Ердоган се оглежда за нови изтребители

Сложният геополитически покер на Турция може да я принуди да оборудва бойната си авиация с Eurofighter-и

Проблемите на турската армия с модернизацията на ВВС започнаха, след като през 2019 г. страната бе изхвърлена от програмата за съвместно производство на стелт-изтребителите F-35
Проблемите на турската армия с модернизацията на ВВС започнаха, след като през 2019 г. страната бе изхвърлена от програмата за съвместно производство на стелт-изтребителите F-35
Проблемите на турската армия с модернизацията на ВВС започнаха, след като през 2019 г. страната бе изхвърлена от програмата за съвместно производство на стелт-изтребителите F-35    ©  Reuters
Проблемите на турската армия с модернизацията на ВВС започнаха, след като през 2019 г. страната бе изхвърлена от програмата за съвместно производство на стелт-изтребителите F-35    ©  Reuters
Темата накратко
  • Администрацията на президента Реджеп Ердоган съвсем сериозно обсъжда опцията за закупуване на изтребители Eurofighter Typhoon
  • Анкара приема въпросните европейски самолети като втората най-добра алтернатива за бойни машини, с които да запълни времевата пролука до придобиването на стелт изтребителите от пето поколение TF-X
  • По време на последното си посещение в САЩ в средата на май гръцкият премиер Кириакос Мицотакис дори се опита да лобира в американския Конгрес срещу продажбата на нови F-16 на Турция

Турция все по-активно дискутира алтернативни опции за спешно обновяване на авиопарка на своята бойна авиация в контекста на войната в Украйна, все по-засилената дестабилизация в региона и нарастващата конфронтация със съседна Гърция. Но тъй като през последните месеци (а може би дори години) властта в Анкара води акробатична дипломация на относителна равноотдалеченост от Русия и САЩ, много вероятно е турската армия да трябва да се обърне към европейска оръжейна корпорация за придобиване на нов тип модерни многоцелеви бойни самолети.

Според източници на изданието Middle East Eye администрацията на президента Реджеп Ердоган съвсем сериозно обсъжда опцията за закупуване на изтребители Eurofighter Typhoon, в случай че искането за придобиване на последен модел бойни машини F-16 бъде отклонено от САЩ. Възможността за алтернативна поръчка на европейски изтребители е лансирана и в коментар на турското издание Daily Sabah, което се смята за близко до властта в Анкара.

Евентуалното закупуване на Typhoon-и е обсъдено от командващия на турските военновъздушни сили (ВВС) ген. Хасан Кучукакюз по време на негова визита във Великобритания преди около месец. Там той е посетил централата на британския контрагент в консорциума Eurofighter, както и се е срещнал с командира на кралската бойна авиация маршал сър Майк Уингстън. Гостът е посетил също така базата на британските въздушни сили за незабавно действие, които използват именно Typhoon-и.

"Втората най-добра" опция

Според високопоставения турски източник на Middle East Eye Анкара приема въпросните европейски самолети като втората най-добра алтернатива за бойни машини, с които да запълни времевата пролука до придобиването на стелт-изтребителите от пето поколение TF-X, която страната смята да си произвежда сама. По принцип първият избор на турските военни е американски F-16 Block 70 (каквито е поръчала и България).

Този вариант обаче може да се окаже труден, дори невъзможен за осъществяване, в контекста на политиката на Ердоган през последните месеци и години. Най-пресните примери за политическия покер и двойната игра на турския президент е внезапното блокиране на кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО, както и подготовката за нова наказателна операция срещу кюрдските въоръжени формирования на територията на Сирия, които бяха основен съюзник на Вашингтон в битката срещу "Ислямска държава". Въпросните действия силно вбесяват американския президент, а блокираното разширяване на Северноатлантическия алианс може да се окаже преминаване на червена линия от страна на Ердоган.

Затова в момента САЩ са поставили "на трупчета" турското искане за закупуване на 40 нови самолета F-16 Block 70 и още 80 пакета за модернизация на стари изтребители от този тип до аналогичната модификация F-16V. То беше изпратено през септември миналата година, но срещна съпротивата на 50 американски законотворци, които изпратиха съвместно писмо, определящо Турция като "недостатъчно ангажирана с НАТО" и "голям нарушител на човешките права". Според щатски източници, запознати с процедурата, американският Конгрес най-вероятно ще разгледа искането след юни 2023 г., за когато са насрочени следващите президентски избори в Турция. През април обаче е започнало известно разведряване по темата, след като Държавният департамент на САЩ е акцентирал върху турската оръжейна помощ за Украйна и е определил страната като "важен възпиращ фактор срещу злонамерено влияние в региона".

Ходенето по мъките на турската бойна авиация

Ако искането за купуване на F-16 Block 70 все пак се провали, това ще е поредния американски шамар спрямо Турция в сферата на бойната авиация. През лятото на 2019 г. Вашингтон изключи страната от многонационалната програма за производство на стелт-изтребители F-35, след като Ердоган внезапно реши да закупи от Русия системи за противовъздушна отбрана С-400. От американската армия веднага алармираха, че съвместното използване на F-35 и С-400 може да доведе до компрометиране на щатските технологии за заблуда на вражеските радари.

Ердоган обаче остана непреклонен за купуването на руските зенитни комплекси и съответно в крайна сметка беше принуден да се лиши от придобиването на въпросните стелт изтребители. След като беше извадена от програмата F-35, Турция заяви, че започва работата по създаването на свой собствен боен самолет от пето поколение, наречен TF-X. Очакванията обаче са, че първите бройки от него ще бъдат приети на въоръжение не по-рано от 2029 г.

Така че, ако не вземат спешни мерки, през следващите минимум 7 години, турските ВВС ще трябва да разчитат основно на американски F-16 от по-старо поколение, чиято поддръжка може и да не е лесна, ако отношенията с Вашингтон се влошат допълнително. Паралелно с това съседна Гърция, с която властта в Анкара периодично има сериозни външнополитически търкания и териториални спорове за акваторията около островите в Егейско море, започна да модернизира своята бойна авиация и дори постепенно да иззема ролята на регионален фаворит на САЩ в сферата на отбраната. Първоначално Атина сключи сделка за модернизация на 84 свои F-16 до най-нови стандарт F-16V, после подписа договор с Франция за закупуване на 18 броя изтребители Dassault Rafale и вече е на път да заеме мястото на Турция в мултинационалния концерн за производство на стелтове F-35.

По време на последното си посещение в САЩ в средата на май гръцкият премиер Кириакос Мицотакис дори се опита да лобира в американския Конгрес срещу продажбата на нови F-16 на Турция, което накара Ердоган да изригне словесно и почти да заплаши Гърция с война. "Човек с име Кириакос Мицотакис вече не съществува за мен. Никога няма да се съглася да се срещна с него. Ще продължим да общуваме само с почтени политици", обяви турският държавен глава след злощастното посещение на американска земя.

Евентуално преориентиране на Турция към бойни самолети Eurofighter обаче ще бъде добре дошло за Великобритания, която активно търси нови пазари след Brexit, а също така се опитва да намери нови клиенти за въпросните изтребители от доста време насам. Британският отбранителен гигант BAE Systems активно си сътрудничи с Турция и по проекта за стелт изтребителите TF-X, които също така ще се задвижват от реактивни двигатели, произведени от Rolls-Royce.

За да сключи сделка за Eurofighter-и обаче, Лондон ще се нуждае и от съгласието на Германия, Италия и Испания, които също участват в консорциума за производството на въпросните изтребители. "Турция е съюзник в НАТО и важен приятел на Обединеното кралство. Великобритания редовно води разговори с Турция относно сътрудничеството в областта на военните способности, точно както провеждаме подобни разговори с други съюзници", коментират по повод евентуална сделка от британското министерство на отбраната пред Middle East Eye. Що се отнася до подкрепата на другите държави в консорциума - Италия почти сигурно ще е "за". Не е ясно обаче каква ще е позицията на Германия, която има трудни отношения с Турция във военната сфера и все още блокира износа на някои ключови материали за нейната военна индустрия.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-|
    Ивайло Иванов

    Турците шлекат за нови технологии, които да чопнат за да ги имплементират в свои разработки . Според мен затова купиха С-400 , В момента си поизвеждат Ф-16 , трябваа им авиониката , за да модернизират своите .

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7

    Що не се четете в Капитал едни други, за да не влизате в елементарни противоречия, бе?

    В последното си антрефиле за Турция "Защо напрежението между Гърция и Турция отново расте" от 17 юни Светломира Гюрова пише: "...в реч пред американския Конгрес Мицотакис призова САЩ да размислят, преди да продават оръжия на страни в региона, които представляват риск за сигурността. Макар да не спомена имена, за всички бе ясно, че говори за Турция ..."

    Тук съм Момчил Милев директно отсича: "По време на последното си посещение в САЩ в средата на май гръцкият премиер Кириакос Мицотакис дори се опита да лобира в американския Конгрес срещу продажбата на нови F-16 на Турция."

    Някой от двамата манипулира истината за целите в текста си...
    Което не е добра журналистическа практика.

    Иначе ситуацията с Ф 35 за Турция 1:1 наподобява ситуацията със ЗКР Patriot, които САЩ си изтеглиха от Турция в навечерието на пуча от 2016 г и не се съгласиха да им продадат и по-късно. Тогава Анкара просто купи руските С 400.
    Изгонвайки Турция от програмата за ф 35 (и задържайки 3-4 млрд долара турска инвестиция в нея), дали САЩ няма да пратят Ердоган отново на пазар в Москва? За Су 35?

    Нередност?
Нов коментар