Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети вчера фронтовата линия в Донецка област и връчи награди на военнослужещи, участващи бойни действия с проруските сепаратисти
Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети вчера фронтовата линия в Донецка област и връчи награди на военнослужещи, участващи бойни действия с проруските сепаратисти    ©  Reuters

Какъв е рискът за нова руска инвазия в Украйна

Изявленията след днешния видеоразговор между Джо Байдън и Владимир Путин ще бъдат косвен индикатор дали Европа наистина трябва да се страхува от военен конфликт по източната й периферия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети вчера фронтовата линия в Донецка област и връчи награди на военнослужещи, участващи бойни действия с проруските сепаратисти    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Извънреден видеоконферентен разговор между президентите на САЩ и Русия ще обсъди днес нарастващото напрежение по източната граница на Украйна, струпването на десетки хиляди руски военнослужещи в района и сериозните опасения на Запада, че това може да е прелюдия към пълномащабна военна операция. Виртуалната среща между Джо Байдън и Владимир Путин вероятно ще започне около 17.00 часа българско време и макар да не е фиксирана като времетраене, се очаква да продължи поне три часа. След края на разговорите американският президент най-вероятно ще брифира лидерите на Великобритания, Германия, Франция и Италия, с които евентуално ще обсъди евентуално налагане на тежки икономически санкции срещу режима в Кремъл, в случай че се стигне до руско нахлуване в Украйна. Щатският държавен глава проведе подобен конферентен разговор с европейските лидери в понеделник късно вечерта, след който те изразиха своята подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и призоваха Русия към деескалация на напрежението.

Преди началото на днешната видеосреща американски официални лица уточниха, че Байдън ще предупреди Путин, че в случай на инвазия Русия и по-специално руските банки ще бъдат обект на най-суровите икономически санкции, до които се е стигало до момента. Възможно е да се стигне до забрана за легално конвертиране на рублите в долари и други водещи валути, както до изваждане на руската финансова система от международната платформа за междубанкови разплащания SWIFT. Също така се обсъждат нови таргетирани санкции срещу личности от вътрешния кръг на президента Путин.

Представителите на Кремъл от своя страна отричат да имат каквито и да е намерения за настъпателни операции и твърдят, че разполагането на войски по границата с Украйна е изцяло с отбранителна цел. "Търсим добри, предвидими отношения със САЩ. Русия няма намерение да атакува когото и да било, но ние имаме нашите притеснения и нашите червени линии", обяви Дмитрий Песков, който е говорител на руския президент, пред журналисти в понеделник. Според него по време на настоящите разговори между Байдън и Путин е малко вероятно да се постигне пробив и сближаване на позициите.

Почти сигурно е, че по време на разговорите руският президент ще поиска от щатския си колега правно обвързващи ангажименти, че НАТО няма да се разширява повече на изток и в частност, че няма да приема Украйна за свой член. Също така ще поиска гаранции, че Западът няма да въоръжава Киев и да разполага свои ракетни системи на украинска земя, тъй като биха представлявали директна заплаха за сигурността на Русия. САЩ от своя страна застъпват позицията, че нито една държава няма право на вето върху амбициите на Киев за членство в НАТО.

Струпване на войски

В същото време днес официални представители на Украйна обвиниха Русия, че е изпратила допълнителни танкове и снайперистки екипи на фронтовата линия в Донбас и Луганск, за да нанесат удари по украинската армия и да се опитат да я провокират да отвърне на огъня. През последните седмици войната на думи между Москва и Киев постепенно ескалира, като двете страни си разменят взаимни обвинения за струпване на войски и подготвяна офанзива. Според различни оценки на западни разузнавателни служби Русия действително е струпала по украинската граница между 94 и 175 хил. военнослужещи, които ще бъдат готови да извършат бойна операция в края на януари или началото на февруари. Снимки на необичайната военна активност могат да бъдат видяни и чрез открити онлайн източници благодарение на частната сателитна система Maxar. През последните дни разузнавателните данни бяха представени от САЩ пред лидерите на водещите европейски държави. Детайлен брифинг за началниците на отбраната на натовските армии е бил направен от страна на главнокомандващия на американската армия ген. Марк Мили. До пряко включване на натовските армии в евентуален военен конфликт обаче едва ли ще се стигне, освен ако части на алианса не бъдат директно атакувани, тъй като Украйна не е член на съюза и не попада под защитата на прословутия чл. 5 на Вашингтонския договор.

Според различни военни експерти, ако се стигне до реален сблъсък, целта на Путин ще бъде провеждането на кратка и победоносна бойна операция. Най-вероятната задача на руските сили ще бъде достигането до река Днепър, която разделя Украйна на две, както и осигуряването на сухопътен коридор между Русия и Кримския полуостров. Най-вероятно ще има и нахлуване от територията на Приднестровието, което е отцепил се проруски регион на Молдова в близост до ключовия украински пристанищен град Одеса. По черноморското крайбрежие на Украйна може да се очакват десантни операции на руски морски пехотинци.

Възможно е също така и активирането на беларуската армия, която има договор за военно сътрудничество и военна интеграция с Русия, както навлизане на руски части от беларуска земя. Заявка за евентуално подобно развитие на ситуацията беше направена в неделя, след като режимът в Минск обвини Украйна, че неин военен хеликоптер е нарушил въздушното пространство на страната. При по-мащабна ескалация на кризата може да се стигне и до ситуация, при която руската армия се разполага на територията на Беларус перманентно, което ще я изправи лице в лице с натовските контингенти в Полша, Латвия и Литва. Целта най-вероятно ще е разполагане в близост до т.нар. "Сувалски коридор" - близо 100-километровата граница между Полша и Литва, която отделя Беларус и руския ексклав Калининград и се смята за стратегическа зона при евентуален конфликт между Русия и НАТО.

Според военните специалисти, ако се стигне до военни действия в Украйна, целта на Москва ще е те да приключат в рамките на около месец, за да се избегне негативната вътрешнополитическа реакция в самата Русия заради риска от трайно затъване във военна криза. Това обаче няма да е толкова лесно да се осъществи на практика, тъй като украинската армия в момента е много по-калена в реални бойни действия в сравнение с 2014 г., когато Кремъл анексира Крим почти без бой и сравнително лесно завзе Донецк и Луганск. Освен това Киев получава сериозна военна помощ от САЩ, включително модерни противотанкови ракетни системи Javelin, които ще направят евентуална сухопътна операция доста по-кървава за Русия.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ausbilder avatar :-|
    ausbilder
    • - 2
    • + 2

    Никаква руска инвазия в Украйна няма да има. Русия преследва свои интереси при преговори със САЩ и нищо повече. САЩ също иска да използва темата за допълнителен натиск върху ЕС при преследване на свои икономически интереси. Русия добре знае, че подобен конфликт със Запада ще завърши с фалит за нея и окончателно разпадане на Руската федерация на един куп държави.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 4

    Това горе е апотеоз на highly likely текстотворчеството (изобщо не споменавам журналистика, защото не е!).

    Всъщност highly likely е и цялата западна политика спрямо Русия в последните година-две, а еднодръвката на Капитал е неотменно в талвега й.

    Естествено, нещата не са толкова елементарни.

    Хайде да вземем да мислим!

    В Русия - грубо казано - има две огромни и противопоставящи се една на друга сили по механизмите на отношенията Русия - Запада. И двете са колкото пропутински, толкова са и антипутински, в зависимост доколко конкретните действия на Кремъл им допадат. По темата Украйна и двете в момента могат да минат за абсолютна опозиция на Путин.

    Едната сила са стотина хиляди държавни служители на високи властови позиции, банкери, олигарси, едри собственици, местни дерибеи, които притежават цели улици във Виена, половин Тоскана, парчета от Лазурния брягчасти от екзотични острови и резиденции в Лондон и Париж. В тамошни банки са и сметките им, а децата им учат в елитни западни университети.

    Тяхната теза е, че Русия трябва да преглъща всичко в името на евроинтеграцията им. И защо заради някаква си Украйна трябва да рискуват всичко постигнато, ако се осъществят преразказаните гор езаплахи?

    Втората, истинската опозиция на нерешителните действия на Кремъл по отношение на Украйна не е оперетният затворник Навальный, а лявопатриотичните движения и имперските фантомни болки в руското общество. Това са десетки милиони руснаци. Неорганизирани по никакъв друг начин, освен от националното си чувство.

    Най-просто казано тяхната теза е, че трябва да се удари по масата и Западът да бъде принуден да си гледа на запад. И като е казано "а" с руския Крим, защо не е казано и "б" с населените с компактно рускоезично население Донецка и Луганска области? Където ако през 2014 г бе влязла армията, отдавна всичко да е спокойно.

    Те посочват и досегашните грешки и пропуски в политиката на Путин, които са дали възможност на Запада да прилага все по-агресивна политика спрямо страната им и да плюе на обявяваните от Кремъл червени линии, защото е сигурен, че Москва няма да се бори за интересите си:
    а) липсата на адекватна реакция след осъществяването на американския преврат в Киев през 2014 г;
    б) отказът на Русия да даде на жителите на Донецка и Луганска области, от които близо 90% са рускоговорящи, същата защита, каквато даде на рускоговорящите жители на Крим;
    в) т ако щете и колебливата позиция за продължаване присъствието на американския контингент в Сирия и търпимостта към израелските ракетни нападения там;

    Война в Украйна видимо ще има.
    С майсторство САЩ докара ситуацията Русия да няма полезен ход. Дали украинската армия ще я провокира с масирано настъпление в отцепилите се народни републики или Москва ще удари превантивно е 50:50.

    По-важното е какво ще се случи след това: ще излезе ли войната извън границите на Украйна и кога. И дали и кога България ще стане театър на военни действия, защото сме ачик на пангара.

    И дали български пилоти няма да горят над Черно, а български моряци да се давят в него заради чужди, "съюзнически" интереси, както е ставало при всички съюзи, в които България е участвала?

    Защото - виждал съм с очите си - войната не е компютърна игра. И не можеш да затвориш капака на компа, когато не ти върви.

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 3
    • + 4

    Война с Украйна ще доведе до разпад на Русия. Помни ми думите.

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2
    • + 4

    Не мисля, че Путин ще нападне Украина открито.

    До тук всички негови военни авантюри в чужбина (Крим, Донбас, Грузия, Сирия, Либия, ЦАР) се базираха на поне едно от 2 неща: изненада и/или deniability

    Нито едно от тези неща не би го имало ако руската армия нападне открито Украина

    Според мен Путин просто се опитва да изнудва Запада и Украина

    А и има нещо друго - война с Украина не е популярна в Русия. И не би била малка (каквито бяха досегашните войни на Путин). Тя би коствала хиляди (или дори десетки хиляди) убити, а и не би постигнала нищо значимо.

    Путин няма особена полза от Донбас. Дори и сухопутния коридор с Крим вече не е толкова важен след построяването на моста на Кримския пролив.

    Би имало полза от коридор до Приднестровието, но за тази цел би следвало да окупира цяла Южна Украина, а това няма да е лесно първо защото Украина укрепваше юга цели 7 години, а и защото това включва големи населени места, които дават възможност за urban combat, а това би коствало много жертви на атакуващата страна.

    На кратко - открито нападение на Русия над Украина няма да има

    Нередност?
  • 5
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho
    • + 2

    До коментар [#4] от "Николов":

    Намали малко пропагандата(която преобладава масово-95 % от информацията в момента е такава) и виж конфликта през призмата на Геополитиката...и тогава ще разбереш защо всичко се случва.
    Накратко, САЩ и Русия са в геополитически сблъсък. Украйна просто е бойното поле. Като гледам как се надцакват...абсолютно всичко е възможно.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#5] от "kapitalcho":

    Освен геополитиката има и друго: националната психология.
    Никой натовски народ в моментното си състояние не е готов за включване в чужда война. Защото конфликтът САЩ - Русия на територията на Украйна не ангажира с нищо нито Жорж от Нант, нито Матеа от Торино, нито Людвиг от Аахен.

    За разлика от тях и Андрей от Владивосток, и Олег от Тула, и Иван от Смоленск гледат на единия милион рускоговорящи в ДЛНР като част от своя народ. В този смисъл военен сблъсък със Запада на територията на Украйна в Русия се възприема като поредната народна война след тия от 1812 и 1941 г.

    При първата казаците гониха Наполеон до Париж и поиха конете си в Сена, а при втората Егоров и Кантария побиха червеното знаме над Райхстага и идеологията на победителите тежеше на Изт. Европа 45 г.

    Хайде да не каним отново руснаците у дома, а?

    И като говорим за история - и преди 1812 г. европейският концерт тласкаше Бонапарт да се обезкърви взаимно с Русия и така да им поднесе световното господство, и през 1938 г. в Мюнхен победителите в Първата война Франция и ОК насочваха Шикългрубер на изток със същата цел и не си мръднаха пръста, когато за две седмици Вермахта опука съюзника им Полша.

    Проблемът на Запада е че исторически предпочита друг да вади за него горещите кестени, докато Русия може и винаги е готова да воюва, когато е застрашено съществуването й.

    Ако проамериканската клика в Киев провокира Москва, без значение от цената на всякакви санкции и вледеняване на отношенията, армията ще атакува, защото - пак да повторя - в ДЛНР живеят 1 000 000 граждани на РФ.

    Нередност?
  • 7
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    До коментар [#6] от "D-r D":

    Русия няма да нападне Украина ако последната не реши да си отвоюва Донбас със сила

    Възможно е цялата шумотевица да е свързана с политическия обрат в Киев

    Зеленски в първата година от мандата си действаше като "гълъб" - наложи украинската армия да се оттегли от позиции, които беше заела в "ничията зона".

    Той явно се надяваше този знак на добра воля да бъде последван от същото от страна на Русия. Такъв реципрочен ход не последва.

    Това едностранно де-ескалиране от страна на Украина беше много непопулярно в Украина и коства спад в рейтинга на Зеленски

    В резултат на което от около година и нещо насам той смени подхода - украинската армия си върна отстъпените позиции и дори зае нови. Става дума за някакви незначителни храсталаци и колиби в "ничията зона", но сигналът бе, че Украина е готова да приложи силов подход. Това стана миналата година (отчасти през миналата зима).

    След което Русия започна да прави тези сценки с трупане на войски по границата. Това почна още пролетта и продължи и през есента

    Според мен всичко ще приключи с това, че от Запада ще се скарат на Зеленски и ще го накарат да стои кротко. Но други отстъпки към Русия няма да има по простата причина, че в САЩ няма как да бъдат преглътнати

    Т.е. статуквото ще се запази

    Конфликтът в Донбас няма как да бъде разрешен при Путин. Евентуално с този след него (който и да е той) може и да има някакъв прогрес. Но това няма да е скоро.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#7] от "Николов":

    Конфликтът е прекалено опосредствЕн, за да може да се разреши. Пък и в този си вид видимо устройва всички играчи:
    1.САЩ поддържат дирижирано напрежение в слабините на Русия и вкарват дразнение в неединно отнасящите се по темата обществени нагласи в Русия. Писах за тях в #1;
    2. Русия поддържа конфликта в ДЛНР, който дестабилизира враждебната й власт в Киев, унищожава икономиката на страната и инспирира недоволство. 1/4 от украинците вече са емигрирали;
    3. Зеленский оправдава всичките си неудачи с "агресията".

    Нормандският формат (Франция, Германия, Украйна и Русия) преди години излезе с меморандум за стъпките за решаване на конфликта:
    а) промени в украинската конституция и даване на широка автономия на двете бивши области;
    б) раздалечаване на точките на военно съприкосновение;
    в) размяна на пленници.

    Всъщност Украйна изпълни частично само втората точка, която вие тълкувате като добронамереност. Това бе мимикрия.

    А е мимикрия, защото преди месец, например, в Канада гръмна скандал, че през 2018 г (времето, за което става дума) изпратените в Украйна 200 канадски военни и дипломети от посолството в Киев са обучавали нацитата от наказателния батальон Азов. Снимки от тайното "събитие" са попаднали в пресата и Трюдо се е обяснявал в парламента.

    Защото нацистите са си нацисти и хич не се връзва демократи да ги обучават, нали?

    Гражданската война в Украйна, ако не се преескалира от Вашингтон, има шанс постепенно да се капсулира по подобие на Севернокипърската турска република/Осетия/Приднестровието - непризнати от никого, но с парламент, президент, правителство.

    А САЩ нямат интерес да "инфектират" прекалено обстановката, защото Москва просто ще прати армията и ще я реши в свой интерес. Санкции? Досегашните поставиха ли я на колене? Защото янки заради гуцули едва ли ще ходят да мрат.
    Пък и в Афганистан се видя, чи Виетнамският синдром е много жив в тъканта на американската нация.

    Нередност?
  • 9
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..

    Ами да си организират обмен на население - както Северна и Южна Добруджа или турци/гърци ...
    Обаче Путин няма такива намерения.. А с Трансистрия е съвсем в ряката..
    Путин горещо желае да има в периферията си нестабилни страни или отявлени диктатори... защото стабилност означава развитие, а олигархията в Рассия се държи на примера,... че по-добре те.. отколкото това в окрайнините..

    Нередност?
  • 10
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    До коментар [#8] от "D-r D":

    В общи линии - да.

    Донбас ще си остане замразен конфликт - един от многото, които Русия създаде в "близката чужбина" - Ю.Осетия, Абхазия, Приднестровието

    Това капсулира статус-квото, което, в общи линии, устройва Русия

    Русия би искала да получи трайни гаранции, че никой от групата ГУАМ (Грузия, Украина, Азербайджан, Молдова) няма да стане член на НАТО, но няма да ги получи

    И затова ще продължи да поддържа замразените конфликти с идеята, че те блокират евентуално влизане в НАТО (а и ЕС)

    Към по-горе споменатите конфликти би следвало да се добави и Карабах - за разлика от останалите Русия не е участвала в разгарянето на конфликта, но участва в замразяването. С замразяването на конфликта в Карабах Русия ще се опита да поддържа някакво влияние в Армения и Азербайджан

    Като цяло, това е. Статус-квото в "близката чужбина" ще продължи - както продължава вече 30г с някои от по-горе споменатите конфликти

    Нередност?
Нов коментар