🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Блъфира ли Путин и какъв може да е отговорът на НАТО

Стратегическите последствия за Европа и света от евентуалното избухване на война ще са много големи

България декларира, че е готова да сформира своя национална батальонна бойна група за предно разполагане, към която да се "прикачат" допълнителни сили от други натовски държави, предоставящи бойни способности, с които не разполагаме
България декларира, че е готова да сформира своя национална батальонна бойна група за предно разполагане, към която да се "прикачат" допълнителни сили от други натовски държави, предоставящи бойни способности, с които не разполагаме
България декларира, че е готова да сформира своя национална батальонна бойна група за предно разполагане, към която да се "прикачат" допълнителни сили от други натовски държави, предоставящи бойни способности, с които не разполагаме    ©  Георги Кожухаров
България декларира, че е готова да сформира своя национална батальонна бойна група за предно разполагане, към която да се "прикачат" допълнителни сили от други натовски държави, предоставящи бойни способности, с които не разполагаме    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ключов момент за международните отношения оттук нататък, а и за България в частност, е какво ще предприемат западните държави и НАТО в случай на открита руска инвазия в Украйна. При всички положения алиансът няма да да се намеси пряко, рискувайки да бъде въвлечен в трета световна война с употреба на ядрено оръжие. Това обаче не пречи Украйна да получи военно-техническа подкрепа и обучение. Въпреки съпротивата на натовски държави като Германия (вероятно и Унгария) военни помощи за режима в Киев ще бъде отпускана по линия на двустранното сътрудничество с някои страни членки (САЩ, Великобритания, Канада и Прибалтийските републики вече го направиха), тъй като консенсус на ниво НАТО вероятно няма да бъде постигнат.

Със сигурност ще има превантивно разполагане на по-големи войскови подразделения на алианса по границите с Русия, Беларус и Украйна с цел възпиране на руския военен експанзионизъм. Със сигурност ще има също така милитаризация на Черно и Балтийско море, което ще създаде сериозни рискове за цивилното корабоплаване и гражданската авиация в тези райони, дори и съюзниците да не бъдат въвлечени в конфликта. При по-мащабна военна инвазия също така може да се очаква масирана бежанска вълна от поне 1 млн. души към съседните държави.

При по-нататъшна ескалация на кризата НАТО и най-вече САЩ ще бъдат принудени да изпращат все повече войски по източния фланг на алианса. Заявки за това вече недвусмислено бяха направени - Испания и Нидерландия обявиха, че ще изпратят изтребители на територията на България, Франция декларира готовност да разположи сухопътни сили в Румъния, а САЩ поставиха 8500 свои военнослужещи в режим на готовност за изпращане на Стария континент с опция броят им да нарасне до около 50 хил. при по-нататъшна ескалация на кризата. България вече направи заявка, че може да изпрати до 1000 военнослужещи за участие на извънредни военни маневри на НАТО по повод ескалиращата криза, а също така в средносрочен план да направи своя национална усилена батальонна бойна група във висока степен на бойна готовност. Що се отнася до България, проблемна може да се окаже и логистиката на силите, тъй като съюзническите подкрепления трябва да дойдат през Румъния по двата съществуващи моста над Дунав (които могат да се окажат задръстени с бежанци) или през Гърция или Албания/Македония, което би забавило придвижването им многократно.

Всичко това обаче неминуемо ще провокира политически проблеми в държавите, управлявани от по-пацифистки настроени партии или от сложни коалиции (като например България), в които участват формации с прикрита и не толкова прикрита проруска насоченост. За САЩ подобно развитие също може да бъде проблем, защото Пентагонът ще трябва да отклони военни ресурси към Европа и по този начин да оголи по-приоритетния си азиатския фронт, където Китай системно заплашва да извърши инвазия в Тайван. Така че ескалация в Украйна може да увеличи рисковете режимът в Пекин да се изкуши паралелно да извърши военна агресия в Южнокитайско море.

Ще ерозира ли НАТО

Кризата ефективно може да доведе и до фундаментални проблеми в НАТО, ако някои държави, поддържащи близки контакти с Русия, се опитат да саботират вземането на политически решения в алианса. Проблемът е, че всички важни решения в НАТО се одобряват с консенсус и една-единствена страна може да спре всяка инициатива, която не одобрява - по този начин например Германия блокира доставките за оръжие за Украйна чрез агенциите на НАТО, а преди време Турция блокира военното сътрудничество с неутралната Австрия заради политически търкания между Виена и Анкара.

Случаят с Германия е още по-деликатен, тъй като през тази година нейни военнослужещи участват както в дежурните натовски сили за бързо реагиране VJTF по линия на смесената френско-германска бригада, така и в т.нар. Initial Follow-On Forces Group (IFFG) - двете военни формирования, които трябва да бъдат изпратени на помощ веднага след евентуалното разполагане на VJTF (в случая това са турската 66-а механизирана пехотна бригада и германската 37-а танково-гренадирска бригада). Така, ако правителството в Берлин откаже да вдигне по тревога своите дежурни сили, това ще е тежък удар директно по фундамента на НАТО.

Програмата минимум на Русия ще е да покаже по този начин, че няма 100% гаранция, че дадена застрашена държава членка автоматично ще получи защита по чл. 5 на алианса. Програмата максимум на Путин ще е да демонстрира на практика как нападната натовска държава не получава такава колективна защита, което ефективно би довело до маргинализирането на Северноатлантическия алианс в средносрочен или дългосрочен план. Вторият вариант, при който Кремъл изпробва на практика ефективността на чл. 5 на НАТО, обаче би бил твърде хазартен ход, защото може да доведе до глобален военен конфликт, включително с употреба на ядрено оръжие и непредвидими последствия за целия свят.

Каквато и да е формата на военното нахлуване в Украйна, със сигурност то ще доведе най-малкото до нова студена война, както и срив в икономическите връзки с Русия и сателитните й държави (най-вече Беларус, но вероятно също така Куба и Венецуела, където Кремъл проучва опциите за разполагане на свои ракети, насочени срещу САЩ). Доста вероятно е резкият преход към този нов, доста по-милитаризиран вариант на XXI век да накара неутрални държави като Швеция, Финландия и евентуално дори Австрия да вземат страна в противопоставянето и да се присъединят към НАТО. От друга страна, подобна ескалация на напрежението вероятно ще провокира още по-голямо сближаване на Русия с други авторитарни държави като Китай, Иран и Северна Корея, които могат да формират нова антизападна военна коалиция и да се опитат да докажат, че недемократичните идеологии са по-ефективният вариант за управление на държавите в момента.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 3
    • + 4

    Естествено е, че и от страна на Русия, и от страна на САЩ и съюзниците им в НАТО има политически театър преследващ определени цели. Реално 31-ва дивизия на Полша и 66-та механизирана бригада на Турция се оказват тези, които трябва да бъдат на първа линия в случай на руска инвазия. Останалите гледат доста изборно на нещата, с демонстрация без реална готовност за участие в бойни действия. Обвиненията към Германия се засилиха, но май истината е, че немците мислят логично - никой няма да поиска да коли кокошката/гъската която снася златни яйца.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "daskal1":

    Да, наистита е театър, но геополитически театър.

    Доста самодейно скалъпен тук, макар и в протяжно много действия.

    Като човек, който отдавна чете тая газета, ми прави впечатление, че единственият в Капитал, който, според мен, може да развива и защитава теза - главният редактор Алексей Лазаров, който винаги пише топ статията при редакционни кампании - тук изненадващо отсъства. И с тиквата се борят ...

    Ако успеем да излезем от паник стаята, в която ни натискат с тая тема на броя и да се абстрахираме от втръсналите от преповтаряни митологеми за архизилодея Путин, сатанизираната Русия и комунистически Китай, които са просто част от пропагандния репертоар на силата, чийто йоркшир се явява икономическата медия, всичко си отива на мястото и става много ясно.

    Доскорошният хегемон се опитва да парира предизвикателствата на претендентите за многовекторност Китай и Русия с учудващо еднообразни методи и средства, без да отчита колосалните ментално-психологически различия помежду им. Само два пределно ясни примера за различията: Пекин не се поколеба с танкове да размаже стотици протестиращи китайци на Тянънмън, докато Москва дълго мисли как най-приемливо за Запада да не позволи Крим да стане натовска база.

    Архаичният американски инструментариум за съхраняване остатъците от хегемонизма вече 30 г са едни и същи:
    а) разпалване на конфликти в слабините на противника: майдана в Украина, опитът за майдан в Беларусия и Казахстан или режисираните протести в Сянган (по-известен с колониалното си име Хонконг), подклаждането независимостта на Тайван, шумотевицата около "човешките права" на уйгурите в УСАР на Китай;

    б) опити за преврати срещу неудобни режими: Венецуела, Турция, Боливия, помпането (поради липсата на други) на политическото джудже Навальниы

    в) икономически санкции на основата на SAATSA срещу компании от икономически сектори на Русия и Китай, които застрашават американското лидерство: въглеводородите атомната индустрия, високите технологии, космическата индустрия, износът на въоръжение;

    г) мощна медийно-пропагандна война, чиято единствена цел е да бетонира образа на Русия и Китай като враг, да го дехуманизира до възприятие като към нечовешко същество, чието премахване е просто и н епредизвикващо потрес. Все едно изскубваш плевел от градината си;

    д) войната всячески се представя като компютърна игра, в която едни млади момчета и момичета в спретнати униформи от клавиатурите на компютрите си управляват оръжия на другия край на света, които - да! - изстрелват ракети, но на екраните се виждат само отвлясъци от попаденията, а не разкъсаните тела, затрупани под развалините жени и деца, изгорени домове.
    В телевизионното възприятие на войната, което не бива да стряска западния потребител-хамстер, няма потресаващите сцени, които съм виждал в Сирия и които съпътстват всяка една война: хора носят червата си в ръце, майки не искат да повярват, че децата им не са просто заспали, мозък се стича по стените до неузнаваемо разчленени трупове и пр, които сцени биха накарали всяко човешко същество първо да повърне, а после да застане срещу военното безумие.

    Най-причудливото в казуса Украина, за което в логореята в Капитал няма и дума е, че докато президентът Зеленский и други украински официални лица твърдят, че непосредствена опасност от руска инвазия няма и непрекъснатото нажежаване на страстите от западните медии и политици гони инвеститорите и бута страната към икономическа катастрофа (защото Украина чинно плаща стотиците тонове въоръжение, с което я затрупват), именно САЩ са тия, които от два месеца не спират да тръбят, че руснаците – аха! – ще атакуват от 3-4-5-6 посоки.

    Америка просто търси Casus belli, за да опита да си реши глобалните проблеми на чужда територия с чужди трупове.

    Това, с което сега ни пълнят ушите около Украина, след няколко месеца, когато Китай превземе о.Формоза, ще се повтори 1:1 просто географските понятия ще са други.
    Капитал, естествено, щу посвети на „агресията“ цял брой. Copy-paste на този.

    Толкова могат.

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Виждате, че и Зелински не иска нагнетяване на паниката от страна на администрацията във Вашингтон в страната му заради сериозните последствия от едно запасяване на населението с храни и горива, но му се казва уверено че "не си прав, момче". Жалко е, че по такъв начин се отклонява вниманието от далеч по-сериозни проблеми...

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#3] от "daskal1":

    На Зеленский, който спечели поста заради съперничеството на олигарха Коломойски на олигарха-президент Порошенко, сега просто му показват кой е кандидата на олигарха Ринат Ахметов за предсрочно освобождаващия се пост ...

    Зе-то е изключително ненамясто президент, но досега им вършеше работа в подчиняването на страната си. Сега ще си сложат друг послушник, ако този продължава да противоречи.
    В БГ не стана ли същото?

    Нередност?
  • 5
    glaxo11 avatar :-|
    glaxo11
    • - 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    +++++

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#3] от "daskal1":
    До коментар [#5] от "glaxo11":

    Тъй като темата ме интересува и чета (а и видимо не спирам да пиша...:), ето линк към един много трезв и лишен от емоции китайски анализ за ситуацията САЩ-Русия, което е реалното название на конфликта. Украйна е сложена просто за маскировка на кукловода...

    https://opinion.huanqiu.com/article/46Zxo7PvL7j

    В края на краищата медиите не са пропагандни институти, а средства за осведомяване и в този смъсъл е напълно в реда на нещата да дават различните гл.т, за да помагат на потребителя да изгради позиция.

    Тия тук го забравят, и си гушат читателите като гъски с антлантически фураж, но ние сме тук, за да им го напомняме при всеки случай...

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D

    P.S, Google translate превежда напълно разбираемо от опростения вариант на китайски.

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    Пълномащабна агресия на Русия няма да има - поне в близките няколко месеца.

    Андрей Иларионов (бивш съветник на Путин и негов критик) има маса интервюта на тази тема, както и блог постове. А той е единственият човек, който предвиди агресията в Крим (поне аз не знам за друг)

    Нередност?
  • 9
    ldk16376587061089465 avatar :-|
    Mihaela Ivanova

    До коментар [#8] от "Николов":

    Виж какъв бърз скок във времето направихме...

    Нередност?
Нов коментар