🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новата мярка "Запази ме" тръгва с бюджет от 50 млн. лв.

Около 356 000 души ще бъдат засегнати от частичния локдаун до 21 декември, а парите по "Запази ме" ще стигнат за 50 000 от тях

   ©  Цветелина Белутова
* Статията е допълнена в 18:30 ч. на 30.11.2020 г.

Подаването на документи по новата мярка на социалното министерство "Запази ме" започва от понеделник. За целта бе издадена заповед на ресорния министър Деница Сачева за утвърждаване на икономическите дейности, които попадат в нейния обхват. Чрез мярката с по 24 лв. на ден ще се подпомогнат работниците от временно затворените бизнеси заради мерките за ограничаване разпространението на COVID-19. Става въпрос за питейни заведения, туристически агенции, търговци на дребно, ресторантьори, музеи, зали за представления и др.

В края на работния ден в понеделник заповедта на министър Сачева бе допълнена, като обхватът й се разширява и за подкрепа вече могат да кандидатстват и други засегнати бизнеси.

С промените в заповедта на министъра за получаване на средства по мярката "Запази ме" са включени и пуснатите в неплатен отпуск след 27 ноември 2020 г. служители в игрални зали и казина, както и във фризьорски и козметични салони, перални, шивашки ателиета и химическо чистене, намиращи се на територията на търговски центрове, включително тип МОЛ и др.

"Отделените за целта средства са 50 млн. лева от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", което ще осигури обезщетения за 50 хил. души до края на годината. Ако тези средства не достигнат, сме готови да осигурим допълнително", коментира пред "Капитал" социалният министър Деница Сачева. "По данни на статистиката общият брой на засегнатите осигурени лица, подчертавам - осигурени, в тези затворени сектори е 356 000 души", каза още тя.

С новата мярка ще се предоставя подкрепа чрез изплащане по 24 лв. на ден за периода на неплатен отпуск на всяко лице, осигурено на пълно работно време или пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор, но не по-рано от 29 октомври и не по-късно от 21 декември т.г. Подкрепата се отнася за фирмите, които директно преустановяват работа заради наложените противоепидемични мерки.

Образците на всички декларации и приложения, които се изискват, вече са качени на сайта на Агенцията по заетостта. Кандидатства се по електронен път или с препоръчано писмо с обратна разписка, или на място в бюрото по труда.

Не е достатъчно

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев смята, че тези 24 лв./ден не са достатъчни. Пред "Нова тв" той настоя държавата да плати 80% от осигурителния доход на работещите. Самите предприятия също трябва да бъдат компенсирани, тъй като, ако фалират, хората няма къде да се върнат на работа, отбеляза той. Велев коментира, че не бива да се допуска повторен срив на икономиката, както през първата вълна на коронавируса през пролетта.

Според Деница Сачева обаче подобна опасност няма. Тя уточни, че мерките могат да бъдат комбинирани, но един и същ човек - работник или служител - не може да получава пари по всички мерки едновременно. Един работодател обаче може да комбинира всички мерки, за да осигури средства за различни свои работници и служители. Пред БНР министърът коментира, че безработицата намалява от 9% през май на 6.9% през октомври, като през декември можело да има леко покачване.

"Очакваме известен ръст на безработицата, но не очакваме да се случи нещо катастрофално да края на годината. Не очакваме безработицата до края на 2020 да е повече от 7%", увери Сачева и допълни, че регистрираните безработни към днешна дата са 227 909 души.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    adon avatar :-|
    RUSE
    • - 2
    • + 3

    Цитат: "...Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев смята, че тези 24 лв./ден не са достатъчни. Пред "Нова тв" той настоя държавата да плати 80% от осигурителния доход на работещите. Самите предприятия също трябва да бъдат компенсирани, тъй като, ако фалират, хората няма къде да се върнат на работа..."От 30 години само крадете и грабите от българската природа. А дано фалирате, че да ви съборим бетоните, с които огродихте откраднатото от държавата.

    Нередност?
  • 2
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 1

    Малка сума е това на фона на разходите за живот у нас!

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Коронасубсидиите минаха 1 милиард. Добре се вижда къде отива голямата част от тази сума, а тези които не се чустват подкрепени и компенсирани по време на пандемията, може да разгледат кои са:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159497716931189

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    А можеше подпомагането на хората и бизнеса да е до 4 пъти по-голямо, ако НАП бяха събрали, а не отписали близо 3 милиарда лева фирмени дългове през октомври т.г.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159479213266189

    Нередност?
Нов коментар