Бойко Рашков: ГЕРБ постигна много за деморализацията на обществото

Промените ще са необратими, ако хората подкрепят на изборите този стил на управление, казва вицепремиерът и министър на вътрешните работи в интервю за "Капитал"

"За първи път в МВР от десетилетие няма да се прави чистка на ръководния състав. Но кадрови промени ще има", казва Бойко Рашков
"За първи път в МВР от десетилетие няма да се прави чистка на ръководния състав. Но кадрови промени ще има", казва Бойко Рашков
"За първи път в МВР от десетилетие няма да се прави чистка на ръководния състав. Но кадрови промени ще има", казва Бойко Рашков    ©  Георги Кожухаров
"За първи път в МВР от десетилетие няма да се прави чистка на ръководния състав. Но кадрови промени ще има", казва Бойко Рашков    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Настоящият служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков има дълга професионална биография. През 1995 г. е назначен с указ на президента за директор на Националната следствена служба. Член на Висшия съдебен съвет, после народен представител в 39-о Народно събрание, избран с листата на БСП. Заместник-министър на правосъдието от януари 2008 г. до май 2009 г. От 2013 г. до декември 2018 г. е председател на Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Преподавател по наказателен процес в УНСС.

Имате ли усещането, че още с обявяването на кабинета станахте най-атакуваният министър. Как си го обяснявате?

Ведомството, което оглавявам, предполага тези атаки, които действително станаха ежедневие. МВР по принцип е натоварено с много важни функции, които засягат сериозни интереси. В предизборния период това включва и интересите на политици и партии, някои от които ще правят планове за купуване на гласове, а това е престъпление. В този контекст е много важно кой оглавява министерството. Един партийно оцветен министър е много вероятно да разпъва чадър над хората от неговата партия, когато извършват престъпления. Ако човекът е принципен, безпартиен, какъвто съм аз, ще се отнася еднакво към всички. Докато аз съм в това министерство, ще искам да се спазва законът. И там, където има данни за престъпления, включително изборни, политически престъпления, ще трябва МВР да си свърши работата. Очаквано е в тази връзка да стана неудобен - просто и естествено за нашите условия.

Така че това е част от причините да посрещам различни атаки, включително и много безпринципни, без да се притеснявам. Аз не от вчера съм атакуван, защото имам позиция. Винаги съм имал позиции и съм ги защитавал.

Там, където човек сгреши, трябва да има честта и достойнството да се коригира. Но за съжаление повечето от атаките са нечистоплътни.

Съжалявате ли, че реагирахте така срещу журналистите от bTV Гавазова и Йочев? Вашата реплика промени настроенията и предизвика критики дори у хората, които принципно ви подкрепят в социалните мрежи и медиите. Сигурно съзнавате, че обществото е много чувствително към упреци на хора от властта към журналисти?

Вече казах, че съжалявам, задето се получи така. Казах освен това, че аз също съм засегнат, но на мен никой не ми се извини. Аз също съм очаквал уважение от журналистите в bTV. Не ходя там за първи път и познавам много от журналистите, бил съм и при Гавазова, и при Хекимян преди това, никога не е имало подобно поведение.

Давам си сметка, че в момента се явявам като представител на властта, но според мен всеки дължи на събеседника си добро възпитание и уважение, спазването на някакви етични правила. И не може да има привилегии за някого да не спазва тези минимални стандарти - бил той от властта, от медиите и др. Дължим си уважение един на друг. Аз съм отишъл там, за да разкажа онова, което правихме в министерството в продължение на една седмица. Бях поканен и очаквах да бъда изслушан. Вместо това разговаряха не с мен, а с микрофоните си, това го установих не само аз. Нарочно ми бяха задавани едни и същи въпроси, на които аз отговарях едно и също и така моето участие се обезсмисли. Останах с впечатлението, че някой нарочно го бойкотира. Защо трябваше на другия ден да отида в радиото и да кажа много повече неща на практика по същите въпроси?

Какво може и трябва да направи МВР за провеждането на честни избори? Как ще идентифицирате проблемните места, където се купуват гласове и се упражнява контролиран вот? Обещахте анализ на информацията от предишни избори, смятате ли, че така ще излязат наяве не само горещите точки, но и за кои партии са купувани гласове там?

Има статистически данни, които показват необичайно за една демокрация концентриране на гласове само за една партия в много населени места в страната. По правило тези концентрации са за ГЕРБ.

Не сме по комунистическо време. В изборите участват десетки партии и такива резултати са просто неестествени. Затова трябва да си изясним дали причината за тези изборни резултати като по времето на Тодор Живков, не е купуването на гласове. Органите на МВР имат такава възможност.

Следващ проблем, за който имах повод да спомена публично - имам сведения, че някои от служителите на МВР по места са обвързани с някои политически партии и вършат услуги във връзка с покупката на гласове. Имаме няколко дела за купуване на гласове, едното от тях, доколкото зная, е за търговия с гласове на бившата дясната ръка на Борисов.

Цветанов?

Да. Има и други дела.

Има ли данни, че МВР е осъществявало чадър точно върху тази партия?

Проверява се.

В медиите имаше информации, че партията на Божков е купувала гласове.

Проверява се. Дали тези служители, за които се твърди, че са съдействали по някакъв начин, ще са обвиняеми или не - това не мога да кажа. Но това са първоначалните данни. Което означава, че ние трябва да се мобилизираме така, че поне да ограничим, ако не можем да ликвидираме явлението.

Защото ги питам тия началници на служби: искате ли да ме убеждавате, че никой не знае кои са лицата, които организират покупката на гласовете. Мълчание. Можем ли да придобием такава информация с нашите сили и средства. Мълчание. Но това е само един от проблемите, които предстои да решим.

Изяснихме например, че от изборите на 4 април до момента по неясни причини в регионалните дирекции (РДВР) продължават да се съхраняват 89 машини за гласуване. Разпитвах много хора каква е причината, накрая написах едно писмо до ЦИК с искане те да се разпоредят, защото по мое мнение тези машини нямат място в РДВР. Огромната част от машините за гласуване - над 9000 броя, се съхраняват тук, в София, под охраната на жандармерията, но защо 89 машини се намират по регионалните дирекции, аз нямам ясен отговор. Единственото обяснение, което получих, звучи крайно нелогично - ако се била разваляла една машина, да има откъде да се вадят части, за да се подменят. Технически познания нямам, дали това е възможно - не мога да кажа, но имам съмнение, че причината е друга.

Няма логика МВР да е органът, който ще вади части и ще поправя машини за гласуване.

Не мога да обясня това. Другото ми притеснение е, че тези машини могат да се манипулират. По някакъв начин. И е напълно възможно, когато дойде изборният ден, вместо машина, която е сертифицирана, да поставят такава, която е съхранявана в РДВР и която не е сертифицирана. И тогава вотът ще се изкриви отново, въпреки че ще се гласува с машини.

Затова, ако не получа своевременно отговор от ЦИК, аз ще се свържа с председателката, с която говорих в неделя по този въпрос и й занесох екземпляр от документацията от разменената кореспонденция между МВР и ЦИК, за да получим отговор и да знаем какво да направим. Моето намерение е да съберем всички тези машини от регионалните дирекции, да ги транспортираме в този склад, където да се съхраняват, но отделно от тези, които са сертифицирани. Много е странно също така, че те са изпратени по РДВР не по реда, по който са разпределени другите машини, а по друг начин, чрез друга фирма.

А кой ги е пратил?

Не мога да изясня още тия детайли. Какво са правили, защо са правили, не е ясно, но ме безпокои. Защото, ако моите съмнения са верни, пак няма да можем да направим честни избори.

Какво друго може да се направи в МВР за два месеца? Каква реформа е необходима и възможна в тази институция и най-вече как да се гарантира необратимост на промените?

Необратимост може да се гарантира, ако българските граждани повярват на този стил на управление и на следващите избори го подкрепят. Тогава тези процеси ще станат необратими. Ако се случи друго, тогава ще сме изправени пред обстановка на връщане назад и може би не с 10 години назад, а на повече.

Как бихте коментирали тезата за "изчегъртване" на ГЕРБ?

Аз не съм използвал никога този израз. Груба е думата, политиците обичат да подсилват въздействието. Но мога да кажа, че особено ръководството на ГЕРБ постигна много за деморализацията на обществото. Тази деморализация стигна до всички нива на обществото като цяло. Тя не подмина и полицейските среди, защото, когато полицаите виждат в нощното шкафче на министър председателя по 2 милиона и кюлчета злато, това няма как да укрепи техния служебен и човешки морал. Обратно, действа разложително. В нашата история нямаме подобни факти за който и да е друг министър председател.

Тия дни се въртеше въпросът дали дежурният в МВР е спрял да докладва всяка сутрин на Бойко Борисов оперативната обстановка, защото по време на служебния кабинет на Герджиков май не беше спирал?

Не мога да кажа дали някой докладва на друг, това не може да се ограничи. Не мога да спра някой да вдигне телефона и да каже "тук имаме произшествие". Това не може да се контролира или ако трябва да се контролира, никак не е просто. Въпросът е дали си заслужава в крайна сметка, защото една голяма част от информацията, която се събира тук, много често става публично достояние през медиите, като например инцидентът в метростанцията до летището. Същественото е друго - да не изтича чувствителна информация, чието разгласяване би довело до неблагоприятни последици, например за планирана полицейска акция. Така че е възможно, но не ми се вярва чак бившият премиер да се интересува от полицейска информация. Той най-вероятно се интересува от друга информация - къде има злато или евро, които може да получи.

Още в първите дни от мандата извършихте три знакови уволнения, за които бяхте критикуван. В интервю пред БНР обещахте още уволнения, но твърдите, че това не е чистка. Какво е?

Това не е чистка. Чистка е това, което направи Цветан Цветанов, когато за първи път стана министър на вътрешните работи. Тогава той извика всички регионални директори тук, в София, и им казва - дайте си оставките, аз ще реша кого ще задържа и кого не. Хората си дават оставките, всички до един. И той оставя двама или трима, останалите ги уволнява. Между другото - сред тях е бил и един от моите заместници - Емил Ганчев, който по това време е бил регионален директор.

Когато смениш всичко живо в ръководството на една система, абсолютно безпринципно - това е чистка. Аз чистка няма да правя, нямам списъци и т.н. Нещо повече - в момента създадох звено за подбор на качествени хора от ръководния състав от страната, които да поканим да дойдат на работа тук - със запазена заплата и длъжност, за да помагат във връзка с изборите, защото ще имаме страшно много работа.

Да повторя отново - за първи път в МВР от десетилетие няма да се прави чистка на ръководния състав. Но кадрови промени ще има и без това не може. Когато разбера, че някой се е занимавал с политическа дейност, а той няма такова право, когато постъпят данни, че някой се е занимавал с друга незаконна дейност, правил е чадър над престъпни елементи, и т.н., няма какво да коментираме. Ако някой иска да защитава подобен служител, нека да го обяви публично, защото моите действия са публични.

За първи път в МВР от десетилетие няма да се прави чистка на ръководния състав. Но кадрови промени ще има и без това не може.

Нещо конкретно ли имате предвид?

Имам предвид и примера с пенсионирания директор на Инспектората, който изнесе в медиите недостоверна информация. Човекът е уволняван дисциплинарно за това, че именно като директор е въздействал върху проверки, като е искал от хората да изкривяват крайните резултати. От докладна записка по неговия случай става ясно как бившият зам.-министър Красимир Ципов е въздействал върху служители да предложат на министъра текст за писмо до Върховния административен съд, с което министърът заявява, че оттегля заповедта за дисциплинарно уволнение. В резултат на това съдът прекратява делото поради липса на предмет и този човек е върнат тук на същата работа, независимо от установените тежки нарушения. Въпросът е какви мотиви е имал министър Валентин Радев, за да направи това. И същия този човек го чуваме да казва в интервю, че сега, след като го няма, няма да има кой да прави проверки или пък ще ги манипулира. Ами той разказва за собствената си дейност и я приписва на другите! Затова бях принуден да открехна вратичката и да кажа някои неща, за да защитя решенията, които вземаме.

Има обаче и други примери, които искам да споделя. Тези дни някои от началниците на служби не можаха да ми дадат показателите за тяхната дейност. Не знаеха например колко досъдебни производства има в тяхното звено. Не знаят колко е броят на разследващите полицаи. Това означава, че ако аз попитам такъв човек има ли недостиг на хора, трябват ли му още кадри в разследването, той няма да може да ми отговори. Като не знае обема на работа, той не може да прецени дали има претрупване с работа. Както беше едно време със следствието - де да имах аз някой, който така да ми помогне, когато се бяха натрупали по 200 - 300 дела на един следовател, и да ми каже: я сега вземи оттук тия следователи, сложи ги там, за да свършат работата. Аз съм готов да го направя, защото това ми е професията, но той не знае дори броя на разследващите полицаи. Добре, аз какво първоначално впечатление получавам и как да взема управленско решение? Ами той като не знае, аз не трябва ли да поставя на неговото място друг, който ще знае и ще движи работата. Но ако река да го сменя, ще кажат, че правя чистка! Е, добре де, полезно ли е това за обществото, не за мен?

"ДАНС извършваше престъпления по използването на специални разузнавателни средства (СРС), тези престъпления бяха толерирани от главния прокурор" - това е ваша реплика от тази седмица. Какво ще направите вие в този контекст, само с оставки ли ще мине? Ако говорим за престъпления, опираме до търсене на наказателна отговорност. От друга страна, вие сам казвате, че ДАНС е в сговор с прокуратурата.

Да, така казах. Няма перспектива в тези случаи. Аз мога да изпратя такива информации на главния прокурор, но последици едва ли ще има.

Както нямаше последици по времето на Цацаров. Аз съм информирал Цацаров за тези престъпления, но той очевидно изпълни разпореждане на Бойко Борисов и образува дело само срещу съдия Владимира Янева, която е подписвала разрешенията. Не и срещу тези, които са подписвали документи да се използват СРС за деяния, за които законът не позволява да се използват такива способи, а включително после са ги прилагали.

После остана само едно съмнение, че производство срещу Янева се образува не за друго, а защото тя не им свърши работа за Цветан Цветанов, срещу когото беше произнесена присъда на първа инстанция.

Тоест да разбирам, че според вас, въпреки ясните данни за престъпления в ДАНС при използването на СРС, при сегашната прокуратура няма шанс да се очаква търсенето на наказателна отговорност. Смятате ли да подадете сигнали все пак?

Няма смисъл даже. Аз съм подавал материали там по времето на Цацаров. Този човек сега да си ги търси, да си ги намери и задвижи. Но ме съмнява, че ще го направи. Защото ще се противопостави на ДАНС и ДАНС няма да му прави тия услуги, които му прави в момента.

Същото, впрочем, важи и за случилото се на протестите м.г. и целенасоченото полицейско насилие върху протестиращи граждани. Вие заявихте подозренията си, че проверките за тези действия съзнателно са "разтакавани" и провалени, това се разбира и от мотивите за уволнението на главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Полицейското насилие е престъпление, а наказателни производства няма, нали така?

Няма.

И няма да има?

И няма да има. Не зависи от мен. Ако зависи от мен, аз бих образувал. Но зависи от прокурора. В момента главен прокурор е този човек.

Какво са установили проверките в МВР по тези случаи?

Установили са едва ли не, че тези полицаи не са направили нищо нередно. На един от ръководните полицаи е наложено символично наказание да не израства в длъжност една година. Една година почти мина, още малко той вече ще може да расте. Ще видим дали ще расте изобщо и накъде ще расте.

Този зверски побой на тези млади хора - и на студента от Хага, и на Димитър Кенаров, това не е полицейска дейност. Това е престъпление, извършено от длъжностни лица, които пред очите на целия български народ смазаха от бой едни млади хора. Вместо да изпълнят онова, което им казва законът - когато има данни за нарушение на обществения ред, трябва въпросът да се изясни в съответните полицейски управления. Видяхме, че софийските улици бяха задръстени с полицейски машини, нямаше никаква пречка да поставят белезниците на младия човек, да го отведат в полицейското управление и да изяснят неговото поведение, като решат да му наложат глоба, да го задържат за 24 часа, да му образуват дело за хулиганство и ред други правни възможности. Вместо това като диваци се нахвърлиха 10 души да го смажат от бой, млад човек, на когото бяха поставили и белезници, забележете, т.е. да го бият вързан. Аз никога няма да спра да говоря за това.

Добре, тези полицаи ще останат ненаказани, а законът предвижда наказателна отговорност за полицейско насилие?

Изслушах тук директора на СДВР, от когото разбрах, че са направили една дисциплинарна комисия - те самите да си се проверяват. Все едно че началникът на СДВР и заместниците под него нямат никаква вина, дори и морална, за действията на техните подчинени полицаи. Разбирате ли докъде сме я докарали, какъв е моралът във ведомството? Във всяка цивилизована държава, когато подчиненият ти направи нарушение, носиш отговорност, че не си осъществил контрол, не си създал необходимите гаранции.

Но понеже тук това не се е случило, а цялото общество е възмутено, сега аз съм принуден да вземам мерки, с които до някаква степен да бъде възстановена справедливостта. Затова беше преместен директорът на СДВР в друго поделение, за което сигурно пак ще бъда обвинен в чистка.

Има ли данни, че служители на "Делта гард" са участвали в погромите на тези протести?

Има такива данни, казаха ми го, но все още нямам информация, на която да стъпя, за да го потвърдя.

"Рашков и зам.-шеф на ДАТО готвят "Бръмбаргейт" 2" - това бе написано в една група жълти медии, специализирана в компроматите срещу опонентите на задкулисието. Щели сте да подслушвате главния прокурор?

Как да го кажа, за да не обидя вашата колегия? Това е такава глупост, че не намирам смисъл да го коментирам. Нека да попитат председателя на ДАТО (Държавна агенция "Технически операции", бел.ред.) или зам.-председателя.

Каква реформа в ДАТО трябва да се направи?

В ДАТО също бяха констатирани множество нарушения по време, когато бях председател на Бюрото за контрол върху СРС. Например липса или укриване на документи, които ние поискахме от Бюрото, за да си извършим проверките. Изнесох този факт в Народното събрание и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров скочи, за да защитава председателя на ДАТО Цветан Китов.

Очевидно тези хора не са свикнали да работят като се подчиняват на закона, нямат такава нагласа. За да си запазят местата, те са готови да потъпкват закона. Това важи за една голяма част от тези, които са на ръководни длъжности в тези т.нар. специални служби и които съсипаха имиджа на тези служби. За да се запазят тези служби, някои хора трябва да си отидат.

Правят се опити, чрез назначението на Елена Фичерова за началник на кабинета ви да се обоснове теза за влиянието на Васил Божков върху кабинета и върху вас специално.

Това е невъзможно. Не Божков, никой не може да ми повлияе в пряката ми ежедневна работа и вземането на решения. Да не говорим, че аз не съм виждал Божков от 30 години, повтарям това. И то като персонаж, който пие кафе в една почивна база на МС, където съм бил със семейството си.

Но да, очевидно се прави опит да се навържат лица около Божков, защото той им е трън в очите. Той е много опасен за предишното управление. За мен не може да бъде опасен, защото аз нямам никакъв контакт с него. Но тези, които са контактували с него и на които е плащал, те се страхуват от него.

Интервюто взе Мирела Веселинова

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 24
    • + 6

    Няма оттърване 30 години от тези комунистически креатури на репресивния апарат. За съжаление България в момента е съсипвана от носталгиците по миналото и техните деца на които цял живот е повтаряно колко хубаво било онова време, как бозата била 6 стотинки, а сега как сме на последните места. Все едно не сме били най-бедната и мизерна държавица в соц блока. Точно тези млади неокомунисти , анархо-комунисти ги настроиха да мразят единствената проевропейска партия у нас. Тези сега ни докарват още 2 години безвремие и управления тип Орешарски. Вместо да вървим напред ние все назад се връщаме :(.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 11

    Доста ученическо е претендираща за сериозна медия да оставя авторите си да преписват 1:1 от уикипедия.

    https://bg.wikipedia.org/wiki/ %D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE_%D0%A0%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%B2

    В представянето на Бойко Рашков няма как да бъде пропуснато, че през 1996 г като директор на НСлС с ранг на зам.-главен прокурор е избран от ВСС за главен прокурор на републиката.

    За да пресече това, новоизбраният СДС-президент Стоянов не издава указ за назначението му, а доминиранота от ОДС НС светкавично приема изготвените от министъра на правосъдието в кабинета Костов - Васил Гоцев - промени в закона за ВСС. В резултат подмененият ВСС гласува кандидатурата на Костовия зам.-министър на правосъдието Никола Филчев за главен прокурор.

    Всички знаем какви ги свърши той и какво постла на своите следходници.

    Можем да допуснем, че ако СДС-то тогава виждаше по-далеко от носа си и беше проявило здрав разум и чувство за държавност (Боже, къде ти!), сегашната прокуратура сигурно би изглеждала много по-различно.
    И по-нормално.

    Но това е друга тема.
    Темата на тая бележка е ниското ниво на Капитал-ската експертиза. Отново.

    Нередност?
  • 5
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш
    • - 1
    • + 3

    Бацо ги удурдисваше за Смях. Затова Народа го шутира.

    Нередност?
  • 6
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • - 2
    • + 11

    Много стабилно и правилно звучи. ГЕРБ имаше бая купен вот (дето са цигански кварталите имаше по 60-75% за него, в другите секции 20%. Тези избори НЯМА да е така ...

    Нередност?
Нов коментар