters

САЩ няма да вкарват разрушители в Черно море, за да не провокират Русия

Кремъл планира да затвори района на Керченския проток за чужди военни кораби до октомври

Американският ракетен разрушител USS Roosevelt преминава през Босфора в района на Истанбул.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вашингтон е поставил в режим на изчакване своите досегашни планове да изпрати през тази седмица два големи военни кораба в Черно море във връзка с ескалиращата криза в Източна Украйна. В момента край границата на бившата съветска република и в Крим са струпани няколко десетки хиляди руски военнослужещи, които според коментарите на военния министър на страната Сергей Шойгу са там за "триседмична проверка на бойната готовност". Различни официални лица на Запад се опасяват, че Кремъл си търси повод, за да вкара своите сили в сепаратистките региони на Украйна под формата на "миротворци". "Заедно с Украйна няма да бъдем въвлечени в тази игра. Ясно е, че Русия чака, така да се каже, някакъв ход от страна на НАТО, за да има претекст да продължи с действията си", коментира германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер в сряда след разговори с американския си колега Лойд Остин.

Стратегическо отстъпление или жест

Късно в сряда турски дипломатически източници са съобщили пред агенция Reuters, че САЩ са оттеглили своето искане за преминаване на двата ракетни разрушителя през Босфора и Дарданелите. По-късно информацията бе потвърдена и от външния министър на страната Мевлют Чавушоглу. Уведомлението е дошло от американското посолство в Анкара, като конкретна причина за промяната не е обявена. Американски източници на Reuters коментират пред агенцията, че Турция може би е изтълкувала грешно първоначалната нотификация, която никога не е била окончателно потвърждавана. Според американскте дипломати Анкара често получава заявления от бойния флот за потенциален достъп до Черно море, но целта всъщност е плавателните съдове вече да са снабдени със съответните разрешителни, ако трябва да извършат подобна мисия.

В момента двата щатски разрушителя USS Roosevelt и USS Donald Cook, които са елементи от американския противоракетен щит AEGIS, се намират в залива Суда на остров Крит, на няколко дни път от Босфора. Нотификацията за преминаването им през проливите към Черно море е била изпратена по-рано този месец към Турция, която контролира корабоплаването в този регион по силата на приетата през 1936 г. Конвенция от Монтрьо. Въпросният международен договор ограничава количеството бойни кораби от нечерноморски държави, които могат да навлизат във водния басейн едновременно, както и времето им за престой там в мирно време.

Движението на флота често е обект на корекции поради промени, свързани с поддръжката или с оперативните планове, коментира неназован източник пред американското издание Politico. Въпросното разполагане на кораби е отменено поради "разнообразни причини", включително желанието Москва да не бъде излишно провокирана в деликатен момент, допълва източникът. Когато информацията за възможното изпращане на корабите изтече за първи път, от Пентагона отказаха да дадат повече подробности и коментар. "Редовно присъстваме и провеждаме оперативни дейности в зоната на отговорност на Европейското командване и в Черно море", коментира говорителят на Пентагона Джон Кърби по-рано през седмицата. И допълни: "И както знаете, няма да прогнозирам или да говоря за бъдещи или хипотетични операции". По принцип Шести американски флот изпраща някой от четирите AEGIS-разрушителя, базирани в испанския град Рота, на рутинен патрул в Черно море по 8-9 пъти в годината. Присъствието на два щатски бойни кораба едновременно обаче е изключение и обикновено e индикация за по-интензивно противопоставяне между Белия дом и Кремъл.

Спада ли напрежението

Косвените индикации за момента са, че оттеглянето на корабите вероятно е жест от страна на САЩ към Русия с цел деескалация и опит да не се дават поводи за провокации. Вероятността за нахлуване в Украйна през следващите седмици е "от ниска до средна", коментира по този повод ген. Тод Уолтърс, върховен главнокомадващ на НАТО за Европа и ръководител на американските сили в региона, по време на изслушване в комисията по отбрана към Камарата на представителите на САЩ в четвъртък. "Всичко това предизвиква голяма загриженост и бдителността ни е повишена", допълва четиризвездният генерал, имайки предвид значителните струпвания на руски сухопътни, авиационни и военноморски сили. Запитан конкретно дали вероятността за инвазия ще се повиши или ще намалее оттук нататък, ген. Уолтърс казва, че според наблюденията на неговото командване заплахата от инциденти по-скоро отшумява. "Всичко зависи от разположението на силите. Усещането ми на базата на тренда, който виждам в момента, е, че вероятността това да се случи започва да отслабва", коментира военачалникът пред комисията по отбрана.

Същевременно управляващите кръгове в Киев неофициално изразяват разочарование, че USS Roosevelt и USS Donald Cook в крайна сметка няма да бъдат изпратени в Черно море, коментира бивш водещ украински дипломат пред Politico. Въпреки че едва ли биха влезли в директно противопоставяне с Русия, двата разрушителя вероятно биха отклонили голяма част от вниманието на руските въоръжени сили, а също така биха могли да подпомагат украинската армия с разузнавателна информация. Във връзка с потенциалното им навлизане в Черно море Русия мобилизира между 10-15 военни кораба за учения, включително и плавателни съдове от Каспийския флот.

Същевременно от украинска страна алармираха, че наблюдават засилено движение на военни части по моста над Керченския проток, който свързва Крим с континенталната част на Русия. Въпросният проток свързва Азовско и Черно море и властите в Киев се опасяват, че Москва може да реши да го затвори, блокирайки корабоплаването от украинските пристанища по азовското крайбрежие. По този повод от украинското външно министерство обявиха в четвъртък, че Русия подготвя затваряне на част от Черно море край Керченския проток за чужди военни кораби до октомври под претекст, че провежда военни учения. Говорител на ведомството коментира, че руските действия нарушават международното право и повтори, че Украйна "има право да регулира корабоплаването в тази част на Черно море".

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 2

    За щастие Капитал (все още) не използва изказа на лелята в #1.
    Иначе го толерира, защото е в талвега на всичко, написано от този "автор" по темата - това е смисъла.

    А опорката с руското "завземане" на Донбас под формата на вкарване на миротворци, която се чекне тук трети път, е на нивото на транслиращия я.
    Защото:
    1. Миротворци се вкарват СЛЕД приключване на конфликт;
    2. Миротворци се вкарват ПО ЖЕЛАНИЕ на конфликтуващите страни;
    3. Тази ДОГОВОРЕНОСТ се възприема и от останалите.

    П.П. Лавров и Шойгу изгониха янките от Черно само с по едно изречение. Което трябва достатъчно да говори на ЮЕс намеренията за подкрепа на Украина.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 3

    П.П. Русия втърдява тона. Посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан днес е бил извикан в Кремъл и му е било препоръчано да си замине за Вашингтон за "сериозни и подробни консултации". Казано по-просто: Съливан е изгонен от Русия.
    Руският посланик във Вашингтон - Антонов, отдавна е отзован и е в Москва.

    Нередност?
  • 4
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    С едно изричение и три случки с дрончета по време на разговора. Както казват по време на този разговор никой не беше убит. А виж без контрол над Одеса няма защо да идват даже и в България.

    Нередност?
  • 5
    ajsayder avatar :-|
    sim4o

    До коментар [#] от "":

    Нередност?
  • 6
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    Байдън показа огромна сила - изкатери се чевръсто по стълбите на самолета, напляска Русия и взе да натиска и Китай..

    В петък (демек вчера) имаше американо-японски разговори ..
    -------------------
    “ПЕКИН, 17 апр – Пекин решительно выступает против заявлений лидеров США и Японии о ситуации на Тайване, в Гонконге и Синьцзяне, это все внутренние дела КНР, которые не терпят внешнего вмешательства, говорится в заявлении посольства Китая в Вашингтоне.
    Президент США Джо Байден и премьер-министр Японии Ёсихидэ Суга по итогам переговоров в пятницу выступили за мир и стабильность в Тайваньском проливе, выразили серьезную озабоченность по поводу ситуации с правами человека в Гонконге и Синьцзян-Уйгурском автономном районе КНР, а также выступили против "любых односторонних действий, направленных на изменение статуса-кво в Восточно-Китайском море" и возразили против действий Китая в Южно-Китайском море.“
    ---------------

    Китай също излезе днеска със изявление извика американския посланик и му е май дал нота, току що:

    ---------------
    "Вопросы, касающиеся Тайваня, Гонконга и Синьцзяна, являются исключительно внутренним делом Китая, а вопросы Восточно-Китайского и Южно-Китайского морей затрагивают территориальный суверенитет, а также законные морские права и интересы Китая. Все эти вопросы затрагивают фундаментальные интересы Китая и не терпят вмешательства"
    -------------

    Същевременно се заговори за големи китайски ракетни военно-морски учения , току до Япония ..

    Байдън, обаче, се не плаши..

    “США пообещали защитить Японию от Китая ядерным оружием
    17.04.2021 09:30 “

    Тоа мачка наред!
    Добре, че го избраха афро-американците !

    И да, не го интересува твърде Черно море и мижавата Русия , може би защото некфи смотани разрушители са му на к..ра, а се е ориентирал към Китай и Япония , ето вчера е имало американо-японски разговори - където играта е по-голяма ..

    Байдън е кат един орел - разперил се е над целия свят, със своята мощ !

    Нередност?
  • 7
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 6
    • + 1

    “ В момента край границата на бившата съветска република и в Крим са струпани няколко десетки хиляди руски военнослужещи..“
    ---------------
    Тъпа лъжа - обявени са , от говорителя на Руското военно министерство ДВЕ АРМИИ и въздушни части , което е поне 80 000 с няколко хиляди танка и ракетно-ядрени сили ..

    Тоа “автор“ на “Капитал“ колко ли рубли е взел, та да лъже?

    -------------------
    “Россия последние недели активно наращивает военное присутствие у украинских границ и в Крыму: по подсчетам расследователей, туда переброшены около 80 тысяч военных. Киев заявил о 40 тысячах военных РФ у восточных границ страны и еще 40 тысячах – в Крыму . Журналистам также удалось снять большой лагерь российских военных в Воронежской области, в 270 километрах от границы с Украиной“

    Същевременно, Шойгу обяви, за прехвърлянето на 55 000 американски сили:

    “Министр заявил, что США и НАТО перемещают войска к границам европейской части РФ и планируют разместить 40 тысяч военных и 15 тысяч единиц вооружения и техники, "включая стратегическую авиацию".
    "Американские войска перебрасываются из континентальных частей Северной Америки через Атлантику в Европу. Идет перемещение войск в Европе к российским границам. Основные силы концентрируются в Причерноморье и Балтийском регионе"
    --------------

    Това Кукуриго, авторът, наясно ли е , колко са две армии в преден ешелон и главни сили - втори ешелон..?


    10 000 ???
    Да бе, да ..

    Че само Черноморския флот, получи 10 000 усилване.

    Нередност?
Нов коментар