🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Читанка" осъди ГДБОП в Страсбург

Европейският съд по правата на човека констатира, че България е нарушила правото на собственост и свободата на изразяване

Кадър от акция на ГДБОП по задържането на двама възрастни мъже пред Градската художествена галерия
Кадър от акция на ГДБОП по задържането на двама възрастни мъже пред Градската художествена галерия
Кадър от акция на ГДБОП по задържането на двама възрастни мъже пред Градската художествена галерия    ©  Георги Кожухаров
Кадър от акция на ГДБОП по задържането на двама възрастни мъже пред Градската художествена галерия    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

"Абе тоя ми говори за някакви аниме, не става въпрос за читанка." Думите се чуват в първите минути на клип, разпространен от пресцентъра на МВР на 22 юни 2010 г. Тогава от вътрешното министерство се похвалиха, че са разбили "пиратско разпространение на книги в интернет пространството посредством сайта chitanka.info". На видеото се вижда още как полицаите изземват сървър, разположен на покрива на сграда в столицата.

Този четвъртък, близо десет години след акцията на ГДБОП, собственикът на въпросния сървър - Лазар Пендов, осъди България пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург заради неправомерното задържане на техниката му от прокуратурата. ЕСПЧ приема, че с действията си българските власти са нарушили както правото на собственост, така и свободата на изразяване на Пендов.

Историята започва на 21 юни 2010 г. ГДБОП след сигнал на издатели и асоциация "Българска книга" проведе акция и иззе сървърите, на които се помещава сайтът chitanka. С разрешение на съдия от Софийския районен съд (СРС) полицаите изземват техниката, тъй като твърдят, че тя се използва за извършване на престъпление срещу интелектуалната собственост. На иззетия сървър освен chitanka се намирали много други сайтове, включително и сайт за японска анимация, който Пендов администрирал. Два дни по-късно той е разпитан от разследващите. След месец Пендов подал молба до Софийска районна прокуратура с искане сървърът да му бъде възстановен, но без успех.

Следват нови молби и нови откази. Софийската районна прокуратура се опитва да прехвърли топката на колегите си в Троян, които отговарят, че нямат никакво отношение към иззетия сървър на Лазар Пендов. В крайна сметка в началото на февруари 2011 г. сървърът е върнат.

В решението си от ЕСПЧ отчита, че разследването е водено не срещу Пендов, а срещу трети лица. Сървърът е бил под контрола на прокуратурата за период от седем и половина месеца, без с него разследващите да правят каквото и да било - така например не е назначена експертиза, която да изследва съдържанието, което дори не е било копирано, за да бъде работено с него в рамките на разследването. На последно място ЕСПЧ отчита, че сървърът е хоствал няколко сайта, включително и този за манга анимация, собственост на Лазар Пендов, но освен това на него са били качени и работни файлове, свързани със софтуера, който той разработвал. Именно заради това ЕСПЧ приема, че задържането на техниката е било непропорционално на целите на разследването.

Съдът в Страсбург приема, че жалбоподателят е правил множество опити да си върне сървъра - отправяйки молби до различни инстанции в прокуратурата, като не споделя доводите на правителството, че действията на Лазар Пандов са били неадекватни.

Според ЕСПЧ с действията си българските власти са ограничили и свободата на изразяване на Лазар Пендов, каквато той е упражнявал през поддържания от него сайт за японска анимация. Съдът не споделя доводите на българското правителство, че въпросният сайт е бил възстановен малко след изземването на сървъра, защото новата версия е била с намалена функционалност (не са били активни форумът, възможността за качване на снимки и чат), както и аргумента, че Пендов не е бил наказан, а освен това не е извършвал журналистическа дейност.

Пред ЕСПЧ Лазар Пендов е представляван от адв. Катина Бончева и адв. Михаил Екимджиев.

Държавата ще плати общо седем хиляди евро на Лазар Пендов като обезщетение за нарушението и направените разноски.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 8

    Нищо не правят със сървъра, но го държат! Нà! Лошото е, че плащат не идиотите от ГДБОП.

    Нередност?
  • 2
    uri26589456 avatar :-|
    Alexander Alexandrov
    • - 1
    • + 7

    Ех ,Явор Колев с такова усърдие да беше преследвал Черепа,нали е в Комисията по хазарта,пък пропуснал да минат край него 1 милиард
    несъбрани данъци ,но друго си е да Опраскаш сайт за книги!
    Явор-Герой на Нашето време!Предлагам да го номинираме за Генерал!!

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-P
    Бай Ганьо
    • + 4

    Родните милиционери...

    Нередност?
Нов коментар