🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Байдън предрече руска атака срещу Украйна, но не е ясен мащабът й

Държавният секретар на САЩ Блинкен ще се срещне утре с колегата си Лавров в пореден опит да предотврати ескалацията

Според американския президент времето за мирното разрешаване на кризата в Украйна явно почти е изтекло.
Според американския президент времето за мирното разрешаване на кризата в Украйна явно почти е изтекло.
Според американския президент времето за мирното разрешаване на кризата в Украйна явно почти е изтекло.
Според американския президент времето за мирното разрешаване на кризата в Украйна явно почти е изтекло.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът на САЩ Джо Байдън прогнозира вчера, че руският му колега Владимир Путин ще нахлуе в Украйна. "Той ще трябва да направи нещо", коментира държавният глава на САЩ пред журналисти в сряда по повод струпването на 100-хилядна руска армия край източната украинска граница и войнствената реторика по темата, която идва от Кремъл през последните няколко седмици. "Ако руски сили прекосят границата... мисля, че това ще промени всичко", обяви Байдън. През последните няколко дни също така президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че ще проведе на своя територия съвместни учения с руската армия, което провокира опасения, че евентуалното нахлуване срещу Украйна може да дойде и от още едно направление директно към столицата Киев.

Политическото ръководство на Русия от своя страна отрича да подготвя инвазия в бившата съветска република, оправдава струпването на войските с хипотетична заплаха за собствената си национална сигурност и поиска писмени гаранции от Запада, че ще прекрати разширяването на НАТО в източна посока и че няма да разполага съюзнически сили на територията на своите нови членове, приети след 1997 г. В отговор натовските държави обявиха тези искания за неизпълними, но в замяна предложиха начало на преговори за възстановяване на контрола над стратегическите ракети със среден обсег в Европа и над режима за провеждане учения с конвенционални въоръжени сили.

Последната среща от настоящия кръг на преговорите ще е в Москва утре и ще е между държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров. Американският топдипломат обяви, че няма да представи писмен отговор на руските искания, за какъвто настоява Кремъл, но обеща да положи "неуморни дипломатически усилия да предотврати възобновяването на агресията и да поощри диалога и мира". Въпреки дипломатическите усилия за туширане на напрежението в четвъртък САЩ даде разрешение на Латвия, Литва и Естония да извършат реекспорт на американски противотанкови ракети Javelin и на зенитни Stinger за Украйна, с които армията на Киев да се опита да възпре евентуално нахлуване на тежка руска бронирана техника и щурмова авиация. През седмицата подобни доставки бяха направени и от Великобритания, а Канада реши да изправи в бившата съветска република свои специални части, които да обучават армията.

"Ако руски военни части прекосят украинската граница, това ще се разглежда като подновяване на инвазията и ще бъде посрещнато с бързи, сурови и обединени ответни мерки от САЩ и нашите съюзници", коментира прессекретарят на Белия дом Джен Псаки. Повод за изявлението й беше двусмислено изказване на Джо Байдън във връзка с кризата. "Това, което ще видите, е, че Русия ще бъде държана отговорна в случай на нахлуване и зависи какво ще направи. Ако става дума за минимално нахлуване, ние може да се окажем в ситуация да спорим какво да правим и какво да не правим", обяви американският президент. Впоследствие Джен Псаки уточни, че Байдън по-скоро е имал предвид евентуалните кибератаки и паравоенни тактики, които според нея "ще бъдат посрещнати с решителен, реципрочен и обединен отговор". Когато обаче в сряда беше притисинат от журналисти да уточни какво точно има предвид под "минимално нахлуване", Джо Байдън даде малко по-различно и в някаква степен притеснително обяснение. Той призна, че съюзниците не са напълно единни по въпроса какъв точно да е отговорът в зависимост от действията на Путин. Според щатския президент между страните "има различия" и той се опитва да се увери, че "всички възприемат нещата по един и същи начин".

Ден преди финалната си визита в Москва държавният секретар на САЩ Блинкен проведе интензивни дипломатически совалки в Европа, за да консолидира политическият отговор на Стария континент по повод евентуалната руска инвазия. В сряда той се срещна с украинското държавно ръководство в Киев, а днес - с колегите си от Германия, Франция и Великобритания в Берлин. Още същия ден лидерите на ЕС заплашиха Москва с "мащабни" икономически санкции, ако нападне Украйна. "Трансатлантическата общност заема твърда позиция по този въпрос", обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Няма да приемем опитът на Русия да раздели Европа на сфери на влияние. Ако се стигне до атака, ние сме подготвени", допълни тя. Германия от своя страна даде индикации, че в случай на военен конфликт може да спре газопровода "Северен поток 2", който свързва Русия със Западна Европа, заобикаляйки Украйна.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 2

    Това горе е пример как дяволът чете евангелието...

    1.От договора за ПРО се оттеглиха САЩ;
    2.От договора за РСМО се оттеглиха САЩ;
    3.Единствените ядрени оръжия на територията на Европа са американски.

    Проблемът, за който Столтенберг вече не иска да си спомня, че е говорил на последната седянка на нато, е че заради надигащите се гласове в Германия за махане на американските атомни бомби В-62 от там, те трябва да се преместят другаде. Къде? На изток. В Полша и Прибалтика. Нищо че Договорът за неразпространение на ядрените оръжия го забранява!

    И - все пак - за пред публиката трябва да се намери причина за това местене на американските ядрени оръжия. И - хоп! - Путин ще превзема Украина... Всъщност остава само седмица това да се случи според сроковете, които всички US разузнавания дадоха за мащабната руска инвазия - края на януари.

    А ако нищо не се случи?
    А и за чий му е тая разкапана територия Новорусия?

    Това е друга тема. Важното е упорито и методично фейкът, че Украина ще бъде завзета да стигне и да се разлее по гладкия мозък на цялото население.

    Една лъжа, повторена 1000 пъти става истина.
    Мотото на любимата ми газета.

    Нередност?
Нов коментар