Въпреки ултиматума на Москва България се готви да приеме сили на НАТО

Стелт изтребители F-35, Eurofighter-и и американска пехота най-вероятно скоро ще подсилят югоизточния фланг на алианса у нас

До 300 американски военнослужещи, въоръжени с танкове "Абрамс", бронирани бойни машини "Брадли" и щурмови вертолети "Апачи" ще тренират на полигон "Ново село" през следващата половин година
До 300 американски военнослужещи, въоръжени с танкове "Абрамс", бронирани бойни машини "Брадли" и щурмови вертолети "Апачи" ще тренират на полигон "Ново село" през следващата половин година
До 300 американски военнослужещи, въоръжени с танкове "Абрамс", бронирани бойни машини "Брадли" и щурмови вертолети "Апачи" ще тренират на полигон "Ново село" през следващата половин година    ©  Велко Ангелов
До 300 американски военнослужещи, въоръжени с танкове "Абрамс", бронирани бойни машини "Брадли" и щурмови вертолети "Апачи" ще тренират на полигон "Ново село" през следващата половин година    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО. И като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори. Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем." С тези думи премиерът Кирил Петков реагира днес на отправеното по-рано през деня ултимативно искане от руското министерство на външните работи по повод кризата в Украйна, според което съюзническите войски трябва да бъдат изведени от територията на Румъния и България. По принцип руското настояване е известно от няколко седмици: то беше формулирано още през декември като призив за изтегляне на съюзническите сили от всички членове на НАТО, приети след 1997 г. За първи път обаче сега се споменават конкретни държави, една от които за съжаление е именно нашата.

"Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, основаваща се на върховенството на правото и стриктно прилагане на поетите международно правни ангажименти", каза също така днес Кирил Петков в краткото си извънредно обръщение, отправено от трибуната на българския парламент. В отговор от името на опозицията депутатът от ГЕРБ - СДС Даниел Митов поиска по-подробно и по-детайлно обяснение, което да дава яснота накъде върви България в настоящата ситуация. Според него също така президентът Румен Радев спешно трябва да свика Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) във връзка с кризата в Украйна, а правителството спешно да увеличи бюджета на отбрана до поне 2% от БВП, "без по андрешковски да се включва в това строежът на мост над Дунав".

Провокативното настояване на Кремъл по адрес на България и Румъния идва в деня на официалните преговори между руския външен министър Лавров и американския държавен секретар Блинкен, за които се смята, че са може би последният шанс за дипломатическо уреждане на украинската криза, преди тя евентуално да прерасне във въоръжен конфликт.

В момента армията на Руската федерация е струпала поне 100 хил. свои военнослужещи по границата с Украйна, като придвижва още войскови подразделения от далечния изток и командирова войници за извънредни учения на територията на Беларус. По данни на западните разузнавания най-вероятно се готви не ограничена, а пълномащабна инвазия, която ще включва опит за сваляне на правителството в Киев. Във връзка с това САЩ наложиха санкции на двама украински депутати и двама бивши висши държавни чиновници, за които има оперативни данни, че са участници в заговор за преврат и евентуално бъдещо участие в проруско колаборционистко правителство.

Днешното нeдипломатично изявление от ведомството на Лавров също така идва броени дни след първите видими индикации, че България няма да работи срещу намеренията на алианса да подсили югоизточния си фланг и че по-ранните противоречиви изказвания на военния министър Стефан Янев по-скоро са били опит да не се вдига излишен шум по темата и да се привлича внимание, а не да се води целенасочена антинатовска политика. В свое интервю за "Нова телевизия" вчера Янев коментира, че военното ведомство работи по три сценария за развитие на кризата в Украйна, и не изключи при нужда отбраната на страната да се подсили с приемане на съюзнически сили след национално политическо решение по темата. "Отчитайки динамиката в средата на сигурност, българската държава има готовност да увеличи капацитета на собствени национални сили на своя територия в контекста на съюзните възможности за възпиране и отбрана. При необходимост, породена от промяна в средата на сигурност, респективно - ескалация на обстановката, Министерството на отбраната ще предложи на Министерския съвет опции за вземане на решения от компетентните български власти, включително и от Народно събрание", коментираха за "Капитал" от Министерството на отбраната. Преведено от административен жаргон, намесването на Народното събрание означава, че става дума за разрешение за приемане на чужди войски на българска земя, тъй като това е от изключителната компетенция на парламента.

На практика още миналата седмица Янев намекна в свой отговор по време на парламентарния контрол какви форми може да придобие бъдещото съюзническо подсилване на отбраната у нас. Според него става дума за няколко основни мерки по линията на т.нар. адаптирано предно присъствие на НАТО в черноморския регион: повишаване интензивността на съвместната подготовка на въоръжените ни сили с останалите съюзници; подсилване участието ни с щабни офицери и афилиирани подразделения към Щаба на Многонационалната бригада "Югоизток" в Крайова; по-активен принос във военновъздушни съюзнически тренировки и създаване на условия за усилване на мисията Air Policing; разширяване на споразумението между България и Румъния относно презгранични операции за Air Policing; приемане на съюзнически подразделения от морската патрулна авиация; национално участие в съвместни учения на Постоянните военноморски сили на НАТО (SNF) за развръщане в Черно море и изграждането на Регионален военноморски координационен център във Варна.

През последните няколко дни казаното от Янев започна да се изпълва с конкретно съдържание. Още във вторник стана ясно, че Сухопътните сили на САЩ започват мащабна подготовка с времетраене от цели шест месеца на територията на съвместния българо-американски полигон "Ново село". От Министерството на отбраната уточниха за "Капитал", че учението се нарича Joint Training и в него ще вземат участие до 700 щатски военнослужещи от Първа пехотна дивизия на Сухопътните войски на САЩ. Едновременно в базата ще тренират около 300 американски войници, т.е. около половин батальон, оборудвани с до 15 танка М1А2 "Абрамс", 10 бронирани машини "Брадли", 10 щурмови вертолета AH-64 "Апачи", 10 хеликоптера UH-60 "Блекхоук" и два вертолета "Пейв хоук". От българска страна ще участват танкови екипажи от Центъра за подготовка на специалисти - Сливен, както и формирования до взвод от съставна на двете основни бригади на пехотата ни - 61-ва и 2-ра. От военното министерство твърдят, че дългата продължителност на учението е стандартна практика и че полигонът "Ново село" има капацитет да подсигурява ротационна подготовка на подразделения с размер до батальон. Така на теория обаче българско-американската база може да осигури предно разполагане на части, съизмерими като мащаб на батальонните бойни групи, разположени на перманентен принцип в Латвия, Литва и Естония.

При още по-голяма ескалация на напрежението в региона също така САЩ имат право да изпратят у нас до 2500 свои военнослужещи по линия на двустранното споразумение с България в сферата на отбраната, като броят им може да нараства до 5000 души за срок от 3 месеца при застъпване в ротацията на два контингента.

В четвъртък вечерта също така стана ясно, че без много шум страната ни води преговори за подсилването на мисията Air Policing над страната ни със съюзнически сили. Информацията за това обаче не дойде от България, а от военните министерства на Испания и Нидерландия. Правителството в Мадрид обяви, че се е ангажирало да изпрати в страната ни шест бойни самолета Eurofighter, които да бъдат базирани у нас през следващия месец. Специфичното при тях е, че ще бъдат въоръжени в далекобойните ракети "въздух-въздух" от последно поколение Meteor, способни да поразяват цели на безпрецедентна дистанция от 200 км. Подобни ракети щяха да носят и самолетите Gripen на Saab, които България не пожела да поръча, преминавайки на директни преговори със САЩ за американски изтребители F-16 Block 70. Испания също така ще изпрати свои фрегата и миночистач към Черно море в рамките на постоянните военноморски групи на НАТО.

От военното министерство на Нидерландия пък обявиха, без да дават повече подробности, че ще пребазират в България два броя ултрамодерни стелт изтребителя F-35A заедно с персонал за наземна поддръжка. Това трябва да се случи през април или май и ще е първият случай, когато подобни невидими за радарите самолети се изпращат за Air Policing в съюзническа държава. За момента не е ясно в коя българска авиобаза ще бъдат разположени стелт самолетите, но има голяма вероятност това да е "Безмер" и да става дума за споменатата от Стефан Янев морска патрулна авиация. От военното министерство на Нидерландия уточняват само, че самолетите ще изпълняват мисии за бързо реагиране при прехващането на неизвестни самолети в зоната за отговорност на НАТО.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 15
    • + 9

    Явно в бъдеще Радев и Киро ще ни разгирават сцени с доброто и лошото ченге. Радев в лицето на Янев пускат партенката по Фейсбук, че са против войски на НАТО на наша територия като добре знаят, че ще приемем скоро военни сили от Алианса. Сега всичко се трупа на гърба на ухиления инфантил Киро, който не знае къде се намира и какво се случва около него. Абсолютно същото с направения от Радев КСНС по темата Северна Македония. Добре знаят какви ангажименти са поеели двамата с Кирчо, но Радев си изми ръцете с този съвет и в бъдеще негативите ще се трупат пак на гърба на Киро.

    Нередност?
  • 2
    deaf avatar :-|
    deaf
    • - 7
    • + 2

    До коментар [#1] от "scuby":

    Играта им на доброто и лошото ченге е абсолютно безсмислена,но такъв им е декадентският табиет...

    Нередност?
  • 3
    deaf avatar :-|
    deaf
    • - 3
    • + 7

    До коментар [#1] от "scuby":

    Впрочем,сега погледнах и прочетох,че становищата на Радев и Петков не се различават...

    Нередност?
  • 4
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1
    • + 10

    Не мога да повярвам какъв късмет извадиха чичко Бойко и неговите хора. Да ги свалят в такъв преломен момент. Надявам се президент Радев и Киро-Роки да се оправят някак си.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 19
    • + 8

    Когато атовте се ритат, обикновено кастрират магаретата.

    Московският ултиматум е стандартно предупреждение, че координатите на пристанищата във Варна и Бургас, командни центрове в София и другаде, военни бази, складове, летища, възлова инфраструктура и т.н. ще са легитимни военни цели.

    България отново е пред съдбовен избор и - видимо - отново ще настъпи сащата мотика, като вземе страната на поредния изглеждащ величествено, но губещ всичките си войни райх.
    И отново национална катастрофа, и отново Народен съд, отново избиване "елита на нацията"...
    Няма научаване!

    Как беше фразата на 2021 г? Всеки сам да си преценя...

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 18
    • + 7

    P.S.
    Да опитаме да мислим, а?
    Слабо се обръща внимание на един съществен момент: Русия поиска от САЩ п и с м е н и (!!) отговори на предложенията си от декември за деескалация на напрежението. И САЩ се съгласиха следващата седмица да ги дадат. Очаквано ще е списък от "не"-та.

    Вероятно скоро ще разберем какво се крие зад настояването на Москва именно на п и с м е н отговор. Вероятно заради балагана, че Рейгън/Буш не били обещавали ча 4 уши на Горби, че няма да се разширяват и на инч към руските граници. А вероятно този документ ще е оправдание за предприемане на действия от страна на Русия. Какви? Ще видим.

    Защото без ответни действия на хамската реакция на САЩ Русия би изглеждала слаба и нерешителна с всички произтичащи от това последствия. А не е.
    Повече от сигурно е че десетината презрителни "не"-та, които ще могат да бъдат показвани във факсемиле при всеки повод, ще са точката на бифуркация на настоящата криза.

    И на вниманието на държавните мъже в момента: не българският народ е направил избор за нато. Това го направиха шепа хора от негово име и за негова сметка.
    Една друга шепа хора през март 1941 г пак от името на суверена и за негова сметка го вързаха за Хитлеровата колесница. Тогава никой от тях не допускаше катастрофата.
    И Народния съд след нея...

    Нередност?
  • 7
    absent avatar :-|
    Абсент
    • - 7
    • + 8

    Хайде сега да сравним думите на Кирил Петков с тези на продажния русороб ББ дето подари три милиарда български пари на Русия.

    Нередност?
  • 8
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 9
    • + 5

    До коментар [#7] от "Абсент":

    Какво?
    3-те млрд платихме за БГ газопровод, не за руски. Само за 2г Газпром плати 700милки за право на ползване. Това за 2г!

    Нередност?
  • 9
    mxe22646685 avatar :-|
    mxe22646685
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#7] от "Абсент":

    Малоумен (без)полезен идиоте, парите за Балкански поток са от кредити, които се връщат от таксите за пренос на газ. Ти предпочиташ газопроводът да беше заобиколил България през Гърция ли, тъпчо?

    Нередност?
  • 10
    mxe22646685 avatar :-|
    mxe22646685
    • - 3
    • + 3

    Защо Западът толкова вманиачено държи да разполага сили в България? Ако Русия е такава заплаха, а страната ни е неспособна да опази Източния фланг на НАТО, защо тогава Америка и пр. заинтересовани страни не изсипят неколко стотин милиарда долара за да приведем армията си в приличен вид, както дават на Израел например? Така нема да се налага да изпращат сили. Нека всеки с поне 2 грама мозък си отговори какво цели Западът в такъв случай - да възпира или да провокира.

    Нередност?
Нов коментар