Компаниите отново стават по-предпазливи в наемането на персонал

Само 2% от фирмите намаляват заплати, но около 8% се разделят с част от хората си

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на опасенията за нови ограничителни мерки през есента фирмите стават все по-предпазливи в назначаването на кадри. Нещо повече - след събуждането през летните месеци, наемането на персонал през август (6.6%) се е върнало на нивата от май (6.7%). Това става ясно от последната анкета на Националния статистически институт (НСИ).

Проучването е било проведено в периода от 3 до 23 септември, като на случаен принцип са избрани 3770 предприятия с приблизително 230 хил. наети лица. Участието в изследването е доброволно, като в периода на събиране на данни е била предоставена информация от 1270 предприятия (33.7% от включените в извадката) с приблизително 74.0 хиляди наети.

И докато процентът на фирмите, които решават да наемат хора намалява, то делът на тези, които се разделят с част от персонала си, остава същият. Както през август, така и през предходния месец - юли, 7.9% от фирмите са предприели съкращаване на кадри. За сравнение - в първите месеци на най-строгите мерки и ограничения - март и април, този процент бе между 17 и 18 на сто, показват още данните.

През август едва 2.3% от анкетираните фирми са намалили заплатите, като най-много дружества са прибегнали до тази мярка през април (8.2%), показват още данните. На този фон леко расте процентът на тези, които са се възползвали от правителствените мерки за подкрепа на бизнеса и през август той вече са 6.6 на сто. Най-голям интерес към грантовете, мярката 60/40 и др., е имало през май - тогава 10.1 на сто от бизнеса се е възползвал от мерките за подкрепа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар